Па секако дека се разликуваме, не треба да си гениалец да разликуваш, над 100 години живееме во различни држави, кај нив верата немаше подем како овде, ниту во Косово не се толку фанатици како што се албанците во Македонија, за Прешево да не збориме.
Значи најмуслимани албанци се во Македонија.
Ок, ваљда сега се разбираме што е Албанец а што шќиптар? Едното ти е етничка а другото менталитетна одлика. Нешто како селанец и сељак.
Второ, нема разлика меѓу сељак албанец од сељак македонец.
Има и по 2-те основи: квантитативна и квалитативна.
Квантитативно пер капита Албанци сељаци имаш повеќе од Македонци сељаци. Ако на пример 40 од 100 Македонци се сељаци, кај Албанците се 75 од 100. Кај Норвежаните тој број би бил може 10 од 100 да не мислиш дека пристрасен сум како Македонец.
Квалитативно степенот на албанскиот сељачизам е далеку пообемен од македонскиот. Ако ги замеме најголемите 1000 македонски сељаци и 1000 најголеми албански сељаци и викнеме некој цивилизиран човек од страна (ни Македонец ни Албанец) и му кажеме да одбере една од тие две групи со кои подоцна мора да живее во село негде, секој при здрав разум би ги одбрал Македонците, како што помеѓу Македонците и Норвежаните би ги одбрал Норвежаните пак да не мислиш дека сум пристрасен.
Тој јадниот во македонското село би се соочувал со следните безобразлуци: ѓубре насекаде, бушење со бор машини во ниедно време, пијани врисоци и трештење Пинк Телевизија, возење манијакално по улици, тотална неорганизација посебно во јавниот сектор, корупција итн...
Во албанското село би се соочувал со истото тоа и плус плус жена му ќе ја малтретираат чопор од 5-6 ца неандерталци, притисоци и закани да се исели зошто е каур, пукање со калашникови ради слава, крадење на кола, будење во 4 сабајле поради азан (ако не ти чини оди си), фабрика за ероин до училиштето кај што ќерка му учи, градинка во која некоја бурка ги учи децата на делата на пророкот Мухамед, а да и барем 3-4 ца симпатизери или членови на ИСИС.
Неспоредливо понецивилизирано и поопасно ќе помине во Албанското село. Така што има голема разлика помеѓу сељаците.
Проблемот е што албанците доцна почнаа да се спуштаат низ градовите, денеска имаш села со10к жители.
Поентата ми е што ние сме испуштиле цел век на индустријализација, ако денеска кај Македонците соодносот на селани и граѓани е 20 со 80, кај албанците до скоро беше спротивното.
Добро тоа не е образложение зошто јас или било кој нормален во државава треба да ги трпи тие орди. Дека државните органи не се способни да направат ништо по тоа прашање се согласуваме и двајцата. Она што сакам да ми го објасниш ти е зошто секогаш и во секој случај и ти и сите твои пријателчиња што демек не сте шќиптари, пардон сељаци, застанувате зад Албанците. Детето во Куманово го згазило кола, Македонци се криви. Тој од Гостивар го нападнале пукал, Македонци криви, Македонци се иселуваат од Чаир исламофоби биле. Косово дава субвенции на терористи, шверцери и балисти (еј крстени по фашистика група) прават етнички инциденти ниеден "интелектуалец" лајнар го нема да зуцне Амон Сра, вишка пишка, анита љатифи, беса арифи, дијана тахири, мухамед зекири сите тие гомна гнасни молк. А први се да лаат насекаде ако некој муфљус тинејџер напишал Смрт за Шќиптари на некој ѕид, тоа ќе го има од Алсат до Ера до Коха Диторе. До кога Африм вие ќе сте жртвите? Ќе бидете ли некогаш вие криви за нешто, ќе превземете ли некогаш одговоност? Кога мислите да се интегрирате во општеството и да престанете да сте племе? До кога животниот стил и менталниот склоп ќе ви биде како во Бангладеш? Кога ти за момент ќе бидеш реален и ќе кажеш дека твојот народ е тотално неблагодарен и нецивилизиран, убедливо на дното на Европа? До кога по сопствен избор ќе пливате на дното? Еден статус од еден ''ваш'' што многу убаво ве опишува.
http://fokus.mk/jas-sum-albanets-od-prv-red/