- Член од
- 16 јануари 2014
- Мислења
- 2.342
- Поени од реакции
- 1.619
Како што се разгоруваше политичката криза во Македонија, така се намалуваше интересот за посета на земјата, особено од странски туристи, забележуваат угостителите.Ohrid ima sekoja godina pomalku huligan turisti a turisti ima poveke od bilo koga.Znam Jas kakov bil Ohrid I 80tite koga sezonata pocnuvase vo April, znam kako bese I 90tite pa I navaka koga sezonata traela 6 nedeli, koga na 20 avgust pola hoteli kluc udiraa, situacijata sega e podobra kade kade, ovaa godina hotelite na 30 avgust bea polni I so mnogubrojni rezervacii za vo septemvri, I ne samo hotelite ista situacijata bese I so privaten smestaj, imam dvajca drugari koj izdavaat sobi/ apartmani preku booking bea fully booked do 15 septemvri.
На крајот на годината, во Охридско-струшкиот Регион има пад на бројот на ноќевања за 10 проценти.
Првиот менаџер на хотелите „Дрим“ и „Београд“, Крсте Блажески, кој воедно е и претседател на Здружението на хотелиери во Македонија (ХОТАМ), смета дека политичката нестабилност и неформирањето влада ќе имаат особено негативно влијание врз туризмот.
Блажески објаснува дека и минатава година, со политичката криза и со бегалската рута низ Македонија, намален е бројот на странски гости, а имало и откажување аранжмани.
Сепак имаше пад на туризмот последниве 2 години, главен проблем како и обично во земјата е политиката.
Оваа сезона би требало да биде океј.