Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 април 2008
Мислења
10.942
Поени од реакции
12.344
http://build.mk/sardich-mts-ke-bara-380-milioni-evra-ako-se-raskine-dogovorot-za-kazandol/

...

Јас не сум анти-руски настроен (иако и вчера се објаснував у темава како сум се исмејавал на русофилството на сендвичите), туку повеќе би држел дистанца со нив, токму заради нивниот однос кон нас и третирање како топовско месо. Меѓутоа не е коректно со земја од постојан совет на ООН со право на вето да се однесува вака. Така напраивме со Кина, го изедовме к***т после 1 година заради тоа. Тоа беше првиот „патриотски“ план на дпне за уништување на државата, навидум наивен, меѓутоа го видовме плодот на повлекувањето на УНПРЕДЕП од границата со Косово и сите настани после тоа - изгубената војна поради која сега имаме учкарски дел од држава и паралелно општество. Во следната ваква прилика, Русија има длабоко да ни го начука за ова и ќе си ја видите „љубовта од словенските браќа“ и ќе видите каква им е сурова надворешната политика . Потегов е уште еден доказ дека нашиве копуци не мислат со своја глава и само климаат на наредбите.
Објективно ако гледаме, потегот на внесување на токсичен гас и убиство на луѓе во сред Англија е курчење на Путин од невиден калибар и е тежок скандал, а од друга страна па пропустот на тајните служби на Британија што дозволиле така да им пројде - ама тоа си е нивна работа - што фајде имаме ние од ова?
Тешки идиоти избираме на избори, скотови без личен интегритет, а за патриотизам не ми се дискутира.

П.С. Русија никому не поклонила Сухои, туку беа купени преку Украина.

П.С. 2 Русија нема никогаш да испрати војска ниту во Србија, ниту кај нас. Може само да ни продава расходовани калаши место да им фаќаат 'рѓа по некои магацини.
Е па, на "патвиотизам" се возвраќа со "патвиотизам", пвеводбенциите си го имаа своето време за да демонстрираат "патвиотизам", сега плавите жолтици се на ред за да демонстрираат еден друг тип на "патвиотизам".

Инаку, кога сме кај "курчењето" на Владимир Путин, истото сеуште воопшто не е докажано, односно Британците сеуште не излегле со конкретни докази дека Русија стои зад нападот со нервен гас.

Но додека западот сака да си игра нова Студена Војна со Русија, никој не го бара нашето мислење, па затоа воопшто не ни треба да демонстрираме било каква солидарност со Британците поради нападот со нервен гас во Велика Британија со протерување на руски дипломати од Македонија.

Ако труењето со нервен гас "влијае на безбедноста на сите земји", како што вели газоглавиот - пардон, ботоксаниот таканаречен министер за надворешни работи од редовите на плавите жолтици, може да му текне да демонстрира солидарност и со жртвите на злосторствата на ИСИЛ/ИСИС/ИД во Сирија и Ирак, или со жртвите на злосторствата на Боко Харам во Нигерија.

Во спротивно, нека си го гризне јазикот и нека припази која ќе му биде наредната глупост која ќе ја тропне.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.778
Поени од реакции
30.640
Абе требаше свињата Коѕијас вака да го испудат...они кутрите клекнале на колена со устата отворена глумат "пријатели"

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Е па, на "патвиотизам" се возвраќа со "патвиотизам", пвеводбенциите си го имаа своето време за да демонстрираат "патвиотизам", сега плавите жолтици се на ред за да демонстрираат еден друг тип на "патвиотизам".

Инаку, кога сме кај "курчењето" на Владимир Путин, истото сеуште воопшто не е докажано, односно Британците сеуште не излегле со конкретни докази дека Русија стои зад нападот со нервен гас.

Но додека западот сака да си игра нова Студена Војна со Русија, никој не го бара нашето мислење, па затоа воопшто не ни треба да демонстрираме било каква солидарност со Британците поради нападот со нервен гас во Велика Британија со протерување на руски дипломати од Македонија.

Ако труењето со нервен гас "влијае на безбедноста на сите земји", како што вели газоглавиот - пардон, ботоксаниот таканаречен министер за надворешни работи од редовите на плавите жолтици, може да му текне да демонстрира солидарност и со жртвите на злосторствата на ИСИЛ/ИСИС/ИД во Сирија и Ирак, или со жртвите на злосторствата на Боко Харам во Нигерија.

Во спротивно, нека си го гризне јазикот и нека припази која ќе му биде наредната глупост која ќе ја тропне.
Зошто да припази?
Убаво знаат од кого бараат „услуга“.
Заев и Димитров после овој мандат нема да видат функција никогаш до крајот на животот. Сега ќе зборат во наше име, а пеналите ние како народ ќе си ги плаќаме после реванш потезите на Русија. Тоа е калапот на македонски политичар - „после мене потоп“. Крадење, политички одлуки, задолжување по принципот „100 стапа по туѓ грб ич не болат“.
Па уште кога заев ќе го амнестира паторот - има отворен пат да има што сака да праи - нема влакно да му фали и на него после. Димитров си има steady job во Хаг, нема да го видите у живот после ова.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.942
Поени од реакции
12.344
Зошто да припази?
Убаво знаат од кого бараат „услуга“.
Заев и Димитров после овој мандат нема да видат функција никогаш до крајот на животот. Сега ќе зборат во наше име, а пеналите ние како народ ќе си ги плаќаме после реванш потезите на Русија. Тоа е калапот на македонски политичар - „после мене потоп“. Крадење, политички одлуки, задолжување по принципот „100 стапа по туѓ грб ич не болат“.
Па уште кога заев ќе го амнестира паторот - има отворен пат да има што сака да праи - нема влакно да му фали и на него после. Димитров си има steady job во Хаг, нема да го видите у живот после ова.
Затоа што - како што и ти самиот спомна - ние обичните граѓани ќе го кркаме стапот поради неговите идиотизми.

Исто како Циле со неговиот тАјван, го кркавме стапот, а Циле ене го, сеуште го викаат одвреме навреме во по некоја емисија за да слушнат по уште некој мудречки бисер од него.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Ги заболе Русите кур дали ние ги сакаме или не ги сакаме. Ако некогаш се доведеме во ситуација нешто да ни зависи од нив, така квалитетно ќе ни го зачукаат што ќе не боли со векови после тоа. Па макар и сто влади се смениле во меѓувреме.
Знаеш на шо ми текна кога видов каква глупост сме напраиле?

На одмаздата. :D

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.382
Поени од реакции
3.567
Sum kazal ednas ke povtoram iljada pati:
Kolku e rusija podaleku od balkanot, tolku pogolem mir ke vladee vo nego.

Rusija NE E sojuznik na Makedonija. Rusija e spremna da ne ostavi da ziveeme kako treto razredna vukojebina samo da ne vlezeme vo NATO

Da bevme sosed na rusija ke bevme izgazeni uste mnogu odamna. Primer: Ukraina, Cecenija, Balticki drzavi, Belorusija...
Glupavite low IQ selani ne sfakjaat deka rusija ne ja boli KURAC za sosedi, sojuznici, pravoslavni hristijani ili sloveni. Rusija ja interesiraat samo sopstvenite sebicni interesi a tie se dijametralno razlicni so interesite na makedonija. Polska, Ceska, Slovacka, Baltickite zemji i ostanatite centralni i severni slovenski narodi ne se budali sto se imaat celosno otseceno od Rusija. Tie sfatija deka kolku se podaleku od rusija tolku poveke ke prosperiraat, i stvarno taka i se ostvari.

Sfatete:
Kolku podaleku od Rusija, tolku podobro za Makedonija.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Gi napolnavte gakjite od tweet. :D

Makedonce.

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.778
Поени од реакции
30.640

Rusija NE E sojuznik na Makedonija. Rusija e spremna da ne ostavi da ziveeme kako treto razredna vukojebina samo da ne vlezeme vo NATO

Da bevme sosed na rusija ke bevme izgazeni uste mnogu odamna. Primer: Ukraina, Cecenija, Balticki drzavi, Belorusija...
Glupavite low IQ selani ne sfakjaat deka rusija ne ja boli KURAC za sosedi, sojuznici, pravoslavni hristijani ili sloveni. Rusija ja interesiraat samo sopstvenite sebicni interesi a tie se dijametralno razlicni so interesite na makedonija. Polska, Ceska, Slovacka, Baltickite zemji i ostanatite centralni i severni slovenski narodi ne se budali sto se imaat celosno otseceno od Rusija. Tie sfatija deka kolku se podaleku od rusija tolku poveke ke prosperiraat, i stvarno taka i se ostvari.

Sfatete:

Замени го зборот Русија со Америка, Нато...исто му доаѓа, партал прават каде и да влезат.

JimmyFloydBottleBank

Rimtutituki
Член од
29 ноември 2010
Мислења
6.801
Поени од реакции
8.600
А зашто Македонија да се приклучи кон воен сојуз??? Било тоа Русија или Нато. Нас ни треба само ЕУ. Со три пиштолчиња не се влага у никаков воен соју, а камоли да се завземе некоја страна.
Најтрагично е што земји финансиски и воено појаки од нас не се плеткаат, затоа мега ултра јаката МКД и покажува сила на Русија.:pos:
И што прајме сеа ако не не примат НАТО, има ли некој у владата да ја помислил и таа опција?:LOL:[DOUBLEPOST=1522148334][/DOUBLEPOST]

Sfatete:

Дај боље предложи некој амерички филм со руски шпиони како сакаат да го уништат светот, а америте ќе го спасат, мош и ќе се прелаже некој.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993

Sfatete:

Генерално, има силна анти-руска пропаганда од западот која во добар дел е и невистинита и е за домашна намена, ама односот кон периферијата сите го гледаме. Најдобар пример е Србија, што мене лично ми е многу жал. Да имаше вистинска поддршка од Русија, овој срам со Косово немаше никогаш да се случи, а колку се во подобри односи од нас.
Меѓутоа во прашање се две огромни сили, кои порано се разликуваа по системските уредувања, а сега го имаат истиот капиталистички систем и суровоста и на едните и на другите ќе си биде поизразена во наредниот период. Ако погледаш што се случува внатре во јуесеј не е многу за фалење и може исто да се склопи една ваква сликичка со интересни податоци. Ова со оружјево што се случува конкретно во моментот мене ми личи на среден век...им се рокаат на дневна основа по школи, улици и уште таа агенцијата за оружје мува не ја лази, си плеска пари на политичарите и никој ништо не и може.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.980
Поени од реакции
11.621
Поднесено е обвинение против 30 лица од дешавката во Собрание.

B

Bafra

Гостин
Меѓутоа во прашање се две огромни сили, кои порано се разликуваа по системските уредувања, а сега го имаат истиот капиталистички систем и суровоста и на едните и на другите ќе си биде поизразена во наредниот период.
:neetaka::neetaka: Те молам не мешај сегашност со минато.
Капиталистичкиот систем одамна е во опаѓање во САД , затоа суровоста ќе биде се поизразена :sakasuste:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
:neetaka::neetaka: Те молам не мешај сегашност со минато.
Капиталистичкиот систем одамна е во опаѓање во САД , затоа суровоста ќе биде се поизразена :sakasuste:
Мислев на уредувањето во Русија, тоест поранешната држава.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Една од најголемите заблуди кои владеат во државава е дека Русија ни е стратешки пријател. Не ни е, никад не ни била, никад нема да ни биде. Народот мисли дека ради тоа што ни се православни браќа, не сакаат и ни помагаат. Во ништо не ни помогнале. И кога имале прилика за помош, одбегнувале да го сторат тоа, користејќи го тоа глупо оправдание дека не ни помагаат пошто ние сакаме у Запад а не со нив.

Наши пријатели беа Украинците, и тогаш кога беше најтешко и потоа све дур не ги распнаа и нив. Наши пријатели се Словенија, Хрватска, Полска. Наши „пријатели“ се Турција и Австрија, они ни се „спријателуваат“ ради нивни стратешки цели, заради сопствена корист но сепак влијаат врз меѓународната заедница во наша поволност. Русија не е ни тоа. Они никад ни заради своја корсит не направиле потег кој и одел во прилог на Македонија.

Србите барем ги залажуваат со тие „еве сега“ моменти дека им се сојузници, па затоа и фиромската раја мисли дека и нас ни се. Затоа што уште просечниот фиромец живее во нижата вредност од СФРЈ, мислејќи дека сите кои им се пријатели на Србите ни се нас пријатели и vice versa, сите кои се непријатели на Србија се и наши непријатели. Реалноста нема врска со тоа.

Но овој потег со бркањето на рускиот дипломат е класичен убер fail. Да добиеме директна корист од тоа, ќе биде добар. Ама нема да добиеме ништо.

Потегот е донесен без размислување за последиците, чисто од аспект да им се допаднеме на „сојузниците од Западот“. Колку е безвезе донесен говори и тоа што вчера излегоа со изјава дека е ради солидарност кон Британија и се вклопува кон нашите амбиции за ЕУ, тоа ЕУ од кое Британија излезе. Па денес еве ново соопштение дека не е ради тоа, туку е ради тоа што буричкал дипломатот кај што не треба.

Многу позагрижувачки за Македонија беа роварењето на српскиот дипломат у Собрание, помошта од Харадинај за уапесените за Диво Насеље, ама за тоа немаше ни една ебана протестна нота.

Но тоа е кога ќе вработиш твитерџии без нула искуство во дипломатија да ти пишуваат соопштенија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom