Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Kuka ili stan.Bitna rabota .Za 10 mesec odprilika za greenje 1000den,vkupna smetka 2500 ,za 11 mesec odprilika 1500 do 2000 vk.smetka bese 4000den.gream so klimava 54 m2 plus kupatilo 4.5 m2 so panel,vo kuka.
Kukja so izolacija 10 cm stiropor i pvc troslojni stakla

Za noemvri 1000 den smetka bese greenje so vkupna smetka na struja 2700

Sakav da zemam mirai dodeka e na popust za vo detska ama kesh slabo:) .Se nadevam dobra e.
Да вредеа тие клими 5 пари, ќе имаа Еуровент, и ти и сите ние ќе го имавме тој податок
Вака , сметај дека дава KW онолку колку што може да даде KW еден просечен кинески крш за кого овде некои луѓе под влијание на неколку Грее клонови дури и мислат дека купиле/ќе купат вистинска клима...
Еве од нивното Service Manual за капацитетот ставиле, па сега види ти самиот, кога работи со неверојатно огромен од цели 40% капацитет на -20 C, пресметај си за KW.
Во секој случај ќе грее најмалку како 2KW калорифер од 800 ден, а богами и толку ќе троши при -20 C. Динамит клима, или Dynamic подобро ќе и стои име

Прегледај го приврзокот 182444
Abe ne se krsh,daleku od krsh dobri klimi ama istata e kolku toshiba malku poskapa 4990 den i so slicni perfomansi t.e malku poslabi.
Rabotata e deka reklamiraat ja dobivas pojaka za pomalku pari a doaga isto pari so toa sto edniot brend e kineski drugiot japonski.Go najdov toj dijagram za hansol i go postirav ama vikam aj moze sum greska gree imaat oficijalni podatoci.[DOUBLEPOST=1514276519][/DOUBLEPOST]
Kukja so izolacija 10 cm stiropor i pvc troslojni stakla

Za noemvri 1000 den smetka bese greenje so vkupna smetka na struja 2700
E jas imam vnatresna izolacija 10 cm so obicen termopan 2 nadvoresni 5cm stitopor no podkrovjeto ne mi e vo celost zavrseno i imam toplinski zagubi tamu,koga bi go zavrsil smetam smetkite bi bile uste pomali.Ali ajde kuka nikogas nedovrsena ;)

Sakav da zemam mirai dodeka e na popust za vo detska ama kesh slabo:) .Se nadevam dobea
Pa jas sum zadovolen toplo e nema problem da zgree i banja da pravi
Do - 5 se drzi sega ne znam koga ke pocnat pojakite studovi kako sto ke bide
prva godina mi e ne znam ke vidime zima uste nema jaka ;D

Месецов 645W просек за станов што е само на клима сега за сега. Малку падна, дека затопли па се крена пак. Малку крева неделниот тајмер зошто форсира ефтина струја, ама тоа и ми е поентата. Ми испаѓа околу 2000 денари за месецов дека потрошила а може и помалку. За спрат од куќа со висок таван и изолиран кров и PVC прозори 80м2 простор грубо загрева оваа FH35VE.

За вакви месеци 99% над 0 температура климиве владеат неприкосновено. Не само дека се најефтино загревање, туку дека се двојно поефтини од следното најефтино греење. Се надевам оваа зима бајаги ќе се префрлат на клими кога ги гледаат трошоците на оние што се греат на клими/пелети/дрва/рак.

Sakav da zemam mirai dodeka e na popust za vo detska ama kesh slabo:) .Se nadevam dobra e.

Abe ne se krsh,daleku od krsh dobri klimi ama istata e kolku toshiba malku poskapa 4990 den i so slicni perfomansi t.e malku poslabi.
Rabotata e deka reklamiraat ja dobivas pojaka za pomalku pari a doaga isto pari so toa sto edniot brend e kineski drugiot japonski.Go najdov toj dijagram za hansol i go postirav ama vikam aj moze sum greska gree imaat oficijalni podatoci.[DOUBLEPOST=1514276519][/DOUBLEPOST]
E jas imam vnatresna izolacija 10 cm so obicen termopan 2 nadvoresni 5cm stitopor no podkrovjeto ne mi e vo celost zavrseno i imam toplinski zagubi tamu,koga bi go zavrsil smetam smetkite bi bile uste pomali.Ali ajde kuka nikogas nedovrsena ;)
Da ali koga ke se zavrsi se kako sto treba picka mater ke ti bide :D
Jas nadvoresna imam samo so nov kroj pred nekoja godina i da ima golema razlika vo se so izolacija nema zbor vredi da se investira ako se moze

Ne bi trebalo da imas problemi jas i lani i preklani se greev bez problem i na -20 E sega na -20 odrzuvase nekako odvaj 22 no toa e 1 nedela zatoa imam 2 panelki vaillant 3 kw ako pritreba.

Ne bi trebalo da imas problemi jas i lani i preklani se greev bez problem i na -20 E sega na -20 odrzuvase nekako odvaj 22 no toa e 1 nedela zatoa imam 2 panelki vaillant 3 kw ako pritreba.
Da ali mislam - 20 lani bese ednas u 10 godini

Темава повторно се отвори, да видиме дали ќе се води нормална дискусија. Извинување ниту некакво објаснување не видовме од @Gree info, си тера како ништо да не било, амнезија? Матните ликови од истата ип адреса сеуште не се претставен ниту банирани, што ме наведува на тоа дека темава и во иднина ќе се затвора. Доколку овие се претставници на фирмава многу чудно и непрофесионално ја водат.

Климава MAX од @gorank дава делтаТ од 24 степени што е добар резултат за клима од 33к. Јас со Хансолов сеуште не сум постигнал повеќе од 20 и макс издув 47.

@ante1, можеби целата разлика е во објектот, тој има сендвич зидови со двојна изолација и тројни стакла. Јас имам полна цигла 2 реда без изолација со пвц со двојни стакла. Доколку неговиот податок е точен, тоа би значело дека изолацијата може и до 6 пати да ги намали трошоците за греење. Не се сомневам дека може да е така. Членот @Forall имаше пратено податок дека само со 5цм стиропор се намалуваат загубите до 3 пати. Горанк има двојна изолација и двојни зидови, може да ги намали загубите до 6 пати.

Секој објект е индивидуален со свој коефициент на загуби. Горанк има нискоенергетски објект, такви се многу ретки во Македонија. Јас имам објект со големи загуби, но како мојата куќа се 99% од куќите во градов. Секој може да земе референца какви трошоци ќе има според овие два резултати. Макар што може и полошо и од кај мене, јас имам фасада и пвц, многу куѓи го немаат ни ова. Некои 80% од куќите немаат пвц, 20% немаат фасада. ЗНачи има доста полошо и од она што јас го добивам.

@Alekso 1981 , прашање е дали хансол12 од 40.000 е подобар од хаиер12 од 22.5000 или аери12 од 27.000. Има членови со тој модел, ќе направат мерења.

Da ali mislam - 20 lani bese ednas u 10 godini
Не само што е еднаш во 10 години, туку беше -14 во Скопје и траеше недела дена само. Така да е комплетно ирелевантно.

Просекот за Скопје е во најладните месеци е над 0! https://www.yr.no/place/Macedonia/Karpoš/Skopje/statistics.html
tzqfYJkyTaqQs3IzTz0nJg.png

Дури и да земеме ете минимален просек пак тоа е смешни -3.4C.

Значи најбитни параметри за климите се +7, -7 и -10 бројките. Се испод тоа е небитно и ширење FUD. За овие услови кои ги гледате мерени реално климите се владетели. Нема шанса некој да се такмичи со клима на просек од над 0 степени во Јануари! А грејната сезона е 6 месеци, а не само јануари. Другите месеци ќе е пуздер COP факторот, ќе лета над 5 како ништо.

Еве и да земеме историски податоци за НАЈЛАДНИОТ ЈАНУАРИ во Скопје од 2017ма година. Кој е тотално нерелевантен, ама ете ќе го земеме како апсолутен екстрем. Просекот за месецот е цели -5 степени. Просек!

Не само што е еднаш во 10 години, туку беше -14 во Скопје и траеше недела дена само. Така да е комплетно ирелевантно.

Просекот за Скопје е во најладните месеци е над 0! https://www.yr.no/place/Macedonia/Karpoš/Skopje/statistics.html
tzqfYJkyTaqQs3IzTz0nJg.png

Дури и да земеме ете минимален просек пак тоа е смешни -3.4C.

