Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
UK vo sekoja prilika ne vika fyrom. kralot Filip e grk, UK naplakja vizi za mkd gragjani megju 150 i 750 evra.
bitno UK pobarala od nas da bideme solidarni.
UK најмногу ни помогна во процесот против Грција кој Македонија го доби. Русија е најголемиот поддржувач на тврдите ставови на Грција спрема Македонија, се разбира од свој сопствен геостратешки интерес, за Македонија да не влезе во НАТО.

Ама ти си премногу глуп за да собереш 2 и 2. Само @VOLK2234 со полскиот крал и Орбан е поглуп од тебе. Аман нека ти го дадат тој бугарскиот пасош, баш ме интересира каде ќе заминеш. Се си мислам дека не го бараш за Русија.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.338
Поени од реакции
4.138
Има една мудра изрека ,,не го пикај газот таму кај што магарињата си ги мерат стаповите,,. Нашава постапка со протерување на руски дипломат е баш контра таа народна мудрост. Секако дека се работи за барање од западот а не за наша независна одлука, нешто што секако никој нема официјално да го потврди. Ако немало такво барање од западот ние секако не би се мешале во тоа мерење стапови. Нашата одлука е избор на помалото од двете зла, калкулација дека западот овде е сеприсутен, а Русија, освен со сопштенија на нивното мнр, ја нама на картата на балканот, не е во игра. Русија на балканот не успеа да се наметне како противтежа, како алтернатива на западот, не покажаа никаква иницијатива, не се фактор во решавање на ниедена состојба на балканот. Орото на балканот го свири западот и нормално е да се игра како тие свират. Убави и романтични се приказните за едно сесловенско или православно обединување под покровителство на русија, но реалноста е сосема друга, реалноста покажува дека Русија е апсолутно незаинтересирана за балканот и кур ја боли и за срби и за македонци и за сите други. Србија тоа најдобро го има искусено, еве и денес косоварите им ебаа матер на тоа трибината а тие освен со плачење по телевизиите немоќни се да сторат било што друго, што секако не би било случај ако Русија има некоја сериозна улога на балканот....

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Што врска имаме ние со Британија бре??Па Британија не е ни во ЕУ повеќе.
Кој кур се мешаме во тепачка меѓу возрасни?? Албанија протера руски дипломати??
Бугарија и Грција гледам не протеруваат.
Е заради ова никогаш сме немале и нема да имаме држава и ќе не ебава кој стигне.
Имаме глупи политичари.
Ејј протераа руски дипломат.
Британија и Русија ќе се смират. Ама нас Русите ова ќе ни го памтат долго.
Тајван беше во 1999-та.
Еве сега со Русија во 2018-та.
Нешто ни се спрема во ОН.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.267
Поени од реакции
8.637
Никој не рече дека ќе видиме убавина некаква од Русија. Ама наивно е да се мисли дека не можат да ни направат сериозни проблеми.
Можат да ни направат сериозни проблеми, ама причината за тие проблеми ќе биде интеграцијата во ЕУ & НАТО (на пример, проблем како тој што го исценираа во случајот на Црна Гора), а не протерувањето нивен дипломат. Руските интереси се подолг период непроменети во однос на Западен Балкан/Македонија, протерувањето дипломат нема да влијае никако на тие интереси, исто како што неспроведувањето санкции не влијаеше. И да не протераше РМ руски дипломат, сценариото што го спроведоа во Црна Гора пред влезот во НАТО би го спровеле и овде (или би се обиделе).

http://www.dw.com/mk/што-сака-русија-на-балкан/a-42909306

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.435
Поени од реакции
5.468
Кога ќе ни ласкаат како на овие тогаш ќе се курчиме

Контрање со една од најстарите нации во светот. Општоприфатена како лулка на демократијата и зачетник на западната цивилизација.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Многу терсене дебата се наметна на власта :icon_lol: ако макар суптилно промрморат дека им е сугерирано да бидат „солидарни“ со протерување руски дипломат, ќе го забетонираат епитетот квинслишка влада, од друга страна пак ги чека осудата да го преземат тој чекор, пошто еве има доста НАТО членки кои не направија ништо слично на нас.

Згора на тоа ова е таква дипломатска војна која се добива преку медиуми и сеа се мери на некој начин влијание и отпор кон истото, ако стигнале нас да не сметаат за бројка во равенката изглеа т`нок е мразот со приказната за атентатот и севкупното руско влијание, посебно низ ЕУ.
Донекаде ова може да се земе како крајно непотребна провокација од наша страна, стоиме како бројка, ама тежина нема скоро никаква потегот. Исто колку санкциите на косово кон Русија. Добро нешто повеќе.Тамам колку за зијан да се брои.

Во овој контекст ако се продолжи со силеџиството околу законот за албанизација дефинитивно свесно не туркаат кон посериозна дестабилизација. А тек доаѓа името.

Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Е заради ова никогаш сме немале и нема да имаме држава и ќе не ебава кој стигне.
Абе токму заради ова. Не заради тоа што имаме неписмен, опортунистички, прост народ, туку затоа што протеравме руски дипломат. Не заради тоа што дозволивме десетина луѓе 11 години да се изживуваат со Македонија, да ја направат мета за потсмев, да го претворат ДПМНЕ во СКМ, да ја урнисаат држават, туку заради ова. Драма, сме протерале руски дипломат.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.980
Поени од реакции
11.621
UK најмногу ни помогна во процесот против Грција кој Македонија го доби. Русија е најголемиот поддржувач на тврдите ставови на Грција спрема Македонија, се разбира од свој сопствен геостратешки интерес, за Македонија да не влезе во НАТО.

Ама ти си премногу глуп за да собереш 2 и 2. Само @VOLK2234 со полскиот крал и Орбан е поглуп од тебе. Аман нека ти го дадат тој бугарскиот пасош, баш ме интересира каде ќе заминеш. Се си мислам дека не го бараш за Русија.
Може да го подобјасниш ова?

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.441
Поени од реакции
18.426
Може да го подобјасниш ова?
Ни помогнала UK рукац :D
Си вади од ракав глупости, полоша помош од британската е само руската ...

А ние само што се вмешавме во две многу гнасни политики кои имаат слична цел на Балканот.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Македонскиот народ, in a nutshell. Хит ми е она дека ова било објава на војна на Русија. Потполно сум сигурен дека заедно со албанците и босанците сме најнеписмениот, најпростачкиот, најглупиот народ во Европа. Ќе ми каже некој кога САД и УК биле фашистички држави? Имаат бе овие луѓе една книга прочитано во животот?

1. Reply

Изгледа дека Русија има извршено обид за убиство на британскиот агент (порано и руски) колку што Садам Хусеин имаше оружје за масовно уништување или колку што во Рачак Србија уби цивили косовари.
    Не знам ни од каде солидарност на Македонија со меѓународната банда што се самонарекува меѓународна заедница што во секој спор што го имаме е солидарна со македонските непријатели. Веројатно се работи за благодарност на македонската власт кон своите сојузници и во 2001 година по која дојдоа на власт и сега кога со изборни манипулации го направија истото.

• Reply

Македонците и Македонија не се солидаризираат со меѓународната банда туку БАНДАТА КОЈА ДОЈДЕ НА ВЛАСТ ВО МАКЕДОНИЈА ПРЕКУ ДРЖАВЕН УДАР СЕ СОЛИДАРИЗИРА СО СВОИТЕ МЕЃУНАРДОНИ БАНДИТИ, бандити со бандити!
      И очекувам сите оние кои гласале за оваа тиранска коаљициона банда која е на власт во Македонија да почне да се подготвува за источниот фронт, тоа им е заслужено, единствено се корисни како топовско месо!

2. Весна Спиркоска
    March 26, 2018
    Reply

ЈАС ВЕСНА СПИРКОСКА МАКЕДОНСКА НЕ СЕ СОГЛАСУВАМ СО ОДЛУКАТА НА КВИСЛИНШКАТА ВЛАДА ВО СКОПЈЕ ПОСТАВЕНА ОД ЧАДОРОТ ДА ПРОТЕРА РУСКИ ДИПЛОМАТ ОД Р.МАКЕДОНИЈА И ИЗРАЗУВАМ ПОДРШКА НА РУСКАТА ВЛАДА И ПРЕДСЕДАТЕЛОТ ПУТИН

3. Бозон
    March 26, 2018
    Reply

Уникум … што би рекол Ѓокица Лукаревски.
    Видела жаба дека е во мода потковување товарени магариња па дигнала нога. И пази како тоа пичкореечки … владата … самоуправно … анонимно. За да се затскријат сечените зад ново-сечените.
    Бејлиииии … какооооо … гризелииииии …
    Ќутиииии … овие твоите … ми ги изедоа лепчетоооо …
    Ацрвитеееее ….
    Ицрвитееееее …

4. Љупчо
    March 26, 2018
    Reply

Од послушници и кретени како овие мајмуни на власт, друго и не се очекува. Што е најпарадоксално, сите нивни подржувачи се комуњари кои уште живеат во ерата на комунизмот од шеесетите. Сите се за Русија и сега се очигледно многу збунети. Путин јавно на Оливер Стоун во неговиот дкументарен филм му кажа дека Русија не е комунистичка туку капиталистичка држава, но поставена на темелите на православните христијански традиции. Татковината и семејството пред се.

