Банкарските сметки на граѓаните под лупа на УЈП

• Креатор на темата Креатор на темата oon
  • Време на започнување Време на започнување

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.161
Поени од реакции
1.324

Банкарските сметки на граѓаните под лупа на УЈП

10.08.2018 | 17:23
Економија
Прочитано: 6927

205573.jpg
Банкарските сметки на граѓаните нема повеќе да бидат банкарска тајна за Управата за јавни приходи. Владата го менува Законот за банки со што УЈП ќе добие слободен пристап до документите, трансакциите и депозитите на граѓаните во секое време.

Во образложението на Законот стои дека измените се прават за да може УЈП полесно да ги изготвува годишните даночни пријави за следната година. Од Управата за Телевизија 24 велат дека прецизно е дефиниран сетот на податоци што банките треба да ги доставуваат до УЈП.

„Доставувањето на податоци од други институции (вклучително и банки) е пракса на модерните даночни администрации преку која размена се обезбедуваат податоци за вкрстена проверка на пријавените и непријавените приходи на граѓаните“ - велат од УЈП.

Но Македонската асоцијација на банки остро се спротивставува на предложените измени. Сметаат дека со нив директно се навлегува во приватноста на граѓаните и заштита на личните податоци и се губи значењето на правниот термин банкарска тајна.

„Увид во трансакциските сметки на клиентот претставува директна повреда на неговата приватност, навики, начин на живеење, со што може да се направи непоправлива штета доколку податоците бидат доставени до трети неовластени лица или бидат објавени во јавност. Ова може негативно да влијае на довербата на граѓаните во банките, која макотрпно се гради последниве 20-тина години“ - велат од Македонската асоцијација на банки.

Банкарите бараат поширока јавна расправа за да се разгледаат сите опасности кои може да ги повлече новиот начин на работа. Доколку законот помине, тогаш ќе мора прецизно да се дефинира кои податоци, и во кој обем и рок ќе се разменуваат, како и начинот на чување, но и на нивно уништување.

Министерството за финансии, како предалагач на законот тврди дека измените се прават со цел изедначување на нашето законодавство со европското, а сите сугестии на предложениот закон ќе се земат предвид пред да биде изработена конечната верзија.

Со измените се предвидува увид во банкарските сметки да добие и Царинската управа, но со поднесување на писмено барање до банките. На тој начин ќе се овозможи Царината да врши присилна наплата на царинските давачки.

Што толку им се навртеа на парите на граѓаните. И тоа што остана и тоа да го земат. Минатите зимаа што зимаа, овие сега ќе го дотолчат народот.

Чисто ме интересира, колку пари е отварање сметка во Бугарија/Србија?

Ова е веќе османлиско време. Каква демократија е ова, кога донесоа закон за прислушкување, кога ти имаат увид во Банкарски сметки,
Жалост е што немаме ниту опозиција. И таа е покварена па си ги гласа законите.

Ова значи утре кога ќе им фалат пари. Оп ај да видам колку има овој. и собери му ги парите.

Банана држава сме. Веќе ни во Афричка унија нема да не примат, а камоли европа

Чисто ме интересира, колку пари е отварање сметка во Бугарија/Србија?

Тие мислиш нема да направат истото...
Плус ти си сега во Австралија, кажи кои се реакците на народот за воведување 10% тарифа на производи купени од Амазон (не од домашниот сајт)
https://www.theguardian.com/austral...lians-from-using-us-store-after-new-gst-rules

Ова е веќе османлиско време. Каква демократија е ова, кога донесоа закон за прислушкување, кога ти имаат увид во Банкарски сметки,
Жалост е што немаме ниту опозиција. И таа е покварена па си ги гласа законите.

Ова значи утре кога ќе им фалат пари. Оп ај да видам колку има овој. и собери му ги парите.

Банана држава сме. Веќе ни во Афричка унија нема да не примат, а камоли европа

Нема да ти ги земат не плаши се. Туку сакаат целосна контрола и да се оданочи секое денарче. Тоа би било во ред доколку парите собрани од даноци наменски се трошат и за наше општо добро, а и истото правило да важи за политичарите и нивните пајташи. Арно ама не важи.

Сега до 2.000 евра можеш да плаќаш во кеш, а од 2019 до 500 евра.
Никој не се буни, така да народот значи се согласува.

Од една страна носат смешни закони како забрана на камери во колите поради заштита на приватноста и лични податоци, а од друга страна бараат увид во сметките на сите граѓани? А они кријат пари по банки низ цел свет и кријат имот при пополнување на анкетниот лист.
Овие не работат за народот, народот работи за нив. Само ќотек за политичарите.

Тие мислиш нема да направат истото...
Плус ти си сега во Австралија, кажи кои се реакците на народот за воведување 10% тарифа на производи купени од Амазон (не од домашниот сајт)
https://www.theguardian.com/austral...lians-from-using-us-store-after-new-gst-rules.

Ги имаш реакциите на народот во коментарите на текстот што го постираше, моја реакција е дека треба да си платат ДДВ (GST), не гледам зошто би биле повластени пред домашните компании. Инаку во тој период идеа реклами со попусти од Амазон од 10%, демек ние ќе ви го покриеме ДДВ-то, цените ќе останат по старо за крајниот купувач, и нормално, пак си работат турбо после изменава со данокот.

ПС. Прашањето што го поставив беше чисто за информација, мене се ми е платено од давачки спрема државата, немам што да кријам и да ми чепкаат по банкарските сметки.

Од една страна носат смешни закони како забрана на камери во колите поради заштита на приватноста и лични податоци, а од друга страна бараат увид во сметките на сите граѓани? А они кријат пари по банки низ цел свет и кријат имот при пополнување на анкетниот лист.
Овие не работат за народот, народот работи за нив. Само ќотек за политичарите.
Види друже и јас сум против ваквата контрола над обичниот смртник, додека ајдуците слободно роварат и си играат к*рташак со нас. А кој тебе ти пречи да се мувнеш у партија, па некое лево сметало, крадеш и никој не ти може ништо?
Ако изгубите на избори, ќе се договорите да не ги опструирате во кражбата следните и така.
Ако си на ниет поштено да живееш, ќе те разочарам, ќе се изнамачиш а може и срчка ќе те удри, па ќе си кинисаш млад и зелен.[DOUBLEPOST=1533992266][/DOUBLEPOST]
ПС. Прашањето што го поставив беше чисто за информација, мене се ми е платено од давачки спрема државата, немам што да кријам и да ми чепкаат по банкарските сметки.
И мене се ми е платено, некако шубе ми е кога секој знае што и како сум плаќал. Од ресторан до ѓубретарина, чаре ќе биде да им се придружиме на брачата, па пак во ќеш да го работиме:D

Ги имаш реакциите на народот во коментарите на текстот што го постираше, моја реакција е дека треба да си платат ДДВ (GST), не гледам зошто би биле повластени пред домашните компании. Инаку во тој период идеа реклами со попусти од Амазон од 10%, демек ние ќе ви го покриеме ДДВ-то, цените ќе останат по старо за крајниот купувач, и нормално, пак си работат турбо после изменава со данокот.

Ејјјј не реков/обвинив дека криеш нешто. Ама ти текнува на вицот со крадците на коли во Бугарија... Им напишал немам ништо во колата, а овие пак му ја обиле и му оставиле порака, наша должност е да провериме.
Така и државата, тие да си проверат за секој случај :D .

Епа кога викаме дека системот го ебе општеството, народ се исмејува. А системот малку по малку, прво само со главичката и оп цел ни влегол.
Кога не сакаме на време да реагираме, после е поголема цената за било каква промена. Никој не се буни за извршители,нотари, малверзациите со судски печати за сметки на вода, парно итн, додека не осети на своја кожа, ама касно е.

Кога можеа американците ради неколку јавачи на камили да се откажат од своите слободи, за нас ич не е проблем.

Немаш никакви проблеми а ни некои големи трошоци за отварање сметки во Бугарија или кај сакаш.
АМА има ново правило, кое дури и Швајцарија си го прифати, а тоа е споделување информации меѓу државите за банкарските сметки. Значи ни во Швајцарија НЕМАШ тајност. Освен САД (делавер и слични) и УК да си отвориш, таму никој не те чепка, сега за сега.

чаре ќе биде да им се придружиме на брачата, па пак во ќеш да го работиме

Од 2019 до 500 евра во кеш, па придружи се на кој сакаш. :P

Не се прајте на тошо, службите досега исто без проблем си гледаа кој што има, па кој има поголема сума, одма рекет, кражби и слично.

Ништо, тогаш на сметка само плата. Се друго по џебови, чорапи, перници...:cautious:

Тајмингот им е екстра за воведување на оваа мерка, баш откако сите видовме како си раздаваат буџетски средства меѓу себе и фино си цицаат државни парички за курово здравје, ете сеа нов арач пошто малку им било ова не им стигало. Барем да се потрудеа прво да покажат домаќинско менаџирање на буџетските пари па да не биде вакво јако ебење во мозок.И никој ич пет пари не дава.

Нема да ти ги земат не плаши се. Туку сакаат целосна контрола и да се оданочи секое денарче. Тоа би било во ред доколку парите собрани од даноци наменски се трошат и за наше општо добро, а и истото правило да важи за политичарите и нивните пајташи. Арно ама не важи.
Ti teknuva mubaetot sto go praevme pred nekoe vreme( mislam deka so tebe bese ) deka site ke vlezat vo sistemot na ovoj ili onoj nacin. I kako ti izgleda sega zasega rabotata ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom