Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ја продавам телескопБи било добро некој да каже и цените како се движат и каде се продаваат....
Ја продавам телескоп![]()
Има повеќе критериуми за класификација, ама мислам најчесто ги делат на:
1 Рефлексиони за кои се користат огледала
Опростена шема
![]()
Изглед
![]()
2 Рефракциони за кои се користат систем од леќи.
Опростена шема
![]()
Изглед
![]()
Dzabe frleni pari...nisto posebno.. ako imas tro sreka moze i mesecniata da ja vidis onaka zamaglena...ovoj ti e poveke e za ptici gledanje!Ај некој подетално што се разбира во телескопи да каже мислење за
Telescope Celestron PowerSeeker 50AZ... во план сум да земам и овој е најефтиниот во Анхоч, кошта 4500 денари.
Dzabe frleni pari...nisto posebno.. ako imas tro sreka moze i mesecniata da ja vidis onaka zamaglena...ovoj ti e poveke e za ptici gledanje!
Probaj da go najdes ovoa!
https://www.amazon.com/Celestron-21049-127EQ-PowerSeeker-Telescope/dp/B0007UQNKY
Ај некој подетално што се разбира во телескопи да каже мислење за
Telescope Celestron PowerSeeker 50AZ... во план сум да земам и овој е најефтиниот во Анхоч, кошта 4500 денари.
![]()
Спецификации кој јас не ги разбирам
Прегледај го приврзокот 187240
Абе види, ако немаш искуство во набљудување, т.е. ако ова ти е прв телескоп ова е прилично ок избор. Освен ако не планираш да дремиш секоја вечер, малку посериозно да набљудуваш... во тој случај ќе треба подобар телескоп бидејќи брзо ќе се разочараш од овој.
Овој е доволен за да ги видиш добро кратерите на Месечината, мените на Венера, сателитите на Јупитер (менуваат положба од сат во сат), можеби и прстените на Сатурн (не знам).
Веројатно и двата сателити на Уранија...![]()
Нема двоглед што може да се мери со телескопов иако е најслаб меѓу слабите.Не немам никакво искуство, и прв телескоп ќе ми е ова. Као за почетник не барам многу, доволно е да има солиден видик. Еве Сабзиро што рече ако не може месечината убаво да ја даде, ондак тури му пепел, радо двоглед би земал и поубаво ќе ја видам
![]()