Најекономично греење и ладење

Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
@gigovit , народов ни е малце опериран од мозок. Ако е скап фуџитсуто одиме во грција да го купиме поефтино и го шверцуваме на македонска граница со пријатели па одбиваме ддв на грчка граница. После сме супер радосни затоа што сме зеле Фуџитсу по нормална цена затоа што истиот во Македонија е многу поскап, Хидросет удира 150% маржа. Вивакс, Мидеа,Мидеа клоновите, Хаиер, Грее и Грее кноловите и основните верзии на Митсубиши овде имаат иста цена како во другите земји и те прашуваат зошто наведените клими овде се со нормална цена а не 2x цена, тука нешто мора да смрди. Наравоучение: арно прави Хидросет, зголемувај цените, македонецо го цени тоа што ќе го купи само ако го преплати. Пеницилин.
 
L

lleeoo

Гостин
За 45 квадрати, куќа, 18ка е точен избор, никако 12бту. Евентуално Амберот -30 12бту, тој е појак од 12 реално, можеби ќе ти заврши работа бидејќи велиш дека имаш добра изолација. Под тебе се грее спратот или имаш незагреан простор? На таван изолација имаш добра?
Сега за бренд... Вивакс, Хаиер не се баш истестирани кориснички, така што би одел со Гри, можеби Даикин влезните модели? Се друго (Тошиба, Мицубиши) е прескапо за 18бту.
Od korisnicko iskustvo zemi si vivax aeri 18 ka barem kaj mene vrsi rabota
 
Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Член од
2 октомври 2017
Мислења
183
Поени од реакции
330
@rusrus , следниот пат кога ќе купуваш од ebay или од алиекспресс, да пребараш каде еден продукт е најскап и од таму да го земиш.

исто и за телефон. Види истиот каде е најскап и од таму земи го. Телевизор, види истиот каде е најскап, од таму да го земиш.

За се така да правиш.
 
L

lleeoo

Гостин
Ххехехе На крај памет немаше да ми падне дека Тундрата Ви била прст во око, сол на рана, чекан по прст :D :D :D
Но кога човек ќе размисли малку, логично е ! Продавачите на ветар и магла, шиткачите на тешки но безвредни (супер за старо железо) тезгериња кои за ништо не ги бидува освен за дефрост и потрошувачка на струја се најисплашени токму од ваквите модели, кои се многу поевтини а многу подобри за парите и као гаранција за перформанси имаат ЕУРОВЕНТ !
Грее НЕМА ЕУРОВЕНТ ! Грее е обично кинеско големосериско тезгере ! Хаиер имаат ! Мидеа имаат ! Тоа ги боли нив ! Затоа се толку опседнати со Вивакс(Мидеа) и Хаиер ! Не дај боже ако луѓето почнат повеќе да читаат и размислуваат, ќе сватат дека Грее е убедливо најлошиот избор во Македонија кога се во прашање однос цена/перформанси !
Ете и самите сите читате ! Хансол од 40.000 ден тешко ѓубре од 40кг ! Амбер уште потешко ѓубре од 45 кг ! Верувајте им на ограбените паталци не на Грее МКД гаталци !Машини за дефрост ! Само за дефрост ги бива ! Фрлени пари !
Кога го видоа Еуровентот на Тундра18ка, евтин инвертер 18ка за 36.000, перформанси на -7 и на -15 гром ! Ги фати уплав ! Кутрите бедни смешни шиткачи ! :D И решија групно да лажат во Македонија не се продавале ! :D :D :D Демек нечинат Тундрите во Мкд тие добрите со Еуровент се во ЕУ ! :D Немојте да ги купувате, аман, игнорирајте ги, нечинат, верувајте ни на нас најнеспособните манипулатори во МКД !
Епа неќе проќи ! ;)
Ете затоа морав по телефон да малтретирам луѓе да висат по балкони и расфрлаат гаранции и да ми пратат слики као докази ! Малку беа зачудени на каква тоа личност јас морам да му докажувам по 5 пати !? со 100 скриншота, слики, ценовници и зошто побогу се замарам со такви според нив, психопатолошки случаи за кои нема надеж !? Но ако треба и 100 пати по толку ќе направам и тоа со големо задоволство, само и само да ги побијам сите крајно бедни, ниски, смешни лаги на Грее МКД лобито, нивните шиткачи и нивните малубројни другарчиња ! :) Сите кои го читаат овој форум заслужуваат да ги добијат само вистинските информанции ! Јас кажувам 100% вистина со докази ! Грее клоновите лажат штом зинат ! Еден единствен збор немаат кажано вистинит ! Но тоа веќе и без тоа сите добро го знаете :D ! Иако... мислам дека мал број луѓе воопшто го читаат овој форум бидеќи после 5-10 прочитани страни на сите им се згадува од Господарите на тезгерињата АКА Господарите на Дефростите АКА IP клоновите AKA Мајсторите за автогол :pos:

Еве Тундра 18ка од Сетек ! Убаво би било ако некој купил од Енергија а го чита овој форум, да ни постира !


Прегледај го приврзокот 184464

Прегледај го приврзокот 184465

Прегледај го приврзокот 184466






Znaci gu smacka so dokazi ama bas onaka so zadovolstvo :)))
 
Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
@rusrus , следниот пат кога ќе купуваш од ebay или од алиекспресс, да пребараш каде еден продукт е најскап и од таму да го земиш.

исто и за телефон. Види истиот каде е најскап и од таму земи го. Телевизор, види истиот каде е најскап, од таму да го земиш.

За се така да правиш.
Ne placi pak..ako veke pratis so pisuvam procita deka na @Yarilo mu ja preporacav prva Tundrata kako bestbaj pod uslov da e istata ko na zapad i so preporaka da najde nekoe korisnicko iskustvo!! Istoto vazi i za tebe ti se ponudija da ti go otkupat Hansolot sitni go i odma idi kupi si Tundra so cekas..
 
Член од
25 мај 2017
Мислења
84
Поени од реакции
244
@Forall Zlaten na tato, ovde sto pisuva??? Ova ti odgatni go!!!
Дај бе Златко .. Ти откај партизаните си или откај германците ? :)
Не сум ти јас najevtino.mk. Јас за 10 секунди на телефон, додека пешачам наоѓам подобри понуди ? Не знам во што ви е проблемот !?

https://cee.hr/trgovina/klima-uredaj-haier-tundra-5kw-as18td2hra-1u18ee8era-aa/[DOUBLEPOST=1516995214][/DOUBLEPOST]
Zlatko ti si star lisec i ne imas procitano site ovde posle 2-3 posta i sam znaes deka niti favoriziram brend niti Gree velicam niti leb vadam od ova. Ama eve nazalost ponekogas go spustam maku nivoto na diskusijata koga ke pocnat razno razni pacienti da ni izmisluvaat topla voda na forumov. Taman se izraduvav na tvoeto vrakjanje i ocekuvav da se vrati nivoto i kvalitetot na forumov od starite vreminja koga go pratev ama paralelno so no name gree megafoni se pojavija uste podosadnite Klime, Plackoto i eve sega ovaa Italjankava koja pokusava da se nametne kao najsofisticirana i preku Chegevara film pravi revolucija na temava ni vleguva u klizaci po skopski receno i misli deka partal ne pravi site.. Normalno imas repliki so "девизата на Гебелс" koi treba da insinuiraat deka se raboti za jak intelekt ,pa onda sledi relativiziranje i minimiziranje od tipot "Ако сакаш да се згрееш зимај Хаиер ако сакаш да се згрееш со помали сметки за струја зимај Митсу " great i dvete jako ama Mitsu trosi malce pomalce demek..
Koga se raboti za strucnosta imas izjavi "Daikin FTX GV 50 e edna obicna potprosecna klima tokmu za max 35m2, ! Spored Eurovent e dosta poslaba od Haier Tundra 18ka koja se dobiva za pola cena !!! KRAJ !" a posle koga go prasuvaat od kaj znaes da tvrdis kakva e se vadi u stil "ne vikam ja toa eurovent ti go kazuva" i najgolemata negova strucnost odnosno vrvot e "Споредуваш 21.000 BTU со 14.000 BTU компресор (отприлика бројкиве, не прецизно, ама поентата е тоа)" izgleda ke moras da odvois vreme da mu objasnis vo sto se izrazuva kapacitet na kompresor zasto najverojatnoo na toa aludiral.
Na konkretni prasanja ke ti odgovara so Demagogija Smajlinja i Razglas (sigurno se nervira sto nema pogolem font od 7ca na kajgana). Ocigledno deka ili se raboti za uste eden brzo procitan propali promoter na konkretnava Tundra koj tocno napagja i rascistuva pat tamu kade sto gleda konkurencija vo prodazbata odnosno preku trubenje kontra Hansol go elimnira em Hansol em Gree Lomo i preku pricata so euroventot ja eliminira Daikin FTX50GV, ili pak malku verojatno deka se raboti za sreklija koj stvarno uspeal za 600€ da go ubode evropskiot model na Tundrata poradi x pricini..
Nemoze da se ODGATNE neodgativnoto a toa e malce pari mnogu muzika...
Толку многу редови текст со толку малку информации и смисла !? Добро би било да се замислиш дека си некој друг, пример Грее клон број 6, и да си направиш една самопсихоанализа. Јас барем се трудам да постирам информации со докази ! Ти единствено што правиш е барање влакна во јајце и лечење комплекси ! Тебе единствено и исклучиво ти сметам само и само оти ги напаѓам Грее МКД. Јас во моментот кога ќе немам што корисно да постирам ќе паузирам а ти ќе продлжиш да бидеш обичен Трол ...
 
