Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Името е дел од идентитетот, а исто така е еден вид на бренд.

Замислете Apple да си го смени името во Pineapple, и да очекува продажбата да не опадне.

Самоубиство.

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.429
Поени од реакции
7.129
Овие што цел живот не го мрднале газот од столот a зимаат пензија 25к-30к , е против тие сум против бе гнасо една.
Тие ги нарекувам паразити, затоа што цел живот се на државен грб, на грбот на овие што се во измочаниов приватен сектор што работат за 200 евра и неможат да купат млеко на децава.
А тие со 200 евра кога се пензионираат зимат 8 илјади денари, а 40 години се посрале од работа.
Јасно ти е сега кои ги нарекувам паразити бе копито едно?
Е па што не го даде примеров уште на почеток. Котово ме убеди дека си у право.
Јасно ми е дека секој неможе да зима иста пензија бе гомно едно, се ми е јасно, не грижи се, само на мајкати некои работи не и се јасни па морам јас да и ги разјаснувам.

Службеник во МВР оди на 50 години во пензија и зима 25 илјади денари.
А некој што 40 години работи во измочаниов приватен сектор и што 12838721331 болести има добиено од напорна работа,поради лоши услови зима 8 илјади денари, што претставува највисок износ на пензија од прва група на најниските пензии.
Што не го кажа па и ти порано примеров со МВР. Ме убеди. Ти си у право. Се собрала клошарана у полиција и пожарна и лежат и ништо не работат. Па уште и бенифициран стаж имаат бе. За ова си потпуно у право. Па нив треба како идат у пензија директ у некоја гасна комора да не бидат тие паразити на терет на државата.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.396
Поени од реакции
23.225
Овој предлог би поминал и на референдум и кај сите партии, таков некој впечаток имам, албанците и онака на копче се, што ќе им кажат тие ќе прифатат, прашање е што грците ќе прифатат и кој би бил опсегот, тука осеќам дека ќе не заебат јако, име како име за надворешна употреба не е страшно[DOUBLEPOST=1526675545][/DOUBLEPOST]

Ти си овој?
Грците со типичниот балканси ментализам (ултранационализам и живеење во IV век пне) имаат најголема заслуга зошто уште не е решен спорот и сме де факто Република Македонија. Да беше до Грујо, Заев, Б.Ц. и останата багра името ќе беше одамна сменето.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Затоа што би ја заменило референцата што ја имаме досега
Se toa vo red, ama oti ne gledas na rabotite malce poinaku. Ete ke go zemime primerot so forumot. Site tuka sme prijaveni pod nekoj nik i se raspoznavame po toa. Znaci slobodno mozeme da recime deka vo odnos na forumot nikot ni e ime za nadvoresna upotreba po koe site drugi clenovi ne znaat i ne raspoznavaat. I sega ti najverojatno za po doma si imas oficijalno ime ama sto tuka toa ti znaci. Site te znaat i ke te znaat kako Bateman. Da mi reci mene nekoj abe go znaes Petko, Trajko od Kajgana , jas pojma ke nemam za koj mi zboruvaat, ama da mi reci abe Bateman odma ke se setam. Mnogu mene mi e gajle kako te vikaat tebe po doma ili kako sakas da te vikaat. Za mene i za site clenovi na forumot ke si bidis Bateman.

Член од
7 април 2015
Мислења
2.807
Поени од реакции
1.712
Да се немало концензус за ниту едно прашање, да се немало чувство на опшествена одговорност, до кога ќе имаме криза на идентитетот, до кога ќе ни бидат комшиите криви. Еве еден пример за една мала земја која се наоѓа во уште полош континент од Европа, со нешто повеќе жители од Македонија, но тоа не ги спречува да бидат земја со висок инкоме. И да не заборавиме имаа диктатура и режим цели 12 години.

Uruguay is ranked first in Latin America in democracy, peace, low perception of corruption, e-government, and is first in South America when it comes to press freedom, size of the middle class and prosperity. On a per-capita basis, Uruguay contributes more troops to United Nations peacekeeping missions than any other country. It tops the rank of absence of terrorism, a unique position within South America. It ranks second in the region on economic freedom, income equality, per-capita income and inflows of FDI. Uruguay is the third-best country on the continent in terms of HDI, GDP growth, nnovation and infrastructure. It is regarded as a high-income country (top group) by the UN. Uruguay was also ranked the third-best in the world in e-Participation in 2014.Uruguay is an important global exporter of combed wool, rice, soybeans, frozen beef, malt and milk.Nearly 95% of Uruguay's electricity comes from renewable energy, mostly hydroelectric facilities and wind parks. Uruguay is a founding member of the United Nations, OAS, Mercosur, UNASUR and NAM.

The Economist named Uruguay "country of the year" in 2013, acknowledging the innovative policy of legalizing the production, sale and consumption of cannabis. Same-sex marriage and abortion are also legal, leading Uruguay to be regarded as one of the most liberal nations in the world, and one of the most socially developed, outstanding regionally, and ranking highly on global measures of personal rights, tolerance, and inclusion issues.

И

Име И Презиме

Гостин
Ставени сме на избор:
Ич или брич !
:oeoeoe:

Додека не се одржат избори прецедателски само ке ни прават притисок со разно разни предлози.Зависно каков прецедател ке избереме тогаш ке се знае што со нас.Прашање е и заев колку ке можат да го одржуваат у живот.Дали се моќни повторно да лажираат избори? Да си продолжат мандат сдсм ке прифатат и предвремени парламентарни избори паралелно.Знаат дека рејтингот опаѓа, само подршката од надворешниот фактор е тука.Ш.понците се програмирани веке.Пазарот е двојазичноста за подршка.Останува совеста на Македонците дали ке проработи и за едно битно прашање дали ке се обединат.
Дали сакаат да бидат Македонци!
Несмее да се дозволи референдум.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Мислам оти предлогот "илинденска" е даден со намера за да се направи дистинкција, во смисол: илинденското востание да се искористи како појдовна точка од каде македонската историја и официјално започнала, со него да се поврзе и идентитетот а истовремено да се отфрлат и сите траги и историски факти за постоење на македонска нација пред овој период.

Нормално, за Грците ова не би претставувало проблем, бидејќи на тој начин идентитетот би се поврзал со бугарскиот, предимно заради нивните тврдења за бугарскиот карактер на Илинденското Востание. Природно, се наметнува прашањето како Бугарите би реагирале на евентуално вакво решение.

Целата оваа работа не ми изгледа на добро. Имам чувство дека целата оваа работа се пегла постепено за да му се подвали на народот решение кое силно ќе задира во идентитетот а истовремено ќе се остави простор за различни толкувања, што би создало конфузија и поделеност во ставовите кај народот.
Ваквото решение гарант ќе повлече со себе и нови проблеми, ќе отвори нови спорови.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Да се немало концензус за ниту едно прашање, да се немало чувство на опшествена одговорност, до кога ќе имаме криза на идентитетот, до кога ќе ни бидат комшиите криви. Еве еден пример за една мала земја која се наоѓа во уште полош континент од Европа, со нешто повеќе жители од Македонија, но тоа не ги спречува да бидат земја со висок инкоме. И да не заборавиме имаа диктатура и режим цели 12 години.
дечко ако имаш криза на идентитет чувај си го за тебе, не ми генерализирај, па уште се чудиш зошто немаме консензус, зад вакви глупости очекуваш сите да застаниме ?

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
РепубликаилинденскамакедониЏа!!!! Вака слеано без превод. Таман за овој дегенски народ што менува име на држава за да влезе во полураспаднати и застарени организации како НАТО и ЕУ.

V

viktora

Гостин
Мајкати се лепи на мене, ко за беља.

Никој не рече дека има нешто против пензионерите, дури и се обесправени баш тие што ринтале 40 години, а сега пензијата им е НЕВЕРОЈАТНИ 8 илјади денари, а овие што газот не го мрднале од столот и по тешко од пенкалото не кренале у живот лапаат по 25-30 илјади денари.
Не го врти муабетот.Прво ги нарече паразити па после биле обесправени.Како дува ветер така ти се менува мислењето.

И

Име И Презиме

Гостин
РепубликаилинденскамакедониЏа!!!! Вака слеано без превод. Таман за овој дегенски народ што менува име на држава за да влезе во полураспаднати и застарени организации како НАТО и ЕУ.
Мешаш работи, народот не прифака ништо (такво), тоа го прави една политичка партија.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Мислам оти предлогот "илинденска" е даден со намера за да се направи дистинкција, во смисол: илинденското востание да се искористи како појдовна точка од каде македонската историја и официјално започнала, со него да се поврзе и идентитетот а истовремено да се отфрлат и сите траги и историски факти за постоење на македонска нација пред овој период.
(y)

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.882
Поени од реакции
36.937
https://m.mkd.mk/makedonija/politika/za-micotakis-imeto-republika-ilindenska-makedonija-e-iredentistichko

За Мицотакис името Република Илинденска Македонија е иредентистичко

Лидерот на грчката опозициска партија Неа демократиа, Кирјакос Мицотакис и поранешниот министер за надворешни работи, социјалистот Евангелос Венизелос го отфрлија предлогот „Република Илинденска Македонија” како иредентистички, пишува весникот „Катимерини”.

Извори од Неа демократиа изјавиле дека Илинден се поврзува историски и директно со напорите за формирање, како што пишува весникот, „македонска” држава која го вклучува Солун и се протега до Егејско Море.

Dead in the water.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom