- Член од
- 30 јули 2014
- Мислења
- 5.674
- Поени од реакции
- 19.340
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
не знам кој ти е пристапот на кој начин и со која цел ме прашуваш ? искрено да ти кажам не знам што подразбираш која срцева комора „врши повеќе работа“@bijons
Која срцева комора врши повеќе работа, претпоставувам левата, но колку пати повеќе работа е тоа? Молам двапати, трипати, петпати, стопати - одговор, без википедиа линкови.
немам размислено во тој правец, тука важат други закони во крвните садови за да се „помине тој пат“ а не пумпата на срцето... но ќе го простудираме тоаРабота во смисла на производ на сила и изминат пат. Сигурен сум дека левата комора врши повеќе работа од десната. Дали имаш точно инфо колку повеќе работа врши?Ова другото џабе си се мачела да објаснуваш, фала во секој случај.
Епа сподели ако дојдеш до инфо, битно ми е.немам размислено во тој правец, тука важат други закони во крвните садови за да се „помине тој пат“ а не пумпата на срцето... но ќе го простудираме тоа![]()
Работа во смисла на производ на сила и изминат пат. Сигурен сум дека левата комора врши повеќе работа од десната. Дали имаш точно инфо колку повеќе работа врши?
У здраво срце, левата и десната треба да вршат иста работа . Кај некои патологии, се заебуе тој баланс.Епа сподели ако дојдеш до инфо, битно ми е.
штом спомнуваш „сила- јачина“, „изминат пат“ тука мора да направиме спојка со закони и познавање од други науки да речеме физика? и тоа да го поврземе со медицината, оти во прашање е работа на срцето како пумпа, ама што „физика“ имаме тука?тоа што си толку сигурен дека лева комора врши повеќе работа од десна, велиш има повеќе сила? хм, ако се гледа анатомски ќе речеме дека срцевиот мускул се состои од неколку слоеви различно поставени мускулни напречно пругасти влакна и мускулатурата на преткоморите и коморите се раздвоени и плус фактот дека левата комора е „подебела“ заради посилна и позастапена мускулатура - дефинитивно имаш право дека левата комора врши „потешка работа“ од десна комора, нели логички затоа имаме и повеќе и посилни мускули! (браво за твоето размислување)Работа во смисла на производ на сила и изминат пат. Сигурен сум дека левата комора врши повеќе работа од десната. Дали имаш точно инфо колку повеќе работа врши? Ова другото џабе си се мачела да објаснуваш, фала во секој случај.
Кардиовасуларните операции се под фондот. Се плаќаат само партиципација (околу 6000 денари) и некои предоперативни испитувања.Дали некој има информација дека Кардиоваскуларните операции во Жан Митрев се под ФЗО ???
Фала однапред
Правев ехо на абодомен ми рекоја песок во бубрег.....жолчката нема камења а за стомак да проверам за чир што тест е најдобар![]()
нешто околу жолчка да речеме?