Последно уредено:
Член од
13 август 2013
Мислења
1.040
Поени од реакции
2.041
E dobro de nisto novo za holandskiot ili belgiskiot sajt na ecr koj go dava pri prvite rezultati na Google, i eve da ja batalime oznakata B ili E dali mislis deka na zapadot "istiot" model se prodava za:
http://www.ecr-belgium.be/be/catalog/airconditioning/haier/airconditioning/haier-tundra
(vnatresna 372 + nadvoresna 972 = 1344€) ili i greska da sum neka se 972€ samo
a kaj nas i Bg istiot za 600€??
Grcija 3-te modeli na Tundra
https://www.skroutz.gr/c/407/oikiaka-klimatistika-inverter.html?keyphrase=TUNDRA+AS12TA2HRA+/+1U12BE8ERA
h6.png
Aj kazi sega koja cena ti smeta i ti e cudna????
Uvozot vo Evropska unija od Kina e so posebni regulativi i carini i doaga do izraz kaj poskapite modeli.
Eve podprasanje za tebe, sto mislis zosto Daikin otvara pogoni i sklopuva vo Ceska???
 
Член од
25 мај 2017
Мислења
84
Поени од реакции
244
Eve da iskomentiram i jas nesto na temava.
Haier e ok brend, ima dobar kvalitet na uredi. Negovata silna strana e vo domasnite uredi ( frizideri, masini za perenje, furni, plotni......). Vo toj del e mnogu silen vo Kina.
Vo Makedonija e zastapen samo so klima uredi, sto e ok i dobro e da ima konkurencija vo se.
Zastapnik za Haier e Setek, ne e Energija. Energija gi uvezuva od Hrvatska, i normalno da bara da najde najeftini modeli ili nesto sto go ima na lager vo momentot. Toa sto go nasle, toa i go donele vo Makedonija.Modelot za koj sto sporite, so B, iako nema Eurovent, neznaci deka ne e ok. Korisnicite na uredot ke kazat dali e ok ili ne.
EUROVENT ne e nikakov dokaz za kvalitet, razberete go toa veke ednas. Site uredi koi se uvezuvaat vo EU i MKD treba da se vo soglasnot so EU regulativite, NE SO EUROVENT SERTIFIKAT.
Nikoj ziv ne ve prasuva vo EU koga pravite uvoz na oprema dali ima EUROVENT.....ama nikoj.
Nekoj vo EU nasol nacin da pravi pari od nisto, nasol nacin kako da protezira nesto na kulturen nacin.
Не ви проаѓаат смешните манипулации веќе. За тој никаков Еуровент вие да не кажам што би дале, ама го немет ! Грее немет Еуровент и никад нема да имет :D.
Ги лажеш луѓево Еуровент не бил стандард за квалитет не го барале за увоз !? Па нормално, пошто Еуровент е тест за перформанси на еден уред при одредени услови ! Гаранција дека лади толку и топли онолку ! Кој ненормален би го барал тоа као услов за увоз ! Можеш слободно да увезуваш и најдолен крш ! Токму затоа Грее и смее да се продава слободно. А Грее нема Еуровент оти од 10 клими 3 ќе работат супер а другите 7 ќе бидат тешко ѓубре ! Нема стандарден квалитет ! Затоа нема Еуровент ! Simple as that ;)
 

GT1

Член од
14 февруари 2016
Мислења
1.145
Поени од реакции
1.207
@omlet13m

Vo.vrska so kratkiot defrost na suv izmenuvac kaj
Hansol trae nekade 3 minuti kreva do 400w i na vnatresnata ne sveti sonceto deka pravi defrost . Nema nikakvo duvanje ladno ili.nesto slicno.So ke ti kazvam ja imas doma.
Lg to kreva do 700w na suv defrost.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
upload_2018-1-26_17-39-34.png
Ај кога е актуелна....
Haier Tundra 3.5 1U12BE8ERA
... загревам 22м2 неизолиран простор стара столарија, во зграда ориент југ-југозапад... приземје, долу подземни подруми (прилично ладен под)!... летните ф-ри, те оние вон грејна сезона 900 до 1,100,- (бела тех А+ или А++ LED светилки)
...Периодов греено е 24/7 без исклучување на инвертерот, дење сет ретко на 23*Ц (кога не сум дома или, периоди кога беше надворешна над или околу +10), најчесто е на 24*С ... преку ноќ е на 22*Ц (програмиран е така па цело време дува на најмал издув)... и сето задоволство за мес. трошок помалку од 900 банки!
Фактура за 12.12.2017 - 12.01.2018
висока тарифа ........... 178.9
ниска тарифа ........... 198.8
Вкупно ............................... 377.7
Вкупно за плаќање .........1,900,- Ден
Ниту мерам ниту имам намера да мерам дневна потрошувачка или на час... единствено што измерив е температура на издув... па еве (малку над 50*С толку мери термометарот) мерено на околу нула надворешна сет на 26*Ц на една брзина под најголем издув... па кој сака нека верува кој не, немора....сега дали е БЕЕЕ или МЕЕ помалиот брат на онаа за која се дискутира, купена за 22,5 карти на попуст од СЕТЕК (не е нешто екстра по еуровентот) но за парите е сосема ОК ... ем убо топли, ем е тивка 22DB, eм економична!
upload_2018-1-26_17-56-59.png
 
Последно уредено:
Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.479
Поени од реакции
2.770
Odnovo, EUROVENT ne e nikakov relevanten dokaz za kvalitet, ZAPOMNI GO TOA VEKE EDNAS.
EUROVENT e eden " potreben" dokument koj go koristat kompanii za proteziranje na proizvoditel, za odredeni proekti vo EU.
Sekoj klima ured ima Energy label, EU sertifikat, sto e zadolzitelno za uvoz na klima ured vo EU. Toa e dosta seriozen dokument za koj proizvoditelot odgovara i garantira.
 
Член од
25 мај 2017
Мислења
84
Поени од реакции
244
Davenik za slamka se faka, vaka mi izgleda LOBITO vo diskusijata za Haierot.
Dali e B ili e E, ednata ima, drugata nema eurovent. Odgovorot e mnogu prost izgleda, a toa e deka ne postoi B verzija. Bidejki 9-kata i 12-kata se B, nekoi sajtovi po inercija stavaat B i na 18-kata koja vsusnost nosi oznaka E. Mnogu prosto.
PDF od Energija za HAIER TUNDRA, neka otvori koj saka da proveri na nivnata strana
Прегледај го приврзокот 184495
Barav i strana koja prodava takov model so B vo oznakata i eve primer eden romanski sajt
Прегледај го приврзокот 184496
dole ima data sheed za download i otvoriv da vidam sto ima podatoci za toj B model
Прегледај го приврзокот 184497
Izleze deka nema B model tuku e pak so E za 18-kata
Okolu cenata dali e evtina ili skapa kaj nas eve kolku e vo bugarija 1200 leva sto e okolu 36.500 den.
Прегледај го приврзокот 184498
Korisen holandski sajt na koj moze da se proveri koi modeli na Haier se prodavaat i kolku da barate TUNDRA SO OZNAKA B za 18-kata, nema da najdete, a ke najdete eurovent za site modeli
http://www.ecr-nederland.nl/nl/page/downloads/documentatie/haier
Прегледај го приврзокот 184499
http://www.ecr-nederland.nl/files/eurovent_haier_tundra_AS18TD2HRA1U18EE8ERA.pdf
E пријателе да си здрав и жив ! Не верував дека ќе бидат до толку бедни , дека ќе паднат до толку ниско за да мора да докажуваме дека 2+2 се 4.
Мислиш дека тие не ја знаат таа инфорамација ? Ја знаат, многу добро, затоа ги боли :D
Но на форумов сме јас и ти и уште неколку добронамерни. Потоа ги имаш креатурите на ГрееМКД за кои секој потрошен збор е зијан и остануваат уште рамнодушните и опортунистите кои само сакаат на тацна најдобри и најточни информации без да се помачат самите и најлошите сеирџиите кои се полоши и од Грее клоновите оти тие барем тролаат за пари, имаат некоја материјална цел, а овие само за да може да бараат влакно во јајце, ако не го најдат ќе го измислат, ќе се фатат за него и со некое чудно задоволство ќе те линчуваат и ќе фрлаат камења против тебе. Чудно некое племе сме ние. Не заслужуваме ништо добро ! Кај нас ниедно добро дело не минува неказнето ! Добро запаметете го тоа !
 

Kajgana Shop

На врв Bottom