Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
И не слушнав никаде изјава дека ако еве, да речиме сеа Ел Хорхе стави вето на законот, СДСМ не го гласа пак, тогаш ок е ДПМНЕ да направи Влада со истите албански партии кои се сега во коалција со СДСМ, и да го изгласа законот, тогаш тоа ќе биде патриотски претпоставувам.
Гледај како вешто плукаат од страна патриотите на предавниците, ама никој јасно и гласно не се оградува од тоа шо се прави, чуден некој патриотизам овој ваков, декларативен дека затоа.

Нека заземат став, ја отфрлија или не т.н Тиранска платформа?
Ако ја отфрлија, како излегоа со изјава дека ќе формираат Влада, кога нели без неа нема коалиција.
Каква утеха е тоа што и дпмне се исти гомна, за тоа што се прави ова што ни се прави? Не ли беше муабетот пред 2 години исти се и сдсм ... што е поразлична таа математичка формула ?.... зошто се гласа тогаш, чему се трошат пари ?

Па тука на форумов најсилните подржувачи на демократија кои очи вадеа кога ќе спомнеш дека не функционира такво уредување, сега гледам плукаат на партии, ѓоа се тоа криминалистички организации (не дека не се) .... Еве види на форумов, никој не е симпатизер на ниедна партија..... едноставно е страшно да бидеш симпатизер на партија ... а тие што гласале, гласале ПРОТИВ другите, а не за тие што гласале.....

Еве го и муабетов што го водиш ти, пак се сведува на истиот мубает што го водат сите тука на форумов, без разлика дали се против грујо или против зајо (никој не е ЗА сите се ПРОТИВ некого). И сдсм така праеше и вмро така ќе напраеше. Се збори за минато и за алтер сегашност, како оправдување за тоа што ни се прави сега.

Сите мантраат за трета опција, затоа што знаат дека немаат опција.....

Какво е тоа поимање на демократијата, ако не признание дека истата не функционира ?

Не знам која е поентата на парламентарни избори кога ДУИ се единствените кои го прават изборот.

Додека СДСМ партиските ботови ја споделуваат неписмената сестра на Теута Арифи, некој со 2 грама памет и сопствен став ја размонтира Беса на националистичкото платениче во корен.
https://www.facebook.com/karolina.ristovaaasterud/posts/1625988494129667
или можеби и Каролина станала небањата вмровка?

...климакс на интервју кое го прави новинар кој пак беше еден од најревносните плукачи на власта против која се појави т.н Шарена револуција,
:pos:
Имате медиуми тамо у Битола? Интернет?
Оноа за Грујос ли е плукањето? :vozbud:

Какво е тоа поимање на демократијата, ако не признание дека истата не функционира ?
Zosto taka mislis deka ne funkcionira? Si funkcionira ona besprekorno samo sto vo slucajot ne ti se dopagjaat resenijata koi gi nosi parlamentarnoto mnozinstvo. No ako ne ti se dopagjaat tebe ili mene ili neznam tamu na koj ne znaci deka na nikoj ne im se dopagjaat, bas naprotiv mnozinstvoto gragjani so pravo na glas potpolno se slozuvaat so resenijata. Mislam da ne se pravime sega naivni, ova sto sega se slucuva i resenijata sto se nosat bea poznati oddamna, ne se od vcera. SDSM i Zaev mnogu jasno kazaja sto i kako planiraat da pravat koga ke dojdat na vlast, sekoj toa go znaese pa ete vidis kako lagano si pobedija na lokalni koi da potsetam bea pred nekoj mesec. Nikoj ne bil niti izlazan niti izmanipuliran uste pomalce vo podrum. Toa sto tuka povekjeto glumat ludilo i so sekoja cest na isklucoci si stojat na napisanoto i na stavovite ne znaci deka demokratijata ne funkcionira tuku deka tie izbanjatite podrumdjii imaat prosecna cvrstina na stav kolku brasno tip 400 za mekici.

Каква утеха е тоа што и дпмне се исти гомна, за тоа што се прави ова што ни се прави? Не ли беше муабетот пред 2 години исти се и сдсм ... што е поразлична таа математичка формула ?.... зошто се гласа тогаш, чему се трошат пари ?

Па тука на форумов најсилните подржувачи на демократија кои очи вадеа кога ќе спомнеш дека не функционира такво уредување, сега гледам плукаат на партии, ѓоа се тоа криминалистички организации (не дека не се) .... Еве види на форумов, никој не е симпатизер на ниедна партија..... едноставно е страшно да бидеш симпатизер на партија ... а тие што гласале, гласале ПРОТИВ другите, а не за тие што гласале.....

Еве го и муабетов што го водиш ти, пак се сведува на истиот мубает што го водат сите тука на форумов, без разлика дали се против грујо или против зајо (никој не е ЗА сите се ПРОТИВ некого). И сдсм така праеше и вмро така ќе напраеше. Се збори за минато и за алтер сегашност, како оправдување за тоа што ни се прави сега.

Сите мантраат за трета опција, затоа што знаат дека немаат опција.....

Пак се насочуваме во некоја апстрактна дискусија во ситуација со реални проблеми за кои во моментот постојат само теоретски решенија.
Во каква демократија живееме во суштина е мррило колкава илузија за тоа ни е наметната, се додека не се промени колективната свест кај едно несовршено суштество како човекот, секое едно општествено уредување е само утопија. Повторно се сведува на општествено уредување од хиерархиски вид, високи, средни ниски без разлика на именувањето, сталежи, класи итн во кои никогаш ниските нема да станат високи или средните ниски, и каде скоро па секогаш средните се тие кои стануваат високи :P

Револуционерите кога стануваат власт веруваат во своите фрази за човекови права, еднаквост пред законот, слобода на говор и слично, и тоа делумно влијае на нив се додека не им ја доведе власта во прашање па стануваат инстант авторитарни режими.

Реалноста кај нас е прилично едноставна, природна, зато велам исти се, зошто пример во Пехчево или Виница локалните ДПМНЕ и СДСМ би си ги ваделе очите, кога заедно може да бидат неприкосновени шерифи?

Така е насекаде, само шо не е видливо на прв поглед, во суштина и нема промена на власта кога олигархискиот колективизам владее :rolleyes:

Еве, суштината на олигархиската власт не е наследувањето од татко на син, туку опстојувањето на одреден поглед на светот и на одреден начин на живеење, наметнат од мртвите на живите.Една владејачка група е владејачка група се додека може да го наименува својот наследник.
Партијата на е заинтересирана да ја овековечи својата крв, туку да се овековечи самата себе. Не е важно КОЈ владее, се додека ологархиската структура останува иста.
Ако се стави и премисата на Двомислата во пакет со ова, каде едно е гледиштето на истиот проблем од опозиција а друго од власт, крај.
Веќе станаа очигледни некои работи, different puppets, but same puppeteer.

Како некој очекува покрај ова да пркне автентична организирана структура која би се избориле за власт, би ја презела и би направила суштински промени не знам.

Македонците како народ се во една тешка ситуација која процесот на глобализацијата го прави излезот само теоретски возможен.
Предодредени за melting pot, поради линијата на помал отпор и доследноста на одлуки донесени многу одамна, дека сме македонски синдром.
Take a chill pill and enjoy the ride.

:icon_lol:

Последно уредено:
Zosto taka mislis deka ne funkcionira? Si funkcionira ona besprekorno samo sto vo slucajot ne ti se dopagjaat resenijata koi gi nosi parlamentarnoto mnozinstvo. No ako ne ti se dopagjaat tebe ili mene ili neznam tamu na koj ne znaci deka na nikoj ne im se dopagjaat, bas naprotiv mnozinstvoto gragjani so pravo na glas potpolno se slozuvaat so resenijata. Mislam da ne se pravime sega naivni, ova sto sega se slucuva i resenijata sto se nosat bea poznati oddamna, ne se od vcera. SDSM i Zaev mnogu jasno kazaja sto i kako planiraat da pravat koga ke dojdat na vlast, sekoj toa go znaese pa ete vidis kako lagano si pobedija na lokalni koi da potsetam bea pred nekoj mesec. Nikoj ne bil niti izlazan niti izmanipuliran uste pomalce vo podrum. Toa sto tuka povekjeto glumat ludilo i so sekoja cest na isklucoci si stojat na napisanoto i na stavovite ne znaci deka demokratijata ne funkcionira tuku deka tie izbanjatite podrumdjii imaat prosecna cvrstina na stav kolku brasno tip 400 za mekici.

Па,тука во овој случај не е баш демократија , на парламентарни избори 51-49 , а беше 56 за вмро ама циашот го чкрта за да биде пата-пата значи останува победникот 51 и ќе се коалицира ама ете наместена демократија

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Па,тука во овој случај не е баш демократија , на парламентарни избори 51-49 , а беше 56 за вмро ама циашот го чкрта за да биде пата-пата значи останува победникот 51 и ќе се коалицира ама ете наместена демократија

I lokalnite gi namestija?

:pos:
Имате медиуми тамо у Битола? Интернет?
Оноа за Грујос ли е плукањето? :vozbud:

Од Шкупи сум.

За Битола знам само дека во екот на продажбата на ЗК Пелагонија а со тоа Стопанска Банка Битола, Битолска Млекара... во гестапо операции, тие шо купуваа создадоа и поставија локални опозициски лидери, ептен индискретно, возила и менаџментот на купувачот го претворија ОО СДСМ во безмалку нивна подружница, дури ќе ме собереше мене такво возило во неколку наврати, дали пешки дали со кола, се сеќавам кога си дојдов од брод лично и персонално ми пријде нивниот газда, едно доста звучно име кај нас, во два наврати со релативно интересен муабет ;)
Штама за сево ова, никој збор не изусти тогаш, а сега нема шанси, сточен фонд преполовен, битолчани пијат српско млеко, комбинатот во регрес итн.

Ај да видиме што можи да излези во јавноста :icon_lol:

Последно уредено:
Јас апелирам до сите, еве не е битна партијата туку ако чувствуваш дека треба да ја браниш некако државата излези организирај протест, пичко една. Гледаш дека во право сум, друг сакаш да ти ја почне работата, немаш храброст сам да почнеш. Ефтин еден. Кога ќе собереш храброст тогаш дојди и апелирај, во спротивно ти кажав, пикни се во дупката мизерна и ќути пичко.
Храброст? За што храброст? Сакаш да се тепаме? Да не наебеш. Не се сили со некој што не го знаеш.
Настрана тоа, што имаш против женскиот полов орган? Изгледа си хомосексуалец, поточно педер, па имаш фрустрација кон овој женски орган.
Ако до тебе не допираат апелите за неуништување на македонското, твоја работа, не се однесува за тебе, нека се пронајдат нормалните Македонци. Никоја партија, ниту власт не е вредна во споредба со овие работи. Ама ти си на нивото на туркач на пазарска количка, толку за 12000 денари.

Локалните ВМРО им дозволи да победи сепак и тука малку е наместена ама цабе ви кажувам еве за 10години доцна ќе дознаете а дотогаш МК ја нема

Амнестијата на ОНА нема врска со амнестијата на воените злосторства. Законот за амнестија на ОНА изричито вели дека амнестија за воени злосторства не може да има.
Ти како расипана плоча. Амнестија нема за..... (воени злосторства)... за кои Хашкиот суд отворил постапки. Треба да го повторам 1000 пати ова? Прочитај го. Јас би ги стрелал дотичниве, ама ако треба да спроведувам закон, тогаш ќе читам што пишува законот. Тоа е таканаречена правна држава. Кога нештата се прават според утврдени легални правила (закони и сл.). Мудри си биле ОНА-нистите, се заштитиле од македонски судови, да единствено (Х)аг може да им суди, а знаеме колку ги суди.

Поддршка на локални и поддршка на парламентарни се сосема различни работи, ако парламентарни се продавница за одело, а локални продавница за долен веш, можеш во продавницата за долен веш да купиш одело?

Ти како расипана плоча. Амнестија нема за..... (воени злосторства)... за кои Хашкиот суд отворил постапки. Треба да го повторам 1000 пати ова? Прочитај го. Јас би ги стрелал дотичниве, ама ако треба да спроведувам закон, тогаш ќе читам што пишува законот. Тоа е таканаречена правна држава. Кога нештата се прават според утврдени легални правила (закони и сл.). Мудри си биле ОНА-нистите, се заштитиле од македонски судови, да единствено (Х)аг може да им суди, а знаеме колку ги суди.
Хаг рекол нашите судови се доволно спремни да постапуваат по воените злосторства - рече Груевски никогаш не покажувајќи го јавно документот од Хаг.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom