Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.309
Поени од реакции
21.472
Sega jasno stanuva deka SJO imase druga cel a taa bese da padne vlasta i do nekade poranesnite da se drzat pod pritisok zatoa sto vo sekoj moment mozat da gi stavat vzatvor. Grujo moze da isturi casa ama nisto poveke oti odma ke go snema. Moram da kazam dobro izmisleno scenario ali ne znam kolku e toa dobro za drzavata. Inace nikojpat ne su mogol da gi sfatam simpatiite prema trojcava zeni koi se totalno neuspesni vo nivnata zadaca koja barem oficijalno ja imaat.
Рано е уште за било какви заклучоци. Не верувам дека СДСМ ќе испуштат ваква шанса без да пикнат во затвор некој од старата Грујова банда. За некои предмети можеби ќе се извлечат, ама не верувам за сите.

Не може да очекувате резултати преку ноќ. Не е ова плукни-залепи.

Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
Ново ниво на шизофренија кај владеачкиве, што секако не би ме изненадило.
Имам другар од Виница. Татко му дошол до колата,вика треба да дојдеш на метар да видиш дека нешто се случило. Оригинални фотографии нема,да беше стварно запалена до сеа ќе беше на сите сдсмовски мегафони со зум објавена и све.

|gor

Шмрчем амфетамин
Член од
12 јануари 2010
Мислења
1.421
Поени од реакции
2.503
Инаку со овој закон ќе настанеле две нови државни институции. Еден од условите за вработување како што предвидува предлог законот е диплома од албански јазик. Во овие институции знаеме кој ќе доминира по процент на вработени, кој ќе седи дома и ќе зема плата. Уште една причина зошто овој закон е непотребен за нас Македонците.
@Dardan-ia другар исчезна, паника ме фаќа да не ти се случило нешто.[DOUBLEPOST=1521120599][/DOUBLEPOST]https://youtu.be/37DiNfGyuug
Се фали со поддршката на изборите, а утре да има избори дупло помалце гласови ќе добие. Уште убедува зошто е добар законот. Дно од човек. Повраќаница.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.201
Поени од реакции
30.388
Го нема ставрогин, изглеа се укотвил у некоја владина/министерска пи ар служба. :D
Auuu on pa eden pridones na temava, bas mu fali da chitam sho se sendvichi, komiti i vojvodi. Toa mu se 99% postovi tuka.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Како ќе помогне албанскиот во Источна Македонија?
Дали овој закон ти среди некој општествен проблем?
Одговори ми на овие две прашања па ќе продолжиме со дискусија.
И не ми реплицирај со глупости како ние Македонците вас ви ги тепаме жените и децата.
1. Не знам точно што е предвидено, но и да е официјален во Источна Македонија, тебе никој нема да те принудува да зборуваш на албански јазик. Иако не верувам дека и во Источна ќе е официјален, а ако е официјален, ќе е официјален толку колку албанци ќе имаат некоја работа таму, значи ќе помогне кога ќе имаме работа таму, а тебе нема да ти одмогне ништо.

2. Овој закон мене ми среди некој општествен проблем, колку што тебе ти растури-оневозможи некое општествено добро, значи НИЕДНО.

3. Одговорено

4. Да баш денеска, убиството на едно дете беше преквалификувано како сообраќајна незгода, а и други државни монтировки никако да добијат епилог ... после законот за јазици, на ред е, а и треба да заврши и феноменот ,,тури му пепел ш*птар е нека лежи,, односно ,,мртов ш*птар, добар ш*птар,,

Насилниците - расипаните луѓе се охрабруваат кога законите не функсионираат, затоа денеска братот на тој што го усмрти Алмир им покажуваше среден прст на роднините на Алмир, истиот овој што покажуваше денеска среден прст, на видео снимката се гледа како удира по главата на таткото на Алмир, кој што го носеше на рака тешко повреденото дете.

Угнетувањето мора да заврши, за да се изгради заедничка држава.

Рамноправна држава за сите.

Правото на национално, верско, културно и друго изјснување и негување е елементарно човеково право и тоа ни под разно не смее да се спореди со цитирам : НЕКОЈ ОПШТЕСТВЕН ПРОБЛЕМ. (веројатно мислиш на вработување, инфраструктура, владеење на правото...)

Од една страна ме кочиш-застануваш кај елементарните права како што е тоа да зборам на мајчин јазик, а од друга страна бараш да решиме заеднички проблеми како што е да речам економскиот развој, нејасно ми е како сакаш економски развој без елементарни права, рамноправност.

Жално е што овој закон се донесе на ваков начин, се протестираше и за Педагошки во 90-тите, се протестира и за албански во 2018, срамота да се протестира против правата на останатите, кои што во ништо не ги загрозуваат правата твои.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.240
Поени од реакции
22.910
Црпнатиот се обидува да прави PR контрола :

Член од
23 април 2014
Мислења
99
Поени од реакции
178
Пошто законот предвидува казна ако вработен не може да комуницира на албански со некој што ќе дојде макар и во град кај што нема ниту еден албанец, ова ќе излезе тотално од контрола. Ќе се бркаат масовно македонци од работа, а на сметка на тоа ќе идат само албанци. Значи нема уствари да можеш да работиш во институцијата колку и да си добар и стручен(хипотетички, не дека тие што се напикани таму и вакви и такви се писмени, чест на исклучоците) без да знаеш албански. И сега изборот е или само сите институции масовно да се албанизираат и еден македонец да не остане внатре, или да има по двајца за исто работно место(што е надвор од памет), или ќе се формираат две паралелни институции, едните за албанци другите за македонци, али ништо од опцииве нема допирна точка со здравиот разум. Незнам како планираат да го спроведат ова без да има големо угнетување врз македонците во било која институција. А размислете што ќе се случи кога полека, полека ќе се истиснат македонците од институциите и на кого ќе му остане државата во раце. Ова е соживотот, ова е иднината?

ПС: Не драпајте муда многу многу, и не продавајте магла(за членот погоре). Еве другари што предвидува законот: Глоба во износ од 30 отсто од одмерената ќе му се изрече на службеното лице и на одговорното лице ако не го почитува законот. Ова не е ништо а? Кого го дупите во здрав мозок? Што треба да значи оваа реченица според вас? Убаво си пишува, ако си службеник и ти дојде некој и ти збори албански, а ти неможеш да му возвратиш добиваш казна. Толку е просто и едноставно.

Последно уредено:
Член од
6 април 2005
Мислења
2.959
Поени од реакции
3.099
1. Не знам точно што е предвидено, но и да е официјален во Источна Македонија, тебе никој нема да те принудува да зборуваш на албански јазик. Иако не верувам дека и во Источна ќе е официјален, а ако е официјален, ќе е официјален толку колку албанци ќе имаат некоја работа таму, значи ќе помогне кога ќе имаме работа таму, а тебе нема да ти одмогне ништо.

2. Овој закон мене ми среди некој општествен проблем, колку што тебе ти растури-оневозможи некое општествено добро, значи НИЕДНО.

3. Одговорено

4. Да баш денеска, убиството на едно дете беше преквалификувано како сообраќајна незгода, а и други државни монтировки никако да добијат епилог ... после законот за јазици, на ред е, а и треба да заврши и феноменот ,,тури му пепел ш*птар е нека лежи,, односно ,,мртов ш*птар, добар ш*птар,,

Насилниците - расипаните луѓе се охрабруваат кога законите не функсионираат, затоа денеска братот на тој што го усмрти Алмир им покажуваше среден прст на роднините на Алмир, истиот овој што покажуваше денеска среден прст, на видео снимката се гледа како удира по главата на таткото на Алмир, кој што го носеше на рака тешко повреденото дете.

Правото на национално, верско, културно и друго изјснување и негување е елементарно човеково право и тоа ни под разно не смее да се спореди со цитирам : НЕКОЈ ОПШТЕСТВЕН ПРОБЛЕМ. (веројатно мислиш на вработување, инфраструктура, владеење на правото...)

Од една страна ме кочиш-застануваш кај елементарните права како што е тоа да зборам на мајчин јазик, а од друга страна бараш да решиме заеднички проблеми како што е да речам економскиот развој, нејасно ми е како сакаш економски развој без елементарни права, рамноправност.

Жално е што овој закон се донесе на ваков начин, се протестираше и за Педагошки во 90-тите, се протестира и за албански во 2018, срамота да се протестира против правата на останатите, кои што во ништо не ги загрозуваат правата твои.
Пак не одговори,до кај е канализацијата во Арачиново?
Во 2018 година, луѓе одбираат да се ситат на останатите сожители во државата со ретардирани политички партиски зделки за поени наместо да имаат канализација.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.758
Поени од реакции
8.016
Само граѓанска непослушност, неплаќање сметки, даноци, масовно повлекување кеш од банките може да направи нешто.
Добра идеја, само да се организира во секоја општина... кога они не не слушаат нас, и ние непослушни.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.870
И оваа испадна вмровка. Шо им е на луѓево,еден по еден сите си ги покажуваат националистичките лица! Вака нема влагање во ЕУ и НАТО.
Националисти, шовинисти, фашисти...одприлика тоа е шаблонот. А а и притаени груевисти биле веројатно.
Ќе каже што се министерството за вистина во насоките кај твитер елитата :cautious:

За болдираното :pos::pos::pos::lolzz::lolzz::lolzz:
Можи во право си, неам и јас сретнато ниту една јавна фаца од автохтоните државотворни сограѓани да ги осуди учките за воените злосторства тек да каже нешто негативно за законот кој повторно го разјарува опшеството ич.

:icon_lol:

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967

3. Одговорено

"Секогаш ќе најдеш критична маса Македонци кои реагираат на било која реална или перцепирана повреда на колективните етнички права на Албанците, умерено и соодветно, па неретко и со надувана надкомпензација - ама баш секогаш! Она што сега го гледаме, ама баш целосно „рацветано“ и „соголено“ е дека на прсти на една рака се бројат Албанците кои истото го прават во спротивната ситуација. " Каролина Ристова-Астеруд

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Пак не одговори,до кај е канализацијата во Арачиново?
Во 2018 година, луѓе одбираат да се ситат на останатите сожители во државата со ретардирани политички партиски зделки за поени наместо да имаат канализација.
Прашањето може и обратно да се постави : Нели е срамота таа тетката да протестира против законот за јазиците а кутрата не може забите да ги поправа ?
http://plusinfo.mk/wp-content/uploads/2018/03/vesnik2-1.jpg

Колку македонци се иселија последните 10 години ?

Колку македонци се со блокирани сметки ?

Колку македонци 10 години носат иста јакна ?

Колку македонци умираат неможејќи да го купат лекот кој што постои, но немаат пари?

Истото важи и за албанците.

Но законот за јазиците според мене е елементарно право, што не треба да се стави под прашалник и да се спореди со други општествени проблеми, кои што треба да ги решиме заедно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom