Од што исчезнале диносаурусите ?

• Креатор на темата Креатор на темата Human
  • Време на започнување Време на започнување

Дали диносаурусите исчезнале како последица на судир на Земјата со астероид?

• ДА

Гласови: 84 52,8%
  • НЕ (постои друго објаснување)

Гласови: 75 47,2%

• Вкупно гласачи
    159
Јас од моите досегашни знаења за диносаурусите најприфатена од моја страна е теоријата дека дионосаурусите се појавиле во мезозојската ера, каде што имало високи растенија и специфични листови кои ги конзумирале диносаурусите. По завршувањето на мезозојската ера и почетокот на кенозојската ера започнале поголеми суши и климатски промени ок кои тие растенија со кои се хранеле диносаурусите исченале, па затоа и тие одромни влекачи, на кои им било потребно огромно количество на храна пополека изумреле.
Моја најприфатена теорија е оваа. Не дека немам размислувано и за теоријата дека диносаурусите исчезнале од удар на астероид во планетата земја, сметам дека и доколку би се случило тоа на одреден простор на земјата, сепак би останале некои примероци кои би биле подалеку од ударот на астероидот. :):):)

Последно уредено:
Јас колку шо имам читано за истребување на диносаурусите една теорија која е прифатлива вика вака...
Кога паднал астероидот, поради разорната моќ се поместиле и тектонските плочи, со што дошло до масовно еруптирање на вулканите. Од целиот тој чад било прекриено целото небо над планетата Земја и тоа неколку години. Бидејќи диносаурусите биле огромни животни со големи срца и бели дробови, им било потребно многу кислород кој поради ерупциите се трошел и согорувал. Затоа во недостаток на кислород се задушиле. Оние животни кој живееле под водата, и оние помали видови од копното кои не биле во директна алка од синџирот на исхрана преживеале и еволуирале исто како и оние под земјата(некој видови на инсекти)... Ова ми е од енциклопедијии и discovery channel... Искрено и некако најмногу логика има во овие објаснувања. Друга причина не гледам

Документарецов е забавен,со интересна перспектива и од поинаква гледна точка.Вакви документарци сакам а не некој научник да ми дрви теорија со фосили у рака.

Малку оф топик, кој е најмоќниот диносаурус ? ``Ти рекс`` или некој друг?

Најверојатно кратерите во Мексико и Индија се створени од вулкански ерупции. Мене теоријата дека земјата ја погодиле огромни метеори не ми е логична, ако ја погодиле тогаш би требало и ден-денес во тие кратери да има остатоци од метеоритот.
istock-465187821.jpg

https://www.thevintagenews.com/2018/01/02/hoba-meteorite/

Диносаурусите исчезнале поради Скопскиот воздух. :pos::pos::pos::pos::pos:
Астероид паднал на планетава и го заебал воздухот. :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom