Пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 280 40,6%
  • Златен даб

    Гласови: 188 27,2%
  • Amstel

    Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

    Гласови: 77 11,2%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 122 17,7%

  • Вкупно гласачи
    690
Летоска однесов некои пријатели од Белград таму. Поточно стално ги носам у чаршија, ама ај да ја виделе таа фамозна „пивара“...
Беше еден од најтоплите денови во Скопје, фурна...со задршка им викам „ајде“ во очекување на некоја пи**арија.
Ми беше драго што јас ги убедував да седнеме на кебапи и ќе јадевме и ќе пиевме право пиво (точено Скопско или Даб) - „не, не...ово изгледа супер!“ - Дооообро....носење у Темов некоја топла бљувотина - ај вкусот не ти се погодил, ама па и топло - ретко ми доаѓаат луѓево и не практикувам да праам сцени - бев на микрон доведен да ги отерам у к***ц и нив и газдата (конобарите ај не се криви). Најјакото е што немаш ни опција да се „испереш“ со некое друго после, па изгледа се пребацивме на нога у „Менада“ да го забораиме тоа ѓубре.
Да бидам искрен, пиво ми е еден од продуктите на кој му се восхитувам како пронајдок. Уште од средно школо замарав луѓе да ми носат од странство. Јас кога сум шетал - обавезно бараш локален „пивски“ избор (јадачка локална евентуално). Ете и другарите ми се у тој фазон, често и за пиво зборуваме. Лично имам пар типови пиво што ги уживам као hefeweizen на Пауланер, матните германски пива, ирски Hop house - не се некои којзнае колку егзотични, туку онака, омилени.....ама не се рачунам за некој што аздисува и не пие секакво пиво - да кажеме и Скопско и Даб си ги пијам без примедби.
Темов не е ни на ниво „дај што даш“....превара од чоек, превара од „пиво“. Цените у шупак може да си ги стаи. Не знам кој лудак му купува.
 
Последно уредено:
Вo сaбoтaтa бев вo кaшмир, имaше сaем нa дoмaшни прлизвoдители нa пивo. Лoшa oргaнизaцијa, лoшa музикa пoд прoсечни пивa нo зaрoдиш вo дoмaшнo пивaрствo ( aмa сите сo етикетa небaре етикетa плaќaш a не пивo ) имaше сaмo еднo пивo прoфи изрaбoтенo aмa не ми се верувa декa aмaтер гo имa прaвенo. Oд a дo ш се штo требa дa имa еднo пивo. Сегa сaмo дa гo нaјдaм чoвекoт шo гo прaви :)
А дa тaму беa и oд темoв, тoченoтo мех... Пoдпрoсечнo
 
Вo сaбoтaтa бев вo кaшмир, имaше сaем нa дoмaшни прлизвoдители нa пивo. Лoшa oргaнизaцијa, лoшa музикa пoд прoсечни пивa нo зaрoдиш вo дoмaшнo пивaрствo ( aмa сите сo етикетa небaре етикетa плaќaш a не пивo ) имaше сaмo еднo пивo прoфи изрaбoтенo aмa не ми се верувa декa aмaтер гo имa прaвенo. Oд a дo ш се штo требa дa имa еднo пивo. Сегa сaмo дa гo нaјдaм чoвекoт шo гo прaви :)
А дa тaму беa и oд темoв, тoченoтo мех... Пoдпрoсечнo

Точно дека не беше добра организацијата меѓутоа имајте во предвид дека сепак ова е прв настан на домашни производители на пиво. Очекувањата на организарот беа дека нема да има повеќе од 200 посетители. Но ете се случи и луѓето имаа шанса да пробаат домашно направено пиво.
Зашто не ви се верува дека аматер има направено добро пиво ? Можете и Вие со малку повеќе пракса и труд можете да си направите профи пиво.
 
Точно дека не беше добра организацијата меѓутоа имајте во предвид дека сепак ова е прв настан на домашни производители на пиво. Очекувањата на организарот беа дека нема да има повеќе од 200 посетители. Но ете се случи и луѓето имаа шанса да пробаат домашно направено пиво.
Зашто не ви се верува дека аматер има направено добро пиво ? Можете и Вие со малку повеќе пракса и труд можете да си направите профи пиво.
Пријател организаторот треба се да земе во предвид, настанот беше за аматерски производители на пиво, но организацијата 0 не се оправдува со ништо дете од забавиште поубаво ќе организира, кој и да бил планерот се познава дека не го бива.
Сфаќам дека сакаш да си правиш промоција на продавницата, но да не се лажеме, за профи пиво треба малку повеќе од ентузијазам и тапкање по рамо од пријателите дека им се допаѓа.
Го пробав грчкото кое што беше онака со неодреден вкус, ипата која што некако беше тапа плус отстапува од стилот , курајбер пивата груб финиш недефинирана структура тело никакво ама ете би поминале во мало и кај луѓе што не пробале ништо друго и би го пиеле пошто е нешто ново (темов приказна).
Целиот свет го имам прошетано и сум страстен пиво пиец, ама како тој ејлот што беше на првата маса од десно кога влегуваш ретко така добро пиво сум сретнал можам слободно да кажам дека е нешо две три нивоа од се што сум сретнал на балканов може да се носи со охара. Такво нешто аматер 100 години да прави пиво нема ни приближно да стигне до такво пиво.
ПС.Ако го знаеш чоекот дај пиши едно пораче во пп за контакт :)
 
Темов треба да се шутне од темава ко партал....ама све си мислам дека ако продужам да јадам бабури против него, ќе улета бијонс у темава со "прва страна од гугл - истражување" на тема пиво и заклучок - као е добро што имаме "македонски" бренд.
 
Пријател организаторот треба се да земе во предвид, настанот беше за аматерски производители на пиво, но организацијата 0 не се оправдува со ништо дете од забавиште поубаво ќе организира, кој и да бил планерот се познава дека не го бива.
Сфаќам дека сакаш да си правиш промоција на продавницата, но да не се лажеме, за профи пиво треба малку повеќе од ентузијазам и тапкање по рамо од пријателите дека им се допаѓа.
Го пробав грчкото кое што беше онака со неодреден вкус, ипата која што некако беше тапа плус отстапува од стилот , курајбер пивата груб финиш недефинирана структура тело никакво ама ете би поминале во мало и кај луѓе што не пробале ништо друго и би го пиеле пошто е нешто ново (темов приказна).
Целиот свет го имам прошетано и сум страстен пиво пиец, ама како тој ејлот што беше на првата маса од десно кога влегуваш ретко така добро пиво сум сретнал можам слободно да кажам дека е нешо две три нивоа од се што сум сретнал на балканов може да се носи со охара. Такво нешто аматер 100 години да прави пиво нема ни приближно да стигне до такво пиво.
ПС.Ако го знаеш чоекот дај пиши едно пораче во пп за контакт :)

Пред се, јас си правам пиво за себе, а не за да ме тапкаат пријателите какао што велиш. Затоа сакам да ги информирам оние кои сакаат да си направат пиво во домашни услови а досега биле ограничени со состојки или потешко ги набавувале.
А за тоа дека аматер не може да направи профи пиво баш и не се согласувам. Еве и самиот си кажа дека си бил изненаден од колку било добро пивото. :)
 
Пред се, јас си правам пиво за себе, а не за да ме тапкаат пријателите какао што велиш. Затоа сакам да ги информирам оние кои сакаат да си направат пиво во домашни услови а досега биле ограничени со состојки или потешко ги набавувале.
А за тоа дека аматер не може да направи профи пиво баш и не се согласувам. Еве и самиот си кажа дека си бил изненаден од колку било добро пивото. :)
Колкава количина правиш во една тура и колку долго може да се пие?
Вода користиш од чешма или од некаде полниш?
Не мислам да праам, едноставно ме интересира.
 
Пријател организаторот треба се да земе во предвид, настанот беше за аматерски производители на пиво, но организацијата 0 не се оправдува со ништо дете од забавиште поубаво ќе организира, кој и да бил планерот се познава дека не го бива.
Сфаќам дека сакаш да си правиш промоција на продавницата, но да не се лажеме, за профи пиво треба малку повеќе од ентузијазам и тапкање по рамо од пријателите дека им се допаѓа.
Го пробав грчкото кое што беше онака со неодреден вкус, ипата која што некако беше тапа плус отстапува од стилот , курајбер пивата груб финиш недефинирана структура тело никакво ама ете би поминале во мало и кај луѓе што не пробале ништо друго и би го пиеле пошто е нешто ново (темов приказна).
Целиот свет го имам прошетано и сум страстен пиво пиец, ама како тој ејлот што беше на првата маса од десно кога влегуваш ретко така добро пиво сум сретнал можам слободно да кажам дека е нешо две три нивоа од се што сум сретнал на балканов може да се носи со охара. Такво нешто аматер 100 години да прави пиво нема ни приближно да стигне до такво пиво.
ПС.Ако го знаеш чоекот дај пиши едно пораче во пп за контакт :)
Ја пробав едно-две домашни и си реков Јок, после си купив Гинис и српско едно Кабинет - не беше лошо како нашиве, после и едно хрватско (со Боб Марли нешо зелено).
 
Ја пробав едно-две домашни и си реков Јок, после си купив Гинис и српско едно Кабинет - не беше лошо како нашиве, после и едно хрватско (со Боб Марли нешо зелено).
Еднаш пробав Кабинет со овошни ароми некои, отров. Темното Кабинет беше солидно.
 
Ја пробав едно-две домашни и си реков Јок, после си купив Гинис и српско едно Кабинет - не беше лошо како нашиве, после и едно хрватско (со Боб Марли нешо зелено).
Во ред не тврдам дека беа нешто екстра, туку баш она ентузијазам и аматеризам, но во ред беа горе долу како за аматери.Боб Барли е хрватското ништо посебно, сум пиел подобри пива од домашни производители по хрватска и словенија.
гинисот ти е класика и малку досаден
[DOUBLEPOST=1520374008][/DOUBLEPOST]
Еднаш пробав Кабинет со овошни ароми некои, отров. Темното Кабинет беше солидно.
Кабинет ти е исто што и темов само со добар пр и маркетинг[DOUBLEPOST=1520374288][/DOUBLEPOST]
Пред се, јас си правам пиво за себе, а не за да ме тапкаат пријателите какао што велиш. Затоа сакам да ги информирам оние кои сакаат да си направат пиво во домашни услови а досега биле ограничени со состојки или потешко ги набавувале.
А за тоа дека аматер не може да направи профи пиво баш и не се согласувам. Еве и самиот си кажа дека си бил изненаден од колку било добро пивото. :)
Пријател далеку е тоа пиво од аматерско и дека аматер го правел.
Малку повеќе сомнение ми буди фактот дека истото пиво беше со уште две или три на ист штанд, другите пива беа далеку од добри далеку од пиво што би се рекло. Под престпоставка дека на исти штанд исти човек ги правел малку смрди работава, не може едно да биде идеално пиво а другите две/три да не можеш ни да ги категоризираш како пиво.
Сигурно го има набавено од некаде и има сменето етикета.
 
Последно уредено:
Колкава количина правиш во една тура и колку долго може да се пие?
Вода користиш од чешма или од некаде полниш?
Не мислам да праам, едноставно ме интересира.
Правам количина околу 21-22 литри.

Според некои статии на интернет пивото може да старее исто како и виното но нели да има соодветни услови. Така што планирам полека да тргнувам по некоја флаша од секое правење па искуството ќе покаже.
Првите 2 пати правев со вода од чешма а последните 2 со купечка вода(горска).
 
Знае некој каде може да се купи Newcastle Brown Ale некаде од соседниве држави ? Во некој Beershop или слично? Не да го нарачувам од интернет :)
 
Ме интересира дали некаде можат да се најдат белгиски пива во продавница во Скопје и дали воопшто постои некоја специјализирана пивска продавница.
 
Ме интересира дали некаде можат да се најдат белгиски пива во продавница во Скопје и дали воопшто постои некоја специјализирана пивска продавница.

Не знам дали постои некоја специјализирана пивска продавница, но знам дека белгиски пива можеш да најдеш во Тинексот во катната гаража спроти полициска станица Беко(ако си од Скопје)
Поздрав
 
Ме интересира дали некаде можат да се најдат белгиски пива во продавница во Скопје и дали воопшто постои некоја специјализирана пивска продавница.
Провери у Веро и у Алкотека (пред-позади грчка амбасада ако идеш од страната на центар). Не знам у Буњаковец дали уште работи таа продавницата специјализирана само за пива.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom