Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.390
Поени од реакции
24.096
Ок, фер одговор си даде... Вака... Пред да ти одговорам на прашањето, ќе напишам нешто што мислам дека сум ти го пишал тебе... Јас во моментов се мислев да аплицирам во Нов Зеланд, но како што стојат работите најверојатно нема да отидам.. ама како и да е фер е во констелација на прашањево да го спомнам дека сум го имал тоа на ум...

Е сега... Ако пукне, мене во 2014 година кога се врати од Бондстил Невзат Халили и прогласи Илирида, ме активираа повторно во резерва. Тоа значи дека доколку биде нешто по правилата на нештата обврска ми е да отидам под оружје. Од друга страна кога ме активираа повторно, видов очај кој многу се разликува од 2001, јас бев таму меѓу најмладите... Тоа значи дека пошто ни ја укинаа војската, нема нови резервисти... Што значи дека состојбата ни е очајна...

Тоест и да се најдат млади кои имаат желба да војуваат, а ќе се најдат, тие се без основна воена обука, што ги прави глинени голуби...

Но една работа имам на ум и многу ми се врти во глава, а тоа е дека во случај на војна, поготово војна која е испреплетена со национална и верска позадина, најголеми жртви се цивилите... Така да секој кој се крие од оружје, ќе стане потенцијална лесна мета.... Така да доколку бидне нешто, иако е моралот низок, иако немаме обука, дефинитивно со оружје имам поголеми шанси.... А немој да мислиш дека доколку бидне нешто, ние ќе останеме загреота... имаме и ние џокери.... а основна обука се поминува за неколку месеци...

Но друго ме загрижува мене, а тоа не е ниту моралот, ниту обуката... доколку се случи нешто, тоа ќе биде доста повеќе од 2001 година, што е со терористите што веќе ни се во безбедносниот систем ?!? На која безбедносна структура треба ние да се приклучиме ?!?

Пак ќе кажам, едно такво сценарио, многу веројатно ќе го донесе Стрелков во Македонија... И тука веќе размислувањата ќе се поинакви...[DOUBLEPOST=1520297515][/DOUBLEPOST]И кога сме веќе кај безбедносните структури:
Судот на Сашо Мијалков ќе му го врати пасошот?!
Kratko i jasno barem za pogolemiot del od postot (y)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Ne neznaes, mozes samo da pretpostavis. A sto ti e cudno vsusnost?
Викаш ?

Sega neznam dali me sfati ili jas neubavo se izraziv. Jas za Stojance mislam se najloso, beda od covek no niti ednas dosega duri ni na nejkenje nemam napisano los zbor za nego vo kontekst na negovoto ucestvo vo konfliktot. Te prasuvam dali ti istoto mozes da go kazis za sebe vo vrska so Johan. Ne kolku zemal plata sega, tuku isto kako i Stojance za vreme na konfliktot.
Немам добро мислење и за двајцата, за Јохан посебно.
За време на конфликтот колку што знам Ангелов е ОК, Јохан нешто заеба.

Da de , rat je nema sta da brines, sigurno ces da pogines.
A deka ke naebime i zosto Jamajka mnogu detalno ti objasni. Ili vo kratki crti sega sme vo daleku daleku polosa situacija otkolku togas. No sepak okolu moralot bese prasanjeto. Edno e sam da se prijavis na kapija ili vo regruten centar, drugo e sosila da te svleckaat.
Sto pre odemo pre cu da se vratim.

Јамајка таман објасни, за моралот се согласувам со него не со тебе.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Значи ќе се мени име а после тоа предвремени избори.
Се повеќе се мислам дека името е дефокус, не ни мислат да го решат. Почнаа протести баш пред да започне седницата за двојазичноста... Зајо и Мицко нешто мутат заедно водата...Незнам што да кажам, којзнае што ни се дешава...

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Се повеќе се мислам дека името е дефокус, не ни мислат да го решат. Почнаа протести баш пред да започне седницата за двојазичноста... Зајо и Мицко нешто мутат заедно водата...Незнам што да кажам, којзнае што ни се дешава...
Па у пакет ?

Двојазичноста не е толкав проблем како името, веројатно ни референдум ни ништо ќе се врати ДРПМНЕ во влада ќе се смени име за влез ЕУ, НАТО па после избори.

Традиција.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Па у пакет ?
Според мене, тешко дека ќе се реши името.... И да се реши името, ќе дојдат други препреки... Никој не може да ме убеди дека Бугарија и Албанија немаат територијални претензии кон Македонија, а единствена шанса да ги остварат е да не влеземе во ЕУ и НАТО.. Значи ако го смениме името и идентитетот и све.... Бугарија и Албанија ќе најдат други сопки.... Во најмала рака ќе започне оружен судир, кој неминовно ќе доведе до поделба на Македонија меѓу Бугарија и Албанија...

Реков и преходно, законот за двојазичност е донесен повеќе поради Македонците одколку поради Албанците... Утредента, на луѓето во Пехчево, Берово, Делчево и Свирипичино ќе им биде подобра опција да се под Бугарија, отколку да им се населат Албанци кои ќе им работат во општина и во подрачните единици на министерствата....

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Според мене, тешко дека ќе се реши името.... И да се реши името, ќе дојдат други препреки... Никој не може да ме убеди дека Бугарија и Албанија немаат територијални претензии кон Македонија, а единствена шанса да ги остварат е да не влеземе во ЕУ и НАТО.. Значи ако го смениме името и идентитетот и све.... Бугарија и Албанија ќе најдат други сопки.... Во најмала рака ќе започне оружен судир, кој неминовно ќе доведе до поделба на Македонија меѓу Бугарија и Албанија...

Реков и преходно, законот за двојазичност е донесен повеќе поради Македонците одколку поради Албанците... Утредента, на луѓето во Пехчево, Берово, Делчево и Свирипичино ќе им биде подобра опција да се под Бугарија, отколку да им се населат Албанци кои ќе им работат во општина и во подрачните единици на министерствата....
Нема да ни праат сопки, си добија што побараа.
(црква и "двојазичност")

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Нема да ни праат сопки, си добија што побараа.
Мислиш.... така си мислеа и во 2001 со рамковниот „договор“... па види што се случи...Нивната крајна цел е отцепување на Западна Македонија... следниот чекор е федерализација, што веќе ја најави Невзат Халили јавно, на плоштадот Скендербег...Бугарија е затекната можеби и остаткот ќе и биде кнедла, но нашите ќе ја олеснат работата.
Значи можеби веќе збориме за циклус не поголем од 2 децении... Доколку не влеземе во НАТО, а нема да влеземе.... тоа е тоа...

Реално имаме некакви шанси да опстанеме, но тие се бајаги крвави и кога ќе си помислам, можеби е подобро да се раштркаме низ светот и да повлечеме поука од тоа што не снајде и како евреите судбината да не обедини за да успееме да создадеме цврста структура, која можеби во иднина ќе не издигне повторно во ниво на држава, одколку да изгинеме како глувци со некакви мали шанси за опстанок.... Све на све, самите сме криви... на неколку пати во историјата победите сме успеале да ги претвориме самите во порази...

Или пак некое чудо да се случи, што никој него очекувал...

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Мислиш.... така си мислеа и во 2001 со рамковниот „договор“... па види што се случи...Нивната крајна цел е отцепување на Западна Македонија... следниот чекор е федерализација, што веќе ја најави Невзат Халили јавно, на плоштадот Скендербег...Бугарија е затекната можеби и остаткот ќе и биде кнедла, но нашите ќе ја олеснат работата.
Значи можеби веќе збориме за циклус не поголем од 2 децении... Доколку не влеземе во НАТО, а нема да влеземе.... тоа е тоа...

Реално имаме некакви шанси да опстанеме, но тие се бајаги крвави и кога ќе си помислам, можеби е подобро да се раштркаме низ светот и да повлечеме поука од тоа што не снајде и како евреите судбината да не обедини за да успееме да создадеме цврста структура, која можеби во иднина ќе не издигне повторно во ниво на држава, одколку да изгинеме како глувци со некакви мали шанси за опстанок.... Све на све, самите сме криви... на неколку пати во историјата победите сме успеале да ги претвориме самите во порази...

Или пак некое чудо да се случи, што никој него очекувал...
Чекај прво да се потврди веста, да не излезе фејк њуз :pos:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Чекај прво да се потврди веста, да не излезе фејк њуз :pos:
Не бе, настрана веста....Тоа е тоа...А чудото што го спомнав во постот може да е зајо и мицко да сватиле колку е саатот, па да решиле да се групираат некако....

Мада и за чудо, многу е....

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Не бе, настрана веста....Тоа е тоа...А чудото што го спомнав во постот може да е зајо и мицко да сватиле колку е саатот, па да решиле да се групираат некако....

Мада и за чудо, многу е....
Знаеш што се случува не се прај наудрен.
Фатени се за уши (ќе се мени име), чичко Сем опасен е.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Лавров, ти си? Eве пример за популизам и сеене страв.
Ако некоj во Софиja сакаше поделба на Македониja, таа можеше да ja направи уште во почетокот на 90-те,кога Милошевич и Мицотакис цртаха мапите.
Наивно е тоа што го збориш.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom