Купопродажба на недвижности во Скопје

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
pa ne e bas samo toa... zborime za ogromen pad vo edna godina. ova e ocigleden problem so totalno gubenje na doverbata vo ekonomijata od strana na narodot
Акчли, ова е рефлексија на целокупната доверба, не само во економијата.
Скопје едно време, до лани, беше бафер зона, на се' што не сакаше или не можеше да фати лимња од Мк. Било преку партиски вработувања, било преку сервис на тој прилив.
Сега дефинитивно и тоа згасна, накај ќе ојме и мене не ми е јасно.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.706
Поени од реакции
25.115
kaj ke odime e lesno da se pretpostavi... ceni nadole i priliv na kosovari da pomognat so dvojazicnosta

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
kaj ke odime e lesno da se pretpostavi... ceni nadole i priliv na kosovari da pomognat so dvojazicnosta
Мејби јес а мејби и јок!
И они го имаат истиот проблем, нема кого да доселат.
Единствено ако на тие одселените во Јуропа не им дадат по 50 иљадарки, да купат стан овде за да се бројат.
Они и онака нема да живеат овде, ама мисијата мож ќе ја исполнат.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
cudo od ekonomija. vo skoro site sektori prodazbata strmno opaga, politicki problemi, dvojazicnost, komunjari, iseluvanje itn... i za cudo seuste nema realna cena sprema standardot od max 300-500e za m2 vo sk. koga ke treba da se prodade veke ne ke ima na kogo da prodadat nitu da izdadat. Ama vo naredniov period cenite garant ke se prepolovat, nema veke beganje od realnosta.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.706
Поени од реакции
25.115
Мејби јес а мејби и јок!
И они го имаат истиот проблем, нема кого да доселат.
Единствено ако на тие одселените во Јуропа не им дадат по 50 иљадарки, да купат стан овде за да се бројат.
Они и онака нема да живеат овде, ама мисијата мож ќе ја исполнат.
za kosovo nie sme zapad[DOUBLEPOST=1524851911][/DOUBLEPOST]
cudo od ekonomija. vo skoro site sektori prodazbata strmno opaga, politicki problemi, dvojazicnost, komunjari, iseluvanje itn... i za cudo seuste nema realna cena sprema standardot od max 300-500e za m2 vo sk. koga ke treba da se prodade veke ne ke ima na kogo da prodadat nitu da izdadat. Ama vo naredniov period cenite garant ke se prepolovat, nema veke beganje od realnosta.

tesko toa... ke ima pad ama daleku od toa sto pisuvas. 10-20% maks

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
tesko toa... ke ima pad ama daleku od toa sto pisuvas. 10-20% maks
koga ke nemaat ljugeto pari da gi plakaat kreditite koi gi nasobraa poslednite godini tesko deka ke ima pad od samo 10-20%. pisuvav i prethodno na temata, nema na site lokacii da padnat cenite, ama na pogolemiot del sekako. nekoi verojatno ke imaat problem i da najdat covek koj voopsto bi go kupil stanot ako e vo neatraktivna skopska naselba. ke dojde situacija koga samo mal del od naselenieto ke ima pari da kupi nedviznost (ne deka sme daleku od takvo scenarijo), a tie malku ljuge koi imaat pari ke sakaat da ziveat na dobri lokacii, pa za neatraktivnite lokacii nema da ima nikakov interes. vo germanija toa veke se ostvari, atraktivnite gradovi imaat prosecni ceni od 3.000+ od kvadrat (vo minhen prosekot e duri 8.000), a vo neatraktivnite gradovi (duri i nekoi koi imaat 500.000 ziteli) mozes da najdes stanovi za ispod 500€ od kvadrat. tie koi imaat pari sakaat nedviznost na dobra lokacija, tie koi nemaat pari ne mozat da si dozvolat stan ni vo najsiromasnite naselbi i ziveat pod kirija.

da ne mislis deka tresam gluposti:
cetorosoben stan vo gelsenkirchen (od kade sto e klubot schalke, taman za nekoj komita koj saka da bide blisku do klubot^^), 96 m2 za 26.000€, znaci 270 evra za kvadraten metar:
https://www.immobilienscout24.de/expose/97330068?referrer=RESULT_LIST_LISTING&navigationServiceUrl=/Suche/controller/exposeNavigation/navigate.go?searchUrl=/Suche/S-4/Wohnung-Kauf/Nordrhein-Westfalen/Gelsenkirchen&exposeId=97330068&navigationHasPrev=true&navigationHasNext=true&navigationBarType=RESULT_LIST&searchId=90dbf64f-9a9b-325f-ad6a-7131ce167f7e#/

takvi oglasi imas kolku sakas. sakam da kazam deka nadole nema granica koga ekonomijata ne funkcionira i ljugeto naglo se iseluvaat.

Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.770
Поени од реакции
2.682
Епа сам си одговори на прашањето, т.е. си кажа како идат работите.
Скопје ќе биде Минхен за македончето уште долго, и пад ќе има ама Гелзенкирхен или Вупертал не бива скоро.
Дури и од страна кога инвестираат, сеуште Скопје им се чини како стабилен пазар и тоа ја држи цената, засаега.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Скопје ќе биде Минхен за македончето уште долго, и пад ќе има ама Гелзенкирхен или Вупертал не бива скоро.
Дури и од страна кога инвестираат, сеуште Скопје им се чини како стабилен пазар и тоа ја држи цената, засаега.
Има раст на станбени кредити континуирано...А со камата 1% пак недвижнина е поисплатлива од депозит.

Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.182
Поени од реакции
5.881
tocno, no jasno e deka koga togas ke ima golem pad. meur ima tamu kade sto cenite ne se vo dobra relacija so ekonomijata odnosno prihodite na zitelite. vo minhen (mada toa e ekstremen primer, tamu prosekot na kvadrat e 8.000, a vo ostanatite germanski gradovi koi se odma pozadi minhen nesto nad 3.000) ekonomijata e tolku dobra sto ima dovolno ljuge koi mozat da si gi dozvolat tie ceni, vo skopje cenite se visoki deka toa e glaven grad i tamu se seli pola makedonija, ama dolgorocno pobitno e dali cenite se realisticni vo sporedba so kupuvackata mok. prosecen skopjanec zema 300 evra mesecno i ne odgovara dvosoben stan da vredi vo takva okolina 50.000€, porealistcna e cena od 30.000€ za 60-65 m2 vo solidna naselba.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
tocno, no jasno e deka koga togas ke ima golem pad. meur ima tamu kade sto cenite ne se vo dobra relacija so ekonomijata odnosno prihodite na zitelite. vo minhen (mada toa e ekstremen primer, tamu prosekot na kvadrat e 8.000, a vo ostanatite germanski gradovi koi se odma pozadi minhen nesto nad 3.000) ekonomijata e tolku dobra sto ima dovolno ljuge koi mozat da si gi dozvolat tie ceni, vo skopje cenite se visoki deka toa e glaven grad i tamu se seli pola makedonija, ama dolgorocno pobitno e dali cenite se realisticni vo sporedba so kupuvackata mok. prosecen skopjanec zema 300 evra mesecno i ne odgovara dvosoben stan da vredi vo takva okolina 50.000€, porealistcna e cena od 30.000€ za 60-65 m2 vo solidna naselba.
Со невработеност од 20% и просечна плата 24000 или 24000*1.8 =окулу 40.000 или 1м2 месечно. Во 2008ма невработеност 35% а плата 20000*1.3 = окулу 26000 или со цена од 2008ма 0.5 м2 месечно...100% се подостапни недвижностите од пред 10 години. А долгорочен тренд во земји е да не опаѓа туку да е стабилен. Ако се земе во предвид и пониски камати...може и над 120-150% е.

Последно уредено:
И

Име И Презиме

Гостин
Со невработеност од 20% и просечна плата 24000 или 24000*1.8 =окулу 40.000 или 1м2 месечно. Во 2008ма невработеност 35% а плата 20000*1.3 = окулу 26000 или со цена од 2008ма 0.5 м2 месечно...100% се подостапни недвижностите од пред 10 години. А долгорочен тренд во земји е да не опаѓа туку да е стабилен. Ако се земе во предвид и пониски камати...може и над 120-150% е.
Ова е реално у математиката да не кажам научна фантастика.Јас незнам некој да купил стан а да чека од плата да исплати се.Имаше мал удел законот за млади брачни парови (читај администрација),но Скопје се наполни со згради поради неколку фактори.Многу фирми ги откупија акциите од вработените (окта,цементара,телеком итн).Деноционализацијата исто така вбризга мн пари што се искористија за купи-продај имот во градба.По дифолт сме народ што сака сигурност за своите пари а најлесно е преку вложување во имот и издавање .Доколку не дојдеше до проширување на населби цените на становите ке беа астрономски како сега во делови од германија.Се претера кога неплански секоја шупа ја претворија во зграда.
После џеваир (што го гледам како пропаднат проект) да почнат да се стабилизираат цените на становите (конкретно).

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Ова е реално у математиката да не кажам научна фантастика.Јас незнам некој да купил стан а да чека од плата да исплати се.Имаше мал удел законот за млади брачни парови (читај администрација),но Скопје се наполни со згради поради неколку фактори.Многу фирми ги откупија акциите од вработените (окта,цементара,телеком итн).Деноционализацијата исто така вбризга мн пари што се искористија за купи-продај имот во градба.По дифолт сме народ што сака сигурност за своите пари а најлесно е преку вложување во имот и издавање .Доколку не дојдеше до проширување на населби цените на становите ке беа астрономски како сега во делови од германија.Се претера кога неплански секоја шупа ја претворија во зграда.
После џеваир (што го гледам како пропаднат проект) да почнат да се стабилизираат цените на становите (конкретно).
Поентата ми е дека денес полесно се купува недвижност од пред 10 години...такви се броевите.

И

Име И Презиме

Гостин
Поентата ми е дека денес полесно се купува недвижност од пред 10 години...такви се броевите.
Да само што платата просечна мн малце ја имаат во Македонија реално.Цените за живот се мн поголеми .Сакам да кажам ако немаш грб со таа плата и математика неможеш ни на одмор у Мрчка(намерна грешка) да отидеш а не пак стан да купиш.Ги лажат и заглавуваат луѓето.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Пред 10 години трендот беше да се оди во Скопје, а сега трендот е да се оди надвор од Македонија,
сега за сега се држи цената поради тоа што градежниците се преполни со пари (дупла маржа) и градат насекаде, кога ќе им снема пари ќе видеш како ќе има пад на градењето станови,
оној што го купи саемот ќе правел згради во вредност од 300 милиони, кој ли ќе ги купи незнам,
како тргнало со правењето премногу станови Скопје ќе стане како Охрид за 20-30 години, освен ако не се смени нешто.

И

Име И Презиме

Гостин
Пред 10 години трендот беше да се оди во Скопје, а сега трендот е да се оди надвор од Македонија,
сега за сега се држи цената поради тоа што градежниците се преполни со пари (дупла маржа) и градат насекаде, кога ќе им снема пари ќе видеш како ќе има пад на градењето станови,
оној што го купи саемот ќе правел згради во вредност од 300 милиони, кој ли ќе ги купи незнам,
како тргнало со правењето премногу станови Скопје ќе стане како Охрид за 20-30 години, освен ако не се смени нешто.

Се сомневам дека ке изгради толку многу.Да шпекулираме политички, можеби целта е да ги симнат цените на становите (како цановски со космос) и полека да ги донесат косоварите и нивната дијаспора ( со поседување имот тука). Еве и џеваир е ексклузива, очекувам за некоја год да молат да си го продадат станот некои што нагазиле на маркетиншки трикови.

Kajgana Shop

На врв Bottom