Ne bi rekol Kosovo, tie imaat silni NATO i EU aspiracii, iako realno daleku se i od dvete.Не ми се верува дека СДСМ и ВМРО ќе се откажат од евроатланскиот курс. Па, алтернативата е, еден степен подоле во евроатланските интеграции. Во група со Косово. (подоле нема)
Mozhebi Moldavija i Belorusija bi bile vistinskiot izbor !?
Dokumentite od socijalno sé i toa kako oficijalen dokument.Значи бидејќи не станува за официјален документ, ти можеш да кажеш дека си Еским така? Зборам за датабазата во компанијата.
Батковци, во полиција за странци кога ќе одите да се пријавите за престој, која националност ја пишувате ако сте со бугарски пасош?
Prvo, toa policija za stranci ti e malku od naftalin izvadeno, sekoj ili barem jas se prijavuvam vo opshtina kade mora da se prijavi sekoj.
I pritoa nikoj ne te prasuva za nacionalnost, osnovno e da imas dozvola za prestoj .
Ova okolu nacionalnosta mi se chini go izvadivte od kontekst. Taa e nematerijalna i kako takva ne podlezhi na oficijano legitimiranje ili sl. Sekoj vo edna demokratska zemja ima pravo da se opredeli shto e, koja nacionalna pripadnost ja ima i kako takva da ja zapishe vo odreden formular. Znaci se raboti za cisto formalen aspekt.
Jas mozham da se deklariram kako Portugalec, iako moite predci nemaat nishto so Portugalija, no toa e moe pravo koe nema formalna podloga, no sepak nikoj ne mozhe da mi go ospori, ne postoi instrument za takvo neshto.
I eden sovet, izlezete od 19 vek, vreme na nacionalni drzhavi, konflikti, vojni, nacionalromantizam i sl. Nashite predci ne uspeale da se dokazhat na toa pole (chitaj ne formirale drzhava), pa im ostavile na pokolenijata vo 21 vek da lecat kompleksi na tema nacionalen identitet.
Kurdite se okolu 30 mil. rasporedeni vo 3 drzhavi, nemaat svoja drzhava i interesno imaat nacionalen identitet, znaci ne ime na drzhavata tuku nemaat ni drzhava. Samo vo Germanija gi ima mozhebi povekje od 1mil. Imaat svoi klubovi, zname, obelezhja, cesto izleguvaat na demostracii i se mnogu avtenticni. I ne na vesti tuku i najnepismeniot Germanec da go prshash kje ti odgovori deka gi raspoznava, znaci ne se Turci, iako doagjaat najcesto od Turcija.
Izgubenoto vreme ne se vrakja, nekoi idni generacii kje Ve osuduvaat, sto drzhava, sto prchvara ni ostavija.
Последно уредено: