Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Проблем е и прогесивниот данок и администрацијата. Прогесивниот е лош дека е прогресивен и има дискриминација. Плус е и даночно зголемување како што е превиден. Јас сум за намалување на буџет и данок. Например 7-8% данок персоналец за сите и едено 500 милиони евра помал буџет за старт не би било лошо. Реално потребно е пола буџет и упола даноци и придонеси...тоа би било идеално според мене.
Вака сум сведен на будала само да ловам субвенции и понадици од држава за да ми се исплати што плаќам данок и придонеси на државата.
Пример само читам АВРМ, МОН, МЗ, МЕ и слично само за да добивјам некоја субвенција. И одам 2 пати месечно на специјалист зошто вот д фак 150 ден е преглед и иследувања. Не дека ми треба толку ама зошто да не...Например ЈСП е само 35 ден карта крајно не реално па вози се во бус како луд. Исто ако следиш без проблем земаш 500-1000 евра годишно донации од буџет во кеш. Да не зборам за култура...имаш секој втор ден можност за концерт или настан за без пари или за многу ниска цена. Мислам дека сум Х2 од што плаќам добивам...али влашкото е силно во мене. Тоа е МК влашка држава а ја праваат сега во ромско-еврејска. Само гага да кркаш и да се снаоѓаш за да не си зијан.
Инаку најака финта е сега да отвориш мал бизнис...ако ги фатиш сите субвенции и грантови може и +50% од добивка(плата) да си извадиш.

Баш Миленко го читав неодамна, имаше напишано дека се комитрагични проамеричките вмровци, либертаријанци по социјални медиуми, и во право беше, ептен нурнал центарот за комуникации.

Тоа со тезата за снаодливот шо се наметнува испаѓа дека Сашо Мијалков е економски гение и заслужува ако ништо друго номинација за Нобел за економија. Уште коа ќе напише некој дека секаде има корупција е топ, таму на 50 милиони евра набавка „крадат“ 5 милиони кај нас на 5 милиони пола ако не манат не се осеќаат убаво.

Се вели дека се цени каква е државата по тоа како ги третира своите најранливи категории државјани, Столе шо не го бива му е доволна казна а кудос за успехот на Трифун, после економската криза во САД еден купа амери ги исплатија хипотеките ако ги имаа, испродадоа се и февга Канада, добар дел родени и израснати во САД.
Оти така не знам, тој социјален елемент, некаква сигурност може има врска, пак да речам не знам.

@StefusRefus едната и другата дискусија треба да се исклучиви, затоа шо мочањето во ветер парите е едно, друго е концептот на прогресивен данок.

Тоа со јавен правоз чист пример ти е за нешто шо се вика нематеријална добивка, ама тоа во услови на брз и ефикасен систем за јавен градски патнички превоз. Скопје нема никаков друг излез за ефикасен сооб. систем без јавен превоз по никој критериум.
Нема едноставно друго излезно решение, градот страда од недоволно инфраструктурно инвестирање и немање концепт за одржлив развој како град, сега во оваа ситуација нема друго чаре освен јавен превоз.
Ужасна намена на земјиште и тек допрва ќе се тера со истото поради корупција. И сликањето кај шо го оправаат градот им е исто.
Е сеа субвенционирањето на ЈСП во вакви услови губи ефект, како и за речиси се друго шо си набројал.

Сеа освен во Скопје, нема шанси да пркне каков било мал а среден бизнси не доаѓа во предвид без врски, затоа шо ќе те столчат брзопотезно, колку помало населено место ова се повеќе доаѓа до израз. Прашање е и во Скопје ако нешто има добар просперитет ќе го сотават на раат да тера бизнис.

Кај нас се е каша попара а се препишуваат некои законски решенија и се копираат концепти а тлото е уствари жива песок. Тиња.

Има концепти на прогресивен данок кои се ете поприфатливи во однос на градацијата и категоризацијата ама кај нас државниот апарат нема шанси да излезе на крај со такви комплексни проекти, и пак се навраќаме дека проблемот не е толку до концептот на прогресивен данок туку кај треба да се примени. Тек кај ќе одат средствата.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
Пак не ми одговори, проблем е прогресивен данок како концепт и во принцип, или пак проблемот е арамилукот кој преовладува во државниот сектор и мочањето во ветер на голем дел од буџетот?

Чисто да не се вртиме во круг и да добие насока дискусијата.

Пошто ова ако не е случај во failed state како шо сме ние, е веќе апсолвирана дискусија од врвни економисти од светски калибар.
Инсистираш на пуритански став, а јас таков немам ни кога е правда во прашање, а не па даночна политика. :D

Мерките треба да се комбинираат. Прогресивниот данок не е принцип туку е механизам, зависи кога и како се користи, може да е и добар и лош. Јас мислам дека во моментов, за Македонија, ќе биде погубен.

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Пак не ми одговори, проблем е прогресивен данок како концепт и во принцип, или пак проблемот е арамилукот кој преовладува во државниот сектор и мочањето во ветер на голем дел од буџетот?

Чисто да не се вртиме во круг и да добие насока дискусијата.

Пошто ова ако не е случај во failed state како шо сме ние, е веќе апсолвирана дискусија од врвни економисти од светски калибар.
Ти стварно си бил ептен лево, на балансирање да си идеш :P.
Ем ти е јасно дека администрација е корумпирана и троши повеќе него ли што треба ем проповедаш тие да регулираат :confused: . Можеш да гарантираш дека сите 300 од прв ешалон ќе бидат чесни, морални и вредни.... Па ти за себе знаеш дека после 3-4 години на власт ќе паднеш во искушение да брцнеш во теглата а камоли остала банда. Те молам биди реален и доста фантазии.

1. Кажа во претходниот пост за САД дека трошат огромни пари за социјални програми. Ај кажи кој е ефектот од се тоа... светска економска криза ете тоа ќе е ефектот.
САД кога се развиваа за да достигнат бр.1 колкав % трошеле на социјални програми и колкав бил % на регулации !!!
Државната администрација цело време е во пораст а и се повеќе троши. Тоа е нереално и неприродно.
Стварно зашто сите не си плаќате по 3-4 слугинки по, тие да ви ги водат финансиите, тие да ви кажуваат што е добро а што не ???

2. Колку е пораснат долгот на САД во последни 10години а се полошо им иде ;)

3. Знаеш некоја државна програма која има позитивен ефект ??

И внимавај од тоа светски признати економисти кои немаат 1 ден работно искуство или па немаат појма како функционира светот.

ПОГРЕШЕН е прогресивен данок како концепт. Сите сме еднакви пред законот а и пред Бог.
Не кради од ближниот, е тоа ти е прогресивен данок.

Најреален концепт е данок на потрошувачка. Колку трошиш на тоа да си платиш данок.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Инсистираш на пуритански став, а јас таков немам ни кога е правда во прашање, а не па даночна политика. :D

Мерките треба да се комбинираат. Прогресивниот данок како принцип е механизам, зависи кога и како се користи, може да е и добар и лош. Јас мислам дека во моментов, за Македонија, ќе биде погубен.
Дипломатически нема шо ;)

Лошо е шо нешто слично сум напишал погоре пред некој минута, и јас пуритански се залагам за еден таков комплексен механизам на прогресивно оданочување :icon_lol:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
Дипломатически нема шо ;)

Лошо е шо нешто слично сум напишал погоре пред некој минута, и јас пуритански се залагам за еден таков комплексен механизам на прогресивно оданочување :icon_lol:
Теолошка дебата е веќе тоа. Јас на пример би немал проблем со огромен данок на луксуз и високи акцизи, а рамен данок. За денешните услови во Македонија. Ако некогаш се смени образовната структура и генералниот квалитет на работоспособното население, би немал проблем и со скалесто оданочување.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Ти стварно си бил ептен лево, на балансирање да си идеш :P.
Ем ти е јасно дека администрација е корумпирана и троши повеќе него ли што треба ем проповедаш тие да регулираат :confused: . Можеш да гарантираш дека сите 300 од прв ешалон ќе бидат чесни, морални и вредни.... Па ти за себе знаеш дека после 3-4 години на власт ќе паднеш во искушение да брцнеш во теглата а камоли остала банда. Те молам биди реален и доста фантазии.

1. Кажа во претходниот пост за САД дека трошат огромни пари за социјални програми. Ај кажи кој е ефектот од се тоа... светска економска криза ете тоа ќе е ефектот.
САД кога се развиваа за да достигнат бр.1 колкав % трошеле на социјални програми и колкав бил % на регулации !!!
Државната администрација цело време е во пораст а и се повеќе троши. Тоа е нереално и неприродно.
Стварно зашто сите не си плаќате по 3-4 слугинки по, тие да ви ги водат финансиите, тие да ви кажуваат што е добро а што не ???

2. Колку е пораснат долгот на САД во последни 10години а се полошо им иде ;)

3. Знаеш некоја државна програма која има позитивен ефект ??

И внимавај од тоа светски признати економисти кои немаат 1 ден работно искуство или па немаат појма како функционира светот.

ПОГРЕШЕН е прогресивен данок како концепт. Сите сме еднакви пред законот а и пред Бог.
Не кради од ближниот, е тоа ти е прогресивен данок.

Најреален концепт е данок на потрошувачка. Колку трошиш на тоа да си платиш данок.
Не бе, не кради од ближниот свој :pos: а ми напишал биди реален и доста фантазии. Уше поп да си фали :LOL:

Едноставно прашање, колку луѓе родени и израснати во САД мигрирале во Канада во ти последни 10 години?

Следно е каков ефект имаа пазарните манипулации врз севкупната економија на САД од тие големи бизнисмени, претприемачи кои ти ги претпочиташ, само ЕНРОН аферата која беше почеток на се шо следеше понатаму?

Не може да се остави се на слободниот пазар поради тоа шо ете самиот кажа дека секој паѓа во искушение, и мора да се изнаоѓа начин да се справува со тие девијации, јбга сеа ако се снајде е прифатливо за тебе, за мене не е.

И тоа шо се неефикасни дел од проектите кај нас и општо земено, пак се сведува на злоупотреби.[DOUBLEPOST=1522770454][/DOUBLEPOST]
Теолошка дебата е веќе тоа. Јас на пример би немал проблем со огромен данок на луксуз и високи акцизи, а рамен данок. За денешните услови во Македонија. Ако некогаш се смени образовната структура и генералниот квалитет на работоспособното население, би немал проблем и со скалесто оданочување.
Тоа шо е во развиена земја стандард, кај нас моментално за голем дел од населението е луксуз, од тука крај на муабетот.
Високи акцизи иаме и сега, а нема некој контра ефект од тоа економијата.

Пред 15ина години во Велика Британија се констатира дека имало недоволно инвестирање во сообраќајна инфраструктура, ние ете СК2014 го добивме.

Кај нас ако се дојде до такви суштински промени, уверен сум дека добар дел од дебатите нема да се водат воопшто, без разлика на даночниот концепт затоа шо прагот на толеранција е висок и населението со релативно подобрен животен стандард ќе биде тип-топ.

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Не бе, не кради од ближниот свој :pos: а ми напишал биди реален и доста фантазии. Уше поп да си фали :LOL:

Едноставно прашање, колку луѓе родени и израснати во САД мигрирале во Канада во ти последни 10 години?

Следно е каков ефект имаа пазарните манипулации врз севкупната економија на САД од тие големи бизнисмени, претприемачи кои ти ги претпочиташ, само ЕНРОН аферата која беше почеток на се шо следеше понатаму?

Не може да се остави се на слободниот пазар поради тоа шо ете самиот кажа дека секој паѓа во искушение, и мора да се изнаоѓа начин да се справува со тие девијации, јбга сеа ако се снајде е прифатливо за тебе, за мене не е.

И тоа шо се неефикасни дел од проектите кај нас и општо земено, пак се сведува на злоупотреби.
Ти смеј се, ама човек доколку ги почитува тие 10 закони, сите ќе живеат хармонично. Џабе ти ќе ставиш 1000ци закони кога пак гледаш дека светот е за никаде.

Кажи државна програма која имала позитивен ефект, а не да кажуваш дел биле неефикасни. Кажи државен проект кој е почнат, завршен и има позитивен ефект...

Сите афери кои ќе ги наброиш се помогнати од ПОЛИТИЧАРИТЕ за кои ти сакаш да им дадеш слобода да регулираат сѐ. :P

Со среќа во наоѓање на чесни, морални политичари, а уште поголема среќа да натераш мрзлив народ да гласа за такви ;) .

Член од
24 март 2010
Мислења
15.348
Поени од реакции
26.350
Тоа шо е во развиена земја стандард, кај нас моментално за голем дел од населението е луксуз, од тука крај на муабетот.
Високи акцизи иаме и сега, а нема некој контра ефект од тоа економијата.

Пред 15ина години во Велика Британија се констатира дека имало недоволно инвестирање во сообраќајна инфраструктура, ние ете СК2014 го добивме.

Кај нас ако се дојде до такви суштински промени, уверен сум дека добар дел од дебатите нема да се водат воопшто, без разлика на даночниот концепт затоа шо прагот на толеранција е висок и населението со релативно подобрен животен стандард ќе биде тип-топ.
Тоа е утопија во моментов. Македонија нема човечки потенцијал за да понуди добри услуги, што нема да ти биде криво да ги плаќаш, ако си богат.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Баш Миленко го читав неодамна, имаше напишано дека се комитрагични проамеричките вмровци, либертаријанци по социјални медиуми, и во право беше, ептен нурнал центарот за комуникации.

Тоа со тезата за снаодливот шо се наметнува испаѓа дека Сашо Мијалков е економски гение и заслужува ако ништо друго номинација за Нобел за економија. Уште коа ќе напише некој дека секаде има корупција е топ, таму на 50 милиони евра набавка „крадат“ 5 милиони кај нас на 5 милиони пола ако не манат не се осеќаат убаво.

Се вели дека се цени каква е државата по тоа како ги третира своите најранливи категории државјани, Столе шо не го бива му е доволна казна а кудос за успехот на Трифун, после економската криза во САД еден купа амери ги исплатија хипотеките ако ги имаа, испродадоа се и февга Канада, добар дел родени и израснати во САД.
Оти така не знам, тој социјален елемент, некаква сигурност може има врска, пак да речам не знам.

@StefusRefus едната и другата дискусија треба да се исклучиви, затоа шо мочањето во ветер парите е едно, друго е концептот на прогресивен данок.

Тоа со јавен правоз чист пример ти е за нешто шо се вика нематеријална добивка, ама тоа во услови на брз и ефикасен систем за јавен градски патнички превоз. Скопје нема никаков друг излез за ефикасен сооб. систем без јавен превоз по никој критериум.
Нема едноставно друго излезно решение, градот страда од недоволно инфраструктурно инвестирање и немање концепт за одржлив развој како град, сега во оваа ситуација нема друго чаре освен јавен превоз.
Ужасна намена на земјиште и тек допрва ќе се тера со истото поради корупција. И сликањето кај шо го оправаат градот им е исто.
Е сеа субвенционирањето на ЈСП во вакви услови губи ефект, како и за речиси се друго шо си набројал.

Сеа освен во Скопје, нема шанси да пркне каков било мал а среден бизнси не доаѓа во предвид без врски, затоа шо ќе те столчат брзопотезно, колку помало населено место ова се повеќе доаѓа до израз. Прашање е и во Скопје ако нешто има добар просперитет ќе го сотават на раат да тера бизнис.

Кај нас се е каша попара а се препишуваат некои законски решенија и се копираат концепти а тлото е уствари жива песок. Тиња.

Има концепти на прогресивен данок кои се ете поприфатливи во однос на градацијата и категоризацијата ама кај нас државниот апарат нема шанси да излезе на крај со такви комплексни проекти, и пак се навраќаме дека проблемот не е толку до концептот на прогресивен данок туку кај треба да се примени. Тек кај ќе одат средствата.
Не е исклучиво помал буџет и помал данок поврзани се. Не очекувам од ниедна држава посебно не Македонска рационално да ги троши парите. Затоа што помали даноци и помал буџет подобро. Инаку и јас сум донекаде либертаријанец. Не им завидувам на богатите. Сакам и јас да сум богат и да не ме оданочуваат високо. Добро е да има класни разлики, зошто и јас сакам еден ден да имам пари како Мијалков и да не плаќам повеќе данок. Сите овие даноци ме дестимулираат да инвестирам повеќе ми оди да се задолжувам и трошам. Каматите се ниски, инфлацијата расте, а даноците на дискреционите приходи се зголемуваат само се пумпа потрошувачка и задолжување...тоа не ми се допаѓа. Треба да се стимулира инвестирање а не трошење. Друго не ми се допаѓа да молам држава за пари, само поголема моќ за политичарите. Тоа не е убаво. Се стимулира нерационално однесување и се прави погрешна алокација на средства. На пример земјоделие, мали бизниси, зелена енергија итн. И се генерираат сектори кои не се економични и зависат од државата вечно. А големите бизниси пак им оди ОК зошто ако се затворат државата ги спасува поради вработените. Нема логика ова што го правии оваа влада, уште полоша е од предходната.

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
25 ноември 2017
Мислења
236
Поени од реакции
246

..никогаш не ми бил јасен концептот на столчување на малиот и среден бизнис. Во тој сегмент се конценнтрирани скоро сите можни кочници и сопки, а истиот служи и како поле за работа на сите можни инспекции и контроли , евентуално за да можат да си покажат потреба од нивното постоење , а и дека нешто работат. Зошто се сече гранката на самовработување и работа во мал обем , не е изгледа никому јасно. Дури и на сите влади што го практицирале, го прктицираат и ќе го практицираат тоа, неважно што зборат и кажуваат.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Зошто па Трифун е успешен?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Чисто информативно, не дека се големи пари ама благодарение на Заев ќе шитнам Македонски акции поради можно зголемување на даноци а парите ќе одат благодарение на Богов во странски валути, евра, американци или австралијанци. Значи поради даноци и камати губи македонска фирма а добиваат Еврозона, САД или Острелија финансирање на долг, може нешто малку и дување на Македонски финансиски сектор. Ептен рационално...Македонски реален сектор добива минус пари, а пари одат во странство и се пумпа македонски финансиски сектор благодарение на Заев.:)
Да не отварам муабет дека сме финаниски резерват веќе со векови...мислам да движење на капитал од МК директно надвор.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom