Како што гледаш СЈО има истрага за секој автопат, односно за секоја голема капитална инвестиција. Меѓу другото постојат сомнежи и докази и за перење пари. Ако некогаш се одмота клопчето во Македонија, овој сектор силно ќе биде погоден од пенали за работењето во изминатите години.Beton Stip-eklatanten primer kako da se ukrade firma i od firma(vidi koi se vo odbor na direktori) i ic k%r da ne te boli.......ovie beter od pogolemiov brat Beton Sk
Po ovaa tabela ALK. ubedlivo najskap, a najpovolni za kupuvannje t.e najevtini UNI,PKB,ZPKO, TKVS ili nesto loso sum razbral?
Одлично си разбрал колега, но секако тоа е состојбата доколку се гледаат само бројките, на кои секогаш треба да се додаде и степенот на налудничавост на менаџментот.Po ovaa tabela ALK. ubedlivo najskap, a najpovolni za kupuvannje t.e najevtini UNI,PKB,ZPKO, TKVS ili nesto loso sum razbral?
Па освен кај ZPKO каде навистина има голем ризик, во другите наведени има вредност, и кога тогаш ќе им дојде времето.Po ovaa tabela ALK. ubedlivo najskap, a najpovolni za kupuvannje t.e najevtini UNI,PKB,ZPKO, TKVS ili nesto loso sum razbral?
Po ovaa tabela ALK. ubedlivo najskap, a najpovolni za kupuvannje t.e najevtini UNI,PKB,ZPKO, TKVS ili nesto loso sum razbral?
За директорите нема да има потрес, ќе ја затворат таа фирма ќе си отворат нова со опремата шо ќе ја лапнат за без пари.Како што гледаш СЈО има истрага за секој автопат, односно за секоја голема капитална инвестиција. Меѓу другото постојат сомнежи и докази и за перење пари. Ако некогаш се одмота клопчето во Македонија, овој сектор силно ќе биде погоден од пенали за работењето во изминатите години.
треба 45% од акциите за мнозинство, овие директорите имаат 40%, значи уште 5% им фалат, незнам до толку да не си ги обезбедиле преку синови, ќерки, роднини, пријатели и сл. како што гледав они немаат купено ни 1 акција во последните 10-тина години, што ми остава сомнеж дека некој друг купувал за нивNLB penzisko bara 380 denari bruto dividenda od MTUR ili zemanje od akumulirana dobvika i kes. Predlog odluka za akcionersko...mislam deka predlozenata bese 150den bruto. Sava osiguruvanje bara kes od MTUR, vo prevod izpupuvanje na pari od MTUR. Ke bide zabavno na akcionersko sobranie na MTUR. Zapocnuva tepacka za parite na MTUR. Plus ima i predlog za otkup na sopstveni akcii isto mislam po inicijativa na Sava.
@MSE za sto ke glasas?
P.S. nemam akcii vo MTUR.
Доне, Соња и Копров имаат 35%, Тетекс мислам има акции (испод 5%, не знам колку), плус вработени/пензионери, така да формалност се собранијата на МТУР.NLB penzisko bara 380 denari bruto dividenda od MTUR ili zemanje od akumulirana dobvika i kes. Predlog odluka za akcionersko...mislam deka predlozenata bese 150den bruto. Sava osiguruvanje bara kes od MTUR, vo prevod izpupuvanje na pari od MTUR. Ke bide zabavno na akcionersko sobranie na MTUR. Zapocnuva tepacka za parite na MTUR. Plus ima i predlog za otkup na sopstveni akcii isto mislam po inicijativa na Sava.
@MSE za sto ke glasas?
P.S. nemam akcii vo MTUR.
Не следев точно ама МТУР има 243 ден добивка по акција тоа е 80-85% дивиденд пејаут...Лани беше 60-65%. Малку им е опадната добивка...208 ден бруто е премногу. Не е добро фирма да зголемува дивиденд пејаут зошто тоа може да направи брз пад на дивиденда и да отиде цена. Инаку и сега за 365 дена имаат 5-6% раст на цена. Има акции на МСЕ што имаат стабилен и не многу висок дивиденд пејаут и пак имаат раст на дивиденда поради раст на добивка. Не е лоша МТУР како дивиденда акција ама има многу подобри. Мислам дека неодржливо МТУР пумпа дивиденда и со овие 208 бруто а тек со 380.Доне, Соња и Копров имаат 35%, Тетекс мислам има акции (испод 5%, не знам колку), плус вработени/пензионери, така да формалност се собранијата на МТУР.
Инаку предложената дивиденда е 208 бруто што е зголемување од ланските 186 бруто, така да ОК е.
Не дека би ми сметале 380 ама нема да се изгласа.![]()
Не е многу 208, може и 1000-че да почасти еднаш и да не се осети на фирмата, има 20 милиони евра во депозити и 10 милиони евра по акции и инвестициски фондови.Не следев точно ама МТУР има 243 ден добивка по акција тоа е 80-85% дивиденд пејаут...Лани беше 60-65%. Малку им е опадната добивка...208 ден бруто е премногу. Не е добро фирма да зголемува дивиденд пејаут зошто тоа може да направи брз пад на дивиденда и да отиде цена. Инаку и сега за 365 дена имаат 5-6% раст на цена. Има акции на МСЕ што имаат стабилен и не многу висок дивиденд пејаут и пак имаат раст на дивиденда поради раст на добивка. Не е лоша МТУР како дивиденда акција ама има многу подобри. Мислам дека неодржливо МТУР пумпа дивиденда и со овие 208 бруто а тек со 380.
И оној во надзоринот одбор има 20 и нешто илјади акции скоро 5 %, незнам Тетекс што и има направено на акциите (8% имале на времето, ме мрзеше детално да истражувам), НЛБ да не ги има купено оти во сличен период се менуваат на листата,Доне, Соња и Копров имаат 35%, Тетекс мислам има акции (испод 5%, не знам колку), плус вработени/пензионери, така да формалност се собранијата на МТУР.
Инаку предложената дивиденда е 208 бруто што е зголемување од ланските 186 бруто, така да ОК е.
Не дека би ми сметале 380 ама нема да се изгласа.![]()