Македонска берза

Член од
31 август 2017
Мислења
264
Поени од реакции
187
Beton Stip-eklatanten primer kako da se ukrade firma i od firma(vidi koi se vo odbor na direktori) i ic k%r da ne te boli.......ovie beter od pogolemiov brat Beton Sk

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Beton Stip-eklatanten primer kako da se ukrade firma i od firma(vidi koi se vo odbor na direktori) i ic k%r da ne te boli.......ovie beter od pogolemiov brat Beton Sk
Како што гледаш СЈО има истрага за секој автопат, односно за секоја голема капитална инвестиција. Меѓу другото постојат сомнежи и докази и за перење пари. Ако некогаш се одмота клопчето во Македонија, овој сектор силно ќе биде погоден од пенали за работењето во изминатите години.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Moja procena, MBI odi nad 3k najdocna do kraj na mesec maj. Sega sum vekje ubeden deka padot bese mala korekcija. Poglednete go grafikot na mbi za poslesnite 12 meseci i kje vi stane jasno :) nov zelen bran doagja

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Po ovaa tabela ALK. ubedlivo najskap, a najpovolni za kupuvannje t.e najevtini UNI,PKB,ZPKO, TKVS ili nesto loso sum razbral?
Одлично си разбрал колега, но секако тоа е состојбата доколку се гледаат само бројките, на кои секогаш треба да се додаде и степенот на налудничавост на менаџментот.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
I MTUR kako Ohridska ke bide koga ke presmetate kolkava dobivka ima vo tie hartii od vrednost
Во КМБ има 40 илјади и 390 акции.
Во ТТК има 12 илјади и 856 акции.
Во АЛК 2.948 акции.
Ako ovie hartii gi fatil na 2000 kmb ttk na 500 i alk na 5000 ima latentna dobivak pogolema od dve godini rabota ako se dodadat kamatite ke ispadne 3 godini za edna covekot pravi :)

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.315
Поени од реакции
2.380
Po ovaa tabela ALK. ubedlivo najskap, a najpovolni za kupuvannje t.e najevtini UNI,PKB,ZPKO, TKVS ili nesto loso sum razbral?
Па освен кај ZPKO каде навистина има голем ризик, во другите наведени има вредност, и кога тогаш ќе им дојде времето.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Чисто само по анализа на график и бројка...

Него ме потсети графиков,
@bosko007 ова блоков од 9.5m на 3K, на твое дело мириса...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
NLB penzisko bara 380 denari bruto dividenda od MTUR ili zemanje od akumulirana dobvika i kes. Predlog odluka za akcionersko...mislam deka predlozenata bese 150den bruto. Sava osiguruvanje bara kes od MTUR, vo prevod izpupuvanje na pari od MTUR. Ke bide zabavno na akcionersko sobranie na MTUR. Zapocnuva tepacka za parite na MTUR. Plus ima i predlog za otkup na sopstveni akcii isto mislam po inicijativa na Sava.
@MSE za sto ke glasas?
P.S. nemam akcii vo MTUR.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Како што гледаш СЈО има истрага за секој автопат, односно за секоја голема капитална инвестиција. Меѓу другото постојат сомнежи и докази и за перење пари. Ако некогаш се одмота клопчето во Македонија, овој сектор силно ќе биде погоден од пенали за работењето во изминатите години.
За директорите нема да има потрес, ќе ја затворат таа фирма ќе си отворат нова со опремата шо ќе ја лапнат за без пари.
NLB penzisko bara 380 denari bruto dividenda od MTUR ili zemanje od akumulirana dobvika i kes. Predlog odluka za akcionersko...mislam deka predlozenata bese 150den bruto. Sava osiguruvanje bara kes od MTUR, vo prevod izpupuvanje na pari od MTUR. Ke bide zabavno na akcionersko sobranie na MTUR. Zapocnuva tepacka za parite na MTUR. Plus ima i predlog za otkup na sopstveni akcii isto mislam po inicijativa na Sava.
@MSE za sto ke glasas?
треба 45% од акциите за мнозинство, овие директорите имаат 40%, значи уште 5% им фалат, незнам до толку да не си ги обезбедиле преку синови, ќерки, роднини, пријатели и сл. како што гледав они немаат купено ни 1 акција во последните 10-тина години, што ми остава сомнеж дека некој друг купувал за нив

некој што ја има акционерската книга не би било лошо да каже дали има некој нивен со помалку акции.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Предлозите на НЛБ ѕа МТУР не се ништо ново, малтене копи пејст од лани и преклани. Само ја намалиле цифрата за дивиденда. И додале откуп на акции, што не е ништо друго до втор начин на поврат на средства кон акционерите.

Претходните години не им успеа, нема причина да мислиме дека оваа ќе биде нешто поинаку.

Инаку предлозите им се супер-коректни и логични. Да сум акционер, би ги поддржал 100%

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
@MSE za sto ke glasas?
Доне, Соња и Копров имаат 35%, Тетекс мислам има акции (испод 5%, не знам колку), плус вработени/пензионери, така да формалност се собранијата на МТУР.
Инаку предложената дивиденда е 208 бруто што е зголемување од ланските 186 бруто, така да ОК е.
Не дека би ми сметале 380 ама нема да се изгласа.;)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Доне, Соња и Копров имаат 35%, Тетекс мислам има акции (испод 5%, не знам колку), плус вработени/пензионери, така да формалност се собранијата на МТУР.
Инаку предложената дивиденда е 208 бруто што е зголемување од ланските 186 бруто, така да ОК е.
Не следев точно ама МТУР има 243 ден добивка по акција тоа е 80-85% дивиденд пејаут...Лани беше 60-65%. Малку им е опадната добивка...208 ден бруто е премногу. Не е добро фирма да зголемува дивиденд пејаут зошто тоа може да направи брз пад на дивиденда и да отиде цена. Инаку и сега за 365 дена имаат 5-6% раст на цена. Има акции на МСЕ што имаат стабилен и не многу висок дивиденд пејаут и пак имаат раст на дивиденда поради раст на добивка. Не е лоша МТУР како дивиденда акција ама има многу подобри. Мислам дека неодржливо МТУР пумпа дивиденда и со овие 208 бруто а тек со 380.

MSE

Член од
13 мај 2017
Мислења
261
Поени од реакции
332
Не следев точно ама МТУР има 243 ден добивка по акција тоа е 80-85% дивиденд пејаут...Лани беше 60-65%. Малку им е опадната добивка...208 ден бруто е премногу. Не е добро фирма да зголемува дивиденд пејаут зошто тоа може да направи брз пад на дивиденда и да отиде цена. Инаку и сега за 365 дена имаат 5-6% раст на цена. Има акции на МСЕ што имаат стабилен и не многу висок дивиденд пејаут и пак имаат раст на дивиденда поради раст на добивка. Не е лоша МТУР како дивиденда акција ама има многу подобри. Мислам дека неодржливо МТУР пумпа дивиденда и со овие 208 бруто а тек со 380.
Не е многу 208, може и 1000-че да почасти еднаш и да не се осети на фирмата, има 20 милиони евра во депозити и 10 милиони евра по акции и инвестициски фондови.

Плус, имаше корекција на цените на ноќевањата ради зголемена конкуренција, затоа на 24,04% раст на ноќевања има пад од некои 1% на приходи од ноќевањата.
Така да сега цените се ОК, само треба поголема искористеност на капацитетите која сега е 31%, може другава година и да изненадат со зголемена добивка.
Само од Турци има 6000 повеќе ноќевања во 2017.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
И оној во надзоринот одбор има 20 и нешто илјади акции скоро 5 %, незнам Тетекс што и има направено на акциите (8% имале на времето, ме мрзеше детално да истражувам), НЛБ да не ги има купено оти во сличен период се менуваат на листата,
пишав и горе чудно е овие да не купат ни една акција кога и по 10-тина илјади годишно се вртат, сугурно има некој нивни роднини кој им се гаранција дека нема шанси да ги сменат.

И ДАЈ КАЖЕТЕ И НА ОВИЕ ДА ЈА ОПРАВАТ СТРАНАТА, ЦЕЛ МЕСЕЦ ЈА НЕМА, НЕ МОРА ДА ГИ КРИЈАТ АКЦИОНЕРИТЕ, како да не ги знаеме:D
http://www.cdhv.org.mk/

Kajgana Shop

На врв Bottom