Дали треба да се остава бакшиш?

  • Креатор на темата Креатор на темата mikie
  • Време на започнување Време на започнување

Дали треба да се остава бакшиш?

  • Да

    Гласови: 127 69,8%
  • Не

    Гласови: 55 30,2%

  • Вкупно гласачи
    182
Ти пред да седнеш на маса им кажуваш што ќе јадеш?
Знам дека само прашуваат дали ќе јадеш или пиеш кафе.
Мада не сум седнал у Тренд може една година.
Ако не се смениле работите.

На некои локали тактикта им е уште на врата те прашуваат дали сте за ручек-вечера или за пијалок.Демек не секој може да седи секаде.
 
На некои локали тактикта им е уште на врата те прашуваат дали сте за ручек-вечера или за пијалок.Демек не секој може да седи секаде.
Тоа е ради масите.
Не е во ред ти да пиеш кафе а да се распослаш на тие фамилијарните и ако е гужва да дојде некој што сака да јаде и да нема кај да седне или да седи на мала тиња тркалезна маса.
 
Ти пред да седнеш на маса им кажуваш што ќе јадеш? Или да не се дрзнуваат да те преместат откако ќе нарачаш?
Знам дека само прашуваат дали ќе јадеш или пиеш кафе.
Мада не сум седнал у Тренд може една година.
Ако не се смениле работите.
Се дрзнуваат. Седнуваш си нарачуваш јадење, и ако видат дека е нешто евтино и обично ти викаат ау извини масава резервирана е, ако сакаш внатре седни. Да не го рушиш угледот на елитата со евтини јадења.
 
Се дрзнуваат. Седнуваш си нарачуваш јадење, и ако видат дека е нешто евтино и обично ти викаат ау извини масава резервирана е, ако сакаш внатре седни. Да не го рушиш угледот на елитата со евтини јадења.
Е па така да ми напраат и да приметам дека е ради видот на јадење, одма у агресија влагам и може и ќе се преместам.
А ништо чудно и да го земам најевтиното за јадење, од инат.
 
Е па така да ми напраат и да приметам дека е ради видот на јадење, одма у агресија влагам и може и ќе се преместам.
Па после ти ќе си кривиот, најдобро е да не им се влезе никогаш. Нека си седат јаките фаци што трошат 5000 на појадок.
 
Па после ти ќе си кривиот, најдобро е да не им се влезе никогаш. Нека си седат јаките фаци што трошат 5000 на појадок.
За што точно би осеќал јас кривица во случајов?
 
Се дрзнуваат. Седнуваш си нарачуваш јадење, и ако видат дека е нешто евтино и обично ти викаат ау извини масава резервирана е, ако сакаш внатре седни. Да не го рушиш угледот на елитата со евтини јадења.

Јас не сум имал вакво искуство.Од сељаци келнери ми превртеја очи кога нарачав за ручек минерална вода дека алкохол несакам да пијам.Побарав друг келнер и тоа е тоа.
Не се криви и тоа келнерите, не ги пракаат по обуки по ништо.Дуфта цигари и доага ме служи храна....
Во ск почитувам неколку места и таму немам милост ако грешат.Скапи се и се декларираат за елитни.Се друго лабаво освен ако не се претерува во опуштање.
 
НЕ,
Си имаат они редновна плата со платено осигурување од работодавецот...

Ти појма немаш зошто се остава бакшиш, затоа вака зборуваш. Бакшиш е награда за почитта што "вработениот" ја има и покажува кон тебе повеќе од "предвиденото". Бакшиш не се остава затоа што мора, туку затоа што ТИ си посакал да НАГРАДИШ некој поради неговото однесување. Станува збор за личен однос човек со човек, а не клиент со ... (одбери професија)
 
