Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Како им го натопори францускиот амбасадор.... за све паре.
Малце симптоматично што грчкиот сојузник ни ја праќа оваа порака, сепак сами сме си криви, убаво ни беше кажано на кои прашања треба да се посветиме оваа година, за да мрднеме малце дури и со нерешен спор за името, а ние си се вративме на познатите мантри-јазици, национализам, поделби, глупости еден куп.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.575
Поени од реакции
1.875
Искрата кај народот се пали кога стварно немат што да јадат и царот ( премиер кај нас де ) долго време не обрнува внимание на ова. Ова кај нас не е сеуште стигнато до таа глобала - тргнете од фактот дека кафичите се полни секој викенд, цените се одржаваат колку толку ниски за со стандардот на народот... и ред други примери ( знам дека овде ќе негодувате ) ама така ми стои мене.

Друга опција се индивидуалците. Индивуално да се шири искрата која би довела до промени, ама да биде стварно за доброто на сите и БЕЗ ФАВОРИЗИРАЊЕ ПАРТИИ! Само тие што заслужуваат да водат држава, само тие што се способни да бидат „менаџери“ на државата, тоа да го прават!

За водење на држава треба да си менаџер, а тоа секој не го може, барем не без криминал, ко што можевме сите да видиме во сите овие години на независност.

?

..........

Гостин
Да се угушат у сопствениот чад да им ебам гнасите, малце им беше вчера што го испогазија и Устав и сите закони, сега ни го начукаа со најглупите измени за пушењето, обратно од трендот секаде во светот.

Ајде пушете сеа, да се изнапушите
Бетијане Китев гласал за.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Treba сите на улица да излеземе заедно, сите што не се согласуват со ваквиот начин на раководене на државата, се тоа во циркусот таканаречен собрание треба да лета на клоци тоа група на лицемери и психички растрени егоисти и материјалисти...

На темава над 60 000 мислења, за секое мислење по еден човек да излезе ќе ги заробиме сите заедно во собрание и ќе ги натераме да потпишат дека доброволно цело свое богатство го подаруват на народот и се пријавуват по свое лично убедување дека сакаат до крајот на својот живот ќе лежат робија.
Реков јас што треба да направиме. Треба да блокираме булевари, институции и тн...
Протестите веќе се минато. Никој ништо не прави на протестите. Јаболки јадат.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Реков јас што треба да направиме. Треба да блокираме булевари, институции и тн...
Јаболкото е многу здраво и корисно овошје.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.758
Поени од реакции
8.016
Да се надоврзам и со ова:
Само граѓанска непослушност, неплаќање сметки, даноци, масовно повлекување кеш од банките може да направи нешто.
Добра организација, пуштање секаде кампањи... и ќе се прошири се и сите на улица!

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.870
„Вистината за ДУИ“: Фармацевт предавал математика, инженер држел часови по англиски во Гостивар

.
Тема на денешната прес-конференција во рамките на кампањата „Вистината за ДУИ” беше образованието, односно лошото раководење во Средното општинско техничкото училиште „Гостивар” за време на мандатот 2013-2017.

-Иако има многу злоупотреби во ова средно училиште, денес ќе ве информираме само за неколку од нив. Дипломиран фармацевт бил ангажиран со полн 20-часовен фонд за математички предмети. Инженер по архитектурата бил ангажиран по предметот англиски јазик, а она што е најинтересно, дипломиран кадар во бизнисот бил ангажиран 4 часа за екстерно тестирање, 2 часа за фотокопирање и 2 часа за „Фејсбук“, информираше портпаролот на општина Гостивар, Јасин Демири.

Тој, како доказ, даде на увид фотокопии од решенијата за засновање работен однос за наведените случаи на непочитување на законските нормативи.

-Ангажирањето на овие кадри е направено само поради тоа што тие се партиски активисти и послушници на нивниот патрон, истакна Демири.

Министерството за образование и наука неодамна му ги одзеде надлежностите на градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари, во делот за именување и разрешување директори.
Gragxanski работи :P

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Да се надоврзам и со ова:

Добра организација, пуштање секаде кампањи... и ќе се прошири се и сите на улица!
Абе ќе ве затворат со сметките и данокот бе. Тоа никако. Уште поголем проблем ќе си направите и ќе им направите на луѓето.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Прашањето може и обратно да се постави : Нели е срамота таа тетката да протестира против законот за јазиците а кутрата не може забите да ги поправа ?
http://plusinfo.mk/wp-content/uploads/2018/03/vesnik2-1.jpg

Колку македонци се иселија последните 10 години ?

Колку македонци се со блокирани сметки ?

Колку македонци 10 години носат иста јакна ?

Колку македонци умираат неможејќи да го купат лекот кој што постои, но немаат пари?

Истото важи и за албанците.

Но законот за јазиците според мене е елементарно право, што не треба да се стави под прашалник и да се спореди со други општествени проблеми, кои што треба да ги решиме заедно.
Изгледа треба нов закон за јазици бидејќи на овој одбиваш да одговориш . 17 факин години ДУИ е власт во арачиново,нема канализација. Во нормални земји,канализација е елементарно право. Ама ете во мкд албаниците преферираат да бидат сиромашни на свој мајчин јазик и да серат во септички јами.2018 година. Еве само што не влеговме во ЕУ со овој менталитет.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Бујар Османи

Ќе го донесеме законот за употреба на јазиците, тоа ќе биде голем предизвик за нас Албанците од Македонија што подразбира употреба на албанскиот јазик во сите централни институции, во Влада, Собрание, во министерства секаде каде што се Албанците во Македонија, и имплементацијата на овој закон ќе бара многу човечки ресурси, луѓе што знаат да го употребуваат стандардниот албански јазик, и Албанија и Косово можат многу да помогнат, рече тогаш Османи. Секако за тоа материјално ќе ги обезбедиме учителите.

Бујар Османи јасно порачува дека администрацијата ќе се обучува на албански јазик.

Не го интересира колку граѓаните ќе ги чини овој неуставно донесен закон, со оглед на тоа што не знае колкави финансиски импликации истиот ќе има.

Но, она што го порачува е дека 130.000 административци треба да се подготват за обуките на албански јазик.

-Сега ќе треба да се активираат сите институции и административните мотори, за да се стави во функција законот. Нормално дека ќе има потреба од финансии, министерот за финансии треба да биде запознат со обврските кои ги ниси законот, но треба да бидат свесни и раководителите на институциите и администрацијата околу тоа дека сега постои еден закон според кој албанскиот јазик станува официјален закон. Ова нема да биде лесен предизвик… Сега може да се запрашаме колку ние го употребуваме стандардниот албански јазик. Мислам дека во овој процес ќе бидат потребни и такви курсеви, нашата администрација немала искуство со употребување на стандардниот албански јазик на централно ниво, јас зборувам за Секретаријатот за интеграциски прашања. Станува збор за комплетно административен вокабулар, каде освен англискиот се употребува и македонскиот, сега ќе се употребува и албанскиот јазик, ќе има потреба од обука, истакна Османи за телевизија 21.
Пред извесно време, за албанска телевизија, Османи порача дека очекува помош од Косово и Албанија.

-Ако некогаш Албанија и Косово интервенирале за политичките права на Албанците, сега Албанија може да влијае за подигнување на квалитетот на албанското образование. Ќе го донесеме законот за употреба на јазиците, тоа ќе биде голем предизвик за нас Албанците од Македонија што подразбира употреба на албанскиот јазик во сите централни институции, во Влада, Собрание, во министерства секаде каде што се Албанците во Македонија, и имплементацијата на овој закон ќе бара многу човечки ресурси, луѓе што знаат да го употребуваат стандардниот албански јазик, и Албанија и Косово можат многу да помогнат, рече тогаш Османи.

Член од
7 август 2010
Мислења
3.518
Поени од реакции
5.385
Има народ што е спремен и сака да преземе нешто, но нема кој да го организира.
Па вчера бе она циркузот на грујо беше најголемиот парадокс. Истиот тој што го постави терористот министер за одбрана вчера се прави демек засегнат и изводи нешто, а кога одевме да протестираме против таљат нареди да не скапат од ќотек.
Ама мене духот не може да ми го скрши ни пендрак, ни решетка ни каква било друга казна. И тогаш и сега си стојам цврсто за некои работи, а камшикот било да е син, портокалов или шарен нема да ме поколеба ни најмалку. И не само мене туку знам дека и многумина како мене.
Каубојски се избира претседател, каубојски се носат закони, па редно време е некој да заврши каубојски.

P

PewDiePie

Гостин
https://www.facebook.com/janeski.ognen/posts/959295894224131

Како бе ВМРО и вчера крив за она во собрание? OMG
Уште има луѓе што го следат дебилов Огнен Јанески ? :pos:

Па овој во една вечер прима повеќе курОЈ од Натали во најдобрите денови.[DOUBLEPOST=1521132485][/DOUBLEPOST]
Повторно лоша перцепција,цитирај еден коментар каде сум се изјаснил конкретно за законот за употреба на јазици.
Ти не успешно пробуваш да го критикуваш законот за употреба на јазици со цел да го побиеш фактот дека јазикот е богатство на човекот.

Сфативме њоњ,ај

|gor

Шмрчем амфетамин
Член од
12 јануари 2010
Мислења
1.421
Поени од реакции
2.503
Има народ што е спремен и сака да преземе нешто, но нема кој да го организира.
Па вчера бе она циркузот на грујо беше најголемиот парадокс. Истиот тој што го постави терористот министер за одбрана вчера се прави демек засегнат и изводи нешто, а кога одевме да протестираме против таљат нареди да не скапат од ќотек.
Ама мене духот не може да ми го скрши ни пендрак, ни решетка ни каква било друга казна. И тогаш и сега си стојам цврсто за некои работи, а камшикот било да е син, портокалов или шарен нема да ме поколеба ни најмалку. И не само мене туку знам дека и многумина како мене.
Каубојски се избира претседател, каубојски се носат закони, па редно време е некој да заврши каубојски.
Ќе има протест во недела, организиран од Филип Петровски. Знам дека многу нема да сакаат да присуствуваат на тој протест затоа што тој го организира, ама во моментов на никој друг не му текна ова.

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
https://www.facebook.com/janeski.ognen/posts/959295894224131

Како бе ВМРО и вчера крив за она во собрание? OMG
Уште има луѓе што го следат дебилов Огнен Јанески ? :pos:

Па овој во една вечер прима повеќе курОЈ од Натали во најдобрите денови.[DOUBLEPOST=1521132485][/DOUBLEPOST]
Сфативме њоњ,ај
Срциња како сфативте вие дека огнен кажал оти вмро се криви за законот ?
Спомнувањето на вмро му е во смисла дека сдсм продолжиле со начинот на работа на вмро, односно со носење закони и спроведување политики на сила.

Аман заман друг пат читајте убаво и размислувајте кога читате...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom