Ispadja deka klimata potrosila:1900-1100=800 den, i po tvojava racunica iizleguva deka ako si trosel so panelka za 2013god 4970-1100( za period koga ne se gree)=3870, sega za istata soba neli so klimata samo 800 den, deka imas eden prosecen NEVEROJATEN COP od 3870:800=4.83 za mesec januari, sto e povece i od deklariraniot na proizvoditelot.
Ne znam dali i samiot si veruvas na ova sto samiot si go pisuvas.
Nemoj da me razberes pogresno, jas samo sakam da probame da od sumata gi gledame drvata, a ne obratno.
Sega go preprocitav ova sto si go napisal mora da nadopolnam deka epten pogresno si me razbral za ovie 20%. Pa ne 20% medju panelka i klima tuku medju tvojojata klima i da receme nekoja XY ON/OFF na primer GORENJE....
Незнам кој дел не е јасен... сметките за струја се тие! 1900 платив годинава (15,12-15,01) а колку сум плаќал назад за 5-6 год истиот период ги објавив (многу се поголеми) греено со панел конвектор француски - Термор.... ако сакаш можам да ти пратам пп. и пдф од фактурите... не ти ја разбирам математиката за пресметан COP, но сметките се тие верувај! Ништо не ми значи за да претерувам, зошто би кажувал невистини или би се лажел себе си!? Зошто од 1900 не одземаш 900 па да речеш дека сум се греел за 1,000 а не за 800!? Реков летните те вонгрејна ми се од 900 до 1,100.... Убаво рече предходно, потопла зима е оваа, а 2013та може беше како онаа претходната (па сум платил 4970), или можеби до година (истиот период) ќе потрошам повеќе и ќе платам наместо 1,900, илјада повеќе 2,900!... но сепак, многу помалку отколку кога би продолжил да затоплувам со панел Термор.... Тие се фактурите верувај!
Да не ме разбереш ти погрешно Горење не би купил ни шпорет, или фрижидер а камо ли клима....а клима он-оф (или нешто што не се нуди на ЕУ пазарот повеќе од 5 год) не би купил ни пијан сега кога цените им се толку близу (5-6К разлика) прво нема некоја понуда на он-оф второ поважно, инвертер технологија си е инвертер! .... Или велиш друг инвертер, можеби подобро!?....тоа е разумно, прифаќам, но 99% сум сигурен дека во тој ценовен ранг се слични сите на пазаров или нијанса Тундрата подобра! (Може грешам но тоа е мое мислење и избор)... Па колку што гледам, ниту ГРЕЕ, ниту Вивакс имаат Еуровент! (или вториве имаат преку Мидеа) Сепак не сум многу убеден дека моделот на Вивакс АЕМИ 3,5ка (клима која чини 22,000 е нешто подобра од Тундрата) ...
Е сега ако е декларирана оваа клима како вели Еуровентот ТОЛ до -10, а јас ја користам и до -15.... со ват? Продавачот ми дава гаранција 5 години (и на температура до -15), а јас реков за 5 г. ќе ја исплатам со разлика во цената на сметките!.... Или ако сите тие ''дури'' 50-60часа на надворешна од -14 имам COP 1...пак So What? Сезоната на греење е 5,5 месеци не 55 часа!... И ете ги виде сметките од 5-6 год кога сум се греел цело време со COP 1.... JBG тоа е!....Реков, да не се повторувам, во најладната зима измерена во последните 30 год (ланската) колку часа се измерени под -14 и колку температури пониски од -10..... малку!
се на сѐ еве скоро два месеци, задоволен.... препорака за Тундра!