Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ima edna pogovorka sto bilo pak ke bide !! I kade ima sila nema pravdina !! Ovie dve koga ke gi spois imas aksioma deka i pokraj se toplifikacija makar i na muskuli ke si gi zeme parite a kako trgnalo ova so nato na rusot moze i da mu go zaplenat radi opsto dobro na opstestvoto !! Taka da ne pogagajte tuku samo ucete istorija i megunarodno pravo se e napisano taka :) Vprocem i severina e dokaz za seto ova NALI ?

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Си ги читам постовите за ТПЛФ

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=3087&page=126

Па доста работи сум погодил. Една додуше превидов: дека КМБ ќе го репрограмира долгот и ќе даде грејс период до 2020та година. Значи банката вистина својски се труди да и помогне на фирмата, која без таа инјекција ќе беше КАПУТ.

Зошто се прашувам? А сега изгледа дека се покајува, барем според заканата на Хаџимишев. Или па има некоја математика, кој знае?

Инаку да разјасниме, долгот не е резервиран. Не може ни да биде, пошто нема никакви обврски до 2020та. А ако до тогаш не се расчисти работата, КМБ ќе книжи дебел губиток. Ама до 2020та ќе испродадеме све ионака ;)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
@bosko007 kbm na 2.900, mpt 22.000, tplf 3.000 kupeno negde kraj na 2011ta. Za razlika od nekoi od vas jas kbm i mpt gi cekav mnogu dolgo...

Edinstveno zalam sto ne uspeav da gi prepoznaam stb, i tnb od toj period oni otidoa x5, ajde pkb i ppiv ne se likvidni ama ovie bea ziceri.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
@bosko007 kbm na 2.900, mpt 22.000, tplf 3.000 kupeno negde kraj na 2011ta. Za razlika od nekoi od vas jas kbm i mpt gi cekav mnogu dolgo...
Edinstveno zalam sto ne uspeav da gi prepoznaam stb, i tnb od toj period oni otidoa x5, ajde pkb i ppiv ne se likvidni ama ovie bea ziceri.
Гледаш ли колку има разлика помеѓу инвеститор и инвеститор . . .
Било што да купеше во 2011 година пари ќе направеше . . .
Но некој направија 600% на ТНБ, ППИВ и СТБ, па после ја возат КМБ и добиваат 1200%, а некои ја чекаа ТПЛФ до смрт . . .
Прочитај ги хрватите од мојновац 2011/12 во кои фирми инвестирале и спореди со твоите инвестиции . . . Ќе ја видиш разликата . . . Јас сум тука небитен . . .
Истата грешка денес ја правиш со СТИЛ и ТПЛФ, врз база на емоции пишуваш (инвестираш ??), а тоа не е реалност . . .

Бошко, да се пријавиме да отидеме инкогнито на ова, баш ме интересира што предаваат „експертите“ :vozbud:
http://www.kdfondovi.mk/vtora-kariera/#home
Кога ќе направат 1/3 од твоите резултати ќе одам да слушам . . . Вака ми е губење време имам попаметни работи . . . За нив си доктор!!!

Decko da porasnese malku ili sozreese pa i upristoese, ama pusta Gebels matrica go vadi najlosoto od coeka.
Baras pojacanje protiv TPLF, kaj ti se stabskive drugarcinja da napadnat izgleda cekaat aber od Cukic&Morkov pa ke respukaat kaj i da e :)
Aj pozdrav da ne ti ja rasipuvam pogoduvackava rabota :icon_mrgr:
Вака звучи очаен ГУБИТНИК . . . нема бројки . . . нема аргументи . . . НЕМА ПАРИ . . .
Само етикетирање . . .
На некои луѓе неможеш да им дадеш, можеш само да им земеш . . .
Добро БУБИ што стави линк да видат луѓето што си пишувал 2013 . . .
Афирмативни натписи за русите, па дури и продажба на ТЕТО и влез на Гаспром . . .
Зошто сега гнев за истите тие Руси. И не ми се лути мене Јас не те терав да заложуваш акции, ХаџиМишев те заеба, а мене ме плукаш . . . Ако тоа ти причинува задоволство продолжи . . . Ама дај и некој аргумент. Инаку за останатите СЕЗЕЗАМ = ПРЕМИЕР .
И да ти кажам ова името стварно ти одговара. Но со пари не се зеза . . .

Си ги читам постовите за ТПЛФ
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=3087&page=126
Па доста работи сум погодил. Една додуше превидов: дека КМБ ќе го репрограмира долгот и ќе даде грејс период до 2020та година. Значи банката вистина својски се труди да и помогне на фирмата, која без таа инјекција ќе беше КАПУТ.
Зошто се прашувам? А сега изгледа дека се покајува, барем според заканата на Хаџимишев. Или па има некоја математика, кој знае?
Инаку да разјасниме, долгот не е резервиран. Не може ни да биде, пошто нема никакви обврски до 2020та. А ако до тогаш не се расчисти работата, КМБ ќе книжи дебел губиток. Ама до 2020та ќе испродадеме све ионака ;)
Кредитот на ТПЛФ гарант е резервиран, но незнам во кој износ . . . би требало 100% иако отпосле е репрограмиран . . . КМБ нема да има проблеми . . . може да има само добивка понатаму, а во тој правец оди . . . Овде ќе наебе ТПЛФ . . .
Може СЕЗЕЗАМ да пише што се им е заложено кај КМБ, јас појма немам . . .

p.s.
Баш ме интересира овој зелен бран колку ќе тера. Вчера беше многу зелено, како да сме влегле во НАТО :D . . . Јас сум целиот избезумен ;) .

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Гледаш ли колку има разлика помеѓу инвеститор и инвеститор . . .
Било што да купеше во 2011 година пари ќе направеше . . .
Но некој направија 600% на ТНБ, ППИВ и СТБ, па после ја возат КМБ и добиваат 1200%, а некои ја чекаа ТПЛФ до смрт . . .
Прочитај ги хрватите од мојновац 2011/12 во кои фирми инвестирале и спореди со твоите инвестиции . . . Ќе ја видиш разликата . . . Јас сум тука небитен . . .
Истата грешка денес ја правиш со СТИЛ и ТПЛФ, врз база на емоции пишуваш (инвестираш ??), а тоа не е реалност . . .

Кога ќе направат 1/3 од твоите резултати ќе одам да слушам . . . Вака ми е губење време имам попаметни работи . . . За нив си доктор!!!

Вака звучи очаен ГУБИТНИК . . . нема бројки . . . нема аргументи . . . НЕМА ПАРИ . . .
Само етикетирање . . .
На некои луѓе неможеш да им дадеш, можеш само да им земеш . . .
Добро БУБИ што стави линк да видат луѓето што си пишувал 2013 . . .
Афирмативни натписи за русите, па дури и продажба на ТЕТО и влез на Гаспром . . .
Зошто сега гнев за истите тие Руси. И не ми се лути мене Јас не те терав да заложуваш акции, ХаџиМишев те заеба, а мене ме плукаш . . . Ако тоа ти причинува задоволство продолжи . . . Ама дај и некој аргумент. Инаку за останатите СЕЗЕЗАМ = ПРЕМИЕР .
И да ти кажам ова името стварно ти одговара. Но со пари не се зеза . . .

Кредитот на ТПЛФ гарант е резервиран, но незнам во кој износ . . . би требало 100% иако отпосле е репрограмиран . . . КМБ нема да има проблеми . . . може да има само добивка понатаму, а во тој правец оди . . . Овде ќе наебе ТПЛФ . . .
Може СЕЗЕЗАМ да пише што се им е заложено кај КМБ, јас појма немам . . .

p.s.
Баш ме интересира овој зелен бран колку ќе тера. Вчера беше многу зелено, како да сме влегле во НАТО :D . . . Јас сум целиот избезумен ;) .
Иако веста е стара, од ова може да се утврдат некои можни сценарија https://m.mkd.mk/makedonija/ekonomija/noviot-gazda-vo-te-to-so-pari-za-tochak-si-kupi-ferari

Инаку судот го прифатил барањето на мнозинскиот акционер за реорганизација на фирмата со веројатно отпишување на долгови од 150м евра

Туку кај Прилепска нема корекција после дивиденда. Како се пуштените нереализирани налози?

Последно уредено:

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ако добро разбрав безразлика на доходот во годината за капиталните добивки (нас што не занима) ќе се плаќа 15%. Што значи еве да речеме имаш ниско доходи но доколку имаш профит од капитал и сл. ти следува 0.85. Што значи 18% ќе се наплаќа на износ над 60к ден само од плата. Што е за мене некоја златна средина да не биде за сите над 60к месечно 18 % иако лично сметам дека нас не ни се потребни даноци на добивки од капитал и штедни влогови. Тука со данокот на штедење дополнително ќе се дестимулира штедењето и веројатно би компензирало за повисокото оданочување на капиталните добивки.

Ако сакаат по фер оданочување нека го намалат ддв то, нека зголемат акцизи за луксузни стоки, и нека направат вистинска прогресија пр. 7% за до 40к, 15% за над 40к до 60к и за износ над 60к 25% како во секоја нормална западна економија. Пошто не сме нормална економија и имаме даночна евазија нас сметам дека ни одговара низок и рамен данок.

Последно уредено:
Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Ако добро разбрав безразлика на доходот во годината за капиталните добивки (нас што не занима) ќе се плаќа 15%. Што значи еве да речеме имаш ниско доходи но доколку имаш профит од капитал и сл. ти следува 0.85. Што значи 18% ќе се наплаќа на износ над 60к ден само од плата. Што е за мене некоја златна средина да не биде за сите над 60к месечно 18 % иако лично сметам дека нас не ни се потребни даноци на добивки од капитал и штедни влогови. Тука со данокот на штедење дополнително ќе се дестимулира штедењето и веројатно би компензирало за повисокото оданочување на капиталните добивки.

Ако сакаат по фер оданочување нека го намалат ддв то, нека зголемат акцизи за луксузни стоки, и нека направат вистинска прогресија пр. 7% за до 40к, 15% за над 40к до 60к и за износ над 60к 25% како во секоја нормална западна економија. Пошто не сме нормална економија и имаме даночна евазија нас сметам дека ни одговара низок и рамен данок.
https://faktor.mk/i-vo-slednata-godina-nema-da-ima-danok-na-kapitalni-dobivki-1

Член од
27 јули 2017
Мислења
54
Поени од реакции
37
Еве официјална објава од Топлификација за кредитот од Комерцијална

ДОКОЛКУ ОВАА СТЕЧАЈНА ПОСТАПКА НА ТЕ-ТО АД СЕ РЕАЛИЗИРА КАКО Е ЗАМИСЛЕНА ШТЕТАТА НА ТОПЛИФИКАЦИЈА АД ЌЕ БИДЕ НАД 30 МИЛИОНИ ЕВРА.
СО ОГЛЕД НА ФАКТОТ ДЕКА ДЕЛ ОД ПОБАРУВАЊАТА НА ТОПЛИФИКАЦИЈА АД ОД ТЕ-ТО АД СЕ РЕИНВЕСТИРАНИ КРЕДИТИ КОИ ТОПЛИФИКАЦИЈА АД ГИ ДОБИЛА ОД ДОМАШНА БАНКА, ДОКОЛКУ СЕ РЕАЛИЗИРА СТЕЧАЈОТ КАКО Е ЗАМИСЛЕН, СЕРИОЗНИ ШТЕТИ МОЖЕ ДА ИМА И БАНКАТА КРЕДИТОР

http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=43717

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Еве официјална објава од Топлификација за кредитот од Комерцијална

ДОКОЛКУ ОВАА СТЕЧАЈНА ПОСТАПКА НА ТЕ-ТО АД СЕ РЕАЛИЗИРА КАКО Е ЗАМИСЛЕНА ШТЕТАТА НА ТОПЛИФИКАЦИЈА АД ЌЕ БИДЕ НАД 30 МИЛИОНИ ЕВРА.
СО ОГЛЕД НА ФАКТОТ ДЕКА ДЕЛ ОД ПОБАРУВАЊАТА НА ТОПЛИФИКАЦИЈА АД ОД ТЕ-ТО АД СЕ РЕИНВЕСТИРАНИ КРЕДИТИ КОИ ТОПЛИФИКАЦИЈА АД ГИ ДОБИЛА ОД ДОМАШНА БАНКА, ДОКОЛКУ СЕ РЕАЛИЗИРА СТЕЧАЈОТ КАКО Е ЗАМИСЛЕН, СЕРИОЗНИ ШТЕТИ МОЖЕ ДА ИМА И БАНКАТА КРЕДИТОР

http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=43717
Јас колку што разбирам во таков случај банката ќе си активира залог (акции) и ќе има сопственост што ќе може да го продаде. Е сеа по која цена и дали ќе има загуба тоа е друго прашање (колку пари дале за кредит вс колку ќе наплатат од залогот). Што се однесува до билансите нема да има големи промени, дури може и подобрување затоа што ако е целосно резервиран ќе има ослободување на резервации.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Прочитавте ли дека Тинекс се спрема за IPO.

Како што пишуваше во Капитал ова е ептен уникатен настан бидејќи само Попова Кула има излезено на берза самоиницијативно
Ако не се лажам, ТОБАКО беше втор?
Нели имаше некоја дубара со IPO таму, нели беа Тобако 1 и Тобако 2 само, па одеднаш се појавија десетина и потоа рикна, некој си ги собра парите и ја пропадна.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Pa taka i bese Tobako napravi IPO sobra parite i ja kidna za tugjina. Tinex ako se ima vo predvid pozadinata???

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Pa taka i bese Tobako napravi IPO sobra parite i ja kidna za tugjina. Tinex ako se ima vo predvid pozadinata???
Па кај си ти г-дин Премиере, како ТПЛФ, ќе ја биде ли? :icon_mrgr: Читам Хаџимишев плаче многу по медиуми во последно време. :pos:
Баш сум изненаден. :rolleyes:
Он као Струмичанец, дојде Живот а се жали од Судство?!?! :facepalm:
А баш ја проектирав на 18 000 акцијава, штета искрено. :zloo:

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Кога Хеленик ќе го продаде својот удел во Окта, дали инвеститорот е должен по истата цена да им понуди откуп и на остантите акционери?

Kajgana Shop

На врв Bottom