Ај вака, пошто темава е за sci-fi ќе си пишам мислења за неколку sci-fi серии кои ги гледав во изминативе месеци, место да пишувам мислења во неколку теми/да отварам нови теми...
Ќе почнам со ова
https://screenrant.com/raised-by-wolves-season-3-canceled-hbo-max/
1. На HBO све по списак ќе им наредам пошто ја откажуваат Raised by Wolves. Го откажувате можеби најдоброто сај фај шоу ever, да даде господ од Westworld до онаа нована серија со црнци плавуши и змејови, хипстери да ви ги серат, да фрлите еден куп пари на cgi и да ви пропаднат и никогаш да не ги завршите. Сум видел ја глупаци и све тоа, ама вакво шоу да откажеш треба да си у минус со интелигенција. Се надевам дека друга куќа ќе ја превземе. Raised by Wolves е епитома на добар сај фај, човек што покажал бар малку симпатии кон Alien франшизата ќе го обожава серијалов. Напната е, мрачна, мистична, мистериозна, со предобра актерска екипа, предобра глума, неизвесна, непредвидлива, предобри дијалози и генерално тематиката е конфликтот помеѓу вештачката интелигенција и една изгубена религија на кои меѓу другото во фокусот им е човештвото (неговото воздигнување и неговото уништување). Кога ја гледам серијата секогаш ме потсеќа на делата од H.R Wells.
2. Love, death & robots - најбоље сезона на LDR по мене. Визуелно и thought provoking ремек дело, едноставно летвичката е дигната толку високо што не гледам како шоуво не би било запаметено ко култно и ко репер за креативност. Квалитетот на приказните е толку подобар во споредба со прва и втора сезона, имаше неколку приказни што двоеја, али Jibaro(Хибаро на шпански) беше совршенство и во смисол на анимација и во смисол на storytelling, приказна со многу симболика и многу поука. Чиста 10 ка.
3. Severance - ова е веќе нешто ново, уникатно и оригинално. Сериозно добро шоу, кое нема шанси да не ве навлече и да не го избинџате за ден два, а и актерската екипа е партали, меѓу кои се и Џон Тортуро и Кристофер Вокен. Не би откривал повеќе, глејте го, нема да се зезнете.
4. Halo - веројатно фановите на играта веќе ја гледале. Солидна sci-fi акција и ништо повеќе, добра за тепање време.
5. The OA - хајпот и критиките за откажувањето држат вода само за прва сезона, втора сезона е развлечена, спора и разводнета во однос на оригиналната идеја. Многу лошо напишана приказна е втората сезона, it's all over the place, без некоја посебна поента.
6. Obi-Wan Kenobi - сезоната е во тек и вчерашната епизода според фановите била најдобра од Star Wars универзумот. Не би се сложил, не дека е лоша серијата, ама и не е нешто уау. The Mandalorian серијалот и некои епизоди од The book of Boba Fett лесно би ги ставил над ова што до сега го гледав од серијалот, но да почекаме, сезоната не е завршена сеуште.
Следни на мени The Counterpart, The man in the high castle, Stranger things, Star Wars: The Clone Wars