Македонска берза

Член од
24 април 2008
Мислења
11.087
Поени од реакции
12.643
Normalno deka kje se dozvoli - vladata (drzavata) sekako ne go saka toa megutoa koga togas kje mora da go dozvoli zatoa sto koga celis da pristapish kon EU mora toa da go sprovedes za da imas kontrola vrz parite na svoite gragjani. neznam kolku si zapoznaen megutoa sekoj bg drzavjanin koj zivee i raboti vo stranstvo ne ja prima platata vo BG banka - megutoa bidejki plakja danok kaj sto zivee (primer Francija) BG vladata ima uvid vo toa i plus dobiva odreden godisen nadomest od Francija za toj (site BG drzavjani) sto rabotat/plakjaat danok tamu.

Pa nekako mn generalizirano i ne e bas se taka... privatizacija, kazni, javni institucii, reket da toa e odlika na balkanot... NO aj za danokot - nikoj nesaka da plakja danok a saka drzavata da e odgovorna za svoite gragjani i da im sluzi. Jaka i silna drzava e drzava sto zema ogromen danok od lugjeto. koja drzava ne zema danok ili zema mal danok a e najuspesna drzava?? Duri i Arapite koj gi uzivaa blagodetite na naftata i davaa po 300.000$ na sekoja nova familija od istata vera pocnuvaat da go kratat toa i da voveduvaat danok. Ama ne si tamu pa neznaes - ti si izlegol li nadvor od MK da vidis sto e danok?? epa prasaj amer ili englez da ti objasnat sto e danok kade ako vkalkuliras se dostignuva od 60~75% (medical, penziski, state, income, sales ...) Zonsko parkiranje - ajde objasni kade vo evropa nema zonsko parkiranje pa nie od 92 sme go vovele? Vidi sto se slucuva kaj nas imas katna za parkiranje a site na trotoar parkiraat, koli od 50.000e na ulica se parkira dali da ja pokaze ili moze nema da plati...

Mesas babi i zabi - drzavite od afrika se sosema dr prikaska i geopolitika na zapadot...

No da se navratime na korenite - investiranje
Ako si zelen za smetka vo stranstvo imas najmalku 195 sansi kako da otvoris smetka i da go napravis toa sto si go zarctal...
Убаво што веруваш во чистиот капитализам, јас за жал верувам во суровиот реализам и не гледам подобрување на економски план во Македонија во блиска иднина.

Чекај да видиш како оваа или било која идна влада ќе се оправда со продолжување на сегашната пракса за забранување на граѓаните да инвестираат на странските берзи, ќе кажат дека тоа ќе го укинат после зачленувањето на Македонија во ЕУ - што ќе се случи на Свети Никад - или ќе им текне некое друго оправдание.

И ти мешаш баби и жаби од гледна точка на данокот, бидејќи освен фискалната одговорност која ја има во Германија, Велика Британија, Франција, САД и останатите богати и развиени држави, а ја нема тука на Балканот, истовремено во тие држави нема една работа која ја има тука на Балканот, а тоа е организиран криминал и криминалци на власт. Како последица на ова, парите од даночните обврзници не завршуваат на патишта, железнички пруги, болници и останати инфраструктурни проекти кои се од витално значење за граѓаните, туку завршуваат во рацете на корумпираните политичари и нивните деловни партнери. Не можеш да го споредуваш капитализмот на западот со криминалниот квази-капитализам на Балканот.

А кога сме кај зонското паркирање, истото треба да биде оправдано со безбедност на возилото и на предметите во истото како за почеток, а истовремено треба да има катни гаражи за паркирање, а тоа не го има баш на сите места низ Центар и Аеродром за да биде оправдан таквиот идиотизам - би го знаел тоа доколку си бил тука внатре во Македонија.

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Имам информација дека грција е пред ратификација на договорот за асоцијација и стабилизација со ЕУ на Македонија, по ова НАРОДНА БАНКА е обврзана да го укине членот со кој се забранува Македонски граѓани да тргуваат во странство и да имаат сметки во банки во ЕУ.
Мислам дека со влезот во втора фаза на Асоцијација и стабилизација со ЕУ на Македонија, автоматски тој дел од Законот за девизно работење престанува да важи. И конечно ќе можиме како секој во секоја нормална земја, секој граѓанин да ги инвестира парите каде сака.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Ми се чини дека заборавате една специфичност на Македонија а тоа е фиксниот девизен курс со еврото. НБРМ строго го контролира излезот на девизи од државата поради тоа што истите се користат за одбрана на курсот односно одржување на стабилноста.

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Zakoni vo ovaa drzava postojat samo za obicni smrtnici ocigledno!! Me interesira kako toa ke odanocat devizni prilivi a ne i imotot vo stranstvo ? Ta neli e protivzakonski za poseduvas imot vo druga drzava a pri toa da ne bide prijaven vo domicilnata ??? Lud jebe zbunjenog !! Sto stiti NBRM koga od vakviot stav vo odnos na deviznata politika site patime bar da ima nekoj normalen da prikaze benefit od toa pa da go opravda ? A i samo kaj nas guvernerot ne tezi spored prihodot na deviznite rezervi tuku od toa kolku dobro pushi !!![DOUBLEPOST=1519497996][/DOUBLEPOST]Edinstvena hartija koja sto vika investiraj e godisniot izvestaj na MTUR !! Deckoto gazi vo hartii od vrednost kako da e najdobar broker pa ne e ni cudo godinava da se ofajdi pobogato vo kolku pravilno fuknal pari !! Za renoviranje ima pari od tekovnata godina a ako i tie na vreme gi ukrcal na pravo mesto dogodina ke bide edina firma koja sto poveke pari pravi od finasisko rabotenje pa ne e ni tolku loso da prejde vo bankarski sektor so ogled na toa kakva polozba ima holiday inn :) Nikoj ne ja komentira zatoa sto ne e vredna za komentar... ako gi zaprasas tie sto kupuvaat tamu kje ti kazat MTUR ima 20mil u banka, poradi toa e stabilna i dava dividenda... 3 najcesti komentari...
pazarot niven pocna da se razvodnuva od 2010 pa sekoja godina navaka a oni seuste se vo zimski son. menadzmentot nema ideja i kapacitet da prevzeme cekori da smeni nesto i po FI se gleda deka postepeno tonat.. kako sto pisav pred 2m realnata cena treba da e negde 2700den i pod znak prasalnik dali kje smenat nesto vo 5g plan.

[DOUBLEPOST=1519453989][/DOUBLEPOST]

Sinojka zabelezav deka go objavile... iskreno sakav da pustam da izlezam pred FI zasto mislev deka kje bide ponizok od lani ... no i mene dobro me iznenadi... rastov od 840 do 1000 sepak bil opravdan - a dali kje go zacementiraat so dividenda pa da vidime.[/QUOTE]

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Ми се чини дека заборавате една специфичност на Македонија а тоа е фиксниот девизен курс со еврото. НБРМ строго го контролира излезот на девизи од државата поради тоа што истите се користат за одбрана на курсот односно одржување на стабилноста.
Со ратификацијата на договорот од страна на Грција како што кажа Тендо преминуваме во втората фаза , ова забрана ке престане.

Дополнително и гаранциите кај ММФ во злато и девизи ке бидат заменети со гаранции од ЕУ институциите подржани со гарантни фондови и ЕЦБ нема потреба да се брани курсот веке и да има капитална контрола за тргување во странство.
Ратификацијата е прашање на недели .

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Со ратификацијата на договорот од страна на Грција како што кажа Тендо преминуваме во втората фаза , ова забрана ке престане.

Дополнително и гаранциите кај ММФ во злато и девизи ке бидат заменети со гаранции од ЕУ институциите подржани со гарантни фондови и ЕЦБ нема потреба да се брани курсот веке и да има капитална контрола за тргување во странство.
Ратификацијата е прашање на недели .
Ај да видиме...Ваљда не за џабе Заев е лиже Грко-Бугарски газови. Да видиме некое фајде од продажбата на идентитетот.

Член од
27 јули 2017
Мислења
54
Поени од реакции
37
Zdravo, kako mozam da dobijam podatoci za dvizenje na ceni na Stopanska Banka AD Bitola vo posledni 3godini.
Odnapred blagodaram

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Член од
27 јули 2017
Мислења
54
Поени од реакции
37
Odi na sajtot na MSE otvori SBT kaj so ima od desna strana posledni podatoci imas podolu istoriski podatoci za trguvanjeto tuka ti se po godini .
fala[DOUBLEPOST=1519637941][/DOUBLEPOST]
http://www.mse.mk/mk/stats/symbolhistory/SBT
ете ти од последните 20 години

ама ако ти е за купување имаш подобри опции во моментов.
fala
http://www.mse.mk/mk/stats/symbolhistory/SBT
ете ти од последните 20 години

ама ако ти е за купување имаш подобри опции во моментов.
фала

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
117 денари добивка за СТБ, полошо од ланските 128, ама сепак нешто подобро од моите очекувања.

Kajgana Shop

На врв Bottom