Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Која е таа нива шо кошта као нов Q7 и која е таа будала што му ја купува? Тоа ми е тешко да сфатам.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Која е таа нива шо кошта као нов Q7 и која е таа будала што му ја купува? Тоа ми е тешко да сфатам.
Не е тoa тoлку скaпo вoзилo,oнaкa гo спoмнa некoј и пoсле мит стaнa.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
Па со екипава за економија што им е сите варијанти се у игра.
Добро Тевдоски и екипата негова би се кладел дека се глупи. Ама Заев и Кочо не се луѓе што не знаат што е економија и буџет. Ниту 1000 евра месечно сметаат дека се многу пари. Мислам дека им е класичен политички потег, после кој ќе го исшутираат Тевдоски за балансирање.
Ами зошто би провоцирале бајги луѓе што можат да го истурат својот бес со гласање за ДПМНЕ ?
Поголема е групата која се сити од групата која е засегната. Е сега втората група е помоќна, ама пресметан ризик, кога ќе мора, ќе балансира.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
https://novatv.mk/ginekologija-se-raspaga-smetkata-e-blokirana-se-baraat-donatsii/
nema problem, neka doniraat onie 1600 beli mecki so zagarantiran etnicki prihod.
okolu Q7 i bogatstvoto
znam covek sto so 4000 evra mesecen prihod vozi passat.
sea presmetajte kolku mesecni prihodi imaat ovie sto vozat Q7 i teshete se deka imalo pravi pretpriemaci i kapitalisti vo MKD.
`kombinacija` samo kaj nas e pozelen i moralno prifaten nacin za steknuvanje imot. segde vo normalniot svet toa e nelegalno.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Сегде во нормалниот свет не е срамота да си богат. Само кај нас луѓе се фалат дека се сиромашни.
prviot del ne go vide? za `kombinacija`? lokalniot izraz na makedonskite `pretpriemaci` koga kje go zaebat sistemot ili kje proneverat pari?
ete ti najobicen primer za kombinacija.
opstina plakja za asfaltiranje, plakja 6 santimi sloj, makedonskiot `pretpriemac` stava 3sm. razlikata ja delat so deckoto od opstinata sto odobril i potpisal deka navistina se staveni 6sm sloj.`napravivme kombinacija so opstinata`
i normalno, posle 6 meseci pak se asfaltira istata ulica i pak se pravi `kombinacija`
ova vo normalni zemji e okej?[DOUBLEPOST=1522882734][/DOUBLEPOST]vi teknuva zhmoronite kako gi branea grujo i kompanija?
`ovie bar gradat`?
epa i ovie gradat. zgrada sto ne e potrebna, bidejki vekje ima takva napravena po site standardi,ama ne ja davaat poso ima markica za gradba vo dvorot
https://ako.mk/министерката-апостолска-не-понуди-ар/

Последно уредено:
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Која е дефиницијата за средна класа? Кој тоа спаѓа во оваа категорија граѓани? По некоја ригидна економска логика тоа наводно е средината меѓу 20% од најсиромашните и 20% од најбогатите во државата. По оваа логика најголем дел сме средна класа, а ова е уствари една груба математика која се однесува за развиените земји каде јазот меѓу богатите и сиромашните не е толку изразен како кај нас. Кај нив, горе-долу постои некаква средна класа, за разлика од кај нас, која е благо речено фиктивна и постои само во главите на Тевдо и Заев во сразмер од 2%.

По некои си истражувања средна класа е кога од целата плата што ја земате месечно ви останува 1/3 или некаде околу 20-30% заштеда откако ќе ги помирите основните трошоци за живот, т.е сметки, храна, облека, станарина...
Е сега нека ми каже некој дали откако ќе ја земе платата на први до крајот на месецот му остануваат 20% од неа вишок како заштеда. Дали воопшто постои таков човек во државава?

Друга работа што не е прецизирана. Се зборува за праг од над 1000 евра плата од каде започнува средната класа кај нас, според логиката на Тевдо и Заев. Ова држи до некаде вода ако станува збор за една особа со толкави примања која живее сама. Работата е што има многу што со овие примања издржуваат цели фамилии, се единствен извор на средства во домот. По која логика ова е средна класа?
Ако сите се вработени и просечната плата во државата се движи во интервалот до кај 1000 евра, тогаш можеби и има логика, но со просечна плата од нешто над 20 илјади денари апсурдно е да се говори за средна класа кога "потрошувачката кошница" за четири члено семејство во државава, за да го преживее месецот, изнесува над 32 илјади денари.

Значи 32 илјади денари ви е прагот каде што завршува екстремната сиромаштија и почнува преживувањето. 4 члено семејство со примања од 1000 евра по кој основ ги исполнува условите во дефиницијата за средна класа? Тука нема збор за средна класа, туку горен праг на сиромаштија. Не преживувате, туку живеете релативно скромно. Не се плашите дека нема да имате за храна и облека, можете да ги подмирите комуналиите и евентуално да си дозволите одмор еднаш годишно. Меѓутоа не да заштедите за нов стан, за подобро образование за вашите деца, за нов автомобил, за одмор од соништата, за отварање на бизнис...

Кај нас овие работи се непоимливи и тешко остварливи за семејство со примања од 1000 евра месечно. Кај нас погрешно се толкува дефиницијата за средна класа. Ние сме научени да преживуваме и секој оној кој малку подобро се снаоѓа во таа борба по дифолт е средна класа, а ниту одблиску не ги исполнува горенаведените критериуми.
Апсурдно е да се говори за средна класа кога имате над 20% невработеност, околу 50% од тоа младинска невработеност, просечна плата под прагот на месечната потрошувачка кошничка за 4 члено семејство, GINI коефициент највисок во Европа...

Па уште вели тие 2-30 милиона што ќе се собереле на годишно ниво од прогресивното оданочување ќе се искористеле за покачување на социјална помош, бесплатно лекување...
Се нервирам ептен, ова стварно вреѓа интелигенција. Ќе треба да пишам навистина една докторска дисертација зошто е ова глупост невидена. А стварно имам за пишување.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
ovaa ministerkava bez resor koga laze za odlukata za arhivot, celo vreme go gleda Mile portparolot za potvrda dali dobro laze.
kakvi psihopati covece.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Не знам како изгледа да се влезе у партија, не ме ни занима, ама многу веројатно е дека сите се знаат претходно од Бардовци.

http://fokus.mk/dimitrievski-saka-da-i-izgradi-spomenik-na-amerikanskata-kompanija-koja-gi-praka-kumanovtsi-vo-avganistan/

Димитриевски сака да и изгради споменик на американската компанија која ги праќа кумановци во Авганистан

„Американската компанија КБР има инкасирано во градскиот буџет повеќе од една милијарда евра, како најголем работодавач. Општината нема поголем партнер од таа компанија. Знаете дека има голем број на наши сограѓани кои работат за таа компанија и сметам дека во предвечерието на 500 години постоење на Куманово, нашиот град може да излезе со еден добар позитивен гест и да постави спомен обележје во рамки на едно убаво идејно решение“, изјави Димитриевски на денешната седница на Совет.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Изглеа благо кажано као скриена камера, а у тешка форма - некој гаден експеримент.
Овој кумановскиов многу неинтелигентен впечаток остава и кога збори....тоа харизми, аури, астми - ич муабет да не праиме, исто ко оној на мвр, ременски и добар дел од цк на сдс. Таа партиска игра да пикираш намерно што понеспособни ликови за да не ти ја загрозат лидерската фотеља бц ја играше многу перфидно и ете шо остаи - партија у распад.

S

silmarillion

Гостин
Па добро се тоа е по заслуга од преседени саати во шатори пред влада. Да си ти кадарен за било што зарем ќе дремеш у шатор 3 месеца за 500 денара дневница (ранлива категорија)? После ги фукнаа по функции, а ако си доаѓал чат пат на ракија, повели флуоресцентно елече и мрш на паркинг ПОЦ да парадираш.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Па добро се тоа е по заслуга од преседени саати во шатори пред влада. Да си ти кадарен за било што зарем ќе дремеш у шатор 3 месеца за 500 денара дневница (ранлива категорија)? После ги фукнаа по функции, а ако си доаѓал чат пат на ракија, повели флуоресцентно елече и мрш на паркинг ПОЦ да парадираш.
Не е само дремењето. Имаа к-15 еден многу јак скеч на темава „Што си завршил - музичка академија? - Ти ќе бидеш министер за одбрана, ќе свириш турски марш!“.
Покажување интегритет и интелигенција не е баш препорачливо.

B

Bafra

Гостин
Изглеа благо кажано као скриена камера, а у тешка форма - некој гаден експеримент.
Овој кумановскиов многу неинтелигентен впечаток остава и кога збори....тоа харизми, аури, астми - ич муабет да не праиме, исто ко оној на мвр, ременски и добар дел од цк на сдс. Таа партиска игра да пикираш намерно што понеспособни ликови за да не ти ја загрозат лидерската фотеља бц ја играше многу перфидно и ете шо остаи - партија у распад.
Ајде ајде не глуми, што е разликата од споменик на Тито ...
Признај дека по дома сеуште имате слика од Тито. :D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom