Darling
High Value
- Член од
- 5 јуни 2009
- Мислења
- 14.374
- Поени од реакции
- 30.795
koj trud potocno? trudot za otvaranje partiska kniska i rabotenje vo javna administracija? najsokantna statistika e sto mnozinstvoto na mladi luge sho tek doprva treba da ja gradat ovaa drzava sakaat da rabotat vo javna administracija namesto da imaat privaten biznis.Да имаме сеуште висок процент на невработеност, но со отворени граници поготово младите и кои работа и тие што не работат ќе можат да работат на запад, знаејќи дека барем ќе можат да заработат нешто, а знаеме и дека им требаат работници. Тогаш нема да има пречки за да отидеш и автоматски никој нема да сака да работи за моменталниве мизерни услови што ги нудат газдите. И сега јас сум убеден дека скоро секоја фирма има услови да им даде дупло од платата што ја земаат работниците ама им се може да го прават ова баш ради тоа што јас ако не прифатам да работам за плата под 20000 (за тоа што го работам моментално), газдата е свесен дека ќе најде човек што ќе му работи за 15000 денар.
Додека ние не почнеме да се цениме и да си фо вреднуваме трудот, ние ќе бидеме у овие гомна. Знам дека луѓето се во тешка безпарица и дека прифаќаат се од газдите ама ќе мора еден ден тоа да се смени ако сакаме де не биде. Се додека ќутиме и како попчиња прифаќаме се, ова што ни го шрават и го заслужуваме.
nema pobaruvacka za rabota, nema konkurencija, nema golemi plati.
http://isppi.ukim.edu.mk/files/studija-mladi-13.pdf