Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 февруари 2018
Мислења
46
Поени од реакции
23
Објективната вистина е:

Откочена е процедурата
Пред советот за гражданство можат да поминат и луѓе само со потврди (кои како, веројатно поминуваат помалку отколку повеќе)
Но што понатаму? Се чека за потпис кај вицепрезидент, којшто има поинаква политика и не дава туку така потпис освен ако не си преку роднини, со предок или со документи од претци (тука мислам само со потврди не бива :) )
Значи, можете да поминете на советот но тоа не ви гарантира дека ќе добиете потпис од Вицепрезидент т.е не ви гарантира дека сте одобрени за гражданство, затоа има многу коишто висат во воздух и се прашуваат зошто толку време чекаат потпис
Се работи за политика, но нека не се грижат оние кои се преку брат/сестра и со стари валидни документи
Процедурата е убрзана (тоа и насекаде може да го чуете)

Сума сумарум: објективно гледано, сега успешни приказни се само оние преку родители, брат/сестра и со стари документи. Се‘ друго е шпекулација
Но, се надевам, според она што го гледам, дека политиката ќе се промени на подобро и Јотова ќе се опамети
Fala drugar od kade ti e informacijata ne znam daj boze da zememe site primer jas bev na intervju 26 april 2016 me stavija na dopolnitelna vo oktomvri 2017 i podnesov dopolnitelni dokumenti 15 januari 2018 svidetelstvo od na dedo mi brat samo sto toj e so razlicno prezime i sto mislis jas sto treba da ocekuvam po tvoe fala pozz

Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
Fala drugar od kade ti e informacijata ne znam daj boze da zememe site primer jas bev na intervju 26 april 2016 me stavija na dopolnitelna vo oktomvri 2017 i podnesov dopolnitelni dokumenti 15 januari 2018 svidetelstvo od na dedo mi brat samo sto toj e so razlicno prezime i sto mislis jas sto treba da ocekuvam po tvoe fala pozz
Информацијата ми е од човек којшто многу добро ја знае ситуацијата.
Не можам да кажам дали ова е позитивна вест за оние кои се само со потврди, затоа што сега најголем проблем е Јотова, така да џабе ако комисијата одобрува а Јотова не потпишува. А и воопшто ситуацијата за сите е тука некаде, само што тие коишто се преку родители, брат/сестра или со стари документи не треба да се грижат бидејќи кога тогаш добиваат (најголем дел од нив), единствено нешто коешто боли е чекањето, ама од тоа што го забележувам објективно гледано, забрзана е работата. Па нели и прочитав некаде од некој напишано на форумов дека од март ги зголемуваат комисиите
@Brunhilda ми се чини тоа го имаше напишано
:)

Член од
13 септември 2017
Мислења
36
Поени од реакции
24
Не можам да кажам дали ова е позитивна вест за оние кои се само со потврди, затоа што сега најголем проблем е Јотова, така да џабе ако комисијата одобрува а Јотова не потпишува. А и воопшто ситуацијата за сите е тука некаде, само што тие коишто се преку родители, брат/сестра или со стари документи не треба да се грижат бидејќи кога тогаш добиваат (најголем дел од нив), единствено нешто коешто боли е чекањето, ама од тоа што го забележувам објективно гледано, забрзана е работата. Па нели и прочитав некаде од некој напишано на форумов дека од март ги зголемуваат комисиите
Многу се радувам кога читам вакви добри, оптимистички вести. Искрено се надевам и верувам дека е така, сепак чекањето како што викаш боли ама на крај ќе се исплати.

Член од
20 септември 2017
Мислења
920
Поени од реакции
1.347
Лани имаше некои препораки и мислења во МП околу дополнителните документи. За предметите кои биле во процедура и не се завршени до септември 2017 г. да не се бараат дополнителни документи, цитирам "се предвижда изклјучение по отношение на изикванијата за представјане на всички документи, удостоверјавашти наличието на поне един всходјашт блгарин". Е сега прашањето е за кои предмети, тие што се преку брат/сестра или со потврди. Примерите покажуваат дека ова повеќе важи за оние првите, а не мора да значи дека не важи и за тие со потврда, барем за одреден број од нив при исполнување на другите услови.
Ако се придржувале кон овие препораки кои ги донеле самите тие и кои важат за Советот за државјанство и да речеме некои лица поминале на совет и со потврда, Јотова е таа која бара од ДАБЧ да ги достават сите документите врз основа на која е издадено удостоверението (бара докази за потекло-документи). Тоа јасно се гледа во отчетот од 2017 г. каде 500 души биле ставени на проверка од вицепрезидента, а само 30 од нив поминале положително.
За предметите за кои се образувани преписки после септември 2017 г. не важат овие "олеснувања".[DOUBLEPOST=1518357981][/DOUBLEPOST]значи твој совет е некој кој сака да подава за происхот да почне веднаш или после 1ви јули.???[/QUOTE]

Може и сега да се поднесе, кога ќе убрзаат ќе биде за сите. Едино тие што сакаат да почнат процедура за државјанство преку Софија нека почекаат до јули, а тие преку конзулат можат и сега, нели интервјуто во амбасада/конзулат е при поднесување на документите_

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2018
Мислења
46
Поени од реакции
23
Mislis deka ke nema i za mene problem so stariot dokument iako e na dedo mi od brat mu i sto tij ima drugo prezime ne e isto so naseto..

Член од
8 јули 2015
Мислења
21
Поени од реакции
6
Dedi mi e roden 1921 god.Vo periodot od 1942 do 1943 god. bil bugarski vojnik, no ne znam vo koja oblast.Dali se dovolni ovie informacii za da mi izdadat potvrda od voeniot arhiv vo Veliko Trnovo?

Член од
8 јули 2015
Мислења
21
Поени од реакции
6
Член од
3 август 2015
Мислења
1.722
Поени од реакции
2.958
Da, online na mail ,imas na net veb strana od Voeniot Arhiv pisuva e uslugi. Tamu se pkalja online taksa od 10 leva. Moja bliska rodnina taka izvadi potvrda deka dedo I bil bugarski vojnik vrz taa osnova so dobi grazdanstvo :)
Mu pisav na email pa ke vidime dali ke odgovorat fala brat zazinformacijata

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.121
Поени од реакции
3.980
Ако прво се родиле, па си добил државјанство, мислам дека е стандардна процедура, само што нема интервју за нив.
Ова важи само за (малолетни) деца, или и за полнолетни исто доколку родителите веќе имаат БГ државјанство па нема интервју за вакви апликанти?

Член од
18 октомври 2017
Мислења
33
Поени од реакции
20
Ова важи само за (малолетни) деца, или и за полнолетни исто доколку родителите веќе имаат БГ државјанство па нема интервју за вакви апликанти?
I mene me interesira dali moite deca ednoto polnoletno drugoto maloletno jas ko ke go zemam pasosot kakva e procedurata za niv

Член од
19 јуни 2015
Мислења
414
Поени од реакции
623
Mislis deka ke nema i za mene problem so stariot dokument iako e na dedo mi od brat mu i sto tij ima drugo prezime ne e isto so naseto..
На ова не знам најточно да ти одговорам. Мислам дека ќе видат од изводите дека имаат исти родители и тоа е доволен доказ, нели? :) . Нека одговорат членовите кои знаат повеќе знаат околу вакви проблематики :)

П.С Во мојов случај повеќе луѓе користат ист документ од кои некои ете на ваков начин како твојот па едино логично што ми паѓа на памет е дека според родителите запишани во изводот, се гледа врската[DOUBLEPOST=1518369737][/DOUBLEPOST]
Многу се радувам кога читам вакви добри, оптимистички вести. Искрено се надевам и верувам дека е така, сепак чекањето како што викаш боли ама на крај ќе се исплати.
Да очекуваме дека до јули и ние што сме на дополнителна ставени во Април 2017, ќе ни тргне и ќе стигнеме до Јотова :)
Постојано сум во контакт со луѓе коишто добро ја познаваат ситуацијата, се објективни и не лажат за да ќарат на грбот на оние со мака. Сепак има и такви :) Единствено нешто што не е сјајно во моментов е застојот со потписите на Јотова, ама како што изгледа и тие пречки се надминуваат

Оптимист сум

Последно уредено:
V

vkv

Гостин
На ова не знам најточно да ти одговорам. Мислам дека ќе видат од изводите дека имаат исти родители и тоа е доволен доказ, нели? :) . Нека одговорат членовите кои знаат повеќе знаат околу вакви проблематики :)

П.С Во мојов случај повеќе луѓе користат ист документ од кои некои ете на ваков начин како твојот па едино логично што ми паѓа на памет е дека според родителите запишани во изводот, се гледа врската[DOUBLEPOST=1518369737][/DOUBLEPOST]
Да очекуваме дека до јули и ние што сме на дополнителна ставени во Април 2017, ќе ни тргне и ќе стигнеме до Јотова :)
Постојано сум во контакт со луѓе коишто добро ја познаваат ситуацијата, се објективни и не лажат за да ќарат на грбот на оние со мака. Сепак има и такви :) Единствено нешто што не е сјајно во моментов е застојот со потписите на Јотова, ама како што изгледа и тие пречки се надминуваат

Оптимист сум
A za tie od 2014 imas li nekoe info.

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694

Оптимист сум
Имаш инфо дека на оние што се вратени на дополнителна Април месец 2017 повторно ќе им бидат разгледани молбите од Советот за гражданство до крај на Јули оваа година?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom