Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983

ова за тебе е памфлет? од што нешто е овој член 22 ?

ова, за тебе не е реалност ?
а мене како велиш ме лажат цитирам ,,..дека во партијата те лажат..,, , а ти разбира се не си во партија: а ако си во партија ТЕБЕ НЕ ТЕ ЛАЖАТ ? :pos: шо убо, за друг кажваш дека е во партија и го лажат, а ти демек независен си и со прст покажуваш и осудуваш: со кое право? Јас си го кажувам мислењето ќе приложувам докази, ти кажи го твоето мислење и приложи си докази ...
Законот за јазици е само во „твојата глава“. Ниту јазик, ниту тиранска платформа ќе се реализира.

V

viktora

Гостин
Ех, земјо. Искрено, не за да навредам некого ама жал ме фака за вас. Читате а не разбирате, гледате а не знаете што гледате, секој може да манипулира со вас како сака, незнам како поминувате и на зелен пазар со такво знаење и логика. Еве пак ке се обидам да ви објаснам иако сум сигурен дека нема да разберете, иако е толку едноставно. Значи вака: Со одребите од законот кои ги цитираш се предвидени казни за оние кои ке го прекршат законот (орган, раководно лице, службено лице) а во законот никаде не стои обврска некој да знае албански и дека тој што нема да знае албански ке се казни со тие казни. Еве ти еден едноставен пример за да сватиш: Во законот има одредба која што вели дека на униформите на полицајците во општините каде над 20 % се албанци, ознаките на униформите треба да бидат двојазични. Значи казна според овој закон ке крка Министерството за внатрешни работи (како орган) и Министерот за внатрешни работи (како раководно лице) ако не обезбедат примена на оваа одредба, на пример не обезбедат такви униформи, или службеното лице (полицаецот) ако спротивно на законот не ја носи двојазичната униформа. Никаде во законот нема одредба дека некој ке се казни ако незнае албански. Појасно здравје. Не се резилете, не сте дораснати да коментирате закони. Може да држите лекции само за квалитетот на посебната салама и сладоледот, оној сладолед од убавите како во Дојран....
А може и вака.На пример работиш во некоја институција ти доаѓа странка која ти се обраќа на албански јазик.Во моментот нема или не можеш да најдеш преведувач а албански не знаеш.За што би те репнале 2.000€ а институцијата 5.000€?Да не им бидеш во кожа на администрацијата за Бајрам или ден на албанското знаме.За лек албанец нема да најдеш по државново.

Ај повтори со некој интересен пример кој само на тебе ти е јасен.
И доста со сендвичи или салами.Де моде е.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ех, земјо. Искрено, не за да навредам некого ама жал ме фака за вас. Читате а не разбирате, гледате а не знаете што гледате, секој може да манипулира со вас како сака, незнам како поминувате и на зелен пазар со такво знаење и логика. Еве пак ке се обидам да ви објаснам иако сум сигурен дека нема да разберете, иако е толку едноставно. Значи вака: Со одребите од законот кои ги цитираш се предвидени казни за оние кои ке го прекршат законот (орган, раководно лице, службено лице) а во законот никаде не стои обврска некој да знае албански и дека тој што нема да знае албански ке се казни со тие казни. Еве ти еден едноставен пример за да сватиш: Во законот има одредба која што вели дека на униформите на полицајците во општините каде над 20 % се албанци, ознаките на униформите треба да бидат двојазични. Значи казна според овој закон ке крка Министерството за внатрешни работи (како орган) и Министерот за внатрешни работи (како раководно лице) ако не обезбедат примена на оваа одредба, на пример не обезбедат такви униформи, или службеното лице (полицаецот) ако спротивно на законот не ја носи двојазичната униформа. Никаде во законот нема одредба дека некој ке се казни ако незнае албански. Појасно здравје. Не се резилете, не сте дораснати да коментирате закони. Може да држите лекции само за квалитетот на посебната салама и сладоледот, оној сладолед од убавите како во Дојран....
Лазаре, дај објасни им дека таков закон не постои и дека ништо нема да има од носење на таков закон од СДСМ, како и цела тиранска платформа. На вмро-вците. Кажи им дека се тоа е само во нивните глави. Никаква тиранска платформа нема .....[DOUBLEPOST=1518203092][/DOUBLEPOST]
И јас мислам вака. Можеби Стевчо е корумпиран, ама за градоначалник е добар.
Па луѓето пишуваат, не можам да знам. Немам допирни точки со него, па да знам. Не можам да кажам и дека не е. Ни тоа не го знам. Генерално, имам сомнеж во сите политичари.[DOUBLEPOST=1518203222][/DOUBLEPOST]
А може и вака.На пример работиш во некоја институција ти доаѓа странка која ти се обраќа на албански јазик.Во моментот нема или не можеш да најдеш преведувач а албански не знаеш.За што би те репнале 2.000€ а институцијата 5.000€?Да не им бидеш во кожа на администрацијата за Бајрам или ден на албанското знаме.За лек албанец нема да најдеш по државново.

Сакаш индиректно да кажеш дека во Берово, Делчево.. ќе се населат Албанци? Прво еден, па фамилија (15-на људи)... па „Коледе го продавал кучата во Берово“.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.419
Поени од реакции
4.329

Муабетов ти е крш, немаш појма од право и невозможно е да ти се објасни. Исто како на некој што не знае основна математика, собирање, одземање, множење, делење... да се трудиш да му објаснуваш интеграли. Нема надеж за вас. Сега ако ти објаснам што ке биде ако службеникот неможе да обезбеди превод, пак нема да ме разбереш и нредното прашање ке ти биде: Што ако падне метеор и ги сотре албанците и сите други што знаат албански а само еден од нив преживее и во институцијата побара да му се преведе на албански? Што правиме тогаш? Наебавме казна! Деца од забавиште не ви се рамни.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Баш ме заболе дали ќе понесе одговорност или не. Чак што више, заслужува орден за посебни заслуги. Сериозен сум. Да купам Q7ца со државни пари у време кога реална средна плата е 200 ЕУР и да знам дека има луѓе кои ќе коментираат “и шо сеа?”...Као онака голем кур, за 500 грама паризерка збориме, божем по дома без два Каена у гаража не станувате на мочање. Ако ви е акоооооооо. Малце ви е, ама еве го Зајко да ве докусури (Декстерчко цвикерчо, ова да ги задоволам твоите сексуални потреби за политичка неутралност).
Ако не бараш одговорност за аудито на Муња кој кур пишуваш за него?Јас сум за да се бара одговорност за аудито а не само празни муабети,не знам шо не ти е јасно?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Темава беше посодржајна кога уставникот беше пратен на летовање...како го тупи дечкото :facepalm: фрлам телефон...

S

silmarillion

Гостин
Ако не бараш одговорност за аудито на Муња кој кур пишуваш за него?Јас сум за да се бара одговорност за аудито а не само празни муабети,не знам шо не ти е јасно?
А извини треба тебе да те прашам каде и дали да пишувам? Шо се замишљате бе пилци?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.649
Поени од реакции
9.256
Не се резилете, не сте дораснати да коментирате закони.
Кажи според кој закон се насловени овие владини сајтови и дај коментар за истиот:

http://www.tetova.gov.mk/default.aspx?lan=2
http://dibra.gov.mk/mk/

Во член 1 од Законот за употреба на македонскиот јазик пишува:

Македонски јазик, во смисла на овој закон, е македонскиот литературен јазик и неговото кирилско писмо.

Aко си од Скопје, отиди на Меѓуградската автобуска станица и најди ми само еден албански превозник кој не оди до Tetovo, Gostivar и Struga, туку оди до Тетово, Гостивар и Струга.

Овие градови не се во Македонија па да важи законот и за нив? Не живеат Македонци таму? Писмото нивно не е кирилско? Според кој закон произволно им е сменето нивното писмо во латиница? Казнет е некој заради тоа?

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.717
Поени од реакции
37.697
Лешпер,со законот се дозволува и на вработениот во било која институција да може да комуницира и на мајчин јазик.Ќе отидеш на шалтер кај некој шпон,ако го фати инает има курот да ти пукне од чекање додека ти најде преведувач или ти се преведат документите.Има да те вртат од шалтер до шалтер ко тркало на среќата.Јасно ти е до тука?Прочитај во новиот закон дали некаде пишува дека македонскиот јазик останува како единствен државен јазик при комуникација помеѓу институциите и граѓаните.Па не сте деца пичка му мајчина па да верувате дека некој ќе те стопира на улица да те испрашува дали знаеш или не албански па да те казне. Законов е катастрофа.Прво се однесува само на албанците.Второ нема потреба да се дискутира колку финансиски ќе не исцрпи.Трето никогаш нема да биде практичен,ќе се чека со недели или месеци.Некој албанец од Те да купи кола од Пехчево додека му ја префрлат и преведат типот ќе заборави да вози.Батали тоа што те лажат по штабовите.Користи ја црпката господ за тоа ја создал.
... јас сега би искоментирала околу преведувачите кој образовен профил ќе бидат или тие ќе имаат само „купен сертификат“ од положен курс на познавање на македонски јазик со што ќе биде доволно да се вработи како преведувач? :D
јас ќе ви кажам однапред што циркус ќе не чека, сите преведувачи ќе бидат од типот „Гугл транслејт“ во џебо, со никакво образование де факто, ама со целосни партиски заслуги и купени преку ноќ дипломи де јуре, и самиот превод нема никаква врска со реалниот текст кој ќе се преведува....:pos:
и да им докажете дека немаат појма од преведување, оти не го знаат како што треба сопствениот јазик, а не пак македонскиот јазик, па одозгора и да го преведат! :icon_lol:
...дајте им документот да го преведат од македонски на албански, ама македонскио текст да биде напишано со латинично писмо, по некое време ќе се вратат повторно кај вас и ќе ве замолат дали може документот да биде напишан со кирилично писмо? :lolzz:
аман бе,нели латиницата подобро ја разбирате? ДА, ДА, во право сте ,
ете ти го по извесно време преведувачо доаѓа со преведуван документ кажва - готово е ! :bravobe:
арно ама и другите може инкогнито го владеат албанскио јазик...
а бе шо е ова? шо превод е ова:sramezliv: ?
и вели, на гугл транслејт мора да биде со кирилично писмо за да се преведе, затоа не е добар преведот, не сум ја крив! ауууууу вистински преведувач :D

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Темава беше посодржајна кога уставникот беше пратен на летовање...како го тупи дечкото :facepalm: фрлам телефон...
Але... многу општо ме напаѓате. Само со фрази, без конкретни аргументи со кои ќе покажеш дека не е точно тоа што го пишувам. Сериозно, многу си огорчен кон животот, може лошо да ти влијае.

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Цело време се карате така да ете барем една позитивна вест да го одбележиме краjот на денот:

Владиката Наум: Братски повик до патријархот Неофит, очекуваме сослужување со мајката-црква

Наредниот чекор е заедничко сослужување на светата литургија, евхаристија, и на тој начин заедно и практично да ја исполниме одлуката на БПЦ да биде мајка-црква на МПЦ-Охридска архиепископија. Ова денеска за БГНЕС го изјави струмичкиот митрополит Наум за наредните чекори меѓу БПЦ и МПЦ-ОА.

„Ако двете цркви не вршат сослужување на светата литургија, тогаш нема никаква смисла и содржина. Нашата црква и сега е многу благодарна на БПЦ за залагањето да бидеме дел од православниот свет. Очекуваме овој заеднички чекор многу брзо да се случи. Овие денови испративме писмо до неговата светост патријархот Неофит со братски повик за заедничка служба на светата литургија.

Конечниот збор, се разбира, ќе го има вселенскиот патријарх Вартоломеј, таков е редот во православната црква. Колку што јас знам вселенскиот патријарх неуморно работи на единството на една, света, соборна и апостолска црква - тоа е неговата главна задача. Ние веруваме, но и гледаме дека сè што се прави во православната црква, согласно оваа задача, е истовремено радост и утеха, преку светиот дух, и за самиот патријарх Вартоломеј“, изјави владиката Наум за БГНЕС.

https://www.mkd.mk/makedonija/politika/vladikata-naum-bratski-povik-do-patrijarhot-neofit-ochekuvame-sosluzhuvanje-so

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Хех Наум, стара гарда Вмровска гарда.
Инаку, секуларна држава сме, само да ве потсетам.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.404
Поени од реакции
24.121
Цело време се карате така да ете барем една позитивна вест да го одбележиме краjот на денот:

Владиката Наум: Братски повик до патријархот Неофит, очекуваме сослужување со мајката-црква

Наредниот чекор е заедничко сослужување на светата литургија, евхаристија, и на тој начин заедно и практично да ја исполниме одлуката на БПЦ да биде мајка-црква на МПЦ-Охридска архиепископија. Ова денеска за БГНЕС го изјави струмичкиот митрополит Наум за наредните чекори меѓу БПЦ и МПЦ-ОА.

„Ако двете цркви не вршат сослужување на светата литургија, тогаш нема никаква смисла и содржина. Нашата црква и сега е многу благодарна на БПЦ за залагањето да бидеме дел од православниот свет. Очекуваме овој заеднички чекор многу брзо да се случи. Овие денови испративме писмо до неговата светост патријархот Неофит со братски повик за заедничка служба на светата литургија.

Конечниот збор, се разбира, ќе го има вселенскиот патријарх Вартоломеј, таков е редот во православната црква. Колку што јас знам вселенскиот патријарх неуморно работи на единството на една, света, соборна и апостолска црква - тоа е неговата главна задача. Ние веруваме, но и гледаме дека сè што се прави во православната црква, согласно оваа задача, е истовремено радост и утеха, преку светиот дух, и за самиот патријарх Вартоломеј“, изјави владиката Наум за БГНЕС.

https://www.mkd.mk/makedonija/politika/vladikata-naum-bratski-povik-do-patrijarhot-neofit-ochekuvame-sosluzhuvanje-so
Epten pozitivna vest, prosto mi go razubavi denot. Neznam kako ke legnev da spijam bez ovaa vazna informacija. Mnogu sum ti blagodaren i gospod zdravje da ti daj. I srekja. I ljubov, pari se sto ke posakas i vo idnina pak da prodolzis da ne veselis so vakvi bogougodni vesti .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom