- Член од
- 5 јануари 2015
- Мислења
- 773
- Поени од реакции
- 1.643
Државен архив, па матично по уверение. 1000 пати ја пишав процедурата[DOUBLEPOST=1522488552][/DOUBLEPOST]Ај да ве прашам, да предпоставиме хипотетична ситуација,
Бугарија ќе издаде државјанство на секој еден македонски, српски, или украински граѓанин, кој е подготвен да живее во Бугарија минимум 5 години. Условите ќе се содржат во одредени критериуми (образование, стручност, години...), а обврските на Бугарија ќе бидат од сместување и вработување според стручност.
Кој би се нафатил да живее и работи во Бугарија, 5 години, за да може да добие државјанство????
Одговорот не е хипотетички туку реален. Еве јас добив државјанство и живеам во Софија. И со происход може да се живее и работи,не мора државјанство. Е сега зависи шѕш сакате од животот и какви квалификации имате. Ќе поедноставам.....јас го продадов станот во Скопје и купив во Софија стан за истите пари слична квадратура. Работа има колку сакаш,во Софија невработеност е 5
проценти. Работам во фирма земам многу солидна плата и сопругата исто...јас сум 46 години и не морам да заработувам многу. Имам стан, работа,кола, децата учат признат универзитет воБугарија и цел свет. Друго,тука сум како дома, јазичната бариера се надминува брзо и луѓето те прифаќаат многу бргу. Ние сме браќа за нив. Со овие доходи тука живеам дупло подобро од Скопје. Плус нема толку проста маса,иако и тука има наплив на простаци. Е сега кој како милува. Јас сакам мирен живот,без да кршење јазик. Секој викенд Банско, Боровец, Грција итн. А работа има многу. Пример еден мој пријател водоводџија е зафатен два месеци однапред. Заработува и преку 1000еу месечно. Фалат занаетчии,компјутерџии,доктори, инженери..... моментално во Софија има околу 15000 слободни работни места. Е сега се е индивидуално...за разлика од македонија тука добриот работник ги диктира условите....... јас лично ја одбрав Бугарија не е како запад само посо куча и обратно.... секој со своја среќа