Македонска берза

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Не е многу 208, може и 1000-че да почасти еднаш и да не се осети на фирмата, има 20 милиони евра во депозити и 10 милиони евра по акции и инвестициски фондови.

Плус, имаше корекција на цените на ноќевањата ради зголемена конкуренција, затоа на 24,04% раст на ноќевања има пад од некои 1% на приходи од ноќевањата.
Така да сега цените се ОК, само треба поголема искористеност на капацитетите која сега е 31%, може другава година и да изненадат со зголемена добивка.
Само од Турци има 6000 повеќе ноќевања во 2017.
Тоа е финтата со толку многу кеш и во инвестициони фондови. МТУР е во пракса инвестицоноен фонд значи со бук 0.83 или 17% дисконт има логика ама над 1.00 нема логика. Многу лимитиран раст на цена има. А ако даде например 1000ден на цена од 4500 а сметководствена цена од 5300 веднаш оди над боок прајз т.е. боок би и бил 4300. Имал лош РОЕ и висок П/Е т.е. 15 . Ако не се покажат како добри сток пикери или развијат сопствен бизнис повеќе не гледам долгорочна иднина во МТУР. Не очекувам многу да расте цената на МТУР оправдано поради бизнис може поради финансиски креативности ама и за тоа имаат лимитиран простор.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
И оној во надзоринот одбор има 20 и нешто илјади акции скоро 5 %, незнам Тетекс што и има направено на акциите (8% имале на времето, ме мрзеше детално да истражувам), НЛБ да не ги има купено оти во сличен период се менуваат на листата,
пишав и горе чудно е овие да не купат ни една акција кога и по 10-тина илјади годишно се вртат, сугурно има некој нивни роднини кој им се гаранција дека нема шанси да ги сменат.

И ДАЈ КАЖЕТЕ И НА ОВИЕ ДА ЈА ОПРАВАТ СТРАНАТА, ЦЕЛ МЕСЕЦ ЈА НЕМА, НЕ МОРА ДА ГИ КРИЈАТ АКЦИОНЕРИТЕ, како да не ги знаеме:D
http://www.cdhv.org.mk/
На Копров мислиш? Го пишав и него. Доне има 19, Соња 11 и Копров 5 тоа се сигурни 35%.
Тетекс ако има нешто испод 5.
Ете и нека нема тука се пензионери кои гарант имаат и роднини вработени. Формалност се собранијата.[DOUBLEPOST=1522856303][/DOUBLEPOST]
Тоа е финтата со толку многу кеш и во инвестициони фондови. МТУР е во пракса инвестицоноен фонд значи со бук 0.83 или 17% дисконт има логика ама над 1.00 нема логика. Многу лимитиран раст на цена има. А ако даде например 1000ден на цена од 4500 а сметководствена цена од 5300 веднаш оди над боок прајз т.е. боок би и бил 4300. Имал лош РОЕ и висок П/Е т.е. 15 . Ако не се покажат како добри сток пикери или развијат сопствен бизнис повеќе не гледам долгорочна иднина во МТУР. Не очекувам многу да расте цената на МТУР оправдано поради бизнис може поради финансиски креативности ама и за тоа имаат лимитиран простор.
Ќе видиме ете прво тромесечје што ќе каже, дали има пак значаен раст на ноќевања.

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Чисто само по анализа на график и бројка...

Него ме потсети графиков,
@bosko007 ова блоков од 9.5m на 3K, на твое дело мириса...
:)
Немам јас толку пари . . . . Барем не слободни . . . А плус јас секогаш пишувам што сум купил . . .
Последни 7-8 месеци купувам КмБ и ОХБ , продавав СТБ и БЕСК . . . Тоа лесно е проверливо на форумов !!!!
Графикот кажува дека цело мое портфолио е меѓу најефтините . . . ОХБ, КМБ, ЗПКО (оваа е коцкарска)
ЗПКО е компанија со голем потенцијал, но за да биде одлична приказна треба менаџментот да сработи . . . . . Тука лежи најголемиот ризик, дали менаџментот домаќински ќе се постави.
Инаку бизнисот со струја им е доста профитабилен, а ги сменија и кравите . . .

Гледам денес портфолиото ми пораснало значително. Одлично за еден ден.
Многу ме радува побарувачката на ОХБ и КМБ, тоа се 80% од моето портфолио . . .
Па така да не сум згрешил многу во проекциите.
Ги препорачував топло ;), но ретко кој слушаше . . . Имаше доста критики . . . И види сега . . .
Една информација и ОХБ за 2 дена +10%, а КМБ со цврсти чекори напред . . .

Денес бев на собрание на КМБ . . .
Единствена добра работа што чув дека легнале парите од ФЕНИ комплет и дека ќе се појават во 1 квартал 2018 година. моја проценка е дека оваа година КМБ ќе дојде до 30 милиони евра профит, а следната 2019 уште повеќе 35 милиони ЕУР . . .

За ОХБ се знае дека ќе бидат значително подобри оваа година....

p.s.
MTUR, MPT, TPLF тоа се фирми кои не растат, не се развиваат,, па не ни ги гледам за инвестиција.
МТУР ќе даде дивиденда колку што ќе каже доне, а не НЛБ . . . .
КМБ е една он тоа друштво, но таму влегов зошто падна многу доле (1700 ден), а ми се допадна играта . . . Над 6500 за две години ќе излезам од таму ако не сменат нешто во системот на функционирање . . .

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Бошко, ако КМБ ја заврши 2018 со 30 мил.еур добивка мора да признаеш дека тоа не е нешто за фалење туку би било верглање во место.Фени + Брилијант се над 30 милиона еур. Како акционер на КМБ се што би било под 45 мил. профит за оваа година би го сметал за лош резултат, односно пак ќе имаме резервации на кои не им се гледа крајот

:)
Немам јас толку пари . . . . Барем не слободни . . . А плус јас секогаш пишувам што сум купил . . .
Последни 7-8 месеци купувам КмБ и ОХБ , продавав СТБ и БЕСК . . . Тоа лесно е проверливо на форумов !!!!
Графикот кажува дека цело мое портфолио е меѓу најефтините . . . ОХБ, КМБ, ЗПКО (оваа е коцкарска)
ЗПКО е компанија со голем потенцијал, но за да биде одлична приказна треба менаџментот да сработи . . . . . Тука лежи најголемиот ризик, дали менаџментот домаќински ќе се постави.
Инаку бизнисот со струја им е доста профитабилен, а ги сменија и кравите . . .

Гледам денес портфолиото ми пораснало значително. Одлично за еден ден.
Многу ме радува побарувачката на ОХБ и КМБ, тоа се 80% од моето портфолио . . .
Па така да не сум згрешил многу во проекциите.
Ги препорачував топло ;), но ретко кој слушаше . . . Имаше доста критики . . . И види сега . . .
Една информација и ОХБ за 2 дена +10%, а КМБ со цврсти чекори напред . . .

Денес бев на собрание на КМБ . . .
Единствена добра работа што чув дека легнале парите од ФЕНИ комплет и дека ќе се појават во 1 квартал 2018 година. моја проценка е дека оваа година КМБ ќе дојде до 30 милиони евра профит, а следната 2019 уште повеќе 35 милиони ЕУР . . .

За ОХБ се знае дека ќе бидат значително подобри оваа година....

p.s.
MTUR, MPT, TPLF тоа се фирми кои не растат, не се развиваат,, па не ни ги гледам за инвестиција.
МТУР ќе даде дивиденда колку што ќе каже доне, а не НЛБ . . . .
КМБ е една он тоа друштво, но таму влегов зошто падна многу доле (1700 ден), а ми се допадна играта . . . Над 6500 за две години ќе излезам од таму ако не сменат нешто во системот на функционирање . . .

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Kako naivno si pisuvate za MTUR kako da e prvo oddelenie toj sto investiral vo taa hartija. Pa ako ima done 40.000 akcii vo KMB kolku e toa loso za firmata ne znam a vikaat i deka ima Makpetrol dobra cifra a znaeme deka imase i 15.000 denari kupuvanje ? Loso e sto nema transparentnost a e akcionesrsko drustvo tek sto ostanuva za drzavata koga zborime ? Bas me interesira koja e momentalnata dobivka koga bi se prodale akciite na ovie ceni za da vidime koj e glupaviot ?

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Kako naivno si pisuvate za MTUR kako da e prvo oddelenie toj sto investiral vo taa hartija. Pa ako ima done 40.000 akcii vo KMB kolku e toa loso za firmata ne znam a vikaat i deka ima Makpetrol dobra cifra a znaeme deka imase i 15.000 denari kupuvanje ? Loso e sto nema transparentnost a e akcionesrsko drustvo tek sto ostanuva za drzavata koga zborime ? Bas me interesira koja e momentalnata dobivka koga bi se prodale akciite na ovie ceni za da vidime koj e glupaviot ?
Нема МТУР во МПТ акции, од официјални податоци за 2017 извадив цифри, не од ракав. ;)

Има транспарентност, само кој да чита, еве на линков имаш годишен извештај за 2017 и Ревидирани финансиски извештаи за 2017
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?docID=42868

Зголемувањето/намалувањето на вредноста на акциите што ги има купено МТУР во други фирми е вклучено во останата сеопфатна добивка, во 2016 акциите добиле на вредност плус 25 милиони 011 илјади денари а во 2017 плус 4 милиони 374 илјади денари.[DOUBLEPOST=1522877665][/DOUBLEPOST]Него баш ме интересира тие 5 милиони ЕВРА што се вложени во удели во Македонски инвестициски фондови дали тие фондови вложуваат во МСЕ или и на странски берзи.

Ако е на МСЕ, а знаеме МСЕ дека е во залет 2017 и 2018, може на крајот Доне да испадне од труп во мега гига финансиски цар :D

Тогаш да го видам @bosko007 што ја споредува :cool:МТУР со :rolleyes:МПТ и :гомце:ТПЛФ

:ojeaa:

Последно уредено:
Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Ajde poiskusnite za tie sto ne vlegovme na vreme, do koja cena bi bilo isplatlivo da se kupuva?
Drugar iskustvoto veli deka za ova treba samo insajd info oti pri prevzemanje pazarnata so dogovorenata cena moze mnogu da se razlikuvaat, stvar na dogovor. :) Ovde zasega ima mislenja, analizi, ova, ona, sto bi bilo kad bi bilo na kilometri, ama najvaznoto go nema - argumenti i informacija povekje od samo oficijalnite objavi na firmite na web, MSE ili nekoj medium.

Член од
12 јули 2017
Мислења
109
Поени од реакции
100
Zavisi i za koga ja planiraat prodazbata, ama najverojatno i tuka ke ima period na doteruvanje na nevestata kako kaj TNB I STB. :)

B

Bafra

Гостин
Zavisi i za koga ja planiraat prodazbata, ama najverojatno i tuka ke ima period na doteruvanje na nevestata kako kaj TNB I STB. :)
Како тргнале муабетиве со дотерувањето, сите банки се на продажба, да не знае тој со парите која банка да си ја купи.
Само уште го нема тој со парите :(

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Бошко, ако КМБ ја заврши 2018 со 30 мил.еур добивка мора да признаеш дека тоа не е нешто за фалење туку би било верглање во место.Фени + Брилијант се над 30 милиона еур. Како акционер на КМБ се што би било под 45 мил. профит за оваа година би го сметал за лош резултат, односно пак ќе имаме резервации на кои не им се гледа крајот
Можеби сп пазар ќе бара поголеми резервации. Јас не сум толку упатен таму. Знам дека кај расадник место сп пазар се отвори кит го , е сега дали е купен локалот, изнајмен не знам. Кој има информации нека пише. Исто такс и јас сметам дека без големи дополнителни резервации кбм ако не напраи 44 м еур е штета. Не гледам во што би вложиле толку многу за да не покажат толкава добивка.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Бооо, какво трзање за ОХБ по обичен текст од бугарски портал. Да знаев колку се лесноверни македонските инвеститори, ќе разработев шпекулативни деловни модели за одредени акции со нарачување текстови од македонски новинарчиња, на коишто потоа би се реферирал како на релевантни вести :zloo:

Член од
7 август 2011
Мислења
4.971
Поени од реакции
15.228
Можеби сп пазар ќе бара поголеми резервации. Јас не сум толку упатен таму. Знам дека кај расадник место сп пазар се отвори кит го , е сега дали е купен локалот, изнајмен не знам. Кој има информации нека пише. Исто такс и јас сметам дека без големи дополнителни резервации кбм ако не напраи 44 м еур е штета. Не гледам во што би вложиле толку многу за да не покажат толкава добивка.
Кит ко и зур имаат изнајмено по три локали од сп пазар. Не се купени.

Kajgana Shop

На врв Bottom