5. Dejan Cair Makedonski
    March 26, 2018
    Reply

Sto se odnesuva do Mene
    Mozes Slobodno da

Rokaj Brate Rusine I po Fasistiskava Vlada
    I celo Sobranie so nekoja od raketive Sto ki imate

• Solun Skopje Sandanski vo Mk
      March 26, 2018
      Reply

Rusi Bratja pazalusta edna ili dve rakteti KILIBAR po Vladata na Makedonija koga zasedava !!!!
      Site do eden da gi izgorite !!!
      Ve moli Narodot na Makedonija !!!
      Bez milost !!!

6. Zoran
    March 26, 2018
    Reply

Se molat kvislinzite sto izigravaat vlast da ne ja cackate meckata vo p…..

7. Goran
    March 26, 2018
    Reply

Definitivno treba da go jademe ku.ot, iskreno poveke od zasluzeno.

March 26, 2018
      Reply

Si go barame so borinche…

8. Nicii
    March 26, 2018
    Reply

Boze prosti im,neznaat sto pravat .
    Ne zaradi niv,tuku zaradi nas,cesnite Makedonci…
    Posledicite od ovoj diplomatski skandal,ke gi pocuvstvuvame mnogu brzo.Se nadevam deka
    Rusija ke ima vo predvid deka ovaa odluka e donesena pod pritisok na belosvetskite mesetari…
    Vo moe ime ,im se izvinuvam na Ruskiot narod .
    So pocit
    Nicii

• Branko
      March 26, 2018
      Reply

Odi ebise so toa “pod pritisok”. Pod “pritisok” ja rushat i drzavata. I za kakvo bre prostuvanje zboruvash?

9. Паисиј
    March 26, 2018
    Reply

Трудно е да кажешт Не на Силните на денја.

Засега това са Б'лгарија, Австрија, Г'рција, Испанија, Португалија, Словенија и Кип'р.

Докога ?

1941 Цар Борис III отказа да прати војски срешу Русија и плати с живота си.

10. Sandre
    March 26, 2018
    Reply

OBOJ OD s. murtino NE E NORMALEN. PA CITA LI TOJ MALKU ISTORIJA. ZNA LI TOJ STO E RUDIJA. SO FASISTICKI DRZAVI SE ZDRUZIL. PA IMA LI TOJ MALKU MOZOK DEKA MAKEDONIJA SE BORELA PROTIF FADIZMOT. NE E NORMALEN ZIMI SVE NAJMILO. KOJNE VODI SAMO GOSPOD DA NI E NA POMOS

11. aleksandar ivanovski makedonski
    March 26, 2018
    Reply

OVIE LAJNA SE SAMO NAM BEJLI KUCHETO AMERICHKO NEGO TREBA DA GO PROTERATE OD DRZAVATA A NE RUSKIOT AMBASADOT,TOA K’ORO KUCHE DOPRVA KE PRAJ PROBLEMI FATETEGO I NA BANDERA PRAVO KUCHE AMERICKO PLEMETO DA MU GO EBAM!!! SMRT I ZA TIE KOJ JA DAVAAT TAA NAREDBA SMRT ZA MURTINECOT I CELA VLADA NA MAKEDONIJA SMRT ZA Albancite I DRUGI GUPCI KOI SE VO VLADATA!

12. aleksandar ivanovski makedonski
    March 26, 2018
    Reply

SMRT ZA ZLOSTORNIKOT OD MURTINO ZORZN ZAEV SE ZIVO SHO IMASH DOMA VUSTA DA TI GO IZEBAM KOPILE GNASNO SOIMAS TI SO RUSITE GNASO EDNA ,KOJ SI TI DA ZBORASH VO IMETO NA CEL MAKEDONSKI NAROD KOPILE OD KUCHKA IZVADENO !!!

13. Dejan Cair Makedonski
    March 26, 2018
    Reply

DALI STE SVESNI DEKA OVAA E AKT NA OBJAVA NA VOJNA PROTIV RUSIA

March 26, 2018
      Reply

Rabotat po direktiva na Jess Bejli… ne razmisluvaat za nikakvi posledici – do tamu ne im sece mozokot !

14. Nicii
    March 26, 2018
    Reply

Do Branko
    Ovde nema mesto za maloumni kreteni kako tebe

15. Иван
    March 26, 2018
    Reply

Хунзички мои нештастни ……………..Читаjте коментарот на Паисиj и се обидуваjте малце да мислите.Теа глави са ви за ово,а не само да jадете говна)))

16. Македонија Вечна
    March 26, 2018
    Reply

Копилето ЗЗ не е само против Русија, најпрвин тој и целата негова мафијашка гарнитура се против Македонија. Затоа во ништо време ни ја поништија државата, и не скараја со сите пријатели а се побратимија со сите наши крвни непријатели, а није Македонците им дозволуваме да беснеат секој ден. Да бевме достоинствен народ досега сто пати ќе направевме државен или генерален штрајк и ќе си ја спасевме Македонија. Во три до пет дена ќе ги донесевме на колена кога државата ќе ја парлизиравме со безработење се додека сите бесни пци во собранието не беа изложени на грајѓанска правда со отсекување на главата на секоја змија свијана во скутот на Македонското собрание. Каде сте Македончиња?

17. Филип
    March 26, 2018
    Reply

Иване. Бугарија не протерува Руски дипломати само заради Атака која ако се случи тоа излегува од владата. Тогаш Бојко паѓа. Секоја наредна влада без Бојко ке биде повеке проруска.

• Коки
      March 26, 2018
      Reply

Иване исплакни го газот крпен ќе те еби таткоти МЕКЕДОНЕЦОТ! П.С.пак ќе те ти го крпа газот немат што.

18. Dimitar Makedonski
    March 26, 2018
    Reply

Si go postignaa posakanoto, da ja nalutat Rusija protiv Makedonija. No Rusija znae deka Makedonskiot narod ne e Zaevi i negovite po-Šiptareni sorabotnici. Tn. Zapek, izvinete, Zapad, samite si gi vovlekuvaat svoite narodi vo sudir so najnaoruženata i najopasnata država vo svetot! Takov sudir ako se sluči svetot mnogu lesno bi go uništile do nepovrat. Da ovie se isposranite idioti od SAD, i pudlenceto im tn. V.Britanija, a sitnata boranija narečena členstvoto na NATO e seušte vo dlabok son bez nikakov oset!!

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
ех ставро ставро генијалецу анти-режимски. Се бламираш со секој нареден пост, онака потајно бранејќи ги новиве. Се сведе на оние што за "сендвич" го дрвеа на грујо.

Во македонија не се бира помалото меѓу двете зла.
Во Македонија се бира меѓу "режимско-нацистички мазохисти" и "странски вазали спремни да продадат сопствена мајка за власт" истите приморани да коалицираат со терористи, убијци, насилници и уценувачи.
Ама битно падна режимот. Дојде живот, 500 евра платица капнува секој 15ти, правдата, слободата на медиумите да зборат за тотално небитни ствари и да скренуваат пажња на јавноста кога се продава цела држава, еднаквоста, демократијата, правосудство да ти е мерак, нема веќе партиски послушници, што беше тоа корупција?... еве уште малце чекам да се вратат сите познаници од странство...

Ама топла е пи ар фотељицата, изгледа со неа у пакет и розеви наочари даваат...

Ми е криво за луѓето што лично ги знам и што стварно беа упецани од сите тие идеали и очекуваа подобрување, па мрзнеа и се потеа по улиците за некои си шарени кои тогаш на секои 10 минути твитаа и пуштаа статуси, сеа да бидат НЕМИ ко пичици.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Абе токму заради ова. Не заради тоа што имаме неписмен, опортунистички, прост народ, туку затоа што протеравме руски дипломат. Не заради тоа што дозволивме десетина луѓе 11 години да се изживуваат со Македонија, да ја направат мета за потсмев...
Камо ли среќа да беа само 11 години, камо среќа да беа десетина луѓе, камо среќа да беше една партија крива за ова. Ама, ДПНЕ се секогаш кабает, те сфаќам. Другите се ангели спрема нив, доаѓајќи во секој македонски дом со локум и кафе.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
Што не сум руски дипломат, па и мене да ме протераат од вукојебинава?

#прашањакоимемачат

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
7 јули 2013
Мислења
1.781
Поени од реакции
11.630
Протерување на дипломат е објавување на дипломатска војна.Не дека јас ги сакам Русите или ги гледам како сојузник,напротив,ама да протераш руски дипломат треба да си крајно ретардиран.Овој потег е непресметан и крајно глуп,ние,мала земја која може преку ноќ да ја снема ако сакаат Русите, влегуваме во студени односи со една суперсила само за да добиеме браво од амбасадор чија што земја во моментов ја напушта ЕУ.Од ова нема да добиеме поени на западот,а создаваме непријател на исток.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom