Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
T

Terroir

Гостин
Не е можно Албанија и Босна да живеат полошо од нас, платите се исти, а нашите административни трошоци се едни од највисоките во Европа.
Кафето во Сараево ти е 20 ден, во Скопје ти е 100 ден.
Мапата е за бројот на луѓе (%) кои се родиле во државата а се иселиле надвор

Последно уредено од модератор:
Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Не ми е срам и не пишувам за оние што црнчат и поштено си земаат, туку за оние што не се замараат со ништо и друг работи за нив. И не е фер да земаат иста минимална со некои што работат многу повеќе и поквалитетно.

Еве ти работи за 200 евра, носи на грб тројца такви што го боли оноа и на крај земете иста плата, па да те видам. ;)
Толку од мене, како сакате така раберете го ова.
Поштено црнчат ама за бедни 200 евра и за тебе е тоа ок?200евра треба да е социјална помош а не плата алоооо!

E

Epsilon

Гостин
dobro ako e taka kako sto vikate, da zema obicniot rabotnik 500 euro, togash kolku bi baralo liceto sto e so fakultet ili da receme e pravnik ili lekar?

JimmyFloydBottleBank

Rimtutituki
Член од
29 ноември 2010
Мислења
6.801
Поени од реакции
8.600
Да де, јас ги напишав причините.
у Босна каков рат имаа цела Босна се исели тогаш, не ти треба кафе од 20 денари. Како и да е податок кој загрижува, а и секој млад чоек сака да му ја збрише одовде.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
у Босна каков рат имаа цела Босна се исели тогаш, не ти треба кафе од 20 денари. Како и да е податок кој загрижува, а и секој млад чоек сака да му ја збрише одовде.
https://vecer.press/белата-чума-испразни-град-колку-скопј/

Аналитичарите на Светска банка проценија дека до 2010 година Македонија ја напуштиле 440.000 жители, а три годиниа подоцна, или до крајот на 2013, за кога се најновите податоци, бројката се зголемила за уште 200.000 и достигнала 626.312 лица. Тоа значи дека се иселил речиси секој трет жител, или 30,2 проценти од населението. Многу лесно може да се претпостави дека ако и во наредните четири години иселувањето го имало истото темпо, од Македонија денеска нема цел еден град колку метрополата Скопје, за која ДЗС во отсуство на попис, проценува дека има нешто над 800.000 жители.

:(

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
А зашто НЕМА ДРУГ... Што не си отвориш ти своја фирма па биди душа од човек. Незнам што ве спречува да работите за себе, сите што се сметате експлоатирани а вредите за многу повеќе :toe: :cautious:
Отвори своја фирма па види дали смееш да им на кажеш НЕ на тие од партија или на рекетарите кои се патем заштитени од МВР и ДБК.
Дај боже да си отвориш фирма па сподели колку е лесно и убаво.
Убав пример како и да е (y)

Слично е и со нови станови. За да добијат дозвола, мора на градоначалник да му се дадат стан/два. Па за да му се исплати на тој што гради мора да држи повисока цена за другите станови. Доколку легално си добие дозвола ќе може да намали цената на становите во вредност на станот за мито :D
Тоа "нема друг" ми е напишано во контекст дека изборот за вработување кај нас е сведен на минимум, особено во помалите места во државава. Конкретно, постојат неколку помали фирми кои се во тесни корелации со локалната власт. Газдите буквално се изживуваат со работниците кои работат за 200€ во услови кога невработеноста се движи во границите од 20% ти немаш голем избор каде да работиш и што да работиш. Миграцијата од едно работно место во друго е практично невозможна. Конфекциските работници се најпогодени. Условите за работа секаде се исти, платата сегде е иста и затоа газдата му вели "ако не ти чини оди работи каде што е поарно" а сам знае дека нигде не е подобро.

Јас лично во овие услови никад не би отворил бизнис во државава. Немам никакви врски, моја нога во партиски штаб никогаш не стапнала, ги презирам од дното на душата и двете опции. Не сум газолижач, едноставно не сум воспитан во тој манир. Познавам неколкумина кои што отвориле фирми и се изгореле. Свеж пример. Имаше еден нашинец дојден од странство со намера да инвестира. Направи цела хала и никогаш не почна со работа заради бирократија и мито.
Фабриката за чипс Грујо што ја отвараше, што се случи со неа? Колку што знам на човекот не му дозволуваа да спроведе струја до објектот, повторно заради бирократија.
Низ градот еден куп дуќани зјаат празни. Инспекцијата пуздер ги направи.

Јас разбирам, ако си отворил бизнис треба да работиш по закон. Ама овие на мали бизниси кои што се отворени не цел месец му пишуваат казни за банални причини, како што е непријавен промет од 100 денари. Инспекцијата треба пред се да има советодавна улога на почетокот, посебно за новоотворените бизниси. Ако е мал прекршок треба да се укаже каде е грешката и да се издаде опомена. Нареден пат ако грешката не е отстранета тогаш казна која што ќе биде сразмерна. А не, му лупа казна од 5000€ на колонијал кој што не остварува годишен приход повеќе од 3000€. И одма после ликвидација на фирма, стечај и катанец на врата. А ваму фирма со 1000 вработени, пола од нив непријавени, никој не ја чепка оти газдата плаќал рекет на актуелната власт. Тоа ти е селективно спроведување на законите. Моментот кога законите кои што важат за мене ќе важат за сите други е тогаш може да се размислува за бизнис, сега не.

Држава која што полни буџет од казни не е држава. Ко еден познаник полицаец. Му велам: абе оти не го запираш оној со мерцедесон? И ми вели: Абе брат што дека ќе го запрам него, тој има врски ќе сврти еден број и џабе. Плус можам да влезам во проблем ако е некој повлијателен. Вака јас ќе си запирам југовчиња и стокецој, што си е сигурно сигурно си е.
Сериозни држави данок збираат од големи корпорации а не од маалски продавници.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
pocinale 35 bebinja vo privte 3 meseci godinava.
sdsm: ama i minatata i pred minatata godina i taa pred nea, ist broj na novorodencinja pocinale.
pozdrav do sdsmovskite bezrbetnici tuka na forumov sto se derea:
`ne se site isti`
vi ebam toa mivkite.

Тоа е тоа „независно“ новинарство... Чисти беа дури да дојдат во власт, а сега си го извадија валканиот веш!

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.527
Поени од реакции
18.431
https://www.kanal5.com.mk/mobile/vesti_detail.asp?ID=151213

Убаво кажа едно другарче, син на инспектор, вика дојдоа СДС на власт, барем дрога ќе има у државава. Ако не се лажам, ова сигурно е прв пат да се открие воопшто кристален метамфетамин во Македонија, а сеа можеме и со лабораторија да се пофалиме.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
pocinale 35 bebinja vo privte 3 meseci godinava.
sdsm: ama i minatata i pred minatata godina i taa pred nea, ist broj na novorodencinja pocinale.
pozdrav do sdsmovskite bezrbetnici tuka na forumov sto se derea:
`ne se site isti`
vi ebam toa mivkite.
На новиов министер што делува како да е SS офицер сигурно и за овој податок жените му се криви.[DOUBLEPOST=1523356214][/DOUBLEPOST]
https://www.kanal5.com.mk/mobile/vesti_detail.asp?ID=151213

Убаво кажа едно другарче, син на инспектор, вика дојдоа СДС на власт, барем дрога ќе има у државава. Ако не се лажам, ова сигурно е прв пат да се открие воопшто кристален метамфетамин во Македонија, а сеа можеме и со лабораторија да се пофалиме.
Некој забегал со Breaking Bad :D

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
dobro ako e taka kako sto vikate, da zema obicniot rabotnik 500 euro, togash kolku bi baralo liceto sto e so fakultet ili da receme e pravnik ili lekar?
Шо подразбираш под обичен работник и зошто работникот треба да зема минималец од 150-200 евра само за ти да си среќен!?Зошто не се буниш за некој рамковен шо лежи дома ко морж ,а зема плата од 500 евра???

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Зависи која страна ја прашуваш ... Ако го прашаш лицето кое има ај така да кажам пониско образование ќе ти каже јас треба да земам повеќе оти сум цел ден на нога, повеќе сум физички измалтретиран и.т.н. а пак ако го прашаш оној со повисоко образование како што викаш правникот или докторот ќе ти каже дека он треба да зема неколкукратно повеќе плата од обичниот нискообразован работник бидејќи цел живот го поминал со книгата во раце и очекува поради тоа да зема повисока плата и да има поголеми бенефиции во општеството !
Јас во поширока фамилија имам секакви случаи од молери, келнери, чувари, вратари па се до специјалисти-доктори, биохемичари, инженери значи од едно минимално образовно ниво па се до друго максимално образовно ниво и и двете страни размислуваат баш вака како што сум опишал !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom