ова од македонска страна не е за потценување и тоа без снежна бура, ветер и магла за разлика од други фотографии што изгледа како да е поблага косина, ама не е!
Мене ич не ми е логично ова со карпата, во услови кога имаш црквичка горе ти да се симињаш доле во провалијата за да се скриеш под карпите од ветерот ? Ме чуди искрено како искусни планинари како нив воопшто имаат тргнато во спротивна насока и зошто..
и мене тоа нешто не ми е логички, мора да има нешто друго непознато за јавноста највероватно поради временските услови го погрешиле правецот ама тоа не се километри тоа се 100 м со затворени очи оди наназад ќе дојдеш на истото место од каде си тргнал ? и решение ? застанале под карпа и чекале да не би залутале уште подлабоко? од што од 100 м? и чекале...и чекале на едно место со минус 10, 20 степени температура и ветар? па одозгора дека застанале да јадат? нешто тука не штима...тоа се тие 2 ч фатални изгубени од потрага од нивните пријатели кои ги барале највероватно не реагирајќи панично не помислувајќи дека уште еден непријател настапува, а тоа е „ноќта“ и уште пониски температури и посилен ветар... може тоа е правило да ако се залута при невреме да се седи во заклон и да се чека помош? може на филм така е, ама во реален живот не е! дали е тоа веќе четврта грешка што живот ги чинело? во такви ситуации зарем не делува адреналинот и борба за живот или смрт, а не да се чека помош под некоја карпа? зарем не би се бореле макар да се смрзне во движење, отколку да се смрзне во мирување во едно место толку часови? не знам тука навистина не ми е логички...
Dec 19, 2017, Vrv Kajmakcalan (2525m.n.v) iskacen, planina Nige;Start: Skijacki centar Voras, Egejska Makedonija; Uslovi:
Soncevo pod 2000m.n.v, silen
veter okolu 100km/h, niski temperaturi
pod 0 stepeni
еве за пример, една тура во зимски услови, но во по поволно сончево време од грчка страна од наши луѓе (планинари или полупланинари)...
планинарите на видеото, рака на срце ниту истите не се кој знае колку опремени и дисциплинирани во некое групно одење, ниту пак патеката е некоја страшна, напротив широка пријатна... апсолутно за уживање, а потоа (планинари од видеото) во термални води да пливаат?!после висинско пешачење во зимски услови телото се подложува на нуркање во топла кој знае колку степени вода која има правило колку се седи? среќа немало и тука некои последици по здравјето на планинарите!
како и да е голема трагедија, на едно место во исто време се вкрстија неколку работи кои биле фатални за Калина и Александар... невремето, снежната бура и ветарот си го сторија своето, прва грешка што имало невреме и самиот ски центар бил затворен - требало да се одложи планираното, втора грешка кога веќе прва група се вратила со наредба да не се продолжи поради невреме, втората група сепак дел го стори тоа , кога се стигнало во црквата не требало да се напушти - трета грешка и највероватно фаталната грешка што се остана да се чека толку часови на едно место под карпите до состојба на смрзнување?