Значи најбитни параметри за климите се +7, -7 и -10 бројките. Се испод тоа е небитно и ширење FUD. За овие услови кои ги гледате мерени реално климите се владетели. Нема шанса некој да се такмичи со клима на просек од над 0 степени во Јануари! А грејната сезона е 6 месеци, а не само јануари. Другите месеци ќе е пуздер COP факторот, ќе лета над 5 како ништо.

Еве и да земеме историски податоци за НАЈЛАДНИОТ ЈАНУАРИ во Скопје од 2017ма година. Кој е тотално нерелевантен, ама ете ќе го земеме како апсолутен екстрем. Просекот за месецот е цели -5 степени. Просек!
Taman na klima da si da ne cepis drva pola godina :D

Se iznacitav,pa vaka pa taka,pa mojata klima te greela te ne pravela defrosti,kako grejat po 50 60 i poviše kvadrati so edna 3,5za samo 1500 den i duri nieden defrost,ajde malku po realno neka se pisuva a ne natprevar da pravime,se znae kolku moze da gree edna 3.5,imam doma i znam.

Se iznacitav,pa vaka pa taka,pa mojata klima te greela te ne pravela defrosti,kako grejat po 50 60 i poviše kvadrati so edna 3,5za samo 1500 den i duri nieden defrost,ajde malku po realno neka se pisuva a ne natprevar da pravime,se znae kolku moze da gree edna 3.5,imam doma i znam.
3.5 за една клима нема буквално никакво значење.

И оваа е 3.5 https://klimi.mk/product.php?id=186
MowHb3U.jpg

И оваа е 3.5 https://klimi.mk/product.php?id=192
hjX79ml.jpg

A и оваа е 3.5ка клима:
JCGLniw-QnWoAP6rgLR8uw.png

И после некој ќе тресне дека 3.5ка клима не греела, немала капацитет. Се знаело колку може да грее 3.5 клима. И слично.

За споредба вака изгледа за мицубиши 5.5ка клима основна која просечен човек кој незнае што гледа би рекол дека е „појака“.
amAiLq2.jpg

А вади мање више исто со втората 3.5ка, само многу-многу понеекономично го вади тоа.

Тука пишувано е, пишувано. Ама за кого.

Месецов 645W просек за станов што е само на клима сега за сега. Малку падна, дека затопли па се крена пак. Малку крева неделниот тајмер зошто форсира ефтина струја, ама тоа и ми е поентата. Ми испаѓа околу 2000 денари за месецов дека потрошила а може и помалку. За спрат од куќа со висок таван и изолиран кров и PVC прозори 80м2 простор грубо загрева оваа FH35VE.

За вакви месеци 99% над 0 температура климиве владеат неприкосновено. Не само дека се најефтино загревање, туку дека се двојно поефтини од следното најефтино греење. Се надевам оваа зима бајаги ќе се префрлат на клими кога ги гледаат трошоците на оние што се греат на клими/пелети/дрва/рак.

Да се префрлат на вистински клими, да, не на Gree ! Значи на Mitsubishi, Fujitsu, Daikin, Toshiba, Hitachi itn itn. А ако веќе сака некој да заштеди тука се Haier, Midea итн. Значи фирми кои не се кријат зад лажни, манипулативни , надувани ветувања за наивни и/или технички неписмени кои сакаат да платат Dacia Logan а да возат Renault Talisman (познато ви е Daikin - Gree ) и клими чии перформанси абе никако да ги потврдат со еуровент ! Баш чудно ! Имало некои исти биле, ама со друго име, ама гарант жими магарево истите се, ептен си личат, не као братучеди , туку као браќа, а имале и некои тестови, од оние финските тестови бољи од еуровент ! Жива превара се и брендот и овие шиткачиве тука, посебно овие клоновите на форумот, кои во секоја нормална земја и секој нормален форум фатени со иста IP ќе беа ТРАЈНО БАНИРАНИ !!!!!! Жими се , не ми е јасно како може било кој да прочита еве барем 50 стр од овој форум, последниве 50 нека се и после тоа да купи клима Gree !? Што е проблемов со нашиве луѓе !? И после во ЕУ сакате ! Е нема ! Во кина одете !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom