Бодибилдинг суплементи

• Креатор на темата Креатор на темата chipicaoo
  • Време на започнување Време на започнување
Фала на сите за одговорите. Иначе сум 176cm висок 75kg тежок, сакам да намалам сало а да накачам на мускулна маса малце(трупот ми е дебел,а рацете и нозете слаби), гледам од исхрана да внесувам овес,стек(200-250гр) секој ден и да намалам на леб. Меѓутоа ми фалат протеини за да достигнам 1.5-2г од кило тоа би било над 115 гр на ден. Затоа сакам да внесувам еден шејк после тренинг за побрзо да се апсорбира од окулу 25-30гр протеин. Иначе сум нов во вежбање 2 недели после година дена пауза, а и тогаш идев само 3 месеца без да пазам на исхрана.
Па и без тие 2 грама немаш проблем, ако си до толку почетник не ни имаш многу мускулна маса, само храната треба да ти е доволно.
Со многу поголема килажа и мускулна маса и отприлика на таа висина сум, а сум само на храна последниве месеци и не гледам разлика од периодот кога земав плус 1-2 дози веј, 2 оброци со месо/риба, плус 4 јајца после тренинг, урда со салата вечерта и нема да имаш проблем да надохнадиш.
Посигурна и подобра опција ти е да го внесеш протеинот од месо/риба/јајца/урда, отколку од веј.
За да ослабиш намали калориски внес, воведи кардио 3-4 пати неделно и ќе се средиш, тешко да качуваш мускул и да топиш сало истовремено, не дека е невозможно ама треба многу знаење и познавање на своето тело.

Па и без тие 2 грама немаш проблем, ако си до толку почетник не ни имаш многу мускулна маса, само храната треба да ти е доволно.
Со многу поголема килажа и мускулна маса и отприлика на таа висина сум, а сум само на храна последниве месеци и не гледам разлика од периодот кога земав плус 1-2 дози веј, 2 оброци со месо/риба, плус 4 јајца после тренинг, урда со салата вечерта и нема да имаш проблем да надохнадиш.
Посигурна и подобра опција ти е да го внесеш протеинот од месо/риба/јајца/урда, отколку од веј.
За да ослабиш намали калориски внес, воведи кардио 3-4 пати неделно и ќе се средиш, тешко да качуваш мускул и да топиш сало истовремено, не дека е невозможно ама треба многу знаење и познавање на своето тело.
Stigas da vnesis dovolno proteini samo so hrana ?
Kolku ti e dnevniot vnes na proteini i po kolku gr. Protein na 1kg. Telesna masa vnesuvas? Uspeav 1 mesec bez whey ama trosocive so kolata me ubija taka so se vrativ pak na whey a sakam celosno da go isklucam od menito.

Kolku ti e dnevniot vnes na proteini i po kolku gr. Protein na 1kg. Telesna masa vnesuvas? Uspeav 1 mesec bez whey ama trosocive so kolata me ubija taka so se vrativ pak na whey a sakam celosno da go isklucam od menito.
Во моментов сум на кето и не внесувам многу протеин т.е само 25% ми е протеин од вкупен внес, 5% јаглехидрати и 70% масти. Инаку во моментов внесувам околу 1900ккал (25гр јаглехидрати,120гр протеин, 145 грама масти).
Кога не бев на кето внесував од 2600-2900ккал, а протеин внесував од 180-220 грама, исклучиво од месо, риба, јајца и урда, ми беше малку малтретирање да јадам 4 оброци, пред се поради немање време, ама вејот ми здосади, дури да го мислам дали е фејк/фушарски, па вкус, па се раствора или не, па се смирисал шејкот и затоа баталив, сега имам бцаа земено за кога ќе завршам со кетото, пред се бидејќи ја начекав апла на ефтина цена и планирам пак без веј да терам.
Моментално од суплементи имам монохидрат (4ти ден како го пијам), хром, цинк, магнезиумот го завршувам и мора да најдам некој од тука да не чекам ихерб, д3 витамин, омега 3, алфа липоинска киселина, ацетил л-карнитин, борон.

Во план сум да земам GABA (gamma-aminobutyric acid), читнав на интернет но сеуште незнам конкретно мислење/знаење за овај суплемент... Дали некој го користел и искуство?

BTW: Некој добар додаток за пред спиење, кој би имал резултат во последно време сум малце во лоши односи со сонот и општо со спиењето...

Последно уредено:
Dali na posta zemaat dodatno pari za pratka od Iherb koja tezhi 2.5-3kg ili samo za shipping plakjas 10 dolari?

Па не стигам само со храна дневниот внес ми е окулу 90гр +-5гр. Иначе како што кажа Macedonian97 да одам во калориски дефицит за да се исчистам и јас на тоа се мислев али прашував ми кажуваа демек прво да сум идел на маса за да направам раце после да се чистам, али ако идам на маса и у стомак уште толку ќе се здебелам... така да најверојатно најдобро е да намалам на калории, меѓутоа ако не внесувам 1.5 г протеин од килограм ќе имам проблем со зголемување на рацете или ? за почетник нема да е никаков проблем со 90г протеин на ден.

Па не стигам само со храна дневниот внес ми е окулу 90гр +-5гр. Иначе како што кажа Macedonian97 да одам во калориски дефицит за да се исчистам и јас на тоа се мислев али прашував ми кажуваа демек прво да сум идел на маса за да направам раце после да се чистам, али ако идам на маса и у стомак уште толку ќе се здебелам... така да најверојатно најдобро е да намалам на калории, меѓутоа ако не внесувам 1.5 г протеин од килограм ќе имам проблем со зголемување на рацете или ? за почетник нема да е никаков проблем со 90г протеин на ден.
Малце ти се 90 грама протеин освен ако не си 16 годишна средношколка.
Ќе имаш проблем со задржување на мускулната маса, на зголемување на маса не ни помислувај.

Masa ne se misli samo na telesna tezina. Masa/masivnost ti e muskulot a ne saloto. Ako vidis nekoj golem a zavitkan vo salo to neznaci deka e masiven tuku znaci deka e debel. Ako odis na dieta, proteinskiot vnes treba da ti e 2.5gr. Protein na 1kg. Telesna masa. Hidratite 2gr. A mastite 0.5gr. Po kilo telesna tezina. Sega letoto trenirajgo celo telo, split trening i pravi po 3 vezbi po 4 serii i pravi kardio barem 3 pati nedelno za da stopis salo. Pokacuvanje na muskulna masa i namaluvanje na visokot masti e vozmozno no e mnogu tesko i treba vreme. Zato letoto odis na dieti i fakticki 70% kardio 30% tie tezinski trening. Zimata si odis na cist bulking na dodavanje cista muskulna masa. Ako nemas dovolen vnes na proteini togas ke si zemes whey i pijas na sabajle posle obrok i uste edna merica vo tekot na denot. Ako nevnesis dovolno proteini, muskulot nema dovolna makronutrienti i stagnira, se vrtis vo mesto.

Masa ne se misli samo na telesna tezina. Masa/masivnost ti e muskulot a ne saloto. Ako vidis nekoj golem a zavitkan vo salo to neznaci deka e masiven tuku znaci deka e debel. Ako odis na dieta, proteinskiot vnes treba da ti e 2.5gr. Protein na 1kg. Telesna masa. Hidratite 2gr. A mastite 0.5gr. Po kilo telesna tezina. Sega letoto trenirajgo celo telo, split trening i pravi po 3 vezbi po 4 serii i pravi kardio barem 3 pati nedelno za da stopis salo. Pokacuvanje na muskulna masa i namaluvanje na visokot masti e vozmozno no e mnogu tesko i treba vreme. Zato letoto odis na dieti i fakticki 70% kardio 30% tie tezinski trening. Zimata si odis na cist bulking na dodavanje cista muskulna masa. Ako nemas dovolen vnes na proteini togas ke si zemes whey i pijas na sabajle posle obrok i uste edna merica vo tekot na denot. Ako nevnesis dovolno proteini, muskulot nema dovolna makronutrienti i stagnira, se vrtis vo mesto.
Тоа ми беше прашањето дали да идам на bulking или cutting. Како што кажавте на слабеење прво е најдобро со добра исхрана односно да сум во калориски дефицит, а да накачам на протеини 90гр е малце.

Тоа ми беше прашањето дали да идам на bulking или cutting. Како што кажавте на слабеење прво е најдобро со добра исхрана односно да сум во калориски дефицит, а да накачам на протеини 90гр е малце.
Da.
Pokaci dnevniot vnes na proteini i smali hidrati i masti. Si pravis kardio i tezinski trening i nazima butas clean bulking ;)

Значи од муабетиве што ни ги кажуваш, јас ќе ти речам да одиш на калориски дефицит комбиниран со HIIT и можеби 5x5 тренинг... Сепак не знаеме каков тип на тело имаш, колку години, колку проценти имаш масти, од веќе добијаната слика (Висина: 176 и тежина: 75 со дебел труп и слаби раце нозе познато како Skinyfat) имаш повеќе опции...

Мој совет не прај ништо сеа за сеа ))
Почни да вежбаш прави фулбади 3 пати неделно и види како ке иде некој месец или два. После ке правиш калкулации.

Единствено исфрли сите прости шекери и хидрати, сокови, благи, бели пецива , алкохол етц. Користи сложени - интегрални хидрати, не јади јх навечер, навечер само зеленчук салати/урда/сирење.

За протеин ако можеш да си дозволиш финансиски - подобро да го пиеш одколку што да не го пиеш. Ама ако и не го пиеш не е ништо страшно.

Тоа сеа да пресметуваш колку протеин по кило, кога ништо не си вежбал и ептен почетник си тоа глупости е, подобро почитај/погледни на јутуб како правилно да ги изведуваш вежбите.

fa-nutrition-anticatabolix-500g.png

Го има некој пиено?
Пише дека се пие една доза, пола доза пред и пола после тренинг.
11гр. е една доза, 5г. глутамин и 5г. бцаа?

Па нормално друже дека ќе биди срање кога е без вкус, тој е за луѓе со појак желудник и доаѓа како најевтина замена за оброк... Биди појасен зошто ти треба, како ти треба кога веќе дискутираме, еве мене конкретно не ми се исплати да пијам ON Gold Standard, кога за цената на неговата доза можам да јадам 150 грама пилешки стек...

Еве ти една листа, според оцените на интернет и тоа што е достапно кај нас:

1. Optium Nutrition - Whey GOLD Standard
2. Dymatyze - Elite 100% Whey Protein
3. My Protein - Imapct Whey Concentrate
4. ПРАЗНО
5. ПРАЗНО
6. ПРАЗНО
7. Olimp Nutrition Complex Whey / Trec Nutrition Whey 100% / BioTechUSA Whey / Body Attact 100% Whey / YAMAMATO Ultra Whey COMPLEX Ти се исти ранк...

Јака ранг листа :) Ваква листа може да има само на амеркански сајт кој се бави со продажба на додатоци од американско потекло првенствено.

fa-nutrition-anticatabolix-500g.png

Го има некој пиено?
Пише дека се пие една доза, пола доза пред и пола после тренинг.
11гр. е една доза, 5г. глутамин и 5г. бцаа?
Bcaa, glutamin i kreatin samo posle trening. Ova ti se dve raboti vo edna merica. Ne e loso ama FA nutrition ti se polski i se so poslab kvalitet.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom