Искуства со не одговорни сопственици на кучиња

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Kontradiktorno e da baras da se pocituvaat zakoni bez pritoa da si sam spremen da gi pocituvas istite i da bides svesen na posledicite od niv. Vo naseto zakonodavstvo kucinjata ne se opfateni samo so praviloto za maska i povodnik, koi inaku ako ne se pocituvaat se prekrsoci dodeka predizvikuvanje opsta opasnost e krivicno delo. Nezgodnata rabota so zakonite e sto se mnogu i se dolgi pa treba da sednes i dobro da go stoplis stolceto dodeka gi procitas i razberes celosno.Znae nekoj kako se zakonski afektirani kucinjata vo incidenti kade bila predizvikana osta opasnost i fizicka/materijalna steta? Ili agresivnite? Ne? Zakonski, po odredbi koi se doneseni i momentalno vazecki vo Makedonija, takvite kucinja treba da se eutanaziraat,pokraj drugite posledici za sopstvenikot. Sekoj sto se narekuva odgovoren sopstvenik, treba da e svesen i za ovie posledici ako dojde red da se sproveduvaat ovie zakoni poaktivno. A vsusnost, pred edno tri godini mislam bese, i tekna na policijata onaka predizborno da go sproveduva zakonot za povodnici i maski iako toa traese samo nekolku meseci i ne vo site gradovi vo Makedonija, na mnogu forumi vednas se krena galama od tipot, sto pa sega jas korpa da stavam, neka stavaat tie opasnite rasi, moevo mirno e malo e, labrador e, pudlica e..... Isto bese sega pobrzo i za mikrocipovite. Znaci od edna strana velime deka sakame zakon a od druga koga ke go pocustvuvame na svoja koza ne ni cini. A jas koga spomenav kako toa izgleda vo drzava kade zakonot vednas bezuslovno se sproveduva togas prpa a? Strasno e? Epa toa e zalnata vistina, ako sakas da bides odgovoren sopstvenik, treba da bides svesen deka so tvoite postapki vo nekoi situacii mozes da go kostas tvoeto kuce so zivot. I bas zatoa ja sporediv Makedonija so Viktorija bidejki opstite zakonski odredbi za kucinjata i vo dvete drzavi se mnogu slicni. So taa razlika sto ovde ne postoi zakonska odredba site kucinja da mora da nosat maski. Kuce sto ke napadne i povredi drugo zivo sustestvo ke se eutanazira - pa bilo toa pudlica, pekinezer, pitbul ili pticar. Istoto vazi i vo Makedonija, samo sto ne se sproveduva sekogas.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
...Istoto vazi i vo Makedonija, samo sto ne se sproveduva sekogas.
Скоро никогаш, би било многу поточно.
Се што ние обичните луѓе сакаме, е спроведување на законите. Со поставување на одговорноста, ќе се решат проблемите. Најпосле моја обрска како сопственик, е да сум 100% одговорен за постапките на моето куче. Ако моето куче направи беља, јас сум одговорен. Или не сум го воспитал како што треба, и не сум пазел што се случува. А ако работата е дојдена до таму да има потреба за еутаназија, тогаш тоа секако е подобро одколку да се остави да се десат несакани ситуации каде ќе настрадаат деца, луѓе, или други кучиња.

Сопствениците мора да ја разберат сопствената одговорност. Кучињата се голема обврска, а не статусен симбол, помодарство или моментална забава која потоа треба да се остави во дворот да пати и да им смета на сите наокулу. Ако сакаш да чуваш куче, значи се нафаќаш да го негуваш, воспиташ, и да не ја загрозуваш безбедноста, и мирот, на твојата заедница.
 
Член од
23 јуни 2014
Мислења
241
Поени од реакции
130
Цело време пробувам тоа да им објаснам. Со носење маски и поводници се решаваат сите проблеми,ама СИТЕ да носат, без разлика на раса. За да избегнуваме проблеми треба да не искачаме од дома? Зошто тогаш и луѓето да не го прават тоа,нека седат дома, надвор има секакви лудаци, па што е сигурно сигурно си е.
Бидејќи мене ми се закачи стручната госпоѓа/ца, демек да сум појдел од себе,а после да сум делел памет на другите, да и појаснам преку една случка. Излегувам од кола, кучката моја со маска и поводник, дотрчува лабрадор и ја пика главата во кола, ја осети по мирис. Кучката тргна накај него, овој се уплаши, почна да ржи, и толку требаше да настане проблем. Го нападна, го поклопи со тело, и го држеше така. И уште газдата почна да вреска,како моето куче го нападнало неговото. Е јас немав маска, и замалце голема ќе беше работата:D
Дали подобро ќе беше да имаа двајцата маски, или да немаа маски, па да го успиеја моето куче зошто нели она е напаѓачот?
Теории многу, ама на пракса сме слаби:cool:
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.033
Поени од реакции
29.391
Кога ќе се каже напад, кој судски треба да се санкционира - се мисли на напад (не самоодбрана) кој за последици има телесни повреди. Сеедно дали се работи за дете, човек, други куче или милениче.
Не сум правник, ама мислам дека сум во право - нека ме поправи некој што знае подобро.

Во горнава ситуација, напад не се ни случил. Дури и да не носела кучката маска, ситуацијата ја иницирало другото куче.
 

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.550
Поени од реакции
2.511
Преку кур од овие будаливе што (по)големи раси ги шетаат пуштени, па не си у село ебате. Завчера еден со хаска, вчера друг со хаска, денеска трет со ретривер. Ќе дотрча нивното до моето, ни те прашуваат дали може а и да му викнат на кучето пази да не ги послуша, 2% не ги вртат а ги пуштаат. Еден така со пуштен пит по главна идеше и од што го слуша толку преку главна му претрча пред коли, друг пат налетав на тигрест кане а газдата нигде го немаше,...итн, итн, ако фатам да ги набројувам сите случаи ехеее...На кеј повеќе не го шетам моево откако се закачи со 2 пуштени хаски, моево одма легна на стомак коа му дотрчаа ама џабе, има среќа хаскана дебело влакно има ќе ја раскинеше моето коа и скокна, ама не е криво кучето, го одвлечкав моево на страна одма пошто беше на каиш а да не беше лом ќе се напраеа иди па одвои ги ја сам со 3 толкави кучиња ќе се справувам а овие со рацете на курот од пичкесиматерине ги викаат, а да им беа на каиш ништо немаше да се случи. А бе, не парична казна, у затвор би ги пикнал и да им се одземат кучињата, зашто утре тоа куче или моево ќе го наебе поради некој таков дебил.
 
Член од
21 септември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
13
Многу говеда има од сопственициве на кучиња ама сепак јас не мислам дека треба да биде задолжителна маска за сите кучиња, но поводник треба. Јас цел живот чувам кучиња(мачки по душа) и стварно мислам дека доколку моето куче е нападнато, треба да има можност да се одбрани, а со маската му ја одземаш таа можност. Да, ако сите носат маски нема да има можност за напад, ама секогаш ќе има такви сопственици кои нема да го почитуваат тоа, а и не заборавајте на кучиња скитници.

Многу ми се направи ќев пред некој месец со ваквите сопственици кои чуваат крволочни ѕверови. Има кај мене во близина еден пес, мешавина од шарпланинец со бернандинец, епа сега можете да замислите каков лепотан е. Има шепа колку рака од возрасен човек, поголема немам видено. Форма на шарпланинец, со боја на бернандинец. Кучево е срцка со сите, и кучиња и луѓе, ама е растен на планина, каде се има соочено и со волци и со скитници и се и сешто.Го има добиено природниот инстинкт за преживување. И така иди еден газда со одврзан питбул, очигледно чуван за борби, и се знае, оди право накај кучево со намера да го дави. Ние сите срипавме да го оттргниме. Овој песов со сета своја големина, само мирно стои и чека. Питбулов се фрла накај вратот на кучево, и во моментот овој само му зар'жa и го касна за кожата горе на врат. Lesson learned, питбулов ја собра опашката в газ и правец кај газдата. Имаше среќа што кучево е благородна душа па веднаш го пушти да избега.
За вакви моменти правам муабет, каде што сакаш нејќеш ќе ти биде кучето нападнато и мора да се одбрани. Иако моите кучиња што досега сум ги имал, тешко дека знаат да се одбранат.
 
Член од
21 септември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
13
Oh boy, сериозен си со ова што го напиша?
Сериозен сум, зошто не би бил...
Има разлика од куче до куче, питбулот на пример не пушта до смрт, а други раси го пуштаат кучето во моментот кога ќе се откаже од борбата.
Изразот ми беше лош или нешто друго?
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.096
Поени од реакции
8.871
Ајде да прашам и тука. Имам проблем со кучето од соседен двор. Кучето без никаква причина лае по цел ден и цела ноќ и е доста гласно. Вознемирува во секој дел од денот, а во летен период не може ни во двор да се седи од лаењето. Врзано е во двор и не е мрднато којзнае колку време. Прашав во полиција, ме упатија кај комунален инспектор, кој ми вика дека нема овластување да делува, а и нема тука некоја институција за собирање кучиња. Анима дунди не се опција, и така се бескорисни.
Дали има некој искуство, дали по законски пат може да се реагира, по основа нарушување ред и мир, вознемирување или нешто слично?
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Kako nema koga ima. I mene mi imaat prijavuvano, koga dojde inspektorot gleda kucinjata laeja samo koga nekoj vleze. Ili toj ili veterinaren inspektor
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
18.455
Сериозен сум, зошто не би бил...
Има разлика од куче до куче, питбулот на пример не пушта до смрт, а други раси го пуштаат кучето во моментот кога ќе се откаже од борбата.
Изразот ми беше лош или нешто друго?
хахахахахаахахахах
 
Член од
21 септември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
13
хахахахахаахахахах
Што мака имаш со мене бе пријателе?
Тоа што не верувам во твоите надрилекарски теории на другиве теми те тера да се ОБИДУВАШ демек да ме омаловажиш овде?
Кажи нешто контра па да видам кај сум згрешил, зошто сум смешен????
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
18.455
Што мака имаш со мене бе пријателе?
Тоа што не верувам во твоите надрилекарски теории на другиве теми те тера да се ОБИДУВАШ демек да ме омаловажиш овде?
Кажи нешто контра па да видам кај сум згрешил, зошто сум смешен????
Мака со тебе? зошто би имал мака со тебе? ти имаш мака со самиот себеси, немам јас мака со тебе. А ова за животните ти е класичен булшит, најде питбул како еден пример, и ги убаци сите кучиња како или или? се се сведува на момент, и инстинкт - колку кучето ќе се изиритира, а не до тоа дека кучињата имале добра душа, па пуштале, дај доста се резилиш по темиве.
 
Член од
21 септември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
13
Мака со тебе? зошто би имал мака со тебе? ти имаш мака со самиот себеси, немам јас мака со тебе. А ова за животните ти е класичен булшит, најде питбул како еден пример, и ги убаци сите кучиња како или или? се се сведува на момент, и инстинкт - колку кучето ќе се изиритира, а не до тоа дека кучињата имале добра душа, па пуштале, дај доста се резилиш по темиве.
Па незнам, ти чувствуваш потреба да ми одговараш на постовите...
Не да се резилиш..... Да, го споредив со еден питбул кој е меѓу агресивните раси, односно меѓу расите кои имаат голем потенцијал за агресивност. Куче, без разлика на моментот, инстинктот и другите твои глупости, доколку не е така тренирано од газдата, НЕ УБИВА. Кучето се бори додека противникот не се предаде. Е сега, некои раси како на пример ретриверите, немаат потенцијал за да бидат агресивни и доколку се одгледувани така, ќе станат само плашливи и ништо друго, за разлика од териерите, или конкретно сега за питбул териерот кој може да се истренира да биде убиец.
Која ти беше поентата на првиот твој одговор значи? Алал ти вера, многу изгледаше паметен кога го исмеа тоа што јас го пишав за кучето дека било благородна душа (беше напишано само фигуративно, со значење дека кучето не беше тренирано да биде убиец).[DOUBLEPOST=1515348562][/DOUBLEPOST]А уствари и шо кој к** се расправам со тебе јас не знам.:oftopik:
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.719
Поени од реакции
18.455
Во твојата првична тема откако видов дека збориш небулози се откажав, така да според тоа - како тоа ти одговарам на постовите или те таргетирам? темата која беше активна ја отворив и постот беше твој, па одговорив.

Тренингот е сосема друга работа, идејата дека кучињата не убивале затоа што им било жал, или биле благородни души е смешна, ако било фигуративно кажано тоа е друго - претходниот пост не изгледаше така.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom