Македонска берза

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
I za toa ima lek.Jas gi svrtiv site akcii na poslednive cenovni nivoa.Na pr.ako si kupil Alk nekogas na 3500,sega prodaj gi i odma kupi gi.Taka plakas samo dva posto provizija za onaa suma od 3500 do 7600.Nemora sega napravi go toa na kraj na godina pred da se vovede danokot.
Na kraj prijavi danok na sitna para.Kupeno na 14000 prodadeno na 14.100.
Plakas danok 10℅ samo na sto denari..:D:oeoeoe:
P.s.Izvini tri posto ke bide posto pak treba da gi prodades ,no sepak ne e deset.
можеш и така да ги свртиш но немораш и ништо да правиш доволно е и во пријавата да не ставиш набавна цена во тој случај законски ја рачунаат најниската последната година тој дел од законот не се смени, нема воопшто да платиш или мн мн малце додека ако имаш големо портфолио провизиите ако ги свртиш ке ти соберат 2.5-3% брокерите депозитар и берза.
Кога сме кај даноците, треба ли да бараме потврди за исплатена дивидендата од компаниите зошто јас не добив кога беше исплатена.

Инаку ова ќе биде последна година зошто УЈП од први воведе нов начин за вршење исплати со персонален данок
треба ама еве ги уште не пратиле ништо.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Капиталната добивка остварена со продажба на хартии од вредност, учество во капиталот, се оданочува во висина од 70% од разликата меѓу продажната и куповната (набавната) цена.

оданочување со 70%

пример:

Капитална добивка

пазарна вредност или утврдена вредност од УЈП - документирана набавна вредност =капитална добивка

4.800.000 - 3.000.000 = 1.800.000

даночна основа

капитална добивка х 70% = даночна основа

1.800.000 х 70% = 1.260.000

персонален данок

даночна основа х 10% = персонален данок на доход

1.260.000 х 10% = 126.000

-----------------

Колку е валидна пресметката дека само 70% од капиталната добивка се товари за даночна основица?

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Капиталната добивка остварена со продажба на хартии од вредност, учество во капиталот, се оданочува во висина од 70% од разликата меѓу продажната и куповната (набавната) цена.

оданочување со 70%

пример:

Капитална добивка

пазарна вредност или утврдена вредност од УЈП - документирана набавна вредност =капитална добивка

4.800.000 - 3.000.000 = 1.800.000

даночна основа

капитална добивка х 70% = даночна основа

1.800.000 х 70% = 1.260.000

персонален данок

даночна основа х 10% = персонален данок на доход

1.260.000 х 10% = 126.000

-----------------

Колку е валидна пресметката дека само 70% од капиталната добивка се товари за даночна основица?
Ова со 70% би требало да е доколку воопшто не поднесеш даночна пријава туку си молчиш и те фатат ова исто важи и за сите останати приходи.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ова со 70% би требало да е доколку воопшто не пријавиш во даночна пријава туку си молчиш и те фатат ова исто важи и за сите останати приходи.
Не, не, се мисли на пријавеното, и тоа разлика од продажната минус куповната цена. Погледни го примерот. Само не знам дали важи уште ова, дали е валидно.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
јас последен пат плакјав пред 2013 тачно пред ослободувањето да го воведат во ујп и тогаш беше најниска цена последната година ако не однесеш документ за набавна цена, ако смениле сега во законот за данок на добивка тоа е др песна, тогаш имаше 70% оданочување ама само ако немаш поднесено никаква пријава тогаш гратис и кривична се крка ако е повисока сума.[DOUBLEPOST=1515937678][/DOUBLEPOST]нема промена еве сега го отворив и онака и оваа власт како минатата ке ги покраде за глупости...

член 50 закон за персонален данкок.

Република Македонија. Како куповна (набавна) цена на хартиите од вредност кои се продадени или купени на берзата се смета цената која обврзникот ја документира како стварно платена, или ако тоа не го стори, најниската забележана трансакција во период од една година, која претходи на продажбата на хартијата од вред- ност. Кај хартиите од вредност кои не се котираат на берзата, како набавна цена се смета цената која об- врзникот ја документира како стварно платена, или ако тоа не го стори, нејзината номинална вредност.

Последно уредено:
Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Branchez ubavo napisa,se danocat 70% od kapitalnata dobivka,taka i prijavuvavme vo minatoto.Za ova što veli Mahimus ok e no toa samo dokolku nema golema razlika vo cena za dadenata godina.Sigurno ne sum glup da plakam brokerski marži bez pricina..zboram ako cenata otide duplo,t.e.ima golema razlika od kupovna do propdazna, kako namesto deset da platis samo 3℅
Primer na pocetok na godina kmb e 3000
Na kraj 6000:D togas imam kapitalna 3000
70% od 3000=2100 den
10% od 2100=210 den danok
Ako jas na kraj prodadam po 6000 pa gi kupam na 6000 ke si imam izvestaj na 6000
Pak gi prodavam i im nosam danocna prijqva kupeno 6000 prodadeno 6000 danok 0:LOL:
So toa sto ke platam za tri transakcii po eden posto za broker i cdhv
E sega eden posto na tri transakcii od 6000 e 180 den pak poevtino od 210
Fakticki ona tri posto na pocetokot e povisoko oti plakas na cela suma provizija za brokerski uslugi
To est na 6000
Kako i da e ako trguvas kontinuirano vo tekot na godinata sepak na krajot ke si imas izvestaj na najvisoko cenovno nivo i ke platis mal danok koga ke go vovedat.

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Мислам дека е се ова една голема збунка дури сега разбрав за што станува збор во овие 70% она што го напишав исто е со тоа на Бранчез 70% не се однесува на даночна стапка туку е попуст од ујп на основица. Тие 30% до 100% ујп ги признава како трошоци направени пример провизија и слично, затоа попуст ни дава при пресметката сега со калкулацијата на 3д видов за што станува збор.
Во секој случај се исплати да се земе најниската цена како основица ако останат вака цените догодина од тоа се рачуна 70% од основицата пак попустот е вграден во било која варијанта.

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Tocno taka,ne te danocat na cela kapitalna tuku samo na 70% od nea.[DOUBLEPOST=1515940145][/DOUBLEPOST]Ako ostanat vaka cenite da,podobro e taka
A ako padnat gajle ti e ke platime pomal danok hahaha:LOL:
Jas se nadevam na dupliranje na site ceni na mse..se ocekuva vlez na dva tri fonda.
Uste nesto,prasanje e dali segasniva garnitura citaj (za život) ke ja ostqvi taa stapka od 70%.
Moze nov zakon da si donesat odanocuvanje na cela kapitalna...zaev e toa be coek:D

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Branchez ubavo napisa,se danocat 70% od kapitalnata dobivka,taka i prijavuvavme vo minatoto.Za ova što veli Mahimus ok e no toa samo dokolku nema golema razlika vo cena za dadenata godina.Sigurno ne sum glup da plakam brokerski marži bez pricina..zboram ako cenata otide duplo,t.e.ima golema razlika od kupovna do propdazna, kako namesto deset da platis samo 3℅
Primer na pocetok na godina kmb e 3000
Na kraj 6000:D togas imam kapitalna 3000
70% od 3000=2100 den
10% od 2100=210 den danok
Ako jas na kraj prodadam po 6000 pa gi kupam na 6000 ke si imam izvestaj na 6000
Pak gi prodavam i im nosam danocna prijqva kupeno 6000 prodadeno 6000 danok 0:LOL:
So toa sto ke platam za tri transakcii po eden posto za broker i cdhv
E sega eden posto na tri transakcii od 6000 e 180 den pak poevtino od 210
Fakticki ona tri posto na pocetokot e povisoko oti plakas na cela suma provizija za brokerski uslugi
To est na 6000
Kako i da e ako trguvas kontinuirano vo tekot na godinata sepak na krajot ke si imas izvestaj na najvisoko cenovno nivo i ke platis mal danok koga ke go vovedat.
Твоево е убаво доколку на ова мислиш:

На крај на година акциите кои ги имаш да ги продадеш па одма истите купиш за во 2019 ако продадеш од нив на повисоко ниво помала разлика да имаш за оданочување.

КБ ако си ја купил 2000, при крај на 2018 ја продадеш 3.800 и пак да ја купиш за 3.800. Тогаш во 2019 ако ја продадеш за 5.000 основа за оданочување ќе ти биде 5000-3800= 1.200, а не 5000-2000=3.000

Но се тоа е добро ако си сигурен дека акцијата ќе расте, а ако иде надоле.... пак ќе си среќен оти данок нема да треба да плаќаш :D

Член од
2 април 2017
Мислења
186
Поени од реакции
154
Ajde de,ke se navikneme i na danokot.So keif ke platam deset posto ama zatoa 90% za mene.:)

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Ajde de,ke se navikneme i na danokot.So keif ke platam deset posto ama zatoa 90% za mene.:)
93% колега :D

Шо го тупите со тој персонален на капитална, премногу мали се шансите неговата стапка да се зголеми. Без грижи и кроење „балкански стратегии“ за плаќање помали износи.

Kajgana Shop

На врв Bottom