А што е со твоите колеги во ресторантот, зар е фер во истиот екосистем, серверите да земат повеќе од кичен стафот, готвачи и слично кои се често и поспособни и поталентирани од келнерите. Е сега има различни газди, кој е спремен да ги изедначи платите на целиот персонал, како и задолжителна поделба на бакшишот со целиот персонал, но таквите примери се ретки, и ваквиот небаланс најчесто доаѓа до раздор помеѓу луѓе кои треба да тесно соработуваат.
Баланс нема ниту може да се воспостави освен тоа поголем дисбаланс има во самата кујна отколку меѓу келнерите и нив и од каде па дека се поталентирани и поспособни баш напротив во мојот случај ликови земаат 4-5 илјади поке од мене во кујна а работата шо они ја работат ако ја споредам со мојата треба да зеам ја нивната плата а тие мојата зависи и од самиот објект каде што работиш
Нивната работа е само поодговорна
 
Ја пошо сум kind особа често оставам бакшиш, но сум бил и од другата страна на приказната да служам луѓе, и знам како е. Има луѓе кои што се едноставно иживљаваат со тебе и на крај нешто ќе направат као посолат цела маса или ќе истураат ќечап нешто без везе, а ништо не си им лошо направил. Но има пак и келнери кои мислаат дека работат во НАСА и не ебат жива сила, ги викаш 20 минути во празен кафич он зјапа у тв оти има тенис, и на крајот иде и те прашува курназки као "шо сакаш"
На крај краева. се е до човекот. А најубаво е кога и 2те страни се погодни, тогаш ем супер услуга ем бакшиш :):)
 
Ти појма немаш зошто се остава бакшиш, затоа вака зборуваш. Бакшиш е награда за почитта што "вработениот" ја има и покажува кон тебе повеќе од "предвиденото". Бакшиш не се остава затоа што мора, туку затоа што ТИ си посакал да НАГРАДИШ некој поради неговото однесување. Станува збор за личен однос човек со човек, а не клиент со ... (одбери професија)
А сите се буните кога банката ќе ви наплати 30-тина денари годишно за одржавање на сметка.
Така влегува бакшиш низ целото општество, банките си викаат ко може келнерите, можеме и ние.
Знам дека е глуп муабет, ама така се размислува што повеќе пари да се извлечат со најразлични изговори.
Не викам дека бакшиш е добро или лошо, ама многу е полошо кога луѓето во ресторанот живеат за тој бакшиш, тоа значи дека газдата на ресторанот е многу лош.
 
Не.
И нека си го стават во цената ако мора бакшиш, зошто да се замарам дали треба или не, или па ако оставам да не е малку.
Исто не го сакам и она со ценкање по пазари, сакам фиксна цена и ја плаќам најголемата, а тоа да ти можело и многу понико ако
преговараш, е па не се ценкам и избегнувам такви места.
 
Јас не сум имал вакво искуство.Од сељаци келнери ми превртеја очи кога нарачав за ручек минерална вода дека алкохол несакам да пијам.Побарав друг келнер и тоа е тоа.
Не се криви и тоа келнерите, не ги пракаат по обуки по ништо.Дуфта цигари и доага ме служи храна....
Во ск почитувам неколку места и таму немам милост ако грешат.Скапи се и се декларираат за елитни.Се друго лабаво освен ако не се претерува во опуштање.
Немој само да кажеш дека на кеј има некое од тие елитните места, таму келнерите во сите локали се како една мајка да ги има родено. Од нарачка додека да ти стигне храната минуваат мин 45 минути, сметката ја чекаш барем 20 минути, често келнер не можеш ни на радар да фатиш во видно поле, али затоа пак цените ги прават мислиш во Германија си седнат да јадеш.
 
Немој само да кажеш дека на кеј има некое од тие елитните места, таму келнерите во сите локали се како една мајка да ги има родено. Од нарачка додека да ти стигне храната минуваат мин 45 минути, сметката ја чекаш барем 20 минути, често келнер не можеш ни на радар да фатиш во видно поле, али затоа пак цените ги прават мислиш во Германија си седнат да јадеш.

Зборувам за ресторан кањон матка, венето, и дежа ву и соул кичен бар.Другиве ми се сите во ист кош горе доле.
За цените се согалсувам но да не ја ширам темата во друга насока.Харизматичните луѓе добиват бакшиш, само треба да знаат да го искористат тоа.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom