Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Citam i vi se cudam na umot.poveke od tri godini cekame pasos i sega 5 god da ziveam vo Bg za pasos?pa dobro be,do tolku nemozat da ne e..t.segde vo svet za 5 god davaat drzavjanstvo i mnogu povreden i porespektabilen pasos ke zemes.na pr.Svedska za tri god registracija ili brak so Svedski drzavjanin ti dava pasos.e koj e povreden?ili na vakov nacin do Bugarski pasos ili na nieden drug nacin.zboruvam za mene licno
Не ти спорам дека е така, фактички ако се отвара нов начин на издавање на државјанство, значи се јавува некоја струја која ќе бара начин да се издаваат што повеќе државјанства. Тоа е важно во глобалната слика

И што си направил?Си продал се во Скопје за со истите пари да купиш во Софија.Му доаѓа исто како да се фалам дека сум продал стан во Карпош 4 и сум купил во Аеродром.Ти ништо не си купил со заработени пари.
За работа збориш дека убаво се печалело и се живеело.Прашај го водоводџијата по колку саати дневно работи за тие 1000€ месечно?Знаеш дека и во Ск со толкава саатнина како занаетчија односно водоводџија истите пари ќе ги заработиш?Дај некое инфо по маркетите,текстилните фабрики или угостителите како преживуваат значи оние профили кои се најбарани и најслабо платени.Од тие 15.000 слободни места ти гарантирам дека само 2.000 се со плата над 400€.Се друго е утепано,плата колку да преживееш.
За проста маса нема потреба да дискутираме.Сите знаеме,ене каде е Софија нема човек што не бил.

На крај сигурен сум дека ни еден не го интересира животот во Бг него на запад.

Затоа реков кој како милува. Немам намера да влегувам во дебати,но секој гледа од своја перспектива. А мене лично ми е поубаво тука. Не е само економската политика прашање кое ќе те натера да ја смениш срединат. А разлика има голема од Аеродром до Софија. Прво не е така загадено,нема политика дали ќе има војна,дали ќе опстане државата,нема свирење со коли,нема викање по метро или автобуси, нема да има двојазичност и наплив на .....да не звучам националостички:(. Па само тоа да е добро е,а за друго како Господ решил. Продавачка ( не потценувам никого) има плата од 400еу па нагоре и тоа за 40 часа неделно и може да седне,види по македонски бутици и маркети дали е тоа можно или стојат цело време? Да не зборувам за администрација..по закон мора да ти одговорат на било кое прашање за 3 дена,нема гужва во банка или институции. А за болници да не правам подобро споредба.........за мене овде е запад.

Затоа реков кој како милува. Немам намера да влегувам во дебати,но секој гледа од своја перспектива. А мене лично ми е поубаво тука. Не е само економската политика прашање кое ќе те натера да ја смениш срединат. А разлика има голема од Аеродром до Софија. Прво не е така загадено,нема политика дали ќе има војна,дали ќе опстане државата,нема свирење со коли,нема викање по метро или автобуси, нема да има двојазичност и наплив на .....да не звучам националостички:(. Па само тоа да е добро е,а за друго како Господ решил. Продавачка ( не потценувам никого) има плата од 400еу па нагоре и тоа за 40 часа неделно и може да седне,види по македонски бутици и маркети дали е тоа можно или стојат цело време? Да не зборувам за администрација..по закон мора да ти одговорат на било кое прашање за 3 дена,нема гужва во банка или институции. А за болници да не правам подобро споредба.........за мене овде е запад.
Народот во Бугарија е веќе многу понапред од народов во Македонија. Сум работел и со Бугари и се однесуваат ЕВРОПСКИ, со европски манири и начин на работење. А работиш со Македонци или Срби, ти почнуваат проблемите оние типичните нивни фрустрации почнуваат да ги празнат врз тебе. Простотилук, малограѓанство, предаторски дух и постојано стремење да се заебе и оцрни другиот, со умисла дека ако тебе ти направи зло нему поарно ќе му биде. Но братјата од другата страна на границата не се такви. Фала богу ни јас не сум ко овие тука во Мк, затоа и воопшто не ми годи живот со луѓе кои се ситат на твојата несреќа. Срам ми е да се кажам каде сум роден. Добро, отидов малку подалеку од темата. Но, редно време е овој народ ДА СИ ЈА СПУШТИ ГОРДОСТА и да ја види реалноста :)
Би бил горд кога конечно би го добил бугарското државјанство затоа што нема повеќе да ме идентификуваат со овој чопор тука. На страна генерализации и осуда, секако дека сите не се такви тука...но

Се извинувам што излегов малку од темата :)

Народот во Бугарија е веќе многу понапред од народов во Македонија. Сум работел и со Бугари и се однесуваат ЕВРОПСКИ, со европски манири и начин на работење. А работиш со Македонци или Срби, ти почнуваат проблемите оние типичните нивни фрустрации почнуваат да ги празнат врз тебе. Простотилук, малограѓанство, предаторски дух и постојано стремење да се заебе и оцрни другиот, со умисла дека ако тебе ти направи зло нему поарно ќе му биде. Но братјата од другата страна на границата не се такви. Фала богу ни јас не сум ко овие тука во Мк, затоа и воопшто не ми годи живот со луѓе кои се ситат на твојата несреќа. Срам ми е да се кажам каде сум роден. Добро, отидов малку подалеку од темата. Но, редно време е овој народ ДА СИ ЈА СПУШТИ ГОРДОСТА и да ја види реалноста :)
Би бил горд кога конечно би го добил бугарското државјанство затоа што нема повеќе да ме идентификуваат со овој чопор тука. На страна генерализации и осуда, секако дека сите не се такви тука...но

Се извинувам што излегов малку од темата :)

Јас само ќе кажам дека го имав истото искуство. Отидов во БГ првично со големи резерви, имајќи во предвид како се гледа на Бугарија од нашите мили сограѓани, но се изненадив во најпозитивна смисла токму поради истиве причини.

Ова овде (Македонија), не се оправа. Такви сме со менталитетот. Нажалост.

Се извинувм за off-topic. А и сите оние што се нашле тука на форумов барајќи БГ државјанство, барем научете малку какво е во Бугарија вистински - и добро и лошо, и луксуз и мизерија, а не само прашањата за интервју. Нема да ви штети. Сепак, сакате БГ државјани да сте.[DOUBLEPOST=1522581584][/DOUBLEPOST]
Ako e tolku ubavo Bugarija zosto se iselija 2.5 milioni Bugari od tamu vo EU, sigurno zatoa sto mnogu pati e podobar standardot vo EU, za kaj nas da ne zboruvame duri I poveketo Africki drzavi imaat povisok standart od nas,nie sme svtski grev od drzava I vo Afrika da zivees podobro ke zivees.

Никој не рече дека е wow. Оди во нагорна линија, за разлика од тука.

И, иако сиромашна, Бугарија има големи шанси за добар развој поради неискористени ресурси.[DOUBLEPOST=1522581719][/DOUBLEPOST]
Многу ве има со ова размислување и мислам дека е крајно време да си го извадите опинокот од глава. Тие 2,5 милиони не се иселија денес. Тоа е вкупна бројка на намалено население од 1990 наваму, а во периодот од 1990 наваму имало и лоши периоди за Бугарија - хиперинфлација, сиромаштија, невработеност, криминал. Ако некој уште не сфаќа што сакам да кажам - во Бугарија беше лошо, се иселија многу Бугари, но во меѓувреме се подобри ситуацијата таму. Е сега тие луѓе нема така магично после толку години да се вратат таму, кога веќе изградиле живот и кариери на Запад. Споредувај со Македонија денес - таму е подобро. Споредувај ја Бугарија денес со Бугарија пред 5, 10 или 20 години - многу понапред е денес. Македонија не може да се пофали на истото. Има и една културна разлика меѓу нас и Бугарите - тие имаат повисоки амбиции и барања од животот. Македончето да достигне до 400-500 евра плата, веќе е задоволно и престанува да се труди да напредува во животот - престанува да си ги надградува способностите и знаењата, има ниска самодоверба - затоа што сите околу него му ја полнат главата да не се занесува да стане повеќе од просечен и подобар во нешто од останатите.

Ако не и најголемата причина зошто јас сакам да си заминам од тука -менталитетот.

Последно уредено:
Ова за Англија ти е точно.

Многу Бугари се вратија од таму и сега или се во БГ или во друга земја (Германија, на пример). Меѓу нив, и од Македонија.[DOUBLEPOST=1521855812][/DOUBLEPOST]Значи вака...

Поучен од многуте информации на форумов и различните мислења, како и низ дискусија со неколку форумџии (како и скоцкување дека 2+2=4) + официјалните нови правилници, решив да ги извадам истите документи што ги имав предадено во ДАБЧ, и да ги предадам на денот на интервју во МП (за кое што имам некој месец до тоа).

Бидејќи се водев од старт преку прв братучед, бев предупреден дека тоа е слаб линк и дека веќе година дена преку тоа скоро и да не даваат државјанство.

Па така, најдов преку официјални документи на македонски органи, предок роден во 1902 во село блиску до БГ граница. Па, така, оваа входјашт линија ќе биде таа на која што ќе се повикам. Бидејќи имаше разлики во презимиња, тоа се реши со адвокат/нотар и докажувањето на стеблото се "дозавери" со потврда од БККС. И да не го следев форумов, многу работи ќе испуштев, а се битни.

Ја споделувам оваа информација тука, можеби на некој ќе му се најде.

Но, скоро и да е официјално, дека преку прв братучед нема големи шанси. Входјашт, роден пред 1918, да.

Кој сака, како сака нека ја толкува оваа информација. Гледам дека веќе е и дискутирано страници наназад, па затоа, потврда и од мене.

Со среќа! На сите, и мене. :P

kako be ne davaat preku bratuced , znam eden covek preku vtor bratuced eve go ceka ukaz.Na intervju bese 2016 avgust

Точно е дека премногу окупирани сме со политика.Но колку што памтам не е се розево ни во Бг.Нели обични граѓани патролираа по гранични премини и тоа со транспортери кој само бог знае од каде ги набавиле,конфликти со турското и ромското малцинство кои сочинуваат добар дел од популацијата и наталитетот драснично им се зголемува во споредба со бугарите.Значи секаде постојат такви проблеми не само во Мк.Единствена предност можеби е што се толку опуштени што е членка на ЕУ и НАТО па постои некаква сигурност.

Во секој случај те разбирам зошто БГ имаш 47 год си продал се што си имал и колку толку си почнал живот со некаков капитал.Меѓутоа млад човек да се пресели и да почне нов живот не му се исплати.Никогаш нема да заштеди за сопствен стан и сопствена кола.Тоа ми беше и целата поента.Зошто некој би се преселил во Бг кога има шанса за многу понормален живот со многу подобри услови и бенифиции во западните земји.

Точно е дека премногу окупирани сме со политика.Но колку што памтам не е се розево ни во Бг.Нели обични граѓани патролираа по гранични премини и тоа со транспортери кој само бог знае од каде ги набавиле,конфликти со турското и ромското малцинство кои сочинуваат добар дел од популацијата и наталитетот драснично им се зголемува во споредба со бугарите.Значи секаде постојат такви проблеми не само во Мк.Единствена предност можеби е што се толку опуштени што е членка на ЕУ и НАТО па постои некаква сигурност.

Во секој случај те разбирам зошто БГ имаш 47 год си продал се што си имал и колку толку си почнал живот со некаков капитал.Меѓутоа млад човек да се пресели и да почне нов живот не му се исплати.Никогаш нема да заштеди за сопствен стан и сопствена кола.Тоа ми беше и целата поента.Зошто некој би се преселил во Бг кога има шанса за многу понормален живот со многу подобри услови и бенифиции во западните земји.
I jas kupiv stan vo sofia.Podobro mi e vo sofia otkolku vo london.Go ima evropskiot smek a imam cuvstvo deka aum doma deka ne sum daleku.Plata 1400 evra vo apteka.I sega me razbiras li?

I jas kupiv stan vo sofia.Podobro mi e vo sofia otkolku vo london.Go ima evropskiot smek a imam cuvstvo deka aum doma deka ne sum daleku.Plata 1400 evra vo apteka.I sega me razbiras li?
Ако на татко ти е аптеката може да земаш и 5.000€.Пријател бугар работи како пластичен хирург во Софија плата зема 850€,друг стоматолог 550€.
Ептен ти е јака споредбата со Лондон.ОК е,1ви Април сме.

@vlado007 @paparak
Да ве предупредам дека сте влезени во дискусија со личност со истите особини кои ги набројавте на Македонецот, поради кои вие сте иселени во Бугарија.
Зборувате со партиски ку*опушач, нема да излезете на крај со него, игнорирајте го.

Па, да, има.

Ако ги тргнеш своите "Македонците се појаки од сите" очила, да. Или уште се живее античкиот сон овде?

Кој црн шмек го има Софија бе :)) Со оние неорекет head&shoulders батиња што шпартаат и гледаат на криво. Со куравине у Маринела што те драпаат по сепариња да ги цепаш у wc. Со она Припјат населбана од Студентски град. Седи не се заебавај ќе рече некој стварно ќе запали кола да види. Па ко ќе пројде кај циганине по автопат ќе рече абе ја накај Софија тргнав или Битола.

Иначе моите очила дека Македонците се појаки од сите не ги тргам! Цела да е! о3

Кој црн шмек го има Софија бе :)) Со оние неорекет head&shoulders батиња што шпартаат и гледаат на криво. Со куравине у Маринела што те драпаат по сепариња да ги цепаш у wc. Со она Припјат населбана од Студентски град. Седи не се заебавај ќе рече некој стварно ќе запали кола да види. Па ко ќе пројде кај циганине по автопат ќе рече абе ја накај Софија тргнав или Битола.

Иначе моите очила дека Македонците се појаки од сите не ги тргам! Цела да е! о3

И така деца, ова тука напишано е класичен пример на македонскиот менталитет.

Па добро тоа е вистината. Значи не ви се мешам у изборот да земете бугарски пасош од икс причини, ваше си е, али да ме убедуеш дека Софија имала некаков европски шмек жити се. Уште да ме убедиш дека Бугарија влегла ЕУ со постигнати економски резултати и да завршиме со муабетов.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom