nema spas za ovoj narod, vklucuvajki me i mene i ostanatite ko mene sto se nadevaa na nesto podobro od SDSM.
Isti kur samo razlicen dres,dzabe debatirame na politika, koga i da sednam na masa, bev prijaven za policaec vo top forma bev, visina tezina se se, i mi vika dzabe koga nemas prijatel?
Pa mu vikam cekaj neli se "borevme" za da nema korupcija ili da se namali znacitelno? Mi vika ostaj ti ta rabota, bla bla.
Posle toa sfajcas deka samo se menuva dresot.
Јас бев на форумов еден од најгласните против тоа зло. И уште мислам дека не беше погрешно што се протестираше против тие мајмуни.
Со таа разлика што не потајно, туку и пишував дека поголеми очекувања имав од странците отколку од анемичниот, неспосбен сдс. Најмногу кога излезе фамозниот извештај на Рајнхард Прибе и кога во државава беше пратен Ван Хауте, кога јасно и гласно беше дефинирано што не чини. И беше добро што у тој извештај и забелешките не се збореше за вечно обесправеното ш иптарско малцинство, туку за реални проблеми, граѓански: корупција, институции, судство... Првото поголемо разочарување беше кога се потпишаа тие пржинските купишта говна и отворените врати за дуи, па и за фамилијата. Симптоматично беше и што во објавувањето на прислушкуваните разговори воопшто не се чепна дуи за што немаше ниту еден логичен одговор од сдс уште тогаш. Сите многу добро ја знаевме способноста на кадарот на дуи и претходно и можноста за праење малверзации на нивните функционери е многу голема. Од некои малку контакти со албанци имам сознание дека поддршката на дуи од страна на нивните гласачи е чиста клиентела, вработени по партиска линија, омрсени од тендери - и реално, колку и нас не курчи тоа што се ставаат бивши команданти на такви позиции - на ш иптарите тоа не им значи многу, ама очигледно е дека тоа се прави со некаква намера. И да нема забуни, поставување на ш иптар на таква позиција што не бил командант во минатото не значи дека тој истиот нема да биде командант во иднина. Тенденцијата да им се дава многу си ја имаат купено, си митат во администрацијата на јенките, а и имаат реална поддршка затоа што од другата страна имаш недефинирана маса која може да биде заведена од Русија (тој флерт ќе го плаќаме со недоверба уште 50 години, ако опстанеме воопшто).
За кадровската политика на сдс не знам што полошо да кажам. Самиот цк, Спасовски, Шеќеринска, Ременски, кловнот Рашковски, оној абдалон на Куманово....тие луѓе имам впечаток дека немаат капацитет да водат маалски колонијал, а не такви важни ресори. Веројатно се и намерно пикирани такви луѓе без интегритет за да не праат опструкции при виткање кичма. Да не зборам понатаму за градски ликови што ги знам, што ги испоставаа по општински комитети, по општини, по инстутции - све мој до мојега, ограничени ликови, не можам да опишам. Тие да опраат нешто? На свети никад.
Тоа што ми е уште по-криво сега е што маса народ што избега у времето на паторот во последнава година и уште за исселување ми зборат луѓе со деца, некои шо не ни збореле за тоа порано дека имаат идеја тоа да го напраат.
Убедливо најголемо разочарување ми од обичниот народ што абер нема од реакција. Кога бц го уведе хаосот немаше никаква реакција на тоа раскурцавање. Кога паторот го уведе режимот - исто. Сега кога сдс утепаниве играат со суштински прашања како мало дете со жилет, пак нема ништо.
Дпне и сдс ќе се курцаат толку колку што ќе им дозволиме. Истото важи и за дуи.