Читај уназад на темава. Тешко било пошто сме граничеле со такви и такви држави и народи.
Ние како народ сме НЕСПОСОБНИ ДА ИМАМЕ ДРЖАВА. И тоа нема никаква допирна точка со нашето прилагодување во системи како Швајцарија, Германија и сл.
Ние и само ние сме криви за тоа што сме НЕСПОСОБНИ ДА ИМАМЕ ДРЖАВА. Тоа што ти кога ќе отидеш у Швајцарија ти е страв да се испрдиш на автобуска, не те прави државотворен и као преобратен. Ти во генот и на даље си неспособен да водиш држава. Само што факторот страв проработува во тебе, затоа што во систем како Швајцарија е наложено дека за се што ќе направиш или нема да направиш си САМОТИ КРИВ.
Е затоа кога ќе дојдеш во Македонија, во лулката не неодговорноста и немањето кривица и самокритика, пак се враќаш на старите навики затоа што системот ти дава опција да најдеш изговор за своите постапки. Шиптаpите ми биле комшии, Србија била во војна со години, Грците ме мразат, Бугарите ме мразат, професорите ме мразат, другарми е поуспешен затоа што таткому е богат, овој ебе поише пошто таткому му купил кола у средно школо и слично.
Едно друго прашање, зашто мислите дека околниве држави не би не окривиле нас за сопствениот неуспех? Што па ние толку јаки па другиве ни сметале, а ние искочивме најутепани од сите. Со кое право ние ја кривиме една Албанија за нашиот неуспех? Зашто Албанија не би не кривела нас за нивниот неуспех ако више идеме по таа аналогија?