- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.620
- Поени од реакции
- 5.259
...the horrors actually began as soon as we crossed the old frontier. By five p.m. we were approaching Kumanovo. The sun had set, it was starting to get dark. But the darker the sky became, the more brightly the fearful illumination of the fires stood out against it. Burning was going on all around us. Entire Albanian villages had been turned into pillars of fire... In all its fiery monotony this picture was repeated the whole way to Skopje... For two days before my arrival in Skopje the inhabitants had woken up in the morning to the sight, under the principal bridge over the Vardar- that is, in the very centre of the town- of heaps of Albanian corpses with severed heads. Some said that these were local Albanians, killed by the komitadjis [cjetniks], others that the corpses were brought down to the bridge by the waters of the Vardar. What was clear was that these headless men had not been killed in battle.Кажи ми во последните 100 години еден пример каде македонци злоставувале албанци, вршеле терор врз нив, етничко чистење...
Ти си потврда за моите зборови од погоре. Штом албанците во државава се споменат во било каков негативен контекст веднаш никнувате ко печурки, а никаде ве нема кога се води конструктивна дискусија на теми од заеднички интерес, за правда, економија, образование, здравство...
За вас правдата е еднонасочен поим, ја толкувате како поим врз кој што имате ексклузивитет. Вечно сте обесправени и опресирани.
Димитрије Туцовиќ, патем србин, да не цитирам европски или албански...
Веројатно знаеш до толку англиски.
Каде ја има таа консктруктивна дебата, ја барам веќе 6 години во форумов, типови како тебе со тврдења дека албанците не плаќаат струја, или законите не важат за нас не дозволувате за конструктивна дебата.
Во секоја тема албанците ги спомнувате во негативен контекст.
Give me a break, на секој втор пост ги обвинувате соседите, како да тие ви ги збогатија олигарсите.Ако постои еден народ за кој без никакво двоумење можам комотно да генерализирам и сите стереотипи кои ви се лепат да ги прифаќам како факти, тоа е вашиот.
Самиот гледаш дека на темава постои огромен степен на самокритичност, критики кои се во голем дел издржани а се однесуваат на македонскиот менталитет. Истото се однесува и на општествениот живот. Ние веројатно сме еден од народите со најголемо чувство на нижа вредност.
Ако ти не си чул не значи дека нема самокритичност кај албанците, излези од подрум.Јас до сега не сум чул припадници на албанското општествено мнение да дискутираат за негативните аспекти и девијантни појави кај албанците. Вас се некој нешто ви подметнува, инсинуира...вие сте безгрешни жртви на системот, константно опресирани. И што е најтрагично, овој тренд се форсира од страна и на албанската интелигенција. Вас по се изгледа улогата на жртви и колективна обесправеност ви е генетски вродена.