- Член од
- 16 јануари 2014
- Мислења
- 2.342
- Поени од реакции
- 1.619
Ohrid ima sekoja godina pomalku huligan turisti a turisti ima poveke od bilo koga.Znam Jas kakov bil Ohrid I 80tite koga sezonata pocnuvase vo April, znam kako bese I 90tite pa I navaka koga sezonata traela 6 nedeli, koga na 20 avgust pola hoteli kluc udiraa, situacijata sega e podobra kade kade, ovaa godina hotelite na 30 avgust bea polni I so mnogubrojni rezervacii za vo septemvri, I ne samo hotelite ista situacijata bese I so privaten smestaj, imam dvajca drugari koj izdavaat sobi/ apartmani preku booking bea fully booked do 15 septemvri.
Како што се разгоруваше политичката криза во Македонија, така се намалуваше интересот за посета на земјата, особено од странски туристи, забележуваат угостителите.
На крајот на годината, во Охридско-струшкиот Регион има пад на бројот на ноќевања за 10 проценти.
Првиот менаџер на хотелите „Дрим“ и „Београд“, Крсте Блажески, кој воедно е и претседател на Здружението на хотелиери во Македонија (ХОТАМ), смета дека политичката нестабилност и неформирањето влада ќе имаат особено негативно влијание врз туризмот.
Блажески објаснува дека и минатава година, со политичката криза и со бегалската рута низ Македонија, намален е бројот на странски гости, а имало и откажување аранжмани.
Сепак имаше пад на туризмот последниве 2 години, главен проблем како и обично во земјата е политиката.
Оваа сезона би требало да биде океј.