Најекономично греење и ладење

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Кој хансол е ова поконкретно? Што компресор има?

Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
Pa ti sekako go lajkna zatvoranjeto na temava, sto sea se ubacuvas?....odjavi se slobodno i resavaj Sudoku negde i imaj ubav zivot
Se najde prozvan u sejacite na magli pa se ubaci neli :)
O грее човеку немој ти да сееш магла по форумов.Сум ти пишал сто пати брендов што го фураш ти е евтина техничка стока за неразвиени пазари читај Индии Бангладеши Пакистани итн... Пробај во западна Европа бутни го ова грее. И стварно го уништуваш форумов, не ги лажи луѓето, доколку некоја клима има еуровент тоа е така и тоа дава голема сигурност. ни ти си некој најпаматен на светов да ми верглаш тука капилари па вака дувало па белиот мерач. Глупа е цела Европа што купува Јапонски брендови и инвестира во многу попознати марки. експертов од грее ќе ни ја решел мистеријата со експанзијата. смешен си и стварно го уништуваш форумов.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Еуровент не дава сигурност, туку дава бројки кои секој може да си ги протолкува и да увиди дали производот ќе ги задоволува потребите.

Целава дискусија на темава постои и е ваква заради тоа што Gree и Vivax немаат Еуровент. Да имаа се ќе беше кристално јасно и ќе знаевме кој модел каков е и што е. Но бидејќи немаат се сведуваме на вакви дискусии со препукување.

Еуровент е тест. Не "нуди" ствари. Ти кажува толку и толку киловати. Ако ти е доста 2kw на -7 земи си ја. Ако ти е доста 3kw на -10 земи си ја другава.

Може да има и добра и лоша клима без еуровент, но немаш како да знаеш.

Може да има и добра и лоша клима со еуровент, и многу полесно ќе откриеш.

Сме го зборувале ова милион пати во темава. И пак доаѓаме до истото.

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
@dastan so sekoja pocit kon tebe korekten si bil sekogas, no prasanjevo e ti e kako da si begal od casovi i nisto bitno ne si procital na temava. Ne e rabotata sto i kako pravi kapilarata ili EXV, poentata sega e cenata, poentata e sto par sejaci na magli ovde so godini proturaat eftini modeli na kapilari po 30.000den....eden od niv i uzivatelot na Thundrata, klima sto sekoj treba da ja otpise od spisokot ako gi prosita strana 1122 na temava i ponataka par strani.
Mnogu raboti se zaboravaat na temava zasto tie sto prodavaat magla go koristat momentot sto nikoj necita nanazad.....zatoa sme tuka da gi potsetime site tie sto prodavaat magla, doktori sto samo slusnale za Eurovent a neznaat da go procitaat....pak ke pljukaat po mene deka sum vakov onakov....ako, gjabe ke im bide i koj gi...na takvite im smetam jas i par tuka razumni decki na koi NEmozat da im ja prodadat prikaskata Kapilara+Eurovent e kvalitet koj zasluzuva 500evra ;)
Trgni od tuka za "famoznata" Thundra so Ejrovent i rezoniranjeto na Zlatko

Da ne dolzam i gi citiram site postovi....zalkjucokot e na strana 1128

Јас прашав еднаш, никој не ми одговори. Па еве пошто се спомнува, пак ќе прашам. Што е тоа што го одредува ТОЛ?

На пример две пумпи од различен производител, двете со твин компресор и со ехв и со двореден изменувач. Едната декларирана до -15 другата до -10. Во кој дел од нив е разликата за да едната не работи на -10?

Еве што вика Еуровент околу мерењето на Тол:

b. Thermal measurements for AC1
One running test at Tol. If for the average climate Tol ≥ -10°C and a measurement has to be made at Tol (chosen conditon), the running test is unnecessary.

b. Testing at Tol If the unit fails to start and operate continually for 30 min at Tol the Applicant/Participant has 2 weeks to choose from the following alternatives:  Change Tol and ask for a second test on the same unit (SCOP to be recalculated) AC, OM-1-2017 Published January 2017 Page 11 of 32  Change Tol to the lowest fully tested outdoor temperature (-7°C for average climate, SCOP to be recalculated)  Maintain Tol and ask for a second test on the same unit.

Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
511
O грее човеку немој ти да сееш магла по форумов.Сум ти пишал сто пати брендов што го фураш ти е евтина техничка стока за неразвиени пазари читај Индии Бангладеши Пакистани итн... Пробај во западна Европа бутни го ова грее. И стварно го уништуваш форумов, не ги лажи луѓето, доколку некоја клима има еуровент тоа е така и тоа дава голема сигурност. ни ти си некој најпаматен на светов да ми верглаш тука капилари па вака дувало па белиот мерач. Глупа е цела Европа што купува Јапонски брендови и инвестира во многу попознати марки. експертов од грее ќе ни ја решел мистеријата со експанзијата. смешен си и стварно го уништуваш форумов.
Sto poveke replicirate na nego i negovite kolegi,tolku poveke se oseka "biten",i mudruva. Ignore,lugeto znaat da prepoznaat kvalitet,sekoe cudo za 3 dena,ke gi snema kaj i da e

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Јас прашав еднаш, никој не ми одговори. Па еве пошто се спомнува, пак ќе прашам. Што е тоа што го одредува ТОЛ?

На пример две пумпи од различен производител, двете со твин компресор и со ехв и со двореден изменувач. Едната декларирана до -15 другата до -10. Во кој дел од нив е разликата за да едната не работи на -10?

Еве што вика Еуровент околу мерењето на Тол:

b. Thermal measurements for AC1
One running test at Tol. If for the average climate Tol ≥ -10°C and a measurement has to be made at Tol (chosen conditon), the running test is unnecessary.

b. Testing at Tol If the unit fails to start and operate continually for 30 min at Tol the Applicant/Participant has 2 weeks to choose from the following alternatives:  Change Tol and ask for a second test on the same unit (SCOP to be recalculated) AC, OM-1-2017 Published January 2017 Page 11 of 32  Change Tol to the lowest fully tested outdoor temperature (-7°C for average climate, SCOP to be recalculated)  Maintain Tol and ask for a second test on the same unit.
Кај нас просечна ниска температура во Јануари е -3 степени. Така да од ТОЛ перспектива нашево поднебје е тотално неважно. Многу поважно е KW на -7 или -10 и COP на 0 степени. Зошто тоа се карактеристиките кои се важни за нас на ова поднебје.

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
Кај нас просечна ниска температура во Јануари е -3 степени. Така да од ТОЛ перспектива нашево поднебје е тотално неважно. Многу поважно е KW на -7 или -10 и COP на 0 степени. Зошто тоа се карактеристиките кои се важни за нас на ова поднебје.
За Скопје, да, -3.5 е просек. Нејсе, не ми беше тоа прашањето.

Многу едноставно прашање имам, што е тоа што го одредува Тол-от кај една клима?

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
За Скопје, да, -3.5 е просек. Нејсе, не ми беше тоа прашањето.

Многу едноставно прашање имам, што е тоа што го одредува Тол-от кај една клима?
proizvoditelot.-kvalitetot
sakas lg klima da zemas?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Значи најквалитетна е vivax aeyi зошто има ТИЛ -32С?
;)

Ах... е затоа не еуровент, три еуровента треба.

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Морам да споделам, разговарав со сервисер кој мести клими за продавници кои продаваат клими има наместено преку 20-30 Amber од есента па навака, и кажува дека има огромен број на поплаки поради лошото оддржување на температурата, големата бучава на внатрешноста, непријатно чувство на ладно коа се дигнаат и спуштаат клапите при греење.
Неконстантно оддржување на температура и варијации.

Кажа за огромен број поплаки и замрзнати надворешни и лошиот дифрост алгоритам.

Напротив пак за Хансолот кажа одлични зборови и многу наместени клими и задоволни муштерии.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Член од
22 јануари 2008
Мислења
102
Поени од реакции
110
proizvoditelot.-kvalitetot
sakas lg klima da zemas?
Прашањето ми е општо. Иначе, да го земавме ЛГ-то (P24EN), за кај на жена ми моите . Монтирана е во куќа без фасада со еден дрвен прозор (пред сезона и тој ќе се смени), останато ПВЦ. Ќе грее дневна, трпезарија и кујна, околу 40-50 м2.

Мислам дека ќе грее без проблем до -10 ( 5kW дава) па и до -15 мислам дека без проблем ќе работи и грее. Ама деф. ќе видиме зимоска :)

И мислам дека квалитетот на вградените материјали во еден уред нема врска со тоа дали Тол ќе биде -10 или -15. Тоа повеќе би влијаело на должина на користење без дефекти и помала потрошувачака евентуално...

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.533
Поени од реакции
2.831
Морам да споделам, разговарав со монтер што мести клими за продавници кои продават клими. Има наместено преку 100-120 Амбери од есента па навака, и кажува дека таква перфектна клима до сега нема монтирано. Ненормално тивка, перфектна модулација, 2 експанзиони вентили...нешто невидено.
Генерално, кажа дека овие Грее климиве биле нешто многу квалитетно, ама Амберот...па и Хансолот топ клима.

Член од
19 декември 2014
Мислења
566
Поени од реакции
735
Samo prasajte gi bivsite vasi monteri kakvo im e iskustvoto so vasite klimi kako sto imav jas moznost pa ke doznaete nevideni pikanterii od Gree ,I tocno nivniot stav e best buy Hansol od Gree se drugo e macka vo vreka.

Kajgana Shop

На врв Bottom