Најекономично греење и ладење

Член од
20 август 2013
Мислења
34
Поени од реакции
12
Konecna dilema mi e dali da zemam gree lomo 5.5 kw (ne eco tuku piskapata verzija) ili gree hansol 3.5 kw.Lomoto ja imam doma i gream 35 m2 so izolacija i pvc prozorci, a prostorot za ovaa klima e vo kukja so vnatresna izolacija od 5 cm i drveni prozorci.Dojdoa na lice mesto dvajca prodavaci na klimii i vikaat deka hansolot nema kapacitet da go stopli toj prostor deka lomoto e podobra opcija ama mene nekako mi se cini deka samo sakaat da mi prodadat poskapa klima?

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
Konecna dilema mi e dali da zemam gree lomo 5.5 kw (ne eco tuku piskapata verzija) ili gree hansol 3.5 kw.Lomoto ja imam doma i gream 35 m2 so izolacija i pvc prozorci, a prostorot za ovaa klima e vo kukja so vnatresna izolacija od 5 cm i drveni prozorci.Dojdoa na lice mesto dvajca prodavaci na klimii i vikaat deka hansolot nema kapacitet da go stopli toj prostor deka lomoto e podobra opcija ama mene nekako mi se cini deka samo sakaat da mi prodadat poskapa klima?
Zosto togas baras pak gree?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Lomo eco 5.5 ќе згрее повеќе од хансол 3.5 -30 рекле?

Член од
17 март 2015
Мислења
204
Поени од реакции
324
Tocno pred mesec dena kaj moj rodnina e montirana lomo eco,a ja zemavme vo maj koga bese na promocija po cena od 19990.Prvi vpecatoci za klimata, nadvoresnata edinica e skoro necujna,vnatresnata isto taka,samo kako sto zabeleziv ima tri a ne cetiri brzini kako sto pisuva vo specifikacii.I togas imavme dilema dali aeri ili lomo eco,ama cenata i bese odlicna pa se odlucivme za lomi eco,i sega drug prijatel se misli izmegu tie dve,po specifikacii aerito kako pojako na greenje.Mislenje od postrucnive ovde za oviee dve klimi,koja bi bila podobar izbor.

Член од
11 јануари 2011
Мислења
121
Поени од реакции
114
Dojdoa na lice mesto dvajca prodavaci na klimii i vikaat deka hansolot nema kapacitet da go stopli toj prostor deka lomoto e podobra opcija ama mene nekako mi se cini deka samo sakaat da mi prodadat poskapa klima?
Hahahahahahahaha!
Mnogu dobri poznavaci majstorive :D
Hansol e klasa nad Lomo!

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Hahahahahahahaha!
Mnogu dobri poznavaci majstorive :D
Hansol e klasa nad Lomo!
Да ама збореле за Ломо еко 5.5 и хансол 3.5.

Верувам затоа и бројките довеле до забуна. А бријките се за ладење.

Член од
7 септември 2009
Мислења
155
Поени од реакции
243
Баш е добро напоменето што е споредбата незнам зошто толку прашања околу тоа?

gree lomo 5.5 kw (ne eco tuku piskapata verzija) ili gree hansol 3.5 kw
Ај сега дали е оправдана споредбата и зошто да/не?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
@Strelec што има да каже за ваква споредба?

Јас би рекол дека хансол ќе е потивок со поврел издув, а ломо ќе е погласна со појак издув и поладен. Испорачана топлина би требало да е тука некаде, ама комфорот според мене мислам дека би одел во насока на Хансол.

Член од
20 август 2013
Мислења
34
Поени од реакции
12
Да ама збореле за Ломо еко 5.5 и хансол 3.5.

Верувам затоа и бројките довеле до забуна. А бријките се за ладење.[/QUO
Dilemata ne e za eko verzijata tuki pomegju
GREE LOMO LCLH 18000BTU GWH18QD-K3DNB4G i gree hansol 12000BTU.
Koja od ovie dve e podobar izbor?

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Dilemata ne e za eko verzijata tuki pomegju
GREE LOMO LCLH 18000BTU GWH18QD-K3DNB4G i gree hansol 12000BTU.
Koja od ovie dve e podobar izbor?

Од овие два модела јас како "лобист" на Вивакс;) би рекол дека подобар избор ти е Haier Tundra 5,5 и многу поевтин http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70293 Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ER (со или без променета буква Е или B) како таков со истите ознаки го продаваат и во Грција https://www.5050.gr/en/18000-btu-inverter/41866-haier-tundra-as18td2hra-1u18ee8era-18000btu-inv.html и во Хрватска http://mitella.hr/haier-as18td2hra1u18ee8era-50kw/ поскапо од тука (не се глупи Хр и Гр па ја плаќаат по 750-800Евра), а овде у СЕТЕК 5,5ка (по цена слична на 3,5ка) само 34,000 Денари... Моќна клима со Mitsubishi компресор, максимален издув 900м3/h .... 35 квадрати за оваа клима не би биле голем предизвик! Ја имаат неколку членови на форумот и се презадоволни од неа... за парите одлична клима!
А доколку сакаш класа инвертер 5,5ка, во соседството (Гр. или Бг/) ... https://www.bittel.bg/en/p/general/inverter-air-conditioner-fujitsu-general-ashg18-lfca-aohg18-lfc ЅВЕР од клима 5,5ка, која на -7 испорачува неверојатни 5,2kW.... појака и подобра во класа и према цената.... здравје! ;) Fujitsu е класа за себе!

Последно уредено:
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Se raboti za 36m2 se so 5cm vnatresna izolacija, tuka po sekoja logika sosem dovolen e Hansolot.
Sea oni treba da se odlucat i razdelat 2 raboti, dali e pobitna SNAGA kontra Potrosuvacka i jako duvanje.
Se raboti za postari luge koi prvpat ke se sretnat so ovoj vid greenje pa jako duvanje pretpostavuvam ne epozelno.
Komoditet so duvanjeto kako i pomalite smetki za struja se na stranata na Hansolot.
So 5,5ka mnogu pojako duvanje ke imaat, plus onoj On/Off efekt pali/gasi koga vo megjusezona ke im postignuva brzo.
Ako sepak se bara poveke snaga a ponormalno duvannje za 50k neka si go zemat Amberot namesto LomoLCLH 5,5....ista cena se.

Thundrata18 koga bi ja stavile vo 35m2 togas podatokot od uragansko 900m3 duvanje e poveke steten nego korisen, poveke se potrebni podatocite koi se drugite pomalite brzini na ovoj model so samo 3FAN brzini no za zal nigde ne gi pisuva.Ako nekoj gi ima neka gi postira.
Po ona sto stoi vo servisnoto RPM ili rotaciite na ventilatorot se poklopuvaat so AirFlow m3:
RPM 900/800/700
m3=900
Po ova najlogicno bi bilo najmalata brzina da e 700m3 sto e prejako za pomal prostor od 50m2.

FAN.jpg
Za sporedba kako kaj 12kata izgledaat rotaciite vo sporedba so volumentot na vozduh sto ke go isporaca
FAN12.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
2 март 2017
Мислења
1.396
Поени од реакции
441
Од овие два модела јас како "лобист" на Вивакс;) би рекол дека подобар избор ти е Haier Tundra 5,5 и многу поевтин http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70293 Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ER
Moj blizok prijatel ima inverter Haier Tide model 18btu 5.5kw ( neznam dali e slicen so tundra modelot ) i e prezadovolen odlicen e i za greenje i za ladenje.

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
Да беше толку добар немаше да го замениш однесеш кај родителите :)
не бе грешка си од што.беше многу добар и малце што.трошеше го смена.:)

L

lleeoo

Гостин
Да беше толку добар немаше да го замениш однесеш кај родителите :)
Доброто го заменуваш со уште подобро,нели
се целиме секогаш кон подоброто
:))))нешто го нема шефот твој да кажи нешто со сечено лепено :))
Кој лајкнал кај лајкнал па те испрача теб :))))
ПозДрав секое добро:))[DOUBLEPOST=1530852859][/DOUBLEPOST]
не бе грешка си од што.беше многу добар и малце што.трошеше го смена.:)
Alter ego No.2
Да навистина малКу трошеше ама оваа уште помалку ке троши имам постирано сметки со сите потрошувачи ви домот.
Како што му пишав на другарти alter ego no.3 се стремиме на подоброто секогаш барем некои од нас поздрав и за тебе и за тебе секое добро

Kajgana Shop

На врв Bottom