Македонска берза

Член од
17 август 2011
Мислења
10.312
Поени од реакции
18.379
Што ќе се случи доколку не може да ги подмири долговите :) ?

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Јака вест стечајот на ТеТо. Не неочекувана, ама јака. Пишавме веќе дека фирмата попрво ќе прогласи стечај отколку да ги плаќа долговите.

Сега тек ќе видиме колку фирмата вреди. Се плашам само дека некои оптимисти ќе бидат непријатно изненадени. И дека нема да се собере доволно за да се подмират сите кредитодаватели.

Ете го и одговорот зошто Тел некои може да го претпочитаат пред некои банки
И да не може ни еден денар да се наплати од Те То, кредитот на Топлификација е 100% резервиран, што значи не би имало никакви последици по билансот на банката

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
И да не може ни еден денар да се наплати од Те То, кредитот на Топлификација е 100% резервиран, што значи не би имало никакви последици по билансот на банката
Прво прашање е дали е 100% резервиран
Второ резервиран и трајно отпишан не е исто
Трето, а што правиме со кредитот кон ТПЛФ?

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Прво прашање е дали е 100% резервиран
Второ резервиран и трајно отпишан не е исто
Не знам што не е јасно? Каква и разврска да има кбм може само ќар да има од ситацијата. Споредбата ти беше банки vs телеком. За тплф, бег, тето имаме пишувано со томови тука на форумов... Да не навлегуваме пак разлистај наназад ако те интересира. , @SE(ze)ZAM има доста пишувано ја познава подетално постапката, јас самиот имам доста пишувано и други..

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Чифлиганец не се плаши за изложеноста кон Топлификација очигледно

Наскоро очекувам некое од неговите деца да влезе во управен / надзорен одбор

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Ova e poslednata informacija i ne za jabe http://www.toplifikacija.mk/ interesot na site e TETO da raboti zosto toj e najgolemiot potrosuvac na gas vo drzavata i ima kapacitet da raboti so dobra dobivka i najvazno kapacitet za razdolzuvanje prema doveritelite. Dali ke ostanat istite mnozinski sopstvenici ili ke prevzeme nekoj drug vazno e, ama najvazno moze da prodolzi da raboti so dobra dobivka (y)

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Од последниот објавен извештај на ТеТо

http://www.mse.mk/Objavi/Repository/Announcement166/ТЕ-ТО АД Скопје - TE-TO AD 2016 konsolidiran CRM20180321100524.pdf

Факт дека има оперативен паричен тек од 3 ипол милиони евра. Ама факт е исто дека долгот е преку 200 М евра. Со оваа динамика ќе им требаат 75 години да се раздолжат.

Тешко човек овде да е паметен. Ми паѓа во очи дека владава се ангажира во крупни енергетски компании, а вицепремиерот ни е од тој сектор баш. Може се гуд гајс. Ама ако не се, и сопствениците ги добијат споровите, ќе биде ептен весело. За владата и за банките уортачени со нив

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Ќе стане горд сопственик на "старо железо" :D т.е топланите од ТПЛФ.
Па може да отвори фирма ќерка КМБ Топлификација :pos: а пошто Хари со СДС си го имаат на-ти-го дај-ми-го може и Производство на Топлинска енергија да земат лиценца на 35 години од Шилежето. :ROFLMAO:

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Stecaj i stecajni postapki koj razbira jasno mu e deka ova znaci 60% zavrsena rabota .Za ostanatite 40% obicno treba malku vreme :)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Во дијазепамот е иднината, не поседувам акции не ни знам како се купуваат ни колку чинат и колку дивиденда има, ама ако купувам само Алкалоид.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Информација плус, што некој(секој) може да ја провери:

Информацијата за гласање за конверзија кај СТБП е поставена на ова собрание, но уште пред 2-3 години, на барање на СТБ се одржани неколку состаноци во КХВ и во Македонска берза, за начинот и процесот на конверзија.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.948
Поени од реакции
15.118
Искочив од кмб доста и беше. Влез 3300, излез 4200.. 27% раст на инвестиција од јануари до денес, ко за прв пат презадоволен сум. Со пола од парите влегов во телеком на 290, а за другите ќе чекам убава прилика. Се надевам гранит ќе падне до кај 750, па таму ќе докупам, секако 50% од протфолио ми е гранит.
Имам прашање што се случува со дивидендата на кмб. Дали имам право на дивиденда поради продажба после пресек или не?

Kajgana Shop

На врв Bottom