Македонска берза

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Ке полетаме кога Заев ке објави дека е конечен постигнат договор , веројатно ке биде денеска ололу 15-16 часот на прес конференција! (Северна Македонија :D)

Мала корекција кај Комерцијална , но затоа утре може да оди и +2,3%:) , Макстил уште пред време излеа го фати возот +5 денес , за утре најавувам +9%:)
Денес на берза затишје пред бура (утре)

Bosko честитки за станот (y)

Последно уредено:
Член од
2 октомври 2017
Мислења
167
Поени од реакции
209
Ке полетаме кога Заев ке објави дека е конечен постигнат договор , веројатно ке биде денеска ололу 15-16 часот на прес конференција! (Северна Македонија :D)
Го преправи прогнозираниот тајминг во својот пост?! Од 12-13 во 15-16 часот? Бесценето! :)

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Го преправи прогнозираниот тајминг во својот пост?! Од 12-13 во 15-16 часот? Бесценето! :)
Точно , бидејки истото го направија и медиумите прво рекоа претпладне во 12 па кажаа на пладне во 15 :)
Глупост е да ми реплицираш ради саатот што сум го сменил али ок ти си знаеш :) , подобро е да дадеш совет околу берзава и можниот раст бидејки се чека решение на 27 годишниот спор:toe:

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Економијата стагнира, но берзата бележи поголем промет
12 јуни 2018 / 14:01
Додека домашната економија речиси стагнира, некои домашни компании билдаат приходи и профити. Податоците од Македонската берза покажуваат дека од почетокот на годината прометот на берзата пораснал за три ипол пати, додека МБИ 10 индексот на десетте најдобро котирани компании, за 24 насто. Од 101 фирма колку што котираат на Македонската берза, 67 оствариле добивка, а 34 работеле со загуба. Најголеми профити набилдале банките, додека најголема загуба е забележана во индустријата.

Падот во градежништвото којшто го регистрираше и статистиката го следат и градежните компании коишто во првите пет месеци работеле со загуба.

Во индустријата пак 21 компанија којашто котира на берзата работела со загуба, додека 20 оствариле позитивни резултати. Успешно работеле осигурителните компании како и земјоделските. Со поголеми приходи и добивки можат да се пофалат и трговските и фармацевтските компании. Но, ваквите податоци, според експертите, не кореспондираат со движењата во економијата. Поранешниот министер за финансии, Никола Поповски, во интервју за 360 степени вели дека нејасно е како за една година Берзата има фантастичен раст, а економијата стагнира.

„Берзата не може да расте 38 отсто нагоре, тоа е вредноста на фирмите на пазарот да речеме, а тие да не испорачуваат дополнителна додадена вредност, на што расте нивната вредност?“, рече Поповски.

Тој е оптимист дека решавањето на разликите околу името ќе откочи продор кон ЕУ и НАТО и ќе ја претвори Македонската берза во посакувана инвестиција. Во првите пет месеци годинава на Берзата се истргувале 95 милиони евра. Доминираат домашните инвеститори, додека странските учествуваат со само 0,6%.

Александра Спасевска
https://www.alsat-m.tv/mk/економијата-стагнира-но-берзата-беле/

Кај и да е ќе биде за година две кога ќе има пак криза пљукање по нас како економски профитери и неолиберални животиљи за отстрел. Ај да видиме што ќе биде ќе биде конечно интересно на МСЕ.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Од МСЕ во СМЕ за помалку од 24 часа.
Европска Берза сме сега...сега ко ќе ни дадат право и на светски берзи да тргуваме ќе бидеме ко Maјкл Даглас или Леонардо Ди Каприо:)

Член од
24 април 2008
Мислења
11.022
Поени од реакции
12.522
Европска Берза сме сега...сега ко ќе ни дадат право и на светски берзи да тргуваме ќе бидеме ко Maјкл Даглас или Леонардо Ди Каприо:)

Тие не завршија на одмор позади затворски решетки ?

Далеку ќе истераме со такви на СМЕ.

Член од
18 јули 2009
Мислења
6.765
Поени од реакции
6.555
Очекувано Северна Македонија е конечно решение и шанса за влез во Нато и ЕУ !
МСЕ од утре па натака треба да влијае и да видиме колку може да оди возот , мои очекувања се дека возот може да оди таму негде до крајот на Септември кога ке биде и референдумот :)

Последно уредено:
Член од
3 април 2014
Мислења
23
Поени од реакции
42
Секогаш пат кога го слушам 33 мислам дека од ова полошо неможе да биде, но кога пак ќе го слушнам се демантирам самиот себе.

Луѓево кои мислат дека членството во НАТО ќе влијае позитивно врз некој економски тек ме потсетуваат на син ми на 5 години кога веруваше во ДЕДО МРАЗ на предновогодишна приредба каде добиваше пакетче од дедо мраз кое јас му го плаќав.
Возрасните кои во по НАТО еуфорија ќе сватат дека нема да добијат подарок, а сепак ќе го платат многу ќе биде болно.
Веќе една година незнам дали ќе опстане мојот дооел, но затоа пораснав со 50% на еуфоријата на МСЕ.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Се накотија лешинари ?? Намирисаа крв ??
Ова се истите оние лешинари што го заебаа татко му на Кире во 2007/08 и 10 години му ги заробија парите. Кире беше млад тогаш и не прател. Има голема веројатност и него да го насанкаат . . . Кире пази оваа банда е опасна . . .

Многу се проѕирни овие Фактор . . . .

https://faktor.mk/dali-reshenieto-za-imeto-kje-ja-ekpslodira-berzata
https://faktor.mk/kolku-kje-gi-zgolemi-cenite-na-akciite-imeto-severna-makedonija-

Мала анегдота за Крсте Шајновски (газда на Фактор, инвеститор на сМСЕ и бивш брокер во Еуроброкер) . . . . Дечкото имаше 2-3% од Бетон(одличен удел), акцијата ја промовираше и препорачуваше, кога стигна Бетон на 50.000+ денари велеше дека вреди 100.000 денари. ги чуваше своите акции до последно и не убедуваше дека никогаш нема да ги продаде под 1500 еур . . .
Кога фати економската криза 2007/08 и кога акциите на Бетон вртоглаво паднаа, ги продаде по многу пониска цена од онаа во која се крстеше и за која не убедуваше . . . претпоставувам дека се договори со Минчо некаде околу 15.000 денари . . . многукратно помалку од онаа цена за која не убедуваше дека ќе стигнат . . . И јас бев малоумен и му поверував па си купив Бетон на 25000, а после и на 50000+, а кога ја научив лекцијата и на 3000 денари :) . . . Тој ги откачи на околу 15.000 денари, а јас си дремев до лани . . . . Но никој не ми беше крив, бев глуп, нов, наивен . . .
Толку беше неговиот збор. под маса скришум продаде, а останатите извисивме :).

Другиот газда на фактор Александар Манев (бивш директор на Илирика фондови, познат берзански стручњак од ТВ екраните . . . ) ги сотре оние што имаа купени удели во неговите фондови . . . Луѓето и ден денес после 10 години се во загуба 40% :) . . . јас на клоци би го избацил од фотеља така да ми менаџира фирма/фонд . . .

Лазе Камчев е исто експерт од тоа време . . . Се што кажале од 2008 година наваму, све се случило обратно, побарајте некое интервју по интернет и ќе видите дека се е обратно . . . .

Резултати на Лазе Камчев и Александар Манев, како фонд менаџери се толку мизерни што е срамота да коментираат временска прогноза, а не берзанска информација, но фотељи не даваат :) . . .

Чудна работа денес синхронизирано за берзата сите известуваат . . . па толку известувања за берза годишно не се случувале . . .

https://www.24.mk/pred-reshenieto-za-imeto-makedonskata-berza-„cuti”
https://www.alsat-m.tv/mk/економијата-стагнира-но-берзата-беле/

Велам јас намирисаа крв, од оваа игранка некој ќе остане без пари . . .
Дури и јас веќе не сум толку сигурен во корекцијата која е очекувана, логична и потребна . . .
Ама за да ја турнат работата треба да извадат и пари, ама незнам каде ќе ги најдат . . .
Балонот нема да го напумпаат без пари . . .

И дај од утре пријавете трансакции in/out па да видиме кој ќе излезе најголем фраер ...
А ова Топлификација место 12,000 денари стигна 1200 толку ли не ја бива :D . . .
Што би ако пред 2 месеци можевте да ќарите х5 на оваа цена е х8, прав зицер за богатство :D.
Премиер што би кога ќе стигнат милионите од пресудата, нели беа 8 дена (истекоа пред два месеци) . . . или можда и ти уплати СТИЛ :tapp: . Ќе ви ги вратат ли заложените акции од КМБ ?? Па и да ви ги вратат сега безвредни се ;) . . .[DOUBLEPOST=1528844807][/DOUBLEPOST]Утре на Заев му треба јако зелена боја за да може за нешто да се зборува . . . Мора да се тргне фокусот од договорот . . . берзата и не е лоша алтернатива за дефокусирање . . .
Ајде баш да видам, јас и онака си стојам по страна следни денови :) . . .

Последно уредено:
Член од
31 август 2017
Мислења
263
Поени од реакции
187
Matematicki precizno...referendumot ke uspee a nie do kraj godina ideme na probiv na 4000.....:)-do togas bez razlika na Mali oscilacii se ke si tece ko sto treba,a dotogas mozebi ke se javam tuka ponekogas ako imam nekoe insajd info :)
PS dali G.G ke go obznani zetot I koga ?!?!?
Pozdrav drugari berzijanci(crni, neiskusni,viralni ili realni )....I uzivajte vo letoto I......zivotot-razbirase!!!! :)

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
PRICELESS !! :tapp::yid:

Очекувано Северна Македонија е конечно решение и шанса за влез во Нато и ЕУ !
МСЕ од утре па натака треба да влијае и да видиме колку може да оди возот , мои очекувања се дека возот може да оди таму негде до крајот на Септември кога ке биде и референдумот :)
Matematicki precizno...referendumot ke uspee a nie do kraj godina ideme na probiv na 4000.....:)-do togas bez razlika na Mali oscilacii se ke si tece ko sto treba,a dotogas mozebi ke se javam tuka ponekogas ako imam nekoe insajd info :)
PS dali G.G ke go obznani zetot I koga ?!?!?
Pozdrav drugari berzijanci(crni, neiskusni,viralni ili realni )....I uzivajte vo letoto I......zivotot-razbirase!!!! :)

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE

Kajgana Shop

На врв Bottom