Јас уште не можам да разберам како има такви што уште имаат приоритетни акции, место да ги шитнат за 600-700 денари, тоа е 50% повеќе од нивната вредност,
значи они вредат максимум 400 денари, се над тоа е фрлање на пари,
банката има обврска да им плаќа по 40 илјади евра годишно дивиденда на приоритетните, други обврски нема,
приоритетните не преставуваат проблем банката да се продаде, немаат никаков удел во одлучувањето за било што, просто прашање, дали некој ги праша приоритетните за било што во последните 5 години, дали они беа проблем да се даде дивиденда, НЕ.
Тоа што некој убаво си замислиле, дека она вреди 400 денари, а пазарната обична вреди 900, па ајде сега да ја претвориме во 2 обични, а тие 2 обични би вределе 1800 денари, значи никој не е луд за нешто од 400 денари да му ја качи вредноста на 1800, кога нема никаква потреба од тоа,
ме искаравте дека сум постирал податок од 2013г и дека ете гледам како се конвертирале, ама излезе дека газдите си го направиле тоа за да го зголемат својот % на обичните, друг би бил случајот ако грците имаа над 95% од приритетните, тогаш можеби некој ќе ќареше нешто, вака нема шанси да има конверзија.
Досега убаво објаснивме што како, ако имаш акции и ако има некој што ќе купи над 400 денари, шиткај одма.