Калина Велевска и Александар Миновски, членови на планинарскиот клуб ,,Трансверзалец“

• Креатор на темата Креатор на темата bijons
  • Време на започнување Време на започнување
Od toa sto jas go znam, tatkoto na acko doznava naredniot den, koga e najden mrtov, a ne denta koga gi barale koga imase i info u mediumive deka so helikopter go baral.
Negoviot tatko dokolku doznaese vo momentot koga ovie sfatile deka acko i kalina gi nema, sansite oni da bidat pronajdeni i doneseni zivi, uste dodeka bilo denje, ke bea 300 pati pogolemi.
Ama toa ne bilo slucaj, zasto,samo mozeme da pretpostavuvame, valjda da ne krevaat panika od start i slicno. Ova sekako ne e protokol za vakvi situacii koj mora da se zapazuva ali postoese prostor vo slucajov negoviot tatko da bide izvesten odma, imase tamu lugje koi znaea za sto e on sposoben koga se vo prasanje vakvi alaramntni situacii, so vikanje na spasuvacki sluzbi, helikopteri, ratraci, profesionalci i slicno ( zboram za reagiranje kaj grcite, ne nasi spasuvacki ekipi da se upatuvaat tamu ).
Како бе, како е можно никој да не се јави кај родителите со сите овие случувања? Како е можно во 3 часот наутро да јавиш на мк служби откако се случиле сите овие работи, и амбасадите зашто постојат.

Дечко и на Калина бил таму и не јавил никому? Страшно.

И јас не разбирам што сака да каже Џонтра , демек сам се откачил ?????

Друго, тоа од извештајот на телма што го има, дека Александар го извлекле жив па после случајно им се откачил каишот... најверојатно дечкото сам се откачил пошто бил свесен дека Калина е загината. И на тој размак од 40 метри што ги нашле, не е од откачувањето на каишот, како може така кога Александар е најден 40 метри ПОГОРЕ од Калина.

Можно е. Hide and die синдром.

As people succumb to the cold, they tend to run – away from their present location and away from companions who might help them. They go out into the cold, stripping as they move. And when they finally feel the end coming, they try to find some quiet, hidden spot to die.

Пак ќе кажам, идеш некого да спасуваш на врв од 2500 метри - во форма на рамно поле (значи луѓе спасуваат на височини од 6000 метри каде владеат х 10 пати покатастрофални услови и ги спасуваат после x поминати саати на катастрофални температури, редок воздух, снег, непристапен карпест терен итн), ти се скинува ремен ( пошто нели се трљал 10 саати од карпа и се пресекол а можда и бил ременот од конец направен и нели кога спасуваш некого се ослонуваш само на едно ремче ) и доаѓаш до заклучок ај утре ќе го спасиме. Овие ваљда тргнале на екскурзија а не спасување на човечки живот.
Се откачил. Може немал сила за да го закачи како што треба. Невреме, темница, паднал во дупка и не сакале да ризикуваат да се загубат уште животи и се откажале.

Не знам колку е точно ова ама би требало да е пошто ми го кажа човек кој што присуствувал на погребот, забранет им бил пристапот на дечкото на Калина-Дејан и водачот на ова Трансверзалец, Зоран.

Друго, тоа од извештајот на телма што го има, дека Александар го извлекле жив па после случајно им се откачил каишот... најверојатно дечкото сам се откачил пошто бил свесен дека Калина е загината. И на тој размак од 40 метри што ги нашле, не е од откачувањето на каишот, како може така кога Александар е најден 40 метри ПОГОРЕ од Калина.
Зоран од веќе познати причини.
Во тоа писмо кое наводно е напишано од родителите тие прашуваат таа ноќ што правел поискусниот Дејан како најблизок и најверен другар на Калина и Александар.

Како бе, како е можно никој да не се јави кај родителите со сите овие случувања? Како е можно во 3 часот наутро да јавиш на мк служби откако се случиле сите овие работи, и амбасадите зашто постојат.

Дечко и на Калина бил таму и не јавил никому? Страшно.
Еве Џонтра разјасни додека го пишував ова за дечкото, мислам како можел таква глупост он да направи.

17 часот потрагата со ратракот е прекината и тимот со Зоран се враќа во Ски центарот. Во меѓувреме 1 ратрак во кој е Дејан повторно трнува во потрага во обид да ги лоцира според остварениот контакт. Телефонски контакт помеѓу овој ратрак и Алексадар и Калина се одржува се до 19 часот.

Наместо да се алармираат сите , тој тргнал сам да ги бара . Во контакт со нив бил до 19 часот .

podole e najden be, ne pogore, kako go vlecele, taka padnal i se izlizgal uste podole na snegot od prvicnata pozicija na koja bil so kalina.[DOUBLEPOST=1519063493][/DOUBLEPOST]
Dali e mozno da probale da se stoplat zatoa polugol/a?
ne ne, toa e eden od sindromite na hipotermija, kontradikcija se javuva, cuvstvuvas jeziva toplina i u cel toj haos se soblakas i potoa nastapuva smrt, veke si vo besoznanie ne ni znaes sto pravis.

:cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:

Мислам свака ви част. Испадна дека пола членови од форумов се планинари со по 20-30 години искуство зад себе а некои имаат и лиценци за водичи, од нив пола имаат искуство во истраги за смрт, пола од луѓево на темава стаа експерти по медицина зошто прочитале по 2-3 статии на интернет, а сите на темава ги открија дупките во истрагата зошто прочитале некаков си документ од страна ипол од кој речиси страна зафаќаат генералии и прашања.

Ако продолжите со вакво темпо до крајот на неделава ќе најдете лек за СИДА и рак.

Ве молам забавете експерти, мислам дека светот не е подготвен за таков брз цивилизациски напредок.

Dali e mozno da probale da se stoplat zatoa polugol/a?
Ако не се лажам, во одредени случаи хипотермијата делува спротивно на телото, односно кратко кажано ти си замрзнат а имаш чувство дека си во Сахара и дека треба да соблечеш се од себе.

Од каде тоа дека сам тргнал? Бил во придружба на спасувачи од ски центарот.

Па додека тој со ратракот ги барал не известил никој во Македонија . Спасувачка служба се вклучила многу подоцна од ова , ги нашла во 22 часот . А тие што биле со него дали биле спасувачи со опрема не знам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom