Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Разбирам. Ја коментирам конкретно во случајов, еве замисли да стигнале наши специјалци за спасување и си бараат на наша територија арно ама они се на грчка и што, ќе речат овие еј не смееме да стапнеме таму агресија е тоа. Стој тука на наша територија и немо посматрај како замрзнуваат луѓе.
Знам дека во туѓа држава не смее да влага туѓа полиција или војска без специјална дозвола, ама за ова е чиста глупост да се спомнува, јаката граница, еден камен на врх брда од 2.500 мнмв.
и мене тоа нешто не ми е логички, мора да има нешто друго непознато за јавноста највероватно поради временските услови го погрешиле правецот ама тоа не се километри тоа се 100 м со затворени очи оди наназад ќе дојдеш на истото место од каде си тргнал ?
застанале под карпа и чекале да не би залутале уште подлабоко? од што од 100 м? и чекале...и чекале на едно место со минус 10, 20 степени температура и ветар? па одозгора дека застанале да јадат? нешто тука не штима...
тоа се тие 2 ч фатални изгубени од потрага од нивните пријатели кои ги барале највероватно не реагирајќи панично не помислувајќи дека уште еден непријател настапува, а тоа е „ноќта“ и уште пониски температури и посилен ветар... може тоа е правило да ако се залута при невреме да се седи во заклон и да се чека помош?
како и да е голема трагедија, на едно место во исто време се вкрстија неколку работи кои биле фатални за Калина и Александар... невремето, снежната бура и ветарот си го сторија своето, прва грешка што имало невреме и самиот ски центар бил затворен - требало да се одложи планираното, втора грешка кога веќе прва група се вратила со наредба да не се продолжи поради невреме, втората група сепак дел го стори тоа , кога се стигнало во црквата не требало да се напушти - трета грешка и највероватно фаталната грешка што се остана да се чека толку часови на едно место под карпите до состојба на смрзнување?![]()
... може тоа е правило да ако се залута при невреме да се седи во заклон и да се чека помош? може на филм така е, ама во реален живот не е!
... правила на однесување на планина !Мајко мила, не ја слушајте жифвисве!
Ни на крај памет не ми е со тебе да се заебавам и да кликам.... правила на однесување на планина !
... кодекс на однесување на планинарите!
... добро е да се знае кога си член на планинарско друштво!
... не ми се допаѓа начинот на твоја конверзација т.е. не ми оставаш простор за мое мислење што богами го запазуваш кон други членови кои може и на полош начин го искажуваат со коментари...Ни на крај памет не ми е со тебе да се заебавам и да кликам.Ја сум членувал активно во планинарско друштво и сум бил на место кај што ти ни на сон не би се качила.Но тоа нема везе.Она што има везе е - Дали ако они на пример имаа можност да се заклонат во црквата, ќе постапеа правилно ако не го направеа тоа?Ајде, чак и ти можеш со твојот длабокоумен светоглед ова да го растумачиш логично.
И тоа е можно, но нели пример ако влезеш од еден правец, после ако излезеш и сакаш да се вратиш ќе гледаш да го фатиш истиот правец. При такви временски услови може нема да е точно истиот ама па нема да одиш во скрос спортивниот правец.
Тука најбитни се изјавите на тие што биле со нив горе, кога последно биле заедно, дали ги оставиле на врвот или пак се изгубиле откако почнале да се спуштаат.
Инаку како што пишаа за одредена шпекулација дека двајцата биле доделени како водичи на другите тројца што продолжиле погоре тогаш е уште почудно тројцата да се симнат а условно кажано водичите да останат.
Најчудно од се е зошто таа група се одвоила.
Pri nevreme magla silen vetar snezni nanosi NEMA PRAVEC. Neka se i 10 metri vo prasanje se gubis. Ziveev vo skijaski centar, sekoj bor go znaev,dva pati imam zalutano, nemas absolutno oset za prostor. Kako niz crna dupka da gazis a ne znaes kaj ides.