Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

AAbrat

Член од
28 октомври 2015
Мислења
743
Поени од реакции
1.699
Епа сам не се вози бе брат ненормален ќе те направат во нашава државичка :icon_mrgr:
Сигурно и ти ќе размислуваш да избегаш освен ако не си финански добар покрај туризмот.А инаку и Охрид ќе има големи проблеми со племето во иднина.
Многу слабо и туристи Охрид... Бар јас работев последниве 2 години на плажа и од разговор со газдава испадна дека не е ни блиску ко до порано. Пред некој 15 г. на истава локација газдава вадел по 4000-5000 евра од лето со 9 педалинки. Годинава имавме 11 педалинки и +100 лежалки(ЧИТАЈ СТО) и замисли и со 100 лежалки не успеа газдава да извади повеќе од 2000 евра чисти.
Кога сме кај брачата , фала му на господ досега немало во Охрид меѓуетнички немири, незнам дали зошто Албанците се староседелци тука и живееле и растеле со наши ама досега немало инциденти на национална база.( Да имаше со охри кежелс ама заврши за кратко- детска работа).

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Многу слабо и туристи Охрид... Бар јас работев последниве 2 години на плажа и од разговор со газдава испадна дека не е ни блиску ко до порано. Пред некој 15 г. на истава локација газдава вадел по 4000-5000 евра од лето со 9 педалинки. Годинава имавме 11 педалинки и +100 лежалки(ЧИТАЈ СТО) и замисли и со 100 лежалки не успеа газдава да извади повеќе од 2000 евра чисти.
Кога сме кај брачата , фала му на господ досега немало во Охрид меѓуетнички немири, незнам дали зошто Албанците се староседелци тука и живееле и растеле со наши ама досега немало инциденти на национална база.( Да имаше со охри кежелс ама заврши за кратко- детска работа).
Нема сега ама во иднина ќе има сигурно.Не знам каква е состојбата таму во опшеството можам да ти кажам за Велес кој исто така има малцинство Албанско население влезени се во сите сфери на опшеството и со потмитување го држат цел град.Пред 4 години на екскурзија за полуматурска бев во Охрид кога е вон сезона и ги имаше страшно многу.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
kako ke i nema vo ohrid i struga ja lekuvame cela istocna albanija za zal sum imal prlika da lezam vo bolnicata sv erazmo poznata kako kostozglobna , i vo toj moj prestoj tamu svativ deka doktorite vo taa bolnica treba da se otkazat od plata ,kako se se odviva ; ima golem holl i 1 ambulanta za pregledi so zakazan termin ali i ako imas demek se dogovoreno odis na salter trgas brojce demek za red i cekas na edna vrata sestrata poziva koe brojce treba da vlezi ,odma do taa vrata ima edna na koja ne pisuva nisto i od nea ima edno debelko nisko covece so naocarcinja od struga keda e celo vreme izleguva zima dvajca eden vo zavisnost cesto im treba dvostruka pomos i si vleguva vo vratata i ti si cekas mislejki deka toa e druga ambulanta il lugevo se za nesto drugo , ali koga ke vlezis vnatre ke vidis dek taa vrata odi vo istata ambulanta i deka za taa vrata ne vazat brojcinjata i uputite i terminite za taa vrata vazat drugi stredsva i tn zabegav od temava , znaci cel pogradec ,i korca idat da pazarat vo ohrid , ovde mi falea nekoi butici vo korca i im veruvav duri ne otidov tamu mozam da kazam deka hranata vo korca i pastrmkite vo tusemiste se odlicni i po pristupacni ceni za razlka od precenetite ceni vo ohrid no buticite za alista im se daleku i vo kvalitet a i cenite im se prilicno skapi za toj kvalitet

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Алијанса на албанците проба да си направи политички поени со протестите за Алмир, ДУИ им направи `hold my beer`. 17 години на власт не се заебанција.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
Македонија и Украина колку и да се различни, сепак, ги поврзува една работа, а тоа е Закон за употреба на јазиците на помалите етнички заедници.

Украинската влада соочувајќи се со голем број на предизвици во последните години како што е смената на власта, политичките превирања, војната со отцепените региони и загубата на Крим од страна на Русија, сепак како прашање го постави нивниот закон за јазици што на некој начин и ја подели земјата и беше повод за конфлит со населението кое не се чуствува како дел од Украинскиот народ.

Украина како и Македонија е мулти-етничка држава. Според бројките, етнички Украинци се сметаат дека се 77.8% од популацијата. Втората најголема група се Русите со 17.3%, па Белорусите со 0.6%, Молдавците со 0.5 % итн. Но кога се работи за колкав процент од населениот каков јазик зборува, ситуацијата е малку поинаква. 67.5% од популацијата во Украина го има наведено украинскиот јазик како нивен мајчин јазик а речиси 30% го декларирале Рускиот јазик како мајчин јазик.

Поради ваквата ситуација на 27 октомври 2010 година претседателот на Парламентот на Украина (Врховната Рада) упатува барање до Венецијанската комисија да подготви легално мислење на предлог законот кој се однесува на “Јазиците во Украина“ .

За разлика од СДСМ и Зоран Заев кој со денови ја лажеше македонската јавност дека законот ќе биде поднесен до Венецијанската комисија, Украинците тоа го направиле во согласност со сите процедури и прописи пред да се донесе законот.

Одговорот од Венецијанската комисија на документот CDL-AL(2011)008 пристигнал речиси една година подоцна и е усвоен на 86-тата Пленарна седница која се одржала на 25-26 март 2011 година.

Во заклучоците на Венецијанската комисија се вели дека предлогот на законот ги задржува главните принципи на зајакнувањето на статусот на украинскиот јази како државен јазик и дека тоа главна алатка на кохезија и интеграција во самото општество кое е корен на украинскиот Устав. Но Венецијанската комисја забелешка дава дека предлог законот е небалансиран и во голема мера го заштитува Рускиот јазик без притоа да води мерка да се дефинира украинскиот јазик но и на другите регионални и малцински јазици.

Ваквиот предлог закон ќе ги зголеми јазичните бариери во самата држава наместо да ги намали. Истата ситуација ја имаме и во Македонија. Новиот предлог закон го издигнува албанскиот јазик на сметка на останатите јазици и со тоа ќе се продлабочи јазот не само помеѓу македонскиот и албанскиот јазик туку и спрема другите јазици.

Понатаму во препораката на Венецијанската комисија се вели дека треба да се воспостави баланс помеѓу заштитата на правата на малцинствата и сочувувањето на државниот јазик како алатка на интеграција во општеството.

И во едно друго одлучување од 2017-та година со реден број CDL-AD(2017)030 за употреба на украинскиот јазик во образованието, Венецијанската комисија и дава легитимитет на државата да го промовира и зајакнува Украинскиот државен јазик и тој да биде изучуван од сите се со цел полесна интеграција на малцинствата во Украинското општество.

Кај нас во Македонија целокупниот процес почна наопаку. Прво се изгласа на еден крајно неуставен и неделовнички начин законот за јазиците па дури потоа од Владата рекоа дека ќе го праќаат на проверка во Венецијанската комисија. Многу експерти укажаа дека досега не е забележано да се прати веќе изгласан закон, а пример за тоа се украинците каде бараат мислење на предлог закон.

Со ваквата одлука на венецијанската комисија се поставува прашањето дали истите критериуми ќе ги применува и во македонскиот случај. Во овој случај со овој закон се промовира само една заедница и не придонесува за интеграција во општеството туку баш напротив јазот помеѓу двете заедници се продлабочува до максимални граници.

Друга најважна работа е што во подредена ситуација се ставаат другите малцинства на сметка на албанската заедница. Ваквиот закон во голема мера нема да придонесе за поголеми права на малцинствата и е вовед за билигвална држава што Венецијанската комисја предупредува и во случајот со Украина

za eu i za nato iz a albancive sekogas vodata ke teci kon nivnata niva odnosno dvojni standardi gledame so decenii ova e samo eden primer drug primer e katalonija i kosovo ect ect ect ise duri ima vakvi standardi ke go navlekuvaat gnevot na slobodniot covek zatoa sto vo evropa nema mn slobodni luge poveketo se siromasni oskudni so informacii zarobeni vo edno robovladetelsko opsestvo , zaglaveni vo ogromni krediti za baraki od 200 m2

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.361
Поени од реакции
21.792
Сашо "бекни бе, ќе ми снема лента" Тасевски го плаши народот со двојазичност и кантонизација за да си ги спаси газот и за да ја дефокусира јавноста од бомбите на Заев.

Oh, wait...

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Не се лутам на секој кој денеска ме направи будала што испаднав на протест и не се лутам секој си има мислење.Тоа што сте себични и не мислите за своите браќа од западна Македонија кажува за вас колку сте добри луѓе.Ама не ми е јасно како луѓето кој беа во штабот на сдс денеска беа способни 1000 сограѓани да им викаат предавници а они да се смешкаат каконда се работи за најобична партиска работа.Да ви се мочам у тие 15000 бона кои ќе ги земате срамот нема да го исперете.
Другар касниш 20 години, битката за З. Македонија е веќе изгубена. Сега на ред се скопјаните, охриѓаните, битолчаните, велешаните...

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Другар касниш 20 години, битката за З. Македонија е веќе изгубена. Сега на ред се скопјаните, охриѓаните, битолчаните, велешаните...
Битката не е изгубена само нема народ кој може да направи нешто.А од нас зависи дали ќе ги изгубиме Велес Битола Прилеп и Охрид.

P

PewDiePie

Гостин
Уште тие останаа...само таму протести или барем некаков знак на револт се покажува.

Струмичани,Кумановчани,Штипјани,Кавадарчани......изгледа во Бугарија живеат.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Уште тие останаа...само таму протести или барем некаков знак на револт се покажува.

Струмичани,Кумановчани,Штипјани,Кавадарчани......изгледа во Бугарија живеат.
Во Штип денеска имаше протест со солидна бројка негде околу 1000 души.Ме чуди Кумановчани како може да ќутаат па овој закон ќе биде најлош за нив.А за Струмица немам зборови слепо му се верни на Заев.Чест на исклучоци има и таму патриоти но најголемиот дел ги боли курот за Македонија и проблемот со племето.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Нема врска, апсолутно ја промашувате поентата, не се штипјани помакедонци од струмичани, или пак битолчани од скопјани или ресенчани од кавадарчани или селани од граѓани или комуњари од дпмневци или дијаспорци од нас.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Ako nemase Ohrid godinava turisti ne znam koga imase.Ohrid so godini ne bil ubav kako godinava, ne zaebavaj, za sreka na site vo Ohrid go nemase onaj huligan turizam od pred 15 god so koj se fali tvojot gazda koga mozebi bese eden od malkumina so pedalini I plaza.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Алијанса на албанците проба да си направи политички поени со протестите за Алмир, ДУИ им направи `hold my beer`. 17 години на власт не се заебанција.
ДУИ ќе го добијат образование, Рената оди во правда.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Ako nemase Ohrid godinava turisti ne znam koga imase.Ohrid so godini ne bil ubav kako godinava, ne zaebavaj, za sreka na site vo Ohrid go nemase onaj huligan turizam od pred 15 god so koj se fali tvojot gazda koga mozebi bese eden od malkumina so pedalini I plaza.
Секоја година има се помалку и помалку туристи во Охрид.
Иако важи за најтуристичко место во Македонија, реално има многу што да се промовира за да привлече туристи, сепак делува запоставено од владата.
Проблемот е и што самите не си го цениме, тргни од нашинциве, скоро секој иде на одмор во "клетава" Грција, ако некој каже дека иде во Охрид веднаш добива коментари од типот : Само ти си луд да не идеш некаде надвор од земјата, веднаш се создава сеир на негова сметка.
Замисли колку пари им фрламе на Грциве, а до Охрид на нашиве не им се иде да испијат ниту кафе.

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855
Секоја година има се помалку и помалку туристи во Охрид.
Иако важи за најтуристичко место во Македонија, реално има многу што да се промовира за да привлече туристи, сепак делува запоставено од владата.
Проблемот е и што самите не си го цениме, тргни од нашинциве, скоро секој иде на одмор во "клетава" Грција, ако некој каже дека иде во Охрид веднаш добива коментари од типот : Само ти си луд да не идеш некаде надвор од земјата, веднаш се создава сеир на негова сметка.
Замисли колку пари им фрламе на Грциве, а до Охрид на нашиве не им се иде да испијат ниту кафе.
Ohrid ima sekoja godina pomalku huligan turisti a turisti ima poveke od bilo koga.Znam Jas kakov bil Ohrid I 80tite koga sezonata pocnuvase vo April, znam kako bese I 90tite pa I navaka koga sezonata traela 6 nedeli, koga na 20 avgust pola hoteli kluc udiraa, situacijata sega e podobra kade kade, ovaa godina hotelite na 30 avgust bea polni I so mnogubrojni rezervacii za vo septemvri, I ne samo hotelite ista situacijata bese I so privaten smestaj, imam dvajca drugari koj izdavaat sobi/ apartmani preku booking bea fully booked do 15 septemvri.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom