Македонска берза

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Окта има скоро х10 пораснато во последните 5 години. Ме занима колку беше тогаш книговодствената вредност по акција. И искрено честитки за оние кои тогаш вложија. Исто ѓе интересира зошто беше толку подценета акцијата, доколу некој памти

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Му дадов шанса на Макстил на база на еуфорија се качи 160 денари место да продолжи нагоре си ја врати цената назад на 148 , такви финти не поминуваат кај мене и ке се повлечам !
[DOUBLEPOST=1529578673][/DOUBLEPOST]
Резервиран е во целост, долго време не враќа тплф... Ако се реши позитивно за тплф овој спор ќе се ослободат дополнително резервации и добивката на КБМ уште ќе расте.

Има КБМ уште многу резервации за ослободување, и имот од хипотеки за продавање... И тоа е битен фактор зошто расте акцијата во периодов
ТПЛФ ги плаќа само каматите, главницата ќе треба да почне да ја враќа од 2020.
Каматите не се мали, ако не се лажам 8,5 % годишно.
Во секој случај судбината на ТПЛФ е во рацете на КМБ.
Додека си плаќа уредно 8,5% годишно на главница, мислам дека Хари ќе биде "великодушен" и би го продолжил рокот од 2020 за уште некоја година, па и деценија ако треба, јер 8,5 %:цицки:[DOUBLEPOST=1529579450][/DOUBLEPOST]
Тоа што Те То не и плаќа на Топлификација не значи дека тие не му плаќаат на Хари. Ако памтам добро како обезбедување се дадени акции од Топлификација.
Кога вредеа нешто...точно. Вработени и акционери, дадоа сопствени акции под залог во име на ТПЛФ, со ветување од Мишокот дека ќе земаат загарантирано по 2 евра (без заебанција, не алудирам на разни вициња :icon_mrgr:) дивиденда годишно по акција :eek:
Дали се исплатени сите и во целост не знам, или и таму имало привилегирани како за дивидендата од 2013, во зависност дали го бранат по форуми :pusigo: и дали му давале поддршка по собранија. :icon_mrgr:

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.524
Ај нека е со среќа, честито враќање во социјализам.

Нов работодавач за давање плата на партиски пулени по принципот клати врата - зимај плата.

https://makfax.com.mk/makedonija/градски-енергетски-системи-ад-скопје/

„Градски енергетски системи АД Скопје“ – ново јавно претпријатие на Град Скопје

21 јуни, 2018

Од Mak Fax

Град Скопје го основа новото јавно претпријатие „Градски енергетски системи АД Скопје“, кое ќе врши енергетски дејности.

Советот на Град Скопје на седница во својство на Собрание на акционерите го усвои статутот на Акционерското друштво за енергетски дејности и ги избра членовите на Надзорниот одбор на новото јавно претпријатие, кои понатаму ќе изберат управен одбор од пет члена. Ова акционерско друштво за подрачјето на Град Скопје ќе врши снабдување со природен гас и топлинска енергија како дејности од јавен интерес од локално значење.

Од Град Скопје велат дека со ова се создаваат услови за преземање на топловодната мрежа и започнува да се имплементира процесот на гасификација на градот, во кој граѓаните на Скопје во претстојната грејна сезона ќе може да почнат да ги користат услугите на новото јавно претпријатие.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Комерцијална од Февруари - Март е прва по промет (50 % од цел промет на Мсе е тука) , најбарана и најдобра акција во моментов си гази и ке оди многу брзо до 6.000 ..

Денеска и Макпетрол експлодира отиде до 40.000 а сите знаеме дека пред некој период беше 28.000

Ок да речеме држи вода муабетот на Bosko дека овие две компании се блиски до Сдсм и веројатно беа потценети на берза и сега рипаат како луди , знаеме дека домашни компании и физички лица купуваат и ја креваат цената на овие две компании ..

Интерес и позитивна клима факт е дека на берза има , во моментов Макстил и врз база на еуфорија признавам дека нема купувачи и се мислам дали да докупам во Гранит бидејки Заев најави градежна експанзија летово , најверојатно ке се предомислам и ке излезам од Макстил утре ..

Му дадов шанса на Макстил на база на еуфорија се качи 160 денари место да продолжи нагоре си ја врати цената назад на 148 , такви финти не поминуваат кај мене и ке се повлечам !

Ке останам само на Комерцијална и ке докупам во Гранит , па мирно ке спијам до референдумот :)

Bosko игра на сигурно , ке играм и јас овде нема очигледно заебавање со пари , Макстил е непредвидлива акција !
Штета, си одбрал погрешна железара да се коцкаш. Еве Арцелор за 15 денови има раст од 100 %

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Штета, си одбрал погрешна железара да се коцкаш. Еве Арцелор за 15 денови има раст од 100 %
Ја глеав и таа LV :D , 50 денари беше ама нели викаа ке искачале од Македонија и незнам што ке биде со компанијата ..
Индијци се таму газди , издадени се 30 милиони акции мислам дека е прва по највеќе акции :D
Се уште не ги ставив на продажба Макстил , чекам барем малце да се качат и да ги шитнам ..

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
https://www.24.mk/lazhen-stechaj
p.s.
@MSE ми го нема во последно време . . . Да не го пензионира НАТО ??? Незнам дали му останала некоја акција во ТПЛФ . . .
Но, баш би сакал да го прокоментира видеото и ХаџиМишев . . .
Гледам старче (за 2 години остарел како за 20 години......) кое манипулираше со акционери, медиуми...се`....се` .... само тој за ништо не е крив.
Си создаде многу непријатели, а полека ја губеше и моќта во општеството...
Заедно со него, ја потона и ТПЛФ...
ТПЛФ моментално е во милост на Хари.
Плаќа 8,5% камата годишно на главницата.
Главницата треба да почне да ја враќа од 2020.
Ако КМБ не му репрограмира долгот, оди во СТЕЧАЈ.

Под залог КМБ има зградата и топланите.
Само за детално, не ме држете за збор, нека каже Премиер ако сака...
Пошто немам акции и не пратам.
Имаше ТПЛФ и кон други банки кредити, НЛБ Тутунска, Охридска, можеби СТБ и некој помали банки, плус кон фирми, КРАТЕР, итн., дали кон сите овие во целост е вратено не знам.

Во секој случај, ако пред видеово имав и 1% сомнеж дека има шанса некоја за ТПЛФ, сега 100% дилемите ми се разрешија..
Старче кое испу*и и кај Животот, иронично..
БЕГ/ТЕТО/БХЛ му беа криви (а тој ги донесе), бившата Власт, Судството, Медиумите (Сител пред се`), сега прашање на време е кога против Животот ќе почне да збори..

Некогаш си мислам дека целово ова сценарио со БЕГ и со Хари му беше договорено.
Божем се судат со БЕГ со години, испумпуваат пари преку адвокати..
Од камати вака "одокативно" мислам дека до сега скоро и отплатена е главницата, а Зграда, Топлани (макар и за старо железо нека се...) т.е се` она што е влезено како залог, ГРАТИС за КМБ.

Чак КМБ може рентата да си ја зема за себе :icon_mrgr: Пошто добро стои со власта, може да формира КМБ ТОПЛАНИ :icon_mrgr: и да си лапа 1 милион евра годишно рента.
И плус зграда на Лондонска бб. :icon_mrgr:

п.с Мило ми е ако барем 1 акционер одвратив да не купува ТПЛФ.
Или ако барем 1 ме послуша и си продаде на 2000 - 2200, а не тогаш да чека x3

ппс Немам акции во КМБ.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Гледам старче (за 2 години остарел како за 20 години......) кое манипулираше со акционери, медиуми...се`....се` .... само тој за ништо не е крив.
Си создаде многу непријатели, а полека ја губеше и моќта во општеството...
Заедно со него, ја потона и ТПЛФ...
ТПЛФ моментално е во милост на Хари.
Плаќа 8,5% камата годишно на главницата.
Главницата треба да почне да ја враќа од 2020.
Ако КМБ не му репрограмира долгот, оди во СТЕЧАЈ.

Под залог КМБ има зградата и топланите.
Само за детално, не ме држете за збор, нека каже Премиер ако сака...
Пошто немам акции и не пратам.
Имаше ТПЛФ и кон други банки кредити, НЛБ Тутунска, Охридска, можеби СТБ и некој помали банки, плус кон фирми, КРАТЕР, итн., дали кон сите овие во целост е вратено не знам.

Во секој случај, ако пред видеово имав и 1% сомнеж дека има шанса некоја за ТПЛФ, сега 100% дилемите ми се разрешија..
Старче кое испу*и и кај Животот, иронично..
БЕГ/ТЕТО/БХЛ му беа криви (а тој ги донесе), бившата Власт, Судството, Медиумите (Сител пред се`), сега прашање на време е кога против Животот ќе почне да збори..

Некогаш си мислам дека целово ова сценарио со БЕГ и со Хари му беше договорено.
Божем се судат со БЕГ со години, испумпуваат пари преку адвокати..
Од камати вака "одокативно" мислам дека до сега скоро и отплатена е главницата, а Зграда, Топлани (макар и за старо железо нека се...) т.е се` она што е влезено како залог, ГРАТИС за КМБ.

Чак КМБ може рентата да си ја зема за себе :icon_mrgr: Пошто добро стои со власта, може да формира КМБ ТОПЛАНИ :icon_mrgr: и да си лапа 1 милион евра годишно рента.
И плус зграда на Лондонска бб. :icon_mrgr:

п.с Мило ми е ако барем 1 акционер одвратив да не купува ТПЛФ.
Или ако барем 1 ме послуша и си продаде на 2000 - 2200, а не тогаш да чека x3

ппс Немам акции во КМБ.
Како што сега стојат работите, во право си со горенапишаното.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Aj cool down malku ne e zavrseno, naprotiv, samo sto pocna. Interesno najvozbudeni onie koi nemaat akcii, inaku informaciive ne se za novi, mali, neznacitelni akcioneri tuku za postoeckite povekje od 2000 akcioneri.

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Aj cool down malku ne e zavrseno, naprotiv, samo sto pocna. Interesno najvozbudeni onie koi nemaat akcii, inaku informaciive ne se za novi, mali, neznacitelni akcioneri tuku za postoeckite povekje od 2000 akcioneri.
Тоа се долги процеси... Кога и како мислиш дека може ТПЛФ да се отплетка?

Околу акцијата среќа што ми зафаќаше околу 20% од портфолиото по куповна цена, па не ме влече надолу.

Инаку немам намера да ја продадам, ќе ја отпишам во глава. И ќе ја чувам, може внуци или правнуци ќе се радуваат :)
Јас искрено повеќе не гледам преспектива со Топлификација.

Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Sega ako dobro razbrav i kapitalna dobivka od dogodina se planira da se odanocuva i toa so15%?A vetuvanjeto na Tevdovski od 04.05.2018 na konferencija za berza pu-pu ne vazi,ili nesto jassum vo krivo???

Член од
7 август 2011
Мислења
4.948
Поени од реакции
15.118
Sega ako dobro razbrav i kapitalna dobivka od dogodina se planira da se odanocuva i toa so15%?A vetuvanjeto na Tevdovski od 04.05.2018 na konferencija za berza pu-pu ne vazi,ili nesto jassum vo krivo???
Со посебна одлука се дава даночно ослободување. И досега во законот беше 10% (т.е. 7%) ама за одреден временски период имаше даночно ослободување кое требаше да трае до 31.12.2018. Значи они можат да го сменат во закон да биде 15% и после да дадат ослободување за одреден временски период.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Со посебна одлука се дава даночно ослободување. И досега во законот беше 10% (т.е. 7%) ама за одреден временски период имаше даночно ослободување кое требаше да трае до 31.12.2018. Значи они можат да го сменат во закон да биде 15% и после да дадат ослободување за одреден временски период.
Fala na doobjasnuvanjeto.

Kajgana Shop

На врв